De minutibus non discutandur.
Fata de acuzele aduse de mine ex-presedintelui Academiei Romane, Eugen Simion (care, daca tot veni vorba, s-a tinut cu dintii de acel scaun, continuand o vreme sa se semneze ca presedinte, fara sa chiar fie, dupa cum aflam la punctul 6 dintr-o interpelare a deputatului Alexandru Mocanu din 2 martie 2006, alaturi de alte detalii interesante), reactiile defensive sunt de doua tipuri.
Prima este reactia lacrimoasa a lui Eugen Simion, aparuta in Cotidianul de astazi
In nucet, argumentul este urmatorul : Eu sunt Eugen Simion, si voi sa va cereti scuze.
Nu, multumesc. Eu vreau date, exacte, si prin exacte vreau sa spun EXACTE despre ce bani au fost cheltuiti cand, unde si pentru ce in cadrul acestui proiect. In lipsa, dosarul 207/VIII/1/2009 va fi instrumentat, si se pregatesc interpelarile in Camera.
Nu ne ascundem dupa oameni morti, si mai ales nu-l confiscam pe Constantin Noica pentru a ne acoperi gaurile de vierme pe care le-am lasat in urma la Academie, nu ne folosim de capitalul lui Eminescu pentru a capitaliza afacerile lui Eugen, si nu ne folosim de banii publici pentru a ne face chefurile proprii. Nu. Nu accept eu, nu accepta legea, nu accepta procurorul si nu accepta nici publicul.
Nu ne cocotam cu absoluta mitocanie pe erori logice dupa tiparul "Ce ma surprinde în aceasta diatriba este faptul ca, dupa atâtea argumente, Doamna I.B. nu ne trimite direct la D.N.A." (in Cultura). Adica, vezi doamne, eu sunt inocent pentru ca n-a strigat nimeni "hotul", asta da demonstratie. Pentru a ne da apoi loviti cand se chiar face trimiterea respectiva.
Mult mai important, nu mintim, nu manipulam, nu trunchiem. Ca de exemplu :
Ziarul d.voastră, dând crezare denunţului penal scris de un oarecare om de afaceri din Timişoara, comunică publicului românesc că am cheltuit „peste două milioane de dolari“ cu facsimilarea acestor manuscrise. Fals. Interesându-mă la serviciile de contabilitate ale Academiei Române şi la Monitorul Oficial (care a tipărit aceste facsimile), am aflat că toate cele 14.000 de pagini, strânse în 35 de volume (tiraj 750 de exemplare pentru fiecare volum), au costat 608.208 euro la cursul de azi, ceea ce înseamnă aproximativ 935.000 dolari.
Eugen Simion, in Cotidianul
Versus
Academia Română, prin puternicul ei preşedinte, acad. Eugen Simion, a adresat Senatului o scrisoare în care cere sprijin pentru continuarea editării "Caietelor" Eminescu, editare care a început în anul 2004 cu un Caiet prim care a costat 1.800.000.000 lei. Toate "Caietele" Eminescu, cele 22 de "Caiete" Eminescu, ar costa 30 miliarde lei. Primul Caiet a fost susţinut de Guvernul Năstase, prin Ministerul Culturii, deşi dificultăţile financiare ale ţării, în 2004, nu erau, principial, mai mici.
Adrian Paunescu, in fata Senatului Romaniei, 29 martie 2005.
Versus
Primul pas a fost făcut în 1999 de ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, care a alocat 90.000 dolari pentru achiziţionarea unui scanner performant, folosit la realizarea volumelor apărute până acum.
Eugen Simion, pentru Mediafax, 8 Ianuarie 2008.
Versus
Există, într-adevăr, în mijlocul nostru o comoară de care abia ne atingem, de teamă să n-o prăpădim: sunt cele 44 de caiete ale lui Eminescu.
Constantin Noica, Introducere la miracolul eminescian
Deci, 22, 35 sau 44 ? 1999, 2004 ? Nu ma intereseaza sa vad o afirmatie aruncata din prastie ici colo, si nu ma indoiesc ca se pot pescui la repezeala 3 facturi cu care sa se incerce a se proba orice, oriunde, oricand. Care "controale" ale Curtii de Conturi, cand au fost ele efectuate ?
Nu exista jumatati de transparenta institutionala. Nici presa, nici societatea civila, nici simplii cetateni, cum ma gasesc eu insumi, nu sunt niste animale de zoo, carora sa le arunci cate-o bucatica cand iti mai amintesti ori iti vine bine. Nu sferturi de informatii si lacrimi de crocodil. E timpul sa vedem un raport complet pe acest proiect. Complet.
Nu afirmam enormitati, pe tiparul "CD-urile care însoţesc ediţia de facsimile nu constituie o ediţie electronică", sora buna cu mai celebrul "That depends on what is is". Probabil ca mai urmeaza sa aflam, asa prin toamna, ca nici delapidarea nu este delapidare, nici abuzul in serviciu nu este abuz in serviciu, si nici cheltuirea iresponsabila de fonduri publice nu este altceva decat...pai... niste "martori". Hai, zau.
Ca sa ne lamurim, problema nu-i nici Eminescu, nici caietele lui, nici conservarea lor, nici Noica, nici Calinescu. Problema e proasta administrare, incompetenta coordonare stiintifica si mizerabilele rezultate ale unui proiect care, important pentru cultura, a incaput pe mana unor oameni inutili. Care au tupeul sa spuna ca rezultatul muncii lor nu poate fi trimis catre cei care-i sunt, teoretic, beneficiari, cat ar fi de restrans acest cerc, pentru ca mutarea unor munti de hartie "costa enorm", cu aceeasi gura si-n acelasi text in care explica de ce o editie electronica, care se transporta singura, nu era tocmai cea mai buna solutie.
A doua, in care diversi curajosi, fie ei X, Y sau Z, dau dovada de mare angajament cultural si vaste deschideri spre discutie publica, postand comentarii anonime pe diverse bloguri obscure. Linia argumentatiei lipseste cu desavarsire, dar stilul aburelii este cam urmatorul :
- Z : a se citi: mediul online este mai ieftin decat cel editorial propriu-zis. sa produci pentru online e mai ieftin decat sa produci pentru o editura clasica (unde platesti mult pentru tipar, hartie, distributie s.a.m.d.). la online platesti doar expertiza si expertii/ munca lor, plus domeniul. La proiectul Eminescu (mai ieftin, in ciuda datelor de mai sus, decat proiectul Nietzsche) munca tuturor celor implicati nu a fost retribuita. Banii au mers catre travaliul editorial.
Mircea Popescu : Nu reusesc sa urmaresc. Afirmatia “Banii au mers catre travaliul editorial” pare sa contrazica afirmatia ” munca tuturor celor implicati nu a fost retribuita”. Chiar trecand peste faptul ca tuturor devine niciunuia intr-o propozitie negativa.
Z : era implicita distinctia intre travaliul stiintific neretribuit al echipei lui Mircia Dumitrescu si travaliul editorial, constand in tiparirea caietelor.
“niciunuia” s-a transformat in “tuturor” dupa modelul celor 700 000 care s-au transformat in 2 milioane jumatate.
Mircea Popescu : Cei 2.4 milioane se afla notati undeva in scris. Cei 700,000 se afla scosi dintr-o burta. Nu sunt entitati comparabile.
Si mi se pare ca faci dinstinctie intre lucru si lucrul insusi, dar nu faci distinctie intre stiintific si stiintifico-fantastic.
Z : toate gardurile sunt pline de inscrisuri. “geta ia muie”+numar de telefon. de ce nu o denuntati pe geta pentru prostitutie?
cei 700 000 (de fapt 600 000 si ceva) vor fi confirmati oficial maine-poimaine.
Gaurile rationamentului sunt atat de amplu cascate, incat singura presupunere logica e ca si prima, si a doua linie e urmarita in fapt de aceeasi persoana fizica.
Thursday, 16 July 2009
Posted by Ionut on iulie 10, 2009 at 23:51
Mie mi se pare simpatic analfabetul. fara nici o legatura cu nimic … mira-m-as ca ce zice el sa nu fie corect! Acum mai mult timp Zoso avea un concurs cu un ceas sau ceva in genu … si nu erau decat vreo 5 – 10 inscrisi printre care si eu .. ghici ce … nu s-a mai anuntat nici un castigator, iar cand l-am anuntat ca vreau sa stiu cine a castigat m/a banat! Fain nu!? CE PAREREA AVETI DE ATITUDINEA SARLATANULUI DE ZOSO,CARE CERSERSTE LINKU-URI,PT A RAMINE PRIMU.DA-TI TOATE LINK-URILE LUI ZOSO ,POATE ASA ACEST SARLATAN CIBERNETIC NU MAI INSALA NAIVI SI NU SE MAI PRESTEAZA LA ASEMENEA MAGARII, PT A AMINA INEVITABILUL.,ADICA PIERDEREA POZITIEI DE LEDEAR.FELICITAR CABRAL.ESTI UN ADEVARAT LEADER.ASTEPT PAREREA VOSTRA.
Thursday, 16 July 2009
Deci Academia zice c-a batut in 2009 estimarile din 2005 ale lui Adrian Paunescu, realizand 35 (din 44?) de caiete la pret de 21? In pofida faptului ca primul a costat 1,800,000, sau cu alte cuvinte daca toate 22 ar fi costat cat primul, se vorbea nu de 30, ci de 39-40 de miliarde?
Thursday, 16 July 2009
Cine stie ce zice Academia.
Deocamdata, teoria e cam asa : Proiectul de reeditare a caietelor a costat, in totul lui tot, sub 3 milioane RON. Nu este inca clar daca a inceput in 2004 sau in 1999.
Pe de cealalta parte, fapt este ca bugetul pentru sectia filologie, cod program 89, care are in desfasurare acest proiect, pe langa Dictionarul Tezaur, Dictionarul Literaturii Romane, Istoria Limbii Romane, Gramatica Limbii Romane si Biblia lui Petru Pavel Aron, este in perioada 2005-2009 de 140,000,000 RON.
Asta inseamna ca in cazul in care proiectul respectiv a chiar demarat in 2005, s-ar fi cheltuit pentru el putin peste 2% din bugetul sectiei respective, pe perioada desfasurarii. Ceea ce contrazice oarecum plangerile din aceeasi perioada, facute in fata Camerei si Senatului, si prin vocea academicianului, si a lui Adrian Paunescu, si a altora, despre cum proiectul se afla blocat din lipsa de fonduri.
Evident, in cazul in care proiectul a demarat in fapt in 1999, asa cum afirma Simion pentru Mediafax in ianuarie, sumele sunt si mai consistente, si procentul si mai mic - cam jumatate.
Thursday, 16 July 2009
Jertfa patriotica, auzi la el.
Sunt singurul caruia i se pare suspect ca pe genialul graficean care-a descoperit butonul de contrast la scanner, Mircia Dumitrescu il cheama exact la fel ca si pe dna Gabriela Dumitrescu, cercetatoare la Biblioteca Academiei Romane) ?
Petarda nepotista suna mai aproape.
Thursday, 16 July 2009
Lol graficean. Nimosu' mamii.
Thursday, 16 July 2009
In caz ca intereseaza:
http://www.racai.ro/~dragam/Academia.pdf
Thursday, 16 July 2009
Sare in ochi cat de similara e Academia Romana in organizarea ei absolut bizantina si Biserica Ortodoxa Romana. De exemplu in cazul cu episcopul primitor de mita la Constanta parca. Acelasi fel de institutii, ramase parca din alte timpuri.
Friday, 17 July 2009
Ai fost mare, te-ai ramolit, vine si timpul sa te retragi, un post nu e pe vecie.
De furturi ... cred ca romanii sunt experti la a fura.
In locul lui Paunescu m-as fi inchis intr-un beci dupa ce a facut nevasta-sa.
Friday, 17 July 2009
Haideti sa nu hulim, cel putin pana nu stim adevarul ! Si chiar si dupa aceea, sa nu aruncam cu pietre !
Friday, 17 July 2009
@Anonimosu Asa e la noi, prin Tiganiada. Vorbe mari, si jalbe catre Voda sa mute Ploiestiul mai aproape.
@lexy229 Daca asa-l cheama pe om, ce-aveti voi cu el ?
@Turcu' si pistolu' Uite asta-i o idee, remarcabila observatie, mi-a scapat. Si pentru unul, si pentru celalalt, problema nu exista. Sigur ca eu fac ce vreau, doar sunt presedinte. Sigur ca eu pun plicul in buzunar, doar e dat Domnului, si buzunarul meu e buzunarul Lui.
Avem oarecari ramaneri in urma, ca mentalitati, nu neaparat ale populatiei, cat ale celor ramasi prin functii.
@Ciolanus Greu lucru sa te retragi, ca din cate am vazut, nimeni nu-si da seama de el insusi cand se ramoleste. E perversa batranetea.
@Radu Ioana Ba mai bine haideti sa haidem. Pietrele sunt esentiale pentru o atmosfera respirabila.
Saturday, 18 July 2009
Eugen Simion, "Dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine" for a new generation.
Tuesday, 21 July 2009
Pentru a ilustra stilul, iata ce declara Paunescu pentru Gandul :
„Nu vă pot spune nimic. Nu am ce să explic. Nu eu m-am ocupat de dosar. Păi ce, eu trimit texte literare la minister? Din câte ştiu, titlul de profesor a fost publicat şi în Monitorul Oficial”, a fost răspunsul eliptic pe care ni l-a dat domnul Păunescu, punând capăt dialogului: „Mă deranjează întrebările dumneavoastră. Parcă eu aş fi liderul unei fărădelegi. Este o scârboasă fabrică de etichete ceea ce se întâmplă. Domnu’ Raul, vă rog eu, lăsaţi-mă în pace!”
(din Gandul : http://www.gandul.info/news/profesorul-ilegal-paunescu-si-garda-fostilor-predau-la-spiru.html?3927;4674549 )
De ce este acuzat porcusorul radioactiv ? Doar de amanuntul ca se da profesor universitar fara sa chiar si fie,
"Pesedistul Adrian Păunescu, uns profesor universitar în mod ilegal, întrucât senatul Universităţii „Spiru Haret” nu a mai trimis Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare dosarul cu activitatea ştiinţifică a fostului senator. Drept urmare, fostul senator a fost promovat fără să fi fost evaluat şi de comisiile speciale ale MECI, neavând astfel confirmarea legală."
Cum se apara el ? Exact ca si Simion. Or fi urmat aceeasi scoala. Nu stiu, zic si eu. Parlamentul a aprobat, Monitorul Oficial a publicat, bine ca suntem noi o tara de cimpanzei, sa vina astia si sa ne fluture pe sub nas propriile noastre insemne, si noi sa facem sluj. Parca Ceausescu i-ar fi crescut pe toti, Alo, Alo, faceti liniste.
Tuesday, 21 July 2009
Mirecea, esti instruit, cultivat si documentat, recunosc.
dar,
intreb: ai avut ocazia, sau curiozitatea de te uita peste colectia Manuscritum, mai ales cat a fost in grija, nu sub 'conducerea' lui Alexandru Oprea
si tie, ca unui clujean, demersurile lui Petru Cretia nu-ti spun nimic?
nu cred !
despre E Simion, nu pomenesc nimic si cred ca ai inteles de ce....
numai bine !
Tuesday, 21 July 2009
Dar ce-are sula cu prefectura, fata mea ?
Care-i ideea, ca daca nu exista Simion pe lume, statea Academia fara presedinte ? Nu cred. Nu se gasea cine sa faca treaba asta ca lumea, nu, ingaduie-mi sa subliniez, ca lumea daca nu tineau dinozaurii locul ocupat, sa "nu se poata" ?
Cat ii tinem in brate, atata ii avem. Cat ii lasam sa se ascunda dupa coloane, atata ii avem. Cat timp inghitim nerusinarea basinosilor astora, atata timp vom avea de inghitit.
Nu-i vorba aici nici de Eminescu, nici de Noica, nici de Oprea sau de Cretia. E vorba de un piticut, zis si Cinabru, si nu pot spune ca gust sa-l vad asociat cu ei.
Wednesday, 22 July 2009
multumesc pt bunavointa de a-mi raspunde, dar.... NO COMMENT....
il consider ca pe un semn de amicitie virtuala, sau de vecinatate pe worsdpress, ok :) )
Wednesday, 22 July 2009
SCUZE pt revenire, daar am pb nu doar cu sanatatea, ci si cu net-ul, cred
semnul acela se referea la apelativul folosit
sincer, nu ma deranjeaza;
o zi si zile bune!
Wednesday, 22 July 2009
Care semn, care apelativ, zi-mi explicit ca eu am un singur neuron si atm nu-i la mine.