De progres izbaveste-ne pe noi

Tuesday, 28 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Tocmai ce-am vazut patru barbati, angajati ai regiei de ingrijit orasul, cum s-o fi numind, motocositorind un petec de vreo 50 de metri patrati. Le-a luat cam 8 minute sa termine, fiecare lucrand in directii aleatorii, cu miscari imprevizibile, in unghiuri variate. E o minune ca n-au dat unul peste altul.

Acum o suta de ani crestea iarba pe pamant ca si astazi. Tot ca si astazi, oamenii o taiau. Sigur, atunci ca s-o dea la vite peste iarna, azi mai degraba din considerente estetice.

In ultima suta de ani s-au inventat motorul cu combustie interna, rafinarea petrolului, masele plastice, si s-au adus atatea perfectionari mai marunte, incat azi avem cu mandrie o magaoaie ca de vreo 5 kile, zgomotoasa, vibranda, care se cara-n spate, scoate fum si-nvarte-o chestie de taie iarba.

Inainte de acest sensibil progres, aveam o coasa, care sa tot aiba vre-un kilogram-doua, nu face zgomot, nu scoate fum si nu consuma benzina (astea-s, evident, toate lucruri rele, nu-i asa ?). In plus, folosirea coasei face bine la spete, si in general trupului, iar vibratiile masinariei fac, fara indoiala, rau la incheieturile mainii.

Tristetea e ca patru barbati cu coase ar fi taiat de zece ori suprafata ceea in acelasi timp, si-ar fi taiat-o uniform si in liniste. Sigur, nu orice tangau stie cosi, in timp ce orice maimuta poate manui motorositoarea. Usability ii zice ?

Prostability este. Cu cat sunt niste cativa, putini, mai destepti, sa faca masinarii mai complexe, cu atat sunt restul, multi, mai prosti. In loc sa avem o tara in care zece milioane de oameni stiu sa coseasca si sa sape, sa taie vita si sa grijeasca iedul, sa faca hambare si sa sape fantani, sa dreaga caruta si sa taie buricul, sa faca paine si sa faca vin, avem o tara in care zece milioane de oameni asteapta sa vina guvernul.

Si avem solutii mai proaste, mai zgomotoase, mai lente, mai poluante, pentru probleme pe care acum o suta de ani stiam sa le rezolvam mai bine. Apara, Doamne.

Taiem iarba, spate catre spate.

Taiem iarba, spate catre spate.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. romania inedit`s avatar
    1
    romania inedit 
    Tuesday, 28 April 2009

    Daca foloseau coasele , faceau si economie , pentru ca oamenii sunt cam aceeasi !
    Poza de unde este ?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 April 2009

    In poza se vede malul Tarnavei, chiar langa Catedrala din Sighisoara.

  3. Bine spus, lumea doreste ca guvernul sa fac totul: stai intr-o casa veche de o mie de ani, astepti un cutremur, o inundatie, o furtuna ca sa ceri alta de la stat; n-ai bani, nu inveti, ceri bani de la stat ca nu-ti ajunge; ti se sparge o teava pe scara, chemi statul; n-ai o fantana in curte, tu astepti primaria sa aduca apa potabila si canalizarea, etc. etc.
    Progresul e si el bun. Ce ne-am face daca nu am avea drujbe? Am da la joagar? :D

  4. D-aia era bine pe vremea lu' Ceasca,fiindca "ne dadea".Inertia arz-o focul!!

  5. făniţă`s avatar
    5
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 28 April 2009

    dapoi dacă aşa o iei, atunci de s-a mai făcut şcoala? nu era mai bine când muncea omul pe glie la rândaşii unsului celui de sus?

    şi azi am ajuns să se predea consumul în şcoli.

    "i will make my way, through, one more day in hell,
    how much difference does it make?"

    http://www.youtube.com/watch?v=QBZz9Ei09P8&feature=PlayList&p=46BEC2123F7F6F7F&playnext=1&playnext_from=PL&index=29

  6. eh, problema nu e instrumentul, ci cui si unde il dam. Tu in 50 mp de curte ce ai prefera? Coasa sau masinuta?

    In Bucuresti cei care fac muncile astea nu sunt angajati ci asistati social, care se fac ca muncesc in contul ajutorului primit. Realizarile lor sunt replantarea saptamanala de panselute, lalele si alte flori de sezon, sa vedem daca le permite bugetul sa repete si anul asta.

    Problema e ca lumea de pe margine mai degraba va aplauda investitia in "ecologizare" si locurile de munca create.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 April 2009

    Bun mai, scoala, dar scoala care sa ne faca sa stim mai multe, nu mai putine, nu ?

    Si daca tot sunt asistati social, ...mnoa, mai bine lasa.

  8. Mircea, am ignorat concluziile pentru ca mi se par usor fortate. In primul rand, nu vad ca scoala ar fi echivalenta cu progresul. Majoritatea chestiilor fara de care nu mai putem trai astazi se trag de la un nene care nu a prea trecut pe la scoala. (hint: incepe cu E si se termina cu n, dar s-a ocupat de chestii mai practice decat E=mc2)

    Si da, scoala ne face in general mai slabi, mai plictisiti si chiar mai prosti decat am fi in stare 'naturala'. Da, in vremurile 'pashuniste', un grupulet mic, poate chiar o familie, reusea sa fie self-sustainable. Dar si o haita de caini reuseste, ca sa nu mai vorbim de sobolani si alte lighioane superadaptabile. Asta ne dorim? Le cam invidiem insa altceva, nu "inocenta" tehnica, ci libertatea....

    Am retinut si ideea ta cu asistenta sociala= plata sa nu incurci locul, e una dintre chestiile memorabile citite pe blogul asta, cam de asta am precizat cine anume munceste la spatii verzi, poate mai dezvolti tema.

    PS: tare cuvantul "prostability":)

  9. mai dezvolt putin :)

    Ma gandeam mai demult ca, istoriceste, intotdeauna au existat oameni capabili sa faca salturi tehnice sau culturale.

    Insa se pare ca ei au fost vizibili fie in perioade de razboi: inventii ca focul grecesc sau carele de lupta, fie in cele de pace si prosperitate: Renasterea si Leonardo. Nu stiu unde sa incadrez ultima 'revolutie', inca suntem in ea.

    Lipsea insa masa capabila sa ia inventiile si sa le foloseasca, fie si sa citeasca manualul de instructiuni, fie si sa deosebeasca un OK de Cancel la telefonul mobil. In lipsa lor, inventiile s-au pierdut si au ramas doar descrieri vagi. Acum suntem deja prea multi, numeric, ca sa uitam de toate. Poate sunt prea optimista :)

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 April 2009

    E teoria asta cu Einstein care nu a trecut pe la scoala. In fapt, Einstein a avut dificultati in liceu, si exista profesorul ala de matematica care zice ca nu se va alege nimic de el. Totusi, a terminat politehnica in Zurich, ceea ce nu-i putin lucru.

    Acum, eu nu propun neaparat sa desfiintam scoala, sau sa ne intoarcem inapoi in 1800 toamna. E o vorba, ca odata ce-ai desfacut o conserva cu viermi, singura metoda sa-i bagi la loc e folosind o conserva mai mare. Ei. Ce-ar fi sa ne facem totusi o conserva mai mare ?

    Si da, cred ca esti foarte optimista. Acum suntem atat de multi, incat nu mai conteaza ok-ul si cancel-ul, ca-s prea multe. Iti dai seama ce-ar fi iesit daca venea cineva cu un ipod la curtea lui Ludovic ?

  11. nu Einstein, ci Edison :)
    A trecut si el pe la scoala, dar nu cei 3+4+4+4+3/4/5?+... ani de chin strict legiferat

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 April 2009

    Bun, dar Edison e inventator nu-i om de stiinta. Asa, ce urmeaza sa-mi zici, ca nici Columb n-o terminat Geografia ?

    Nu-ti alegi tu un pseudonim mai lung, apropo, ca-i tare greu sa-ti nimeresc litera in comentarii acolo.

  13. urangutanita`s avatar
    13
    urangutanita 
    Wednesday, 29 April 2009

    Om de stiinta sau inventator ... care dintre cei doi a influentat mai mult viata noastra de toate zilele, nu literatura SF si fizica cuantica (care nu e inca indispensabila, orice ar zice pasionatii) ?

    Cu scoala, chestia e ca eu apreciez "invatatura", dar nu "invatamantul".

    (am schimbat nickname, vezi ca m-am prins ca scormoni prin baza de date, apropo de avatarele care apar din senin :P)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 April 2009

    Greu de spus. Pe Isus de exemplu, unde il pui ?

    Si, da, si eu.

    (mersi. si nu, wp identifica automat avatarele dupa emailuri, au ei ceva plugin).

  15. urangutanita`s avatar
    15
    urangutanita 
    Wednesday, 29 April 2009

    L-as pune la sectiunea 'progres' moral, orice ar zice zeitgeishtii si ultra-rationalistii.
    Nu cred ca e relevanta aici invatatura, e cel mult o invatatura sociala, cunoastere, intelegere, empatie umana. Ori zicem ca e har divin si gata, nu mai intram in amanunte.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 April 2009

    Nu dar vreau sa zic, invatator sau inventator ? Ca aia problema o transam, care din doi a avut mai multa influenta.

  17. urangutanita`s avatar
    17
    urangutanita 
    Wednesday, 29 April 2009

    De la ce am pornit si unde am ajuns. E greu de facut comparatii din astea (dar da bine la trafic sa aduci vorba de religie, evolutie, etc.)

    Ma sui pe un varf de munte, stau acolo vreo saptamana, daca rezist, si imi pot imagina cat de cat cum ar fi fost acum 200 de ani.

    Dar acum 2000 de ani? Din carti aflam chestii care ne fac sa zicem mai degraba "tot oameni ca noi erau" si ne putem pune in pielea Medeii sau lui Ulise.

    Fundamental cred ca nu eram prea diferiti nici acum 20.000 de ani.

  18. făniţă`s avatar
    18
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 29 April 2009

    nu suntem, de aceea cred eu, şi azi merge lumea să se zgâiască la tragediile lui eschil!

    decât miliarde de consumatori, oare nu mai bine câteva milioane selectate de producători?

    cu toate că singura resursă finită pe care o avem la dispoziţie deocamdată este timpul, ceea ce lasă loc pentru mai mulţi care să consume.

  19. ca nu stiau aia sa foloseasca masina de tuns iarba e partea a doua, sigur e mai rapid si iese mai uniform decat cositul...dar de maturatul strazilor cu maturi facute din nuiele care imprastie totul in aer cum ti se pare ?

    in alte tzari civilizate au aspiratoare, uda mai intai, etc...

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.