Dac-as fi io sef

Tuesday, 25 August, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

"Honey...if I were a woman, I'd be at the docks waiting for the fleet to come in."

Jerry Seinfeld

Cam orice tip are in mintea lui pe undeva intr-un ungher ideea asta, ca dac-ar fi el tipa, atunci sa vezi ! pazea ! ar fute planeta toata, de doua ori pe zi, si-nc-odata inainte de culcare.

Si totusi uite ca tipele nu fac chestia asta. Nu-i ciudat ? Ele sunt tipe deja, ar putea sa-i dea drumul. Si totusi nu o tin intreaga zi intr-o orgie, prefera in mod bizar sa-si faca unghiile, sa manance o para, sa citeasca prin reviste tipluite, orice, numa' nu aia. Chiar si cele mai apucate de nevoi, Annabel Chong, Rhea Calaveras, Candy Apples, Sabrina Johnson scl se multumesc cu cateva sute, hai maximum o mie-doua de-mpreunari, si-alea raspandite pe mai multe zile. Si asta-i recordul. Pai cam fas, la o planeta de cinci miliarde si mai bine, ce-i aia ? Vax.

Pasamite, omu' isi proiecteaza frustrarile lui de barbat neinteles asupra ideii pe care-o are el despre femeie, si-si inchipuie cam cum ar fi dac-ar fi el, ea. Ei si-acu', dupa aceasta introducere in forta, sa venim la subiect, cei dintre noi care nu ne-am pierdut pe drum, trecand la porcosenii de-adevaratelea si fiind aproape gata sa venim de-a binelea. Deci.

Aud mai des decat imi doresc ideile oamenilor care nu-s sefi, despre cum ar face dac-ar fi ei sefi. Ce-au ele toate in comun ? Pai exact aceeasi problema ca ideile barbatilor despre ce-ar face ei daca ar fi femei. Faptul ca nu-s. Si nefiind, habar nu au care-s constrangerile reale intre care se desfasoara existenta reala a sefului real, ori a femeii reale. Sa trecem in revista cateva.

Angajatul care nu-i sef, si nici mari perspective s-ajunga sef n-are isi inchipuie ca a fi sef este o binecuvantare pentru ego, punandu-te in situatia fericita de-a nu mai putea gresi. El, umil angajat, e supus greselii, ca-l vede seful, dar seful n-are probleme. Situatia reala este bineinteles exact invers : o gresala a sefului se vede magnificata in zeci de locuri, in timp ce o gresala a angajatului nu se vede, si daca n-o vede seful, nici macar nu exista (pana un nenorocit de client nu calca-n ea, moment in care indeobste nu se mai stie cine anume-i de vina).

Angajatul care nu-i sef isi inchipuie ca a fi sef e un avatar al libertatii totale, seful fiind liber sa faca orice pofteste, nu ca el, biet angajat la dispozitia sefului. Ce nu stie e ca pe masura ce urci dinspre executie spre middle management, numarul de sefi creste, nu scade. Umilul angajat are un singur sef, dar seful de umili angajati are doi sau trei, si seful lui are vreo 18.

Angajatul care nu-i sef isi inchipuie ca el munceste mai mult decat seful, si munca lui primeste mai putina recunoastere decat cea a sefului lui, uitand sa observe faptul simplu ca el nu recunoaste munca sefului, in timp ce seful recunoaste munca lui. Si daca ar face schimb, s-ar trezi pur si simplu in pozitia in care raspunde de-un numar oarecare de oameni care nu cred ca el de fapt chiar face ceva.

Privind din punctul unde lucreaza el, si neintelegand in nici un fel problemele de scalare in care se zbate dintotdeauna organizarea muncii oamenilor, are impresia ca intelege realitatea mai bine decat seful lui, pentru ca uite, masurabil, el are o intelegere de 99 si trei firtale pe bucatica muncii lui, pe cand seful in mod demonstrat are o intelegere de 78 si doua sferturi, tot pe aceeasi bucatica. Lasand la o parte faptul ca intelegerea nu se agrega perfect, si a aduna trei bucatele de 99 rar iti da peste 60 per total.

Si uite-asa se creeaza incet incet impresia ca numa' de-ar fi el sef. Sau femeie. Atunci sa vezi. Si mie imi pare rau, uneori, ca n-am o bagheta magica sa-i fac pe astia sefi, femei, si ce se mai cred ei, pentru o saptamana-doua asa, sa le treaca de suferinta.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

  1. Noa, dar poti imparti problema: exista si sefi care au o munca foarte asemanatoare cu a angajatului, doar niste atributii in plus (genul sefilor de echipa). La aia e tangibil ce fac, si nimeni nu doreste sa le ia locul, poate doar la nervi, cand mai urla omul, chestii d-astea.

    As risca sa spun ca dorinta de a-l inlocui pe celalalt nu e o simpla frustrare, ci uneori o atractie catre necunoscut. Adica dac-ar avea pasarica, cum ar fi? Orgasm zilnic, 4-5 pe zi, mai multi parteneri? Tentant. Adica dac-ar fi sef, cum ar fi sa se simta mai sus si sa poata organiza lumea mai eficient si sa primeasca laude pentru asta? Unii chiar traiesc cu impresia ca stiu totul si ca ar face mai bine.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 25 August 2009

    E drept ce zici, si de fapt exemplul e foarte bun : Cu cat e mai bine inteleasa munca sefului de catre angajatul simplu, cu atat e mai mica dorinta, si mai mare repulsia de-ai lua locul, ca in cazul unui sef de echipa, in mina, intr-o firma de programatori, etc.

    Cu cat e mai prost inteleasa, cu atat e mai mare dorinta, ceea ce-i oarecum paradoxal. S-ar zice ca munca face din om femeie.

  3. Mai avem si ambitia ca surogat de retributie... sau cum zicea fratele meu alb: "I have a dream!"

  4. Cu regrete si pareri de rau am sa te contrazic, dupa cum urmeaza:

    - Asa e, ai dreptate.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 26 August 2009

    @Dr.A Hmm

    @Valentin Minciuni!

  6. De plata in lozuri am mai povestit odata... Cat omul are speranta ca va ajunge sef, incearca si da din coate. Cand nu, nu!

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 26 August 2009

    A a a, pai atunci e satisfacerea ambitiei ca surogat de retributie mei :)

  8. Pai no ase, da vorba multa, saracia omului.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 26 August 2009

    Bun principiu, asta ar trebui sa fie sfatul #1 la apucatii cu fac bani din blogging :

    "Vorba multa, saracia omului". Fa-ti blog pe care sa taci din gura. In felul asta vei economisi foarte mult timp, pe care-l vei putea folosi mai productiv, muncind, sau facand ceva util ceea ce inexorabil iti va aduce prosperitate. Totul datorita blogului si sfaturilor noastre!

  10. Din fericire eu nu trebuie sa'mi mai pun intrebarea asta ;) ... sunt propriul meu sef de peste 5 ani de cand am renuntat sa mai muncesc ... (ptr altii)!

  11. No, cu totii ne imaginam ca facem cele mai grele sarcini. Cred ca asta ne ajuta sa ducem task-urile la bun sfarsit.

  12. romania inedit`s avatar
    12
    romania inedit 
    Saturday, 29 August 2009

    Sunt si multi sefi incompetenti , si cea mai mare problema a unui sef incompetent este ca munca lui se vede , plus ca este mult mai usor sa schimbi un sef de departament decat sa-i dai afara pe toti care lucreaza acolo si sa aduci altii noi .

    Problema multora este ca am trecut dela capitalismul de cumetrie la capitalismul autentic , si acuma incepe sa se vada care piatra poate sa zboare si care nu !

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 29 August 2009

    @ByREV Eu n-am carte de munca nici pana in ziua de azi, pentru ca n-am fost angajat nicicand, niciunde.

    @tecnos Cred ca ce zici tu se aplica mai mult la barbati, femeile tind sa fie demoralizate de ideea ca au cel mai dificil task din lume.

    @romania inedit Cam asa ceva. Chiar daca n-am trecut inca cu totul, dar incolo merge.

  14. @Mircea Popescu - eu am ... 1 AN pe carte ;) si am 32 de viata ... 'ti dai seama ce pensie mare o sa am dar, cat am dege si internet nu am nevoie de pensie :D !!!

    S'apoi, peste 30 de ani cand o sa fiu tataie, cine stie din ce'om mai castiga, apar ele oportunitati.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 August 2009

    Cat is degete si net, legea muncii nu se schimba ?

  16. legea muncii s'o schimba dar, nu pentru mine ... guvernele se schimba dar, nu pentru noi - ceea ce nu ma atinge nu simt, ceea ce nu vad nu exista ...

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.