Cum sa reduci cheltuielile cu salariatii ?

Saturday, 24 January, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

E o problema, asta, din ciclul si jumeri in pod si tigaia unsa, respectiv si desteapta si frumoasa si devreme-acasa.

In aplicarea directa, adica, "bai, de maine va taiem salarul", cum practica de exemplu Voiculescu, are dezavantajul ca oamenii buni isi fac bagajele, si oamenii care raman taie si ei, din efort si implicare, dar asa, 25%, ca sa fie siguri. O situatie lose-lose.

Exista si solutii mai bune, ori macar mai subtile. Spre exemplu, modelul Holywood. Din doua fete, la intamplare pe strada, macar trei spera sa ajunga vedete la Holywood. De ce nu spera 3 fete din 2 sa ajunga lucratoare comerciale la Burger King ?

Pentru ca Burger King plateste cinci dolari pe ora, si Holywood nu plateste nimic. Absurd, este ?

Este, dar asa sunt si oamenii. Faptul ca Burger King angajeaza zeci de mii de oameni, platindu-i in total cam un sfert de milion de dolari pe ora nu intereseaza pe nimeni.

Faptul ca ar putea sa ajunga vedete la Holywood intereseaza pe toata lumea.

In mod rational, valoarea unei propuneri se calculeaza ca produsul dintre valoarea ei nominala si sansele ei de realizare. De exemplu, valoarea unei propuneri din care puteti castiga un milion de dolari, cu sanse de unu la un milion, este fix un dolar.

Totusi, ce ati prefera dumneavoastra ? Un dolar ? Ori UN MILION DE DOLARI (o sansa de unu la un milion) ?

Cam asa functioneaza minunea celuloidului. Daca s-ar pune problema sa salarizeze fiecare chelnerita, fiecare sofer de taxi, fiecare traitor din te miri ce si mai nimic, care-si asteapta, rabdatori si diligenti, sansa lor cea mare, cunoscuta si drept "big break", doar in Burbank, facand abstractie de restul tarii, ar avea de platit miliarde. Doar n-or fi prosti.

In loc, aleg si ei unu-doi oameni pe care ii platesc cu milioane, inca doua trei duzini pe care ii platesc cu sute de mii, si in rest, cum se spune, ciuciu. Bilete cu "mai incercati o data" la mormoloci.

Daca ai un milion de dolari, si un milion de lucratori, si imparti banii egal la angajati, vei obtine un milion de oameni nemultumiti de salariile lor mici.

Daca dai cate o suta de mii la doi indivizi, si mai imparti cate zece mii la inca douazeci, si de restul te imbeti, vei avea un milion de oameni care abia asteapta ocazia rara ("rare opportunity!") sa-ti deie de baut. Din banii lor, bani imprumutati de la parinti, frati, rude, si oriunde se mai poate.

Miraculos lucru, este ?

Eu unul sunt chiar curios cum va arata miraculosul implementat in eterna si fascinanta, pentru ca nu-mi pun problema ca nu urmeaza.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. Scriam aici despre cum s-a apucat Patriciu de redus cheltuielile cu salariatii la Adevarul.

  2. greenfield`s avatar
    2
    greenfield 
    Sunday, 25 January 2009

    Am fost la o conferinta Zf pe tema restructurarii in Ro. Concluzia cu care am plecat de-acolo este ca firmele mari platesc cu bani grei firme de HR la vreme de criza sa le faca "the dirty work". Deci unii se imbogatesc din consulting iar altii raman in somaj. Sunt putine firmele care dupa restrucurare sprijina oamenii sa se specializeze pentru alte activitati.
    Eu cred ca vor urma niste valuri mari de restrangere activitati, restructurari, etc.

  3. în loc să angajezi, subcontractezi. cică ăsta e viitorul organizatiilor:
    org care angajează -> org care organizează.

    o parodie superbă a companiilor de azi la:
    max barry: company

  4. Deci, Hollywood. Rectifică repede, până nu se trezesc ceilalţi.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 January 2009

    Mai xelo, cu cat ma dau mai mult pe internet cu atat constat ca prosteste, ce mai. Data trecuta aia cu buletinu', acu cu Hollywood-u... Bine ca macar n-o iesit Hollywod ori ce.

    Nu-s de lasat pe sfera.

    @ana pauper : cam asa este, ori cel putin la polimedia asa se aplica, nu angajam oameni, inchiriem competenta. E foarte avantajos in cazul asta, pentru ca sa fim seriosi, un specialist adevarat nu-si va lasa toate tarhaturile balta ca sa zboare in Romania, sau invers, nu-si poate Romania permite sa plateasca asa ceva, dar un ceas ori doua din timpul omului, cu suportul tehnicii zise si moderne, poate.

    Cat de bine va merge asta aplicata la lucratorii romani, care cat or fi ei de specialisti, mai mult nu-s, si cat de trist va fi pentru cultura lor, care este cea care este, cu "io-s poetu' aci-n sat" si bisericutele atat de dragi&familiare, ca sa spun. Rauri nesecate de lacrimi, ma gandesc.

    @greenfield : In principiu disponibilizari prin restructurare a activitatii pot sa aiba loc, si sunt practic mai fezabile, cand economia merge, dar se schimba, si atunci mai trimiti oamenii la un curs de calculatoare, de exemplu. Asta a mers bine in 1984-2000ish. Dar cand economia pur si simplu cade in neant, mai greu. In ce sa-i si sprijini ? Care-i domeniul ala care merge bine si are nevoie de mult mai multi oameni, chiar daca unele domenii merg prost ?

    Deci, modelul asta cu reconversia profesionala nu-i un lucru universal util, mai degraba o miscare inteligenta in anumite - si relativ rare - situatii, chiar daca se intampla ca am trait una in 20 din ultimii 25 de ani.

    Si eu am vazut mult mai mult interes pe teme de cresterea eficientei muncii si fluxului tehnologic decat sa zic anul trecut, cand lumea era mult mai interesata de probleme de pozitionare si comunicare cu piata.

  6. Daca ai probleme cu supradimensionarea personalului dai afara 75% din management.Scapi si de grosul cheltuielilor si de niste persoane incompetente care te-au adus in situatia asta.

    Era un banc:
    De ce nu-si iau managerii intr-o companie concediu in acelasi timp ?
    Ca sa nu oserve lumea ca firma merge si fara ei ...

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 January 2009

    Eu unul sunt pentru, problema e ca daca am aplica un principiu de competenta asupra managerilor din Romania, am da afara cum scrie acolo in dreapta, 99.80% din ei.

    Dupa care pam pam ar incepe a doua zi cu noi nu ne vindem tara si salam cu sule-maturi, cum de altfel s-a si vazut.

    Politica nu-i arta solutiilor corecte, mai degraba arta evitarii dezastrelor.

  8. Alea cu nu ne vindem tara au venit de sus.
    Si de la pilosii care vroiau sa o ia ei pe gratis.

    Datul afara inseamna inlocuire cu unii mai buni.

    ========
    Politica nu-i arta solutiilor corecte, mai degraba arta evitarii dezastrelor pe care le provoci ;)

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 January 2009

    Pai clar ca de sus pilosii etc. Care acu ii numeste lumea manageri ca doar cum sa le spuna ? Boiari ?

    Dar chestia cu managementul e ca, in romaneste pare ca s-ar traduce cu "saf", dar in engleza e si ea o meserie, cum e sa fii dactilografa, ori scenarist. Un job, cu o calificare specifica, nu pur si simplu un alt nume la chestia ca suntem noi barbati de soi si realizati.

  10. făniţă`s avatar
    10
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 31 January 2009

    nu ştiu cât de meserie este. cât era şi meseria de boier, meserie.

    există menageri buni, şi menageri care conduc firma la ruină prin decizionarea lor. tot aşa erau şi boieri buni, dar şi boieri care şi-au ruinat averile.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 January 2009

    Pai nu, pentru ca boier te nasti, iar manager devii. Prin citanie si experienta, exact asa cum devii si inginer. Este in cel mai autentic mod o meserie.

  12. făniţă`s avatar
    12
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 1 February 2009

    @Mircea Popescu

    ca să ai posibilitatea de a îţi creşte experienţa trbuie să fii promovat. ca să fii promovat trebuie să ai pile şi relaţii. tot aşa şi cu boierii, tăticu' boier îşi promova copilul ca boier şi nu pe iobagul cel mai destoinic! ;)

    inginer poţi deveni prin:

    1) copiat
    2) trudit asiduu
    3) talent combinat cu puţin studiu

    înafară de varianta 3, unde cu noroc te poţi realiza şi fără relaţii, în 1 şi 2 îţi trebuie neapărat pile ca să te realizezi. altfel ajungi bugetar, dacă vrei un salariu bunicel! :)

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 1 February 2009

    3 este singura dintre cele 3 care produce un inginer. Celelalte doua produc, prima un gunoi, a doua un nefericit.

  14. skythes`s avatar
    14
    skythes 
    Friday, 9 October 2009

    greu cu omul cand e resursa

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.