De ce nu ma uit la TV

Friday, 31 July, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am tot mai des ocazia sa raspund "Nu stiu, nu ma uit la TV" in diverse conversatii, dar n-am niciodata timp, ori chef, ori nu-mi pare ocazia sa explic si de ce. In general nici nu-i cine stie ce mare ocazie pentru explicatii, o chermeza de un fel sau altul si un tip mai timid, sau o tipa in lipsa de conversatie se apuca sa-mi povesteasca cine stie ce mare eveniment de pe micul ecran, ori sa incerce sa-mi explice sensurile profunde ale aceluiasi.

Fata cu replica mea, preopinentul reactioneaza (ati observat asta, rar se intampla sa raspunda preopinentii zilelor noastre, cel mai ades se multumesc sa reactioneze) ori in linia, foarte bine faci, la cat esti tu de special, ori in linia, ete scart, cat de special te crezi. Practic, cam acelasi lucru, as zice (si da, distributia pe sexe e uniforma, daca va interesa chestiunea).

Bun, si-atunci uite ce am sa fac, ca sa fie placinta creata : am sa explic aici de ce nu ma uit la TV, si pe urma am sa adaug in conversatiile de mai sus un "Citeste-mi pe blog" cu aer cat mai superior cu putinta. Macar sa stim o treaba. Deci :

Eu nu ma uit la TV din cauza cautatorului de cuvinte. Nu este singura cauza, dar este cu siguranta una dintre cele mai importante.

Ce este cautatorul de cuvinte ? Toate televiziunile mari il au, unele au cu zecile. "Ambientalia". "Festivalul Bucuriei". "Aventurile Reginei". Ce-s alea ? Nimic. Cautatorul de cuvinte a identificat niste cuvinte cu valoare "pozitiva" la focus grup, si le-a impachetat intr-o emisiune/format/stire/chestie pe tv. Se puteau numi tot atat de bine Blenoregalia, Agitatia Trancalailor, Viol in Palat, si aceste variante au fost probabil incluse (cel putin daca si-au facut cautatorii meseria), dar n-au iesit asa de bine la numaratoarea de reactii pozitive.

Televiziunea nu foloseste cuvinte pentru a descrie o realitate obiectiva, sau un obiect al fictiunii, dupa nevoile realitatii sau obiectului respectiv. Televiziunea foloseste cuvinte pe care le-a identificat ca servind scopului ei (anume, de a livra publicitate), care se afla cat de cat intr-o oarecare relatie logica cu un posibil obiect, din lumea asta sau din mintea oamenilor, despre care ar putea fi chestia ca se vorbeste (dar de fapt, nu e). Sau cel putin nu se afla intr-o relatie de perfecta excludere.

Chestia asta corupe mintea. Eu n-am nevoie si nu-mi doresc sa petrec nici cinci minute intr-un an urmarind o cascada, o revarsare de cuvinte aruncate spre mine de oameni care nu urmaresc nici un moment o alcatuire logica, care nu respecta sensurile cuvintelor si logica limbii nici macar cat senegalezul mediu, autor de misive electronice despre viitorul relatiilor amoroase.

De fapt daca as simti nevoia sa fiu tratat drept un bou care trebuie distras sa sada linistit pana i se toarna subliminala pe gat mai probabil m-as apuca sa citesc din directorul de spam decat sa ma uit la TV. Si-atunci, asta este si raspunsul. Nu ma uit la TV pentru ca nu am terminat inca de citit directorul de spam. Si la cum merg lucrurile, nu-i probabil ca ma voi uita la TV curand, pentru ca spam primesc cam de o infinitate de ori pe secunda mai mult decat citesc. Pe an.

Category: Oda Superbiei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. lexy229`s avatar
    1
    lexy229 
    Friday, 31 July 2009

    Bine, multe emisiuni sunt proaste, dar exista si unele chiar bune.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 31 July 2009

    Vezi sa nu existe.

  3. lexy229`s avatar
    3
    lexy229 
    Friday, 31 July 2009

    Da' tu daca nu te uiti la TV, de unde stii daca exista sau nu?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 31 July 2009

    Drept, logic vorbind, obiectia asta se poate aduce ori de cate ori cineva se apuca sa arunce mesajele fara sa le citeasca : da' de unde stii ce era acolo ? Poate ca tu ai chiar castigat la loteria insulelor virginelor, poate ca ala chiar era dl Mbongo DWaine, disperat ?

    Dupa forma stiu. Email trimis intr-o anumita forma e spam, indiferent ce contine. Atata timp cat vor duce un car de publicitate, televiziunile vor fi ce-am spus eu mai sus, indiferent ce altceva mai fac.

  5. lexy229`s avatar
    5
    lexy229 
    Friday, 31 July 2009

    Asta se aplica peste tot? Ziarelor, de exemplu?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 31 July 2009

    Sigur ca da. N-am citit niciodata, si nici nu voi citi vre-odata un ziar facut cu reclame. Uita-te la Dilema veche, sau la Romania Literara. Nu-i vorba ca reclamele sunt cu totul absente, dar compara cu Click sau Cancan, care-s un fel de televiziuni tiparite.

  7. urangutanita`s avatar
    7
    urangutanita 
    Saturday, 1 August 2009

    consideratiile de genul asta dateaza de pe vremea cand erau 2 ore de tv pe zi, sau chiar 24, dar la maxim 2-3 posturi... care trebuiau schimbate din buton, deci efortul era marisor... Probabil de pe atunci nu te-ai mai uitat la TV.

    intre timp s-a inventat telecomanda, aparatura digitala, televiziune se poate face si din garsoniere, cu un buget minim, asa ca exista CONCURENTA si ai de unde alege... e drept ca nu la orice ora si mai rar in pachetele standard de programe ale cablistilor. Si sunt posturi care nu au deloc publicitate. Si calitatea nu depinde de buget intotdeauna.

    Cu toate ca rareori deschid televizorul din proprie initiativa, nu mi se pare chiar atat de demn de dispret, cu toata concurenta internetistica. Printre atuurile informarii televizate as pune:
    - iti da ocazia sa descoperi subiecte cu care altfel poate nu ai fi intrat in contact, nebanuind ca te pot interesa: as numara aici, pentru mine, ingineria, maimutele hominide :) , unele muzici, unele locuri si timpuri istorice sau actuale etc.
    - e o experienta mai apropiata de cea a realitatii decat alte medii : iti ofera senzatii vizuale si auditive la un nivel de care Internetul s-a apropiat abia in ultimii 2-3 ani, dar cu o varietate de continut mult mai restransa. Si de fapt mult mai manipulatorie: cauta tu pe internet sa vezi filme documentare si vei gasi doar zeitgeist si alte conspirationisme sau propaganda fatisa.

    Cand ai discernamantul necesar pentru a distinge intre publicitate, manipulare si informatie, cand stii sa iti pui semne de intrebare asupra unor afirmatii, cred ca partea de "cautare a cuvintelor" poate fi neglijata. Si pauza de publicitate o buna ocazie de a vedea "what else is on TV" (heh, mi-am amintit ca il citezi pe Seinfeld destul de des, sigur nu te-ai uitat la tv la el?)

    Eh, am cam facut apologia televiziunii aici, dar tot cred ca nu as face fata unei conversatii despre Mircea Badea, Teo, serialul dr. House sau Prison Break... si ma distreaza cei care declara ca detesta OTV-ul dar sunt la curent si comenteaza, evident negativ, tot ce apare pe acolo

  8. urangutanita`s avatar
    8
    urangutanita 
    Saturday, 1 August 2009

    a, si dilema are publicitate, si pe net si in ziar, avea chiar si numere sponsorizate, dar nu te deranjeaza si nu o remarci fie pentru ca e pe "nişa ta", fie pentru ca e prost facuta si nu tine cont de cuvintele cheie :)

  9. Radu Ciocan`s avatar
    9
    Radu Ciocan 
    Saturday, 1 August 2009

    De prin 2003 s-a stricat televizorul, si mi-au taiat si cablul. Si de atunci nu m-am mai uitat. Si nici nu i-am simtit lipsa.

    Si nici daca as fi avut pe cablu SyFy si Showtime tot nu s-ar fi meritat pentru ca showurile apar zilnic pe net. Gratuit. Iar episoadele de la televiziunile publice au reclamele taiate. Ce mai vrei mai mult de atat.

    Dar la OTV tot mai bag un ochi din cand in cand ... pentru ca nu gasesti divertisment mai bun la noi in alta parte :)) Mai trist si grav e ca oamenii in general iau toate lucruile alea de bune :D

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 August 2009

    @urangutanita Nici un moment nu neg cateleviziunea poate fi navigata, ca orice mediu, si poate livra beneficii navigatorului priceput, uneori chiar beneficii unice, care nu pot fi gasite nicaieri altundeva. Totul tine de pricepere insa, si eu fix asta spun, de fapt : nu ma pricep sa navighez pe TV (cum de altfel observi si tu).

    Am Seinfeld in editie completa pe H:

    Cat de publicitate : Ai dreptate. E si putina, e si prost facuta.

    @Radu CiocanHai sa-ti spun o anecdota. Intr-o buna zi, mama a decis sa "vada ce-i cu televizorul", si-a chemat un specialist sa-l repare. Omul l-a bagat in priza, l-a pornit si asta a fost tot, mergea. Ne-am chinuit pe urma sa ne amintim "Ce avea de fapt televizorul ?" saptamani de zile, nici acum nu stim. Pur si simplu nimeni nu l-a pornit, dupa care cumva s-a notat ca-i defect... Probabil omul a avut ce povesti.

  11. Radu Ciocan`s avatar
    11
    Radu Ciocan 
    Saturday, 1 August 2009

    Pricepatorul meu n-a fost in stare sa decodeze talcul anecdotei tale. Ce-ai vrut sa spui de fapt?

  12. Cristescu Bogdan`s avatar
    12
    Cristescu Bogdan 
    Sunday, 2 August 2009

    Mi-ar fi plăcut să primeşti feedbackul de la ultimul articol, desigur inspirat de o frica de a ta ...
    Oricum, iată link-ul aici!

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 August 2009

    @Radu Ciocan Ca adica ne-am trezit noi sa credem sincer ca televizorul era defect, cand de fapt asta n-avea nici o hiba, doar ca nu-l mai pornise nimeni de un an sau doi.

    @Cristescu Bogdan Ba l-am primit, dar fui in calatorie asa ca a asteptat cuminte in moderare si n-a intrat pana acum.

  14. dAImon`s avatar
    14
    dAImoninsigna de prim sositinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 2 August 2009

    Noah, dar nu e deloc o noutate ca televiziunea este un carnaval colorat şi din ce în ce mai puţin o sursă valabilă de informare. Unii au spus-o încă de prin '76. Obiecţie ţi-aş face însă la partea cu "sensurile pozitive". Cei care fac ştirile de la ora 5 sunt exact inversul, nişte necrofagi ai vizualului, încercând să stoarcă tot ce se poate din mizeria lumii, de unde şi subtitluri gen "Omor groaznic în Chindia de Sus" sau "Violată oribil de propriu-i copil!".

    În altă ordine de idei, nea' Pruteanu asta a zis pe temă:
    http://www.pruteanu.ro/CroniciLiterare/xx=conf-TV.htm

    .. poate te interesează.

  15. din text ramasesem oarecum cu impresia ca nu te uiti... "intentionat', ca sa demonstrezi ceva. pentru ca multi, mai ales cei care se vor sau tind sa fie formatori de opinie, traiesc cu gandul ca e important ce sustii, sau ce faci, si nu ceea ce vrei de fapt faci, si greu sesizeaza falsul si diferenta si faptul ca intr-un moment sau altul se va sesiza ca situatia e fortata. insa povestea geniala cu televizorul "stricat" te-a absolvit de orice banuiala de "frauda".

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 August 2009

    @dAImon Citisem "comunicarea stiintifica" cu ceva vreme in urma. Nu este o comunicare stiintifica, este o bucatica de sales letter. Pruteanu ar fi fost un copywriter incredibil de talentat, daca am fi avut sales adevarat in Romania care sa-l poata folosi.

    @Ioana Bun, vezi tu, oricat o fi asa ceva o atitudine anti-romaneasca sau ce-o fi ea, eu sunt ferm preocupat de "sa-mi fie mie bine". Deci daca imi place sa ma uit la televizor, pai poate sa planga lumea prin centru ca ii omoara cu zile, eu tot la televizor m-oi uita. Si reciproc.

    Si este ce zici tu, prostii arunca cu miliardele in Bamboo ca sa arate ei ce deosebiti sunt, calugarii nu se sex ca sa demonstreze ei ce puri sunt, toti isi compenseaza diverse sentimente de inadecvare cum pot si ei, dar eu n-am ajuns inca chiar asa de rau incat sa trebuiasca sa-mi pun proteze de putut, cum s-ar zice.

  17. urangutanita`s avatar
    17
    urangutanita 
    Monday, 3 August 2009

    @bogdan: ai Internal Server Error pe articol. Cam dubioase domeniile .cc imho

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 August 2009

    Bogdan are inca oarecari dificultati cu scrisul pe internet, anume, cu partile care tin de scris, de pe si de internet.

  19. @urangutanita nu sunt deloc dubioase daca au si co in ele :P

  20. In perioada 2005-2006 am stat in Timisoara si acolo neavand TV "am invatat" sa nu ma uit la TV si asta a tinut cam 2 ani ... Dar, in 2007 am ajuns in Tg-Jiu si m'am apucat de casa dupa care mi'am luat ca tot taranu un LCD :D ... insa, ma pot mandri ca nu m'am uitat la TV cam 2 ani !

  21. Nu stiu ce sa zic. Iti spun eu un cuvant care vinde si astia nul folosesc: porno.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 5 August 2009

    @ByREV Te acceptam in club :D Dar n-ai voie sa stai cu noi in sala de consiliu unde ne uitam la plasma aia de 2metrii.

    @dadatroll E nu-l folosesc pe dracu'. Eleva porno e un brand creat de cine daca nu de televiziune ?

  23. ei, daca e plasma nu ma apropii ... nu cumva sa'mi arda ochii ca doar e plasma nu ? :D ... as prefera o tehnologie mai "verde" OLD de ex ... dar la preturi de CRT !

  24. ... de fapt era OLeD ca OLD suna a ceva VECHI ;) genu

  25. pai de ce sa ajungem neaparat la tv atunci cand vorbim despre cautatorul ala de cuvinte? blogul, site-ul ce-are? nu stii ca putini dintre noi reusesc sa scape de stresul cu google trends?

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Friday, 5 February 2010

    @maria Nu bag mana-n foc ca pricep ce vrei a spune.

  27. adevarul e ca nici nu ai ce vedea la tv.Divertisment nu, stiri - aceleasi peste tot si proaste, tot ce pot vedea la tv e pe hbo sau discovery

  1. 28
    Filozoful cu Blogul » Mesajele subliminale – un mod de comunicare în societate (via Pingback)
    Sunday, 2 August 2009

    [...] după acest lucru sunt împărţine în două tabere, eventual trei dacă luăm în calcul neutrii, deşi ei sunt într-o tabără deja dar nu conştientizează încă. Aceste două tabere [...]

  2. [...] ma intelegeti ? Si frauda cea mai banala, si "magia", si politica pentru electoratu' patruped, si televiziunea si toate avatarurile vietii furajatei medii. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.