Cum se face ca

Tuesday, 07 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Exista oameni care prefera Pepsi. Nu pot intelege de ce ar bea cineva apa cu prafuri, dar faptul ramane.

Exista alti oameni care prefera Coca Cola. Aparent, acestia din urma sunt mai multi. Nu pot intelege de ce ar bea si mai multi oameni apa cu prafuri, dar ce ma roade cu adevarat este o alta problema.

Cum se face ca nimeni nu bea amestec de Pepsi cu Coca Cola ?

N-ar fi logic ? Daca omul oricum bea o posirca indigesta ca asa face vre-o vedeta la TV, in timp ce alt om bea cealalta posirca indigesta pentru ca asa face alta vedeta la TV, una pentru ca o aduce Mos Craciun, cealalta pentru ca are super oferta, prima pentru ca are mega oferte speciale, astalalta pentru ca ajuta stratul de bogon, cum se face ca nimeni nu le bea amestec ?

Sa fii si ca X, si ca Y, sa ai si super si mega oferta speciala, o jumatate de pahar pepsi, o jumatate de pahar coca-cola. Media auerea, avantajele ambelor, solutia corecta. Nu ?

Bineinteles, cu exceptia cazului in care oamenii nu beau nici Pepsi nici Coca Cola dintr-un motiv intern al lor, ci pentru ca asa li se spune sa faca, si ai cu spusul n-or fi prosti sa le spuna sa amestece.

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

33 Responses

  1. Eu beau pe post de cafea. And it's freaking addictive, damn it! :|

  2. Cristian Lisandru`s avatar
    2
    Cristian Lisandru 
    Tuesday, 7 April 2009

    Nu-mi place Pepsi. Nu-mi place Coca-Cola. Nu-mi placă băuturile răcoritoare închise la culoare şi băuturile alcoolice incolore. Nu-mi place berea brună.

  3. zamolxis`s avatar
    3
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Tuesday, 7 April 2009

    Din pricina umiditatii ambiente vara, am decis sa renunt complet la orice bautura, in speranta ca trupul meu se va adapta si va extrage apa din aer. Dupa trei ore am decis ca treaba nu mere si-am renuntat.

    Da' in ideea cu amestecu', u'r on 2 smthg. Oamenii deja amesteca Coke cu rom si-i zic Rum & Coke. Eu am incercat sa promovez o schimbare, cerand Rum & Pepsi, dar barwomana a-nceput sa rada si mi-a dat tot cu Coke, atingadu-ma pe mana si zicandu-mi "this one's on me". Am renuntat de-atunci, fiindca n-am mai inteles nimic.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 April 2009

    Apoi daca n-ai prezenta de mascul la tine sa-i ceri ce alte chestii mai avea de dat, from her...

  5. alphadog`s avatar
    5
    alphadog 
    Tuesday, 7 April 2009

    Eu zic să punem şi American Cola în ecuaţie. Ce amestec ar iesi!

  6. zamolxis`s avatar
    6
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Tuesday, 7 April 2009

    Poate am dar n-am vrut sa scriu comentarii porno..

  7. făniţă`s avatar
    7
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 7 April 2009

    eu cre că ei nu amestecă pentru că presupune un cost suplimentar. nu îi de ajuns că dau bani pe cola sau pe pepsi? să dau pe amândouă?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 April 2009

    @alpha : Si eventual si Kool Aid.

    @Zamolxis : E teroare cu barmanitele/waitressele prin state, eu ajunsesem la concluzia ca in general sunt gagici care fac fata meseriei asa jegoasa cum este 4-5-6 luni acolo cat sa-si umple agenda de fuckbuddies, sa aiba cui face fund tot anul.

    @fanita : Pai tu tot atata bei, un litru, doua, trei, ce conteza ca din banii pe litrul ala dai tot la unul, sau jumate la fiecare ?

  9. Anonimosu`s avatar
    9
    Anonimosu 
    Tuesday, 7 April 2009

    In majoritatea locurilor unde se mananca in SUA exista cate o fantana de soda, de unde omul isi umple paharul. In general sunt 6-8-12 robinete, Cola Fanta Sprite Moundain Dew ce-o fi.

    Suicide se numeste sa-ti pui un pic din fiecare in pahar. N-am vazut niciodata un adult facand un suicide, in general pustanii beau de-alea.

    Poate din cauza din care zice Mircea, pustanii nu-s inca intru totul indobitociti si robotizati, asa ca mai incearca.

  10. mai, io sunt fan CC (pot sa zic dependent, ca o beau pe post de apa). pepsi nu beau decat daca n-am incotro. ideea e ca cine bea d'astea, bea ori numai cc ori numai pepsi. deci, daca una din ele oricum nu le place, n-are nici un rost s-o bage in amestec, nu? unele chestii chiar nu se amesteca :)

  11. făniţă`s avatar
    11
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 7 April 2009

    @mp

    ştiam că o să vii cu contra-argumentul ăsta, aşa că mi-am pregătit din timp răspunsul! dacă tot bei cola-pepsi, ce preferi? o cola-pepsi răsuflată sau una carbogazoasă?

    se merită să desfaci două flacoane de 2 litrii doar dacă ai prin zonă vreo 4-5 inşi gata să le ia cu asalt! :)

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 April 2009

    Aaaa, taci ca m-ai lamurit fanita, fasul e problema.

    Asta e, nefiind consumator, sunt naiv. Mersi.

  13. Eu cred ca raspunsul sta in "branding": e ca si cum ai comanda un BigMac si intre hemispherele fade, coapte din prafuri de chifla ai gasi niste hot wings ©KFC.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 7 April 2009

    Pai tocmai Dane. Rezulta ca oamenii beau astea ca act de supunere.

  15. Apropo de (ne)supunere: De acord cu "Libera si Democrata".

  16. Pinocchio`s avatar
    16
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Tuesday, 7 April 2009

    Pepsi cu Coca Cola n-avem, dar aici la nemti se combina totul cu bere: Bere cu cola, bere cu limo, bere nefiltrata cu cola, bere nefiltrata cu limo... si nici macar nu sint rele.

  17. redhimihai`s avatar
    17
    redhimihai 
    Tuesday, 7 April 2009

    @Pinocchio: Radler i se spune nu?
    @Mircea Popescu: Asta e, suntem sclavii marketingului. Probabil ca oamenii nu le combina din acelasi motiv pentru care se incapataneaza sa se incadreze toti si sa divizeze toate lucrurile pe categorii: daca esti fan CocaCola nu poti fraterniza cu "dusmanul" si sa bei Pepsi. In ziua de azi atasamentul vis-a-vis de un brand a devenit motiv de mandrie. E vizibil in stare primara la manelistii care se tund avand evidentiata "Puma" pe ceafa, la cei cu cercel "Nike", la dispunerea cat mai la vedere a initialelor "D&G", in conflictele "BMW" vs "Mercedes" s.a.m.d. Se pare ca pentru unii "valorea" vine din identificarea lor ca fani/consumatori ai unui anume produs.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 April 2009

    @redhimihai Fara numar, fara numar :D

  19. Ca fost consumator (medie 2,5x2l/zi) dependent de apa cu bulbuci si prafuri (pe rand, nu amestecate, cola-coca, schweppes, fanta, pecsi, cu/fara lamaie, mirinda, 7up, frutti fresh, tymbark ) am cautat doar potolirea gatlejului arzator, iar vedetele de la TV or scos maxim un zambet de la mine, nu si banutii din buzunar. Le amestecam ? De-i gustos se va vinde si sub denumirea de Fulga (cred), probabil in cantitati mai mari de Fulga va fi insotita de vedete la TV ... imi pare ca manipularea ii supraevaluata ... (vreu sa cred ca primeaza "gusturile").

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 8 April 2009

    Un galon pe zi ? Apara doamne, rinichii tai.

  21. Laura Driha`s avatar
    21
    Laura Driha 
    Monday, 13 April 2009

    Mircea, tot ce e cu adevarat bun in viata e ilegal, imoral sau ingrasa ! Si-apoi nu cred ca e niciun spirit de turma in asta, e doar o chestie de gusturi. Bunem proaste sau momentan in degradare, sunt doar gusturi. Eu una beau Coca - Cola pentru ca-mi face papilele gustative sa danseze (bine, si pentu ca am castigat un telefon fain de la ei, dar asta e alta poveste!) Daca ne-am lua dupa afinitatile "vedetelor" nu ne-ar mai scoate nimeni din Clubul Consumatoarelor de Apa-Plata-cu-Lamaie !

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 April 2009

    Zici tu ceva Lauro cu apa ceea plata. Hai sa-ti zic si je un banc.

    Cica un arab merge in bacanie sa cumpere diverse chestii si lamai. Cere el de una de alda gum ger ei in blimbla lor, si la final :
    "Si mai doreste una lamuie"
    Vanzatoru', un gagiu solid, cu brand de 27, cu "Dragoste Eterna Maricica" pe brand, se uita la el
    "Ce vrei ma ?"
    "Una lamuie"
    "Ma, sigur esti ?"
    "Da zigur ga zund zigur!"
    Asa ca omu' iese de dupa tejghea, si cand ii trage una, il trece prin doi pereti. La care, arabu' se scoala asa plin de tencuiala si ingaima
    "Eu dorit una lamuie zora cu bordogala, nu una lamuie zora cu moarteam"

    Ei vezi ? :D

  23. Laura Driha`s avatar
    23
    Laura Driha 
    Monday, 13 April 2009

    Funny.

  24. in faptul ca o apa cu praf e preferabila alteia, atunci cand alegerea consumatorului e una spontana (adica neinfluentata de publicitate) nu e nimic straniu. ex. un malgas, novice intr-ale bauturilor racoritoare, ar putea gusta initial produsul 1, dupa care produsul 2, spunand ca ar prefera sa mai guste odata produsul 1. asta ar insemna alegere (constienta, nu - asta-i alta chestie).

    mai departe, produsul isi capata o valoare in clasa de produse din care face parte si preferate de consumator. insa, aceasta valoare va fi directproportionala cu preferintele altor maglasieni, adica cu publicitatea pro si anti care misuna in jurul produsului cutare, precum si altor produse din aceeasi clasa. sa nu uitam ca vorbim de marketing. sunt o groaza de teste si studii care "demonstreaza" ca deciziile individului se ajusteaza/sunt influentate de opinia colectiva (a se vedea, ca ex., "Opinions and social pressure", un studiu dintre elaborat de Asch S.E.)

    incerc sa revin la ideea din post. cum totusi creste valoarea unui produs pe piata si care ar fi unii din factorii influenti? sa ne imaginam urmatoarea situatie:

    daca intr-o minunata zi ar disparea de pe piata si de pe fata pamantului brandul pepsi, asta ar insemna ca fanii pepsi ar trebui sa treaca la cola (sau la alt produs mai putin populizat, sau sa prefere apa din robinet, sau), ceea ce i-ar putea aduce initial un spor evident brandului cola, sa zicem. insa, in perspectiva, cola ar trebui sa-si justifice existenta pe piata prin faptul ca e mai buna de cat non-cola. or, altfel, ar putea ramane si ea el intr-o istorie a marketingului pierdut. ce voiam de fapt sa spun: valoarea brandului cola/pepsi creste pe masura ce se raporteaza la "sosia" sa rivala.

    apoi treaba cu gusturile: in mesajul ca cola e buna, se spune nu altceva decat ca asa este, cola e buna. si asta ar putea tine de gusturile cuiva. atunci, insa, cand se spune ca cola e mai sau cea mai buna, gusturile n-au ce cauta aici fiindca sunt n branduri de apa cu praf, si fas. iar despre aceste branduri n nu se spune ca sunt mai proaste, fiecare in parte pe nume, si nici consumatorul nu le gusta pe toate pentru a se convinge cum stau lucrurile. cred ca in cazul doi ar fi vorba de un fel de mesaj subliminal, care ii aduna pe toti consumatorii intr-un fan club creand un fel de grup de preferinte, o unitate.

    si, mai cred ca ceva, oricum, imi scapa...

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Thursday, 27 August 2009

    Tu-i fi fiind Sfantul Dorel al Reclamelor, spune drept ?

  26. noa. spusei ce-mi trecu prin scafarlie. dar, m-am asteptat la un feedback pe marginea subiectului, la fel cum te-ai asteptat, zic io, tu cand l-ai scris. sa n-o facut de flori de cuc.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Thursday, 27 August 2009

    Pai eu te inteleg, si nu pot zice ca n-ai dreptate. Ai, asa-i cum zici, ce-ai expus tu acolo e o buna introducere pe scurt in teoria marketingului de masa/de brand. Nu neg, asa-i.

    Problema care ma rodea pe mine e de ce nu le amesteca oamenii, ca sa obtina ambele beneficii, si daca nu cumva asta indica o oarecare pierdere a controlului asupra prorpiilor actiuni (dat fiind ca a amesteca doua chestii fiecare buna in felul ei e o strategie si evidenta, si straveche, cu larga aplicare). Si problema aia n-ai atins-o.

  28. inteleg acu intrebarea care este in splendoarea-i proprie. gandesc, ar putea fi luat urmatorul ex., pentru a reveni totusi dupa la fan grup si unitate: un ins cand priveste un meci de fotbal nu tine pentru ambele echipe, cu toate ca avantajele ar putea fi x2, iar riscul pierderii nul. asta se numeste asigurarea de risc, strategia de care ai mentionat. motivul ar putea fi acelasi - apartenenta la si preferinta pentru. e vorba de un fel de fidelitate naiva.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Thursday, 27 August 2009

    E, foarte fain exemplul cu echipa. De fapt, darama cam toata constructia mea, pana la urma omul se identifica cu o echipa, pornind de la calitati intrinseci ale echipei, dar construind un esafodaj de reprezentari pe acel concret.

    Pana la urma, s-ar putea spune ca ceea ce vinde Coca Cola ambalat convenabil e curaj. Bei de-acolo, si iti asumi un risc usor de asumat : riscul ca uite, nu te-ai acoperit cu o strategie de asigurare. Esti curajos.

    Asta ar putea fi atunci explicatia mult cautata ca de ce fumatorii continua sa fumeze, si anume, brandu' lor, cand doar se stie bine ce rau este a fuma, si au chiar si poze ilustrative pe pachet. Intr-un sens, pozele ilustrative servesc constructiei brandului. Ei vand curaj.

  30. pai, uite ca am ajuns acolo unde voiam. insa nu sunt sigur ca asta ar fi cautarea, mai curand e punctul final al rationarii. dar, trece si asta.

    cu fumatorii, imi pare ca, e vorba de o imagine (un fel de avatar), atat de frumos aruncata ne-fumatorilor. un fel de poezie care n-are nevoie de mesaj (tu nu citesti poezia pentru mesaj? acesta poate veni dupa lectura ei). asta e treaba din care cauza o inscriptie pe pachet de tipul "fumatul ucide" e ignorata. procuram altceva.

    este un roman al unui scriitor rus, Viktor Pelevin, "Generatio P". daca il gasesti in traducere engleza sau franceza l-ai putea citi. daca traducerea e buna ai gasi ceva acolo, recomand. sa nu te roada.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Thursday, 27 August 2009

    Daca-ti spun ca citesc rusa, lesini ?

  32. nu lesin, din motiv ca gandesc in rusa.

  1. [...] Cum se face ca 7 4 2009 [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.