Criterii. Isterii.

Monday, 18 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Vaclav Havel este nemultumit de alegerile pentru ocuparea locurilor libere in Consiliul Drepturilor Omului de pe langa Organizatia Natiunilor Unite. Cuba candideaza pentru reocuparea locului detiunt, Arabia Saudita si China se bucura de suportul neconditionat al intregului grup asiatic, Azerbaidjanul si Rusia sunt candidatii din Europa de Est. Niste guverne ale caror politici in materie de drepturi ale omului penduleaza, in opinia lui Havel, intre discutabil si oribil alearga intr-o cursa de 20 de oameni pentru 18 scaune. Cursa pe care o vor "castiga".

Eu sunt nemultumit de confiscarea discursului despre competenta pe Internet de catre persoane care nu sunt competente. Deloc. Nu sunt singurul, nemultumirea e raspandita. Nici Havel nu e singur, si nemultumirea lui e raspandita.

Pe cand eram pusti de liceu, am studiat in ceea ce pe vremea respectiva se numea o clasa de "suprareal". Adica, se apucase Ministerul Invatamantului sa adune cei mai destepti copii din tot orasul, olimpici scl, si sa le faca o clasa speciala. Nu s-au strans mai mult de-o duzina de copii, si pentru ca norma era de 30 elevi per clasa parca, pentru a nu se trezi ca nu se formeaza clasa si le moare genialul proiect, solutia data a fost sa se "completeze". Liceul respectiv avea trei clase pe profil real, una de informatica, una de matematica-fizica, si asta suprareala. In primele doua, se intra foarte greu. In a treia, cvasi imposibil. Copii care n-au reusit sa intre in primele doua au fost redistribuiti in a 3-a. Adica, tu nu esti destul de bun ca sa intri intr-o echipa de club, nu-i problema, te trimitem la echipa nationala. Pam-pam.

Si-asa ne-am trezit noi cu o clasa facuta din doua bucati, niste copii mai destepti, niste copii mai putin destepti, si-o gaura intre ei. Ne-am simtit totusi bine, mai ales pentru ca eram tineri. Poate ca daca eram de cealalta parte nu ma simteam asa de bine, cine stie. Jucam riti-piti in timpul tezei de matematica cu colegul de banca, mare matematician, pentru ca noi cam terminaseram rudimentele de analiza functionala ce se studiaza la liceu pe la sfarsitul gimnaziului (eu fiindca-mi faceau trebuinta la probleme de elasticitate si termodinamica). Studiam teoremele de convergenta Cauchy-Buniakowski-Schwarz (ei, da, inca mai tin minte macar cum ii zice) cu conferentiari imprumutati de la Universitate, intr-o liniste mormantala, intr-o clasa plina cu fete crispate de efort, frunti imbrobonate de sudoare.

Intre toti copiii astia, era o fata cam proasta, in cel mai tehnic sens cu putinta, un IQ spre 90. Parintii ei s-or fi simtit probabil foarte mandri ca a "reusit" fata sa intre intr-o clasa asa de buna, si i-or fi spus sa nu cumva sa dea cu mucii-n fasole, cine stie de cate ori pe zi. Asa ca biata copila sedea acolo in banca, nu zicea niciodata nimic. Niciodata nimic. Niciodata. Nimic. Profesorii au fost mereu toleranti cu ea, aveau probleme mai grave decat sa chinuie o biata fata, si a trecut, an de an, cu note proaste, dar a trecut. Si-a absolvit.

Dupa patru ani de convergenta sirurilor si spatii Bannach, ce mai putea sa faca biata decat facultatea de matematica ? Inainte, ar fi putut face o groaza de chestii, doar nu se reduce lumea asta la o tabla neagra, creta alba, si litere grecesti. Ar fi putut sa fie chiar si fericita, cine stie. Dar nu dupa. Asa ca si-a terminat facultatea de matematica, dupa aceeasi metoda, si la final, s-a trezit intr-o circumstanta. O anume profesoara plina, om in varsta si foarte respectat, avea nevoie de un asistent. Pe de o parte copiii cei mai destepti si preocupati de matematici nu erau foarte interesati de o slujba platita diminutiv intr-o tara mai degraba stiintifico-ridicola, pe de cealalta femeia avea nevoie de cineva ascultator si supus. Si gata-i inghetata.

Uite asa a ajuns o fata al carei intelect pur si simplu nu putea sa duca cele mai elementare notiuni abstracte in pozitia de preparator la facultatea de matematica. Unde hoarde de tineri, de-acum pana moare, o vor descoperi, an de an, si o vor chinui, zi de zi, pentru ca asa merg lucrurile. Ce mai poate ea sa astepte de la lumea asta ? O generatie in care sa nu se prinda nimeni ca ea de fapt n-are ce cauta acolo ? Spuneti voi, ce rahat sa mai speri ?

Are in schimb avantajul indoielnic ca muma-sa si cu tata-so se pot lauda pe la veri si cunoscuti ca uite ce bine merge fata. Uite ce desteapta e ea de fapt. Uite ce-am fost noi in stare sa facem! Vedeti ?

Vedem. Un om nenorocit. Daca era dansatoare, prezentatoare TV, cusatoreasa ori sofer de taxi putea ajunge sa fie competenta, integrata, si sa se bucure de satisfactiile astea simple ale zilei de zi cu zi. Poate ca le cunoasteti. Dar asa, are cu ce sa se laude, si nimic altceva, in fapt, pretul laudei asteia desarte e, simplu si direct, sufletul omului, in cel mai dracesc mod cu putinta.

De ce vor rusii sa fie ei in Comisia Drepturilor Omului ? Ca sa se laude, ca sa arate ca ha-haaa, ati zis voi despre noi ca suntem oribili, dar ia uite cine-i in comisie ? E ? Ce mai aveti de zis ? De ce vor toti prostii sa fie considerati experti online ? Ca sa se laude, ca sa ii arate lui Georgel si Gherghinei, ca ha-haaah! ati zis voi ca-s un mototol rahitic si ca n-am habar de calculatoare cum nu cunoaste cioara sa coasa, dar iata! Iata! Cine-i expertul online ?

Cam asta este problema lumii noastre la ora actuala. Suntem atat de generosi incat in loc sa ne ocupam de bunastarea noastra personala, preferam sa ne irosim vietile pentru buna opinie a celor din jur. Altruism mai dement nu cred ca se poate.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. selfhelp`s avatar
    1
    selfhelp 
    Monday, 18 May 2009

    Buna abordarea, dar poate putin distorsionata in fata realitatii. La exemplul micro, cel mai probabil un student pasionat va ajunge la potentialul sau si cu un prof stupid si idiot in schimb un student idiot, tot idiot va ramane oricat de genial va fi profesorul.
    La exemplul macro, pentru politici de drepturi ale omului ce poate sa ofere china, rusia si arabia saudita? Poate doar o lectie de ipocrizie. In schimb poate sunt tolerati cu ei pentru ca fiecare in parte are inca un avantaj competitiv, china are productie ieftina si o mare masa de manevra, rusia are teritoriu si resurse iar arabia saudita are fabrica de fanatici ce oricand ar fi instare sa-ti omoare familia si copii crezand ca ajung in raiul cu 78 de virgine.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 May 2009

    Greu de spus, pe chestia micro. Pasiunea se naste intotdeauna dintr-o minima competenta, si acea minima competenta se constituie in general la o varsta frageda, in niste conditii avantajoase. Oricat de talentati, o grupa de copii chinuiti aiurea nu vor fi pasionati de subiect.

    Idiotenia e o problema si mai complexa, sunt copii idioti in sensul cel mai pur, pentru ca nu pot, si sunt copii clasificati drept idioti pentru ca sunt pusi in conditii gresite. Vezi de exemplu intreaga discutie cu disparitatea barbati/femei in matematica, de exemplu, si problema subiacenta a metodelor de expunere (spatial sau numeric).

    La nivel macro, Havel sustine ca situatia este rezultatul negocierii, si anume, tari competente in domeniul drepturilor omului nu sunt atat de interesate de o pozitie in comisie (la ce le-ar servi ?), si sunt mai interesate de alte pozitii in alte comisii. In fapt, singurii cu adevarat interesati de un loc in Comisia Drepturilor Omului sunt cei cu probleme la acest capitol.

    Arabii ar face bine sa se grabeasca, ultima oara cand am fost pe acolo mai ramasesera 72, apropo.

  3. selfhelp`s avatar
    3
    selfhelp 
    Monday, 18 May 2009

    Cum as putea sa te contrazic cand ai dreptate :P
    mai ales cand exista studii de genul asta :D

    De ce-i indemni sa se grabeasca acolo ... mai bine le-ar lua pe virginele din lumea asta, bineinteles sub supraveghere onu, fara a le lua cu forta :D ... poate n-ar mai fi asa motivati sa "blow the shit up"

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 May 2009

    E bizara chestia cu virginele, eu am trait si in Romania si in Egypt/Turcia/etc, si sunt dispus sa jur ca femeia medie aici are mai putini parteneri si mai putine contacte decat acolo. Nu chiar cu un ordin de marime, dar pe la jumatate.

    Ceea ce ar cam invalida toata teoria aia cu virginele.

  5. selfhelp`s avatar
    5
    selfhelp 
    Monday, 18 May 2009

    Egypt si Turcia sunt tari destul de libertine comparativ cu Pakistan, Iran sau Afganistan. Personal, n-am fost decat in Siria si Iordania. Siria mi s-a parut destul de libera la capitolul asta, adica in weekend prin Damasc chiar existau copile la fustite scurte, cluburi, disco samd. Si nu ma refer la prostitutie, ci doar la tineret care se distreaza. In schimb in Iordania erau destule femei carora nu le vedeai desct ochii. Si sfioase cand incercai sa intri in vorba.

  6. făniţă`s avatar
    6
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 18 May 2009

    noa, dar pe unde se învârte doamna/domnişoara profesoară acum? spune-i să vină la fsega că acolo nu o să o chinuie niciun student, că doară nu suntem atât de maniaci! :D

    cât despre ruşi mă gândesc că or avea şi alte interese, decât doar să se laude, rusul e pragmatic din fire. dar cu experţii ai cam nimerit-o!

  7. humanoid`s avatar
    7
    humanoid 
    Monday, 18 May 2009

    impostura e de obicei bine mascata de un stil oratoric destul de cursiv
    si problema si mai mare e ca nu prea are cine sa ii demaste. Mai ales in locurile unde cei de mai sus pe scara ierarhica sunt si mai slabi ca ei. Sau stie dar isi zice "deh, nu pot fi toti la nivelul MEU"

    chiar si asa, isi vor crea arii de competenta restranse (acuma par a fi la moda aplicatiile eco ale oricarei stiinte) unde nu au concurenta
    (valabil si in "educatie-cercetare" si in "politica") si unde pot raspunde pe placul maselor.

    trecand la tari ... "masele", tarile majoritare, sunt in medie cam ca Azerbaidjanul, daca nu ca Turkmenistanul (nu am calatorit ca voi, dar unele se simt si de departe)

    ante 89 se mai vorbea uneori si de drepturile omului, iar o lauda frecventa a celor care aveau voie sa raspunda public pe tema asta era "noi asiguram dreptul la munca, nu ca in occident unde e plin de someri si homeless",

    cat despre femeia medie... puneti-va in pielea uneia si uitati-va in jur. Sau faceti o medie, cate tipe 'fuckable' si cati tipi 'fuckable' vedeti pe trotuarul de visavis timp de 2 ore. Cam cate ies combinatiile a cate 2? Daca ii mai si mirositi, se injumateteste numarul - ca transpiratia nu e sexy, indiferent ce zice nenea de pe schele sau de la benzinarie.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 May 2009

    @selfhelp Recunosc c-am trisat la exemple :) Totusi, eu nu vorbesc de comportament social, ci de comportament sexual. Chestia cu virginele nu-i ca daca umbla rujate sau in fuste scurte, sau daca merg in bar sau nu merg in bar. E vorba de cat macina femeia medie (si nu prostituate, etc).

    @fanita Pai nu am tinut legatura sa zic, m-am intalnit acum o vreme cu un fost coleg - de banca, inca - care mi-o povestit.

    Orisicat, cand zic "lauda" nu ma refer la rusul de pe strada, ci la politicianul care are nevoie de ceva de zis la televizor. Cum sa fim noi asa si pe dincolo, cand doara asta si cealalta. Iti amintesti cum se facea si pe la noi cu UE, si pe la moldoveni acum, si tot asa.

    @humanoid Bun venit :) Pe urangutanita o cunosti ? Si ea-i humanoida, asa, in felul ei :D

    Ai dreptate cu ce zici, decat, in ce priveste tarile, as zice ca ele sunt in medie cam ca Romania. Nu avem doar toate formele de relief, ci chiar mai mult, suntem un fel de media mediilor.

    Problema cu munca e concreta si reala, uite, zilele trecute am luat un taximetrist de la gara, si pe-acolo sunt oplositi cinci-zece pustani cu pungile de lac, si-am cazut amandoi de acord ca-i pacat de ei. Dupa care mi-o povestit ca el a crescut singur, "pe mine partidu' m-o crescut, de la 15 ani". Omul are nevasta si copii si casa si masina, si totusi. Libertatea de-a face ce poftesti vine la pachet cu libertatea de-a nu face nimic, si mai grav, cu libertatea de-a nu avea nici o sansa.

    Mare dreptate ai cu desperecherea. It's like 4-6%, it's a 20 to 1 shot ;)

  9. făniţă`s avatar
    9
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 18 May 2009

    acum am priceput! într-un mod, să le comanzi copiiilor cariera, este un alt soi de a face politică!

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 May 2009

    O, absolut.

  11. Mai este uni prosti care se crede filozofi si daca sar limita la a sustine in baruri ca albu e fix ca negru ca amandoua sunt culori ar mai fi cum ar mai fi da ei isi face blog. Sau bloguri.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 May 2009

    Ti-ai facut temele mei ?

  1. [...] turtles - trying to emulate flight by launching them in the air is absolutely always injurious, for them as well as the [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.