De pe-un munte de kitsch

Monday, 23 March, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Luis Royo - Warrior Women

Luis Royo - Warrior Women

Autorul este un ilustrator spaniol, specializat pe femei si masinarii. Aceasta fraza deja spune totul, intr-o ironie densa, savuroasa, in falduri. Cum adica, femei si masinarii ? Ce-au ele in comun, aceste doua teme ? Ei bine, e improbabil sa existe doua lucruri sub soare care sa nu aiba absolut, dar absolut nimic in comun, asa cum bine observa, cel mai recent, un vajnic revoltat al blogosferei.

Femeile si masinariile, tratate de-un zugrav, au in comun exact ce vede zugravul in ele. Rezultatul va fi probabil o gagica ca un camion, numai buna sa incalzeasca, prin aportu-i de "specific feminin", suprafata unui prosop, atarnat, eventual, la vedere intr-un camion.

Luis Royo - Grey Over a Greyer Grey

Luis Royo - Grey Over a Greyer Grey

Orice reprezentare, executata de meseriasi, in conformitate cu cerintele meseriei lor, cu un total dispret al fondului in favoarea unei forme devenita, prin straturi peste straturi de formalizari tot mai putin inspirate, un semn tot mai capabil sa comunice, si tot mai incapabil sa inspire, va fi absolut egala cu oricare alta. Identitate care este, bineanteles, o calitate fundamentala a oricarui semn, si o excludere neta a oricarei arte.

O aplicatie interesanta a teoriei se poate face pe icoanele romanesti din timpurile noastre. V-ati intrebat cum se face ca icoanele noi, oricat de scumpe, nu pot fi in nici un fel deosebite de cele mai mizerabile kitschuri importate din Turcia ori China ori de pe unde se afla stantele ? Nu-i decaderea lumii, nu-i progresul tehnologiei stantarii, e pur si simplu faptul ca biserica ortodoxa romana nu educa artisti, ci meseriasi, care sa respecte "canonul", si rezultatele muncii lor, migaloase, rabdurii, atente nu sunt alteceva decat ne-am astepta : meserie.

Luis Royo -

Luis Royo -

Reuseste astfel, aceasta mult iubita institutie, sa se parodieze singura, ajungand in situatia ridicola de a crea dubii teologice prin metode (anti-)estetice. Lumea incepe sa-si puna intrebari despre un Dumnezeu semnificat atat de bine si reprezentat atat de prost, ajuns astfel in situatia de-a avea mai mult in comun cu bancile si pietele decat cu metafizica si absolutul.

Ca atare, Royo nu-i un artist, asa cum este numit si pe alocuri se numeste, tot asa cum icoanele produse de mestesugarii romani contemporani nu sunt arta, ci un mestesugar, poate mai dexter decat altii, favorit al saloanelor de tatuaj din intreaga lume.

Luis Royo - Caress

Luis Royo - Caress

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

 1. Dar Rojo este o celebritate , o sursa inepuizabila de angoasa si vise pubere plasate pe bloguri si site-uri. Ii cunosc opera inca din clasa a noua :)

 2. lol @krossfire - silly me, cum de nu mi-am dat seama ca am vazut imaginile astea pe majoritatea paginilor de pe hi5? :)

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Monday, 23 March 2009

  Un fel de moartea caprioarei, da pe net nu pe pereti de bloc.

 4. In poza #2 (Grey Over a Greyer Grey) are in fundal doua mutre din "Guernica" lui Picasso https://elmundodebirch.wikispaces.com/file/view/arte_guernica_2.jpg

  O fi cumparat ©?

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Monday, 23 March 2009

  Da, asa cum a cumparat si autorul anonim al rapirii, seraiul.

 6. Pinocchio`s avatar
  6
  Pinocchioinsigna de prim sosit 
  Tuesday, 24 March 2009

  Despre asta cred ca mai bine o intrebati pe Zaza :-D

 7. Catalin : Da , in general erau insotite de aiureli gen ''Pierdut in intunericul inimii'' (not kidding, aveam un coleg care se dadea mare neinteles si isi printase vreo trei postere marca Rojo). Omul ar avea ceva talent dar progresul lui e insesizabil.

 8. nenea royo asta, ca si nenea sorayama (hajime) si altii de teapa'i, presteaza niste lucrari intr'adevar kitschoase pentru echivalentul parlamentarilor romani in America de Nord.

  de asemenea, ei sunt modelul pentru pictorii de la Mamaia care vand ubicuul tablou cu jumatatea de figura feminina din ochiul careia curge o lacrima, pe fundal de cai albi alergand noaptea pe o pajiste prin care curge o cascada involburata dar subtire (!!!), totul executat (!!!!!!) in low-key.

  pana la urma nu mai conteaza prostul gust. omul a gasit o nisa, o mulge si vinde. totul e sa stii airbrush, ca dup'aia treaba merge struna.

  ce stie mai putina lume este ca royo si sorayama (sunt si altii, dar ei is, daca vreti, "clasicii") se gasesc la mare cautare in cluburile BDSM pentru ca au si ilustratii mai putin ...err, "publicabile", cu foarte multe lanturi, catuse, supunere si altele din familia. si e chiar la moda sa faci parte din "scena fetish" si sa ai asa ceva pe pereti.

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 25 March 2009

  @andix : Eu sunt unul dintre ceia putini de care vorbesti.

 10. Valentin`s avatar
  10
  Valentin 
  Tuesday, 21 July 2009

  Mda, interesant.

  In ultima imagine se vede clar legatura dintre femeie si masinarie, desi mana care face legatura e ascunsa de ceva ce seamana a fosti-pantaloni-acum-zdrente ..

  Oare sa se sugereze ca o intensa si patrunzatoare relatie intre femeie si masinarie aduce (mai devreme sau mai tarziu) barbatul la situatia de a purta zdrente ? Hmm .. Nu de alta dar .. sunt convins ca nu aiurea ai selectat acea imagine sa o postezi ..

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 21 July 2009

  Imi dai prea mult credit... poate :)

 12. Imi place foarte mult sa-mi delectez privirea pe arta semnata Rojo. Orice am zice, sau oricum am pune problema, tot artist se numeste.

 13. Maria Barbu`s avatar
  13
  Maria Barbu 
  Saturday, 29 August 2009

  Mi-am dat seama de curand ca de fapt kitsch nu inseamna doar fals in sens material, neautentic, copie vulgara ori ce mai spun dictionarele, ci mult mai mult lipsa de traire reala, de adevar, fie ca e vorba de sentimente, de idei ori de atitudine. E teribil de trist sa vezi atatea posturi standard ale "frumusetii"!

 14. Mircea Popescu`s avatar
  14
  Mircea Popescu 
  Saturday, 29 August 2009

  Oho, bun revenit Maria.

  Sincer iti spun c-am trecut de stadiul tristetii pe tema, aleg sa privesc lucrurile mai in perspectiva evolutiva. Cate copii avea a face un spaniol mediu ca sa ajunga intr-o zi reprezentant al scolii spaniole ? Cate maini si picioare de la glezna in jos au facut Buonarroti si da Vinci ? Mnoa.

 15. Porcul de York`s avatar
  15
  Porcul de York 
  Saturday, 19 December 2009

  Eu stiu de mult de Royo asta si drept sa fiu.. imi place ce ascund abisurile mintii lui intortochiate. Pentru mine e un artist. Daca Dali si-ar fi transpus ideile altfel, ar fi putut undeva sa semene. Sa nu fiu inteles gresit. Doar sa semene si atat. Dali e ... Godlike.

 16. Mircea Popescu`s avatar
  16
  Mircea Popescu 
  Saturday, 19 December 2009

  Dali sez : are you sssshhhhure ? http://littlebrownurl.files.wordpress.com/2008/03/300px-salvador_dali_nywts.jpg

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.