De ce nu exista

Friday, 22 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Vinerea Cratimelor ?

La cat patimesc sarmanele, ba puse unde nu li-e locul, ba nimerite pe langa, pa lasate pe dinafara cu totul, cred ca ar merita atata lucru, o zi intr-un an, sau hai, daca-i mult, o zi la zece ani, care sa fie ziua lor.

Vinerea Cratimelor, a patra zi de vineri din mai cand anul sfarseste in 9. Urmatoarea va fi pe 24 mai 2019. Prima este astazi.

Ce se face de ziua cratimelor ? Pai, se mai improspateaza gramatica, nu strica nimanui sa petreaca o zi la zece ani odata citind despre cum se scrie. Puteti incepe cu Diacritica, un blog de-o varsta cu Trilema, dar cu alte preocupari.

Adevarat s-a liniat!

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

 1. Concediaza-ti seful!`s avatar
  1
  Concediaza-ti seful! 
  Friday, 22 May 2009

  subscriu

  cam 99% din comentatorii de serviciu de pe bloguri si forumuri, majoritatea tineri si netineri ce si-au facut scoala de ortografie pe mIRC, mess si chat, sunt intr-un permanent razboi crunt, declarat gramaticii si ortografiei limbii romane

  un prim pas ar fi ca intre 2009 si 2019 fiecare sa citeasca macar 1 carte / an

  succes in initiativa :)

 2. simona`s avatar
  2
  simona 
  Friday, 22 May 2009

  "Diacritica" m-a cucerit, clar. Mi-era dor de niste gramatica, drept urmare cred ca le-am facut la afisari pe ziua de azi:))

 3. Ma gandesc la pe-ul de la musca mea. L-am vazut tarziu, m-am gandit la editarea comentariilor. Am obiceiul sa sar de la o idee la alta si urmaresc doar in neuron firul povestii, nu si pe monitor. Mai sunt si greseli de tastare.
  * ba lasate

 4. Binevenita, din moment ce in fiecare zi este joia ineptiei.

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Friday, 22 May 2009

  @Concediaza-ti seful! Da' sa nu fie carte de joc.

  @simona Sa le traiasca :)

  @sorin Las', ca dac-am fi perfecti, la ce-ar mai trebui bloguri ?

  @esop Tare asta, joia ineptiei de zi cu zi.

 6. făniţă`s avatar
  6
  făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Saturday, 23 May 2009

  nu-mi prea place diactrica. transmite un fel de mesaj: se întâmplă şi pe la case mari! ca urmare, mă simt în largul meu cu greşelile mele! :D

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Saturday, 23 May 2009

  Deci femeile grase te fac sa vrei baschet, chit ca ele-s absolut modele clasice de frumusete/zeite/regine etc, dar Behaela Radulescu, care nu-i nici una, si nici nu stie scrie, te face sa te simti in largul tau ?

 8. Mda, cultura urbana actuala zice ca femeile grase sunt delasatoare, deci n-au nici o scuza, in timp ce agramatilor li se gasesc scuze intotdeauna. Adica e grav sa fii urat/gras, ca esti declasificat in societate, dar nu e grav sa fii agramat, ca societatea nu pedepseste chestia asta, nu te exclude - esti doar un agramat printre multi altii, care au aceeasi musca pe caciula (deci n-o sa te puna taman ei la zid!).

  Chestia asta cu "ma simt in largul meu cu greselile mele" e un soi de "printre prosti, prostia mea ma face sa ma simt in largul meu; ce bine ca sunt si eu prost ca ei!".

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Saturday, 23 May 2009

  Interesanta ideea cu femeile grase/agramatii. Chiar nu m-am gandit, dar cred ca are ceva miez acolo.

 10. Ingineru`s avatar
  10
  Ingineru 
  Sunday, 24 May 2009

  Hai să fiu rău. Nu mai scrie "vre-un" şi "vre-o". Variantele corecte sunt "vreun" şi "vreo".

  Asta dacă tot e vorba de cratime. :)

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Sunday, 24 May 2009

  http://trilema.com/2009/ati-ajuns-niste-agramati-dragilor/

 12. Ingineru`s avatar
  12
  Ingineru 
  Sunday, 24 May 2009

  Cu "nicio" de acord, dar nu cred să fi fost vreodată corect "vre-un".

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Sunday, 24 May 2009

  Teoria e cam asa : "vreo" e un adverb, care inseamna "aproximativ" . In unele constructii, ca de exemplu vreo 5 lei, "vreo" se scrie legat, fiind adverb.

  Intrucat are doua vocale finale, e foarte reactiv, si in constructii alaturi de articolul nehotarat (o, un) sau in alte cazuri cand intalneste o vocala, creeaza combinatii cu cratima : vre-o fata, vre-un baiat, forma extinsa fiind impronuntabila.

  Nu exista adverbul "vreun", ca de exempu in constructii absurde de tipul vreun 1 leu.

  Nu exista, chiar daca cacademia a incercat sa le creeze, nici "pronumele" vreo, vreun, nici "adjectivele" vreo, vreun, din numeroase motive, pe langa faptul ca pur si simplu nu exista, ca de exemplu faptul ca e o prostie magnifica sa creezi noi pronume intr-o limba care are destule, doar asa, ca sa te aflii in treaba.

  Eu inteleg ca un grup de prosti simt ei ca daca nu schimba ceva, nu au nici un alt mod de a-si dovedi importanta pentru lume, dar nu ma intereseaza. Sa plece acasa.

 14. Concediaza-ti seful!`s avatar
  14
  Concediaza-ti seful! 
  Monday, 25 May 2009

  eu am ramas surprins cand corectorul cartii mele a scris impreuna `niciun` si `nicio` si astfel am aflat ca, vorba lui M Popescu mai sus, am ajuns un pic agramat, aceasta forma fiind corecta acum

  succes :)

 15. Mircea Popescu`s avatar
  15
  Mircea Popescu 
  Monday, 25 May 2009

  Niciun, nicio nu-s corecte nici acum. Vreau sa zic niciacum.

 16. Da chiar asa ia mai lasa-ti tiutiunul si vodkili si puneti mana pe abecedar , generatia mea are o scuza mana boii pe islaz sa aibe soramea ce mulge seara , dar astia care stau toata ziua pe net ce au de facut .

 17. Mircea Popescu`s avatar
  17
  Mircea Popescu 
  Friday, 13 March 2020

  Pfoai, deci am ratat-o anu' trecut. Tri-st do-mle. ----

 1. [...] tot vorbeam de Vinerea Cratimelor. Category: AICMF Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.