Ce probleme au gay-ii in Romania.

Saturday, 23 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Eram chiar curios ce va fi la ast din urma Gayfest/Gay Parade, ce-o fi el. Citind rapoarte, m-a lovit dintr-o data intelegerea.

Nu Noua Dreapta, nu sentimentul romanesc al fiintei, nu metodologiile comune de igiena a preputului sunt problemele de care se loveste comunitatea sexual-specialilor in Romania. Ci graficul asta ni :

Prezenta la Gaypride Parade Bucuresti

Prezenta la Gaypride Parade Bucuresti

Pai daca am ajuns ca 7-800 de politisti sa pazeasca 150 de demonstranti, e clar ca s-a sfarsit cu povestea asta. Acum cateva luni, in Belgrad, aproape o mie de politisti, jandarmi, forte speciale etc au pazit niste (cam 80-100) demonstranti anti-SUA, anti-NATO, anti-Europa, anti-Nedreptatea-Lumii, anti-etc. Observatorii straini comentau ca e cel mai clar semnal al revenirii Serbiei la sanatate mintala.

Ca sa ma exprim pe metrosexualiceste : Problema e ca nobody cares. Dupa toate aparentele, nici chiar gay-ii insisi (insesi). Si, dupa estimari si extrapolari pe care mi-am permis sa le adaug pe graficul de mai jos, media trebuie sa-si gaseasca urgent alta cauza de real interes pentru cateva sute de persoane, dupa Elodia, Behaela, Columbela, Nikita si Gaypride.

Prezenta estimata, Gaypride Parade Bucuresti

Prezenta estimata, Gaypride Parade Bucuresti

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

43 Responses

  1. romania inedit`s avatar
    1
    romania inedit 
    Saturday, 23 May 2009

    E atat de criza in Romania , ca nici gay nu mai avem ! :D

  2. neah, eu cred ca pleaca toti pana in 2010...pe alta planeta ;)

  3. Cristian Lisandru`s avatar
    3
    Cristian Lisandru 
    Saturday, 23 May 2009

    De acord cu România Inedit. Criza loveşte crud în... spate!

  4. kokofifi`s avatar
    4
    kokofifi 
    Saturday, 23 May 2009

    ...nici macar anti-demonstrantii care-si simt in pericol casniciile din pricina homosexualilor nu mai is ce-au fost. la cât de lesinat isi scandau lozincile, nici lor nu le mai pasa. io zic ca la anu ar trebui sa se mobilizeze lumea impotriva casatoriei intre persoane in varsta, ca nici alea nu produc copii, precis ca dzeu nu la asta s-o gandit cand o creat sfanta cununie.

    prima grafica ii geniala :D

  5. Stai ca nu inteleg, e parada, festival, miting sau demonstratie ? Politistii pazesc demonstranti sau participanti la festival sau ce o fi el ? Daca-i parada sau festival, sa sarbatoreasca lumea zic, daca-i demonstratie sau miting, sa se ceara drepturi sa se dezbata, demonstrantii sa militeze pentru ce s-au adunat. Si ar trebui sa fie acolo si sustinatorii, orice cauza are si sustinatori, deci, ar trebui sa se adune mai mult de 150 de persoane care sa demonstreze, sa militeze, sa sustina sau sa sarbatoreasca. Sa fie daca ei vor, numa' ca vad ca omii nu se implica, si io intru in categoria celor care nu se implica, chiar daca imi iau palme peste ceafa, culmea, din partea sustinatorilor, nu din partea celor implicati direct.

  6. zamolxis`s avatar
    6
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Saturday, 23 May 2009

    da' de ce n-ai estimat si 2005, bre? esti homofob, ce sa mai... :P

  7. De unde deducem că nici să fii gay nu mai e trendy. :))

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 May 2009

    @romania inedit, Cristian Lisandru Sa cerem sa ni se deie de la Bruxelles :D

    @carmen Mi-ai amintit de un videoclip Pet Shop Boys, ala cu go weest.

    @kokofifi Sa stii. Sa se interzica casatoriile intre oameni despre care nu stim sigur ca pot face copii. Ori mireasa-i pregnanta, ori nu primesti patalama, si gata. Stim o treaba.

    @sorin Drept sa-ti spun ca nici nu mai stiu cum sa-i zic, in general astea ar fi diferite, dar eu nu poci numi altfel decat demonstratie o chestie unde niste domni se plimba prin oras paziti de politie.

    Adevarul este ca in principiu, asemenea manifestari ar trebui sa fie atractive in si prin sine, adica, fain, haios, fun si de-alea, nu politicarde, ideologizante, etc, cum se practica la Bucuresti. Banui ca nereusita Gay Parade de astazi e pur si simplu o dovada de incompetenta a organizatorilor, in cel mai strategic sens cu putinta : habar n-au ce directie sa-i dea.

    @zamolxis Pai ca dracu' stie ce-o fost acolo in 2005, tu nu stiu daca ai vazut/iti mai amintesti, dar mai mult o imbulzeala, nu era clar cine cu cine-i, ce vrea si ce face. Asa ca mai bine zic sincer, "?".

    @Nelinistitu' Sunt curios ce urmeaza.

  9. Cristian Lisandru`s avatar
    9
    Cristian Lisandru 
    Saturday, 23 May 2009

    Asta s-ar putea spune şi altfel: Cere şi gay ţi se va da!

  10. Sunt atat de multi criminali, infractori, politicieni nenorociti, vedete TV de carton, manelisti etc in Romania, incat nu mi se pare cel mai funny sa te iei de ghei (indiferent ce-o sa-mi aud ca am zis asta). Da' graficul ala al doilea e absolut bestial :))))) Am ras cu urlete :))))

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 May 2009

    D-apoi je nu ma iau de ghei... cel mult de idiotenia organizatorilor paradei.

  12. Noa, c-am uitat. Ce fel de om esti tu? Cum sa nu sustii interesul pentru Behaela, ca-i la ananghie doamna, inlacrimata si suferinda, plus ca unii zic ca ar fi framoasa, barbat de-a dreptul esti tu? Sper ca nu o confund.

  13. Aparent fără vreo legătură cu subiectul (îmi asum toată responsabilitatea de a o lua cu totul pe arătură), astăzi a luat sfârșit una bucată conferință de free/open source software în politehnica din bucurești, link. Mie mi s-a părut interesant evenimentul; presei nu.

    Problema e că oamenii ăștia îmi insultă fărâma de rațiune pe care o am, promovând toate rahaturile și nu ceva care ar putea fi de interes măcar pentru un grup mai restrâns de persoane. Își imaginează că s-or apuca să discute cine știe ce problemă filosofică pe tema homosexualității, sau ce? Toată chestia asta e old news, doar și romanii și-o trăgeau pe ușa din spate la vremea lor. Serios, nu le scădea rating-ul mai tare dacă menționau într-un colț și altceva. Peste puterea mea de înțelegere modul lor de a gândi.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 May 2009

    @sorin Behaela era frumoasa candva, cand era si Iliescu prezidentiabil, dar din cate inteleg de la diversi domni, si-o tras kilometraj cam de 2-3 ori cat i s-ar fi cuvenit, intr-o imaginara proportie cu frumusetea ceea, asa ca nu vad ce mai doreste.

    @spyked Uite, eu am aflat azi din trei surse ca fu! conferinta cu open source. Daca-mi spuneai, sa zic, miercuri, rau era ?

    Si asa ajungem la principala mea problema cu open source. Am observat eu, asa, empiric, ca in interactiunile mele cu orice ii open source, cel mai frecvent lucru pe care-l zic e "PAI SI ACUMA-MI SPUI ?!?!?!". In general e rezultatul citirii prin 675453 pagini de manual facut cu curul, forumuri cu raspunsuri cu nasul pe sus, liste de mailing-catfighting, si asa mai departe. Vad ca lucrurile raman neschimbate, si comunicarea publica e organizata dupa aceleasi principii. Ce sa mai zic ?

  15. Na, aflu si eu ca exista gay in Romania, credeam ca numai in america. E de bine, inseamna ca suntem civilizati.

  16. Pinocchio`s avatar
    16
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Saturday, 23 May 2009

    Mircea, de unde ai auzit tu de 150 de participanti? Eu am auzit ca au fost mai multi ca anul trecut. Exagerarea asta, condimentata cu cele doua grafice, mi se pare de aceeasi calitate ca si majoritatea presei romane.

    Problema nu este incompetenta Acceptului -- acolo sint oameni competenti si motivati. Problema este lipsa de implicare a comunitatii. Si asta nu este numai problema comunitatii gay, este problema romanilor in general. De cite ori vin acolo ma lovesc de ea: Cu totii asteapta o imbunatatire sau alta, dar totul trebuie sa vina din afara. Altii sa faca.

    Civilizati? Draguta idee, si mie mi-a placut sa am impresia asta. Dupa ce am vazut marsul familiei si al Noii Drepte, si dupa ce am citit comentariile de pe paginile de web ale televiziunilor romane, nu prea o mai am.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 May 2009

    Ca sa-ti intorc complimentul, atitudinea ta mi se pare de aceasi calitate cu atitudinea majoritatii "organizerilor", "ONG-urilor", ajutatorilor de oameni profesionisti si agitatorilor de toate soiurile, din totdeauna.

    Incompetenta ACCEPT se vede in aceea ca, spre exemplu, nu-si pune problema simpla ca oamenii au intotdeauna dreptate. Intotdeauna. Fara exceptii. Nu exista "neimplicarea societatii", nici romanesti, nici de aiurea. Exista evenimente proaste. Rau gandite. Neinteresante.

    Nu exista "probleme ale societatii". Societatea nu are probleme, in sensul asta. Exista probleme ale oamenilor. Cu atat mai mari cu cat discursul despre "problemele societatii" este mai dospit in mintea&expresia lor.

    Nu se pune problema sa fi fost "mai multi decat anul trecut", cum nu se pune problema ca economia SUA sa fi iesit din criza, cum nu se punea problema ca Romania sa fi realizat impliniri marete si recolte record la hectar. Uita toate prostiile astea, si hai inapoi la subiect. Cum facem ceva la care oamenii sa chiar vrea sa vina ?

    Aia-i sansa, singura sansa, ca toata povestea asta sa ajunga candva sa conteze, nu doar pentru "societatea romaneasca", cat chiar pentru "comunitatea gay".

    Despre care am aflat, in urma evenimentului de azi, un singur lucru : Ca ACCEPT si ceilalti "organizatori" nu o reprezinta. Cine o reprezinta vom afla, poate, anul viitor.

    PS : Dupa cea mai elementara statistica, in Bucuresti sunt intre douazeci de mii si saizeci de mii de homosexuali, pe bune. Nu pustani ce cred ca-i cool. Parada cu 1-200 sute de oameni ? Reveniti-va mai baieti.

  18. http://www.hotnews.ro/stiri-5737338-video-patru-ambasadori-doi-europarlamentari-straini-lesbiene-travestiti-homosexuali-manifestat-pentru-diversitate-toleranta.htm

    vorbeste de 200 de participanti la manifestatie. si intr-adevar clipul nu prea pare sa contrazica aceasta cifra. inca un argument in favoarea a 150-200 participanti e nr. politailor (800). raportul de 4-5 la 1 este tipic pentru un control strans al multimii.

  19. Daca nu ma inseala memoria, in 2006 presa de la noi spunea 200-300, Reuters is BBC "peste 500". Dar regresia ta liniara ramane amuzanta oricum. ;)

    PS: Vezi ca "extrapolare" e corect in cazul tau si nu interpolare, fiindca prezici valori din afara domeniului pe care ai facut regresia. ;)

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 May 2009

    Ei sa fie, ai dreptate, ma gandeam aiurea. Mersi, am corectat.

  21. Houston`s avatar
    21
    Houston 
    Sunday, 24 May 2009

    Explicaţia e simplă: homosexualii nu se înmulţesc pentru simplul fapt că homosexualii... nu se înmulţesc.

  22. Pinocchio`s avatar
    22
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Sunday, 24 May 2009

    Mircea, principiul ca "oamenii au intotdeauna dreptate. intotdeauna" (masa, adica) este gresit. Pe baza lui are Romania presa pe care o are (daca oamenii au intotdeauna dreptate, atunci presa le da pe masura) si politica pe care o are (daca oamenii au intotdeauna dreptate, atunci si politicienii alesi de ei fac politica pe masura). Cum presa si politicienii formeaza opiniile, adica educa masele, pe mai departe nu e de mirare ca nivelul de educatie scade.

    Ce facem? Incercam sa educam masele ca sa iesim din cercul vicios. Cum? Renuntind in primul rind la principiul numit mai sus.

  23. sunt gay, dar nu idiot sa ma compar cu toate panaramele care marsaluiesc pentru a-si face reclama. nu sunt singur care gandeste asa.

  24. Pinocchio`s avatar
    24
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Sunday, 24 May 2009

    Si apropo de numarul de participanti, uiite ce spune Vera Campeanu:
    http://gramo.ro/2009/05/23/gayfest-2009-marsul-diversitatii/comment-page-1/#comment-35389

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 May 2009

    @Pinocchio ai vazut poate partea care spune "in sensul asta". Atunci cand organizezi un eveniment, daca lumea nu vine, tu, organizatorul, ai a fi spanzurat. Ca nu te pricepi. Nu exista "ar fi trebuit sa vina mai multi" . Exista doar "ar fi trebuit sa-ti faci treaba mai bine". Asta-i sensul.

    Ai in @Zoli (salut!) un exemplu excelent pe tema. Vrei eveniment ? Fa-l sa fie pentru gay aici asa cum sunt asa cum le trebuie, nu cum ai vazut pe la televizor ca "ar trebui sa fie", ca nu inlocuim opresiunea heterosexuala cu o opresiune homoseuxala-avansata si din strainezia, care sa ne interpreteze si noua zicerile lui Bulenin.

    Atata timp cat n-au fost 10,000 de oameni, e fail. Si singurul motiv pentru care 10,000 e acceptabil, e pentru ca ar crea premisele ca intr-un an doi-cinci-zece sa fie 100,000, moment in care marsul chiar e al diversitatii, fiind clar ca mai participa si mainstream, ca nu s-ar gasi atatia gay nicicum. Aia-i misiunea logica pentru ast eveniment, si nu stiu daca realizezi ridicolul in care se zbat organizatorii lui cu 1-2-3 procente din cifra minima, sau 0.x% din ce-ar insemna un succes, ori aparatorii lor.

    Chiar e asa de greu de admis ca da dom'le, am facut-o de oaie, ne-o asumam, si invatam, si la anul facem bine ?

  26. Pirouette`s avatar
    26
    Pirouette 
    Sunday, 24 May 2009

    Eu apreciez folosirea de roz in grafic. ;)

  27. eu nu vreau sa-i judec pe cei care au organizat marsul, dar totusiar trebui sa-si deschida puttin ochii sa vada mai departe decat varful nasului. persoane gay sunt peste tot, in institutii ale statului, banci, firme de taxi, cfr, invatamant, oameni de afaceri, etc. nu cred ca sunt multi (de fapt nimeni) care se identifica cu aceasta miscare. si fie vorba unui prieten : enjoy the summer and fuck the gays :P

  28. machiavellian`s avatar
    28
    machiavellian 
    Sunday, 24 May 2009

    "Eu apreciez folosirea de roz in grafic."

    Fiecare cu ce-l doare. ;)

  29. Pinocchio`s avatar
    29
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Sunday, 24 May 2009

    Zoli, ai fost la Bucuresti la parada? Eu nu am fost, dar numai privind cele 2-3 clipuri pe internet am recunoscut pe citiva. Si crede-ma, nu sint ceea ce numesti "panarame". Aceeasi intrebare pentru tine, Mircea: Ai fost la parada? Sau vorbim toti trei despre realitatea de la televizor? Daca asta stau lucrurile, virulenta discutiei nu mi se pare justificata.

    Vad bine ca lumea nu se identifica cu organizatorii marsului. Perfect; organizam altceva? Sau lasam naibii toata afacerea? Si asteptam sa se reintroduca paragraful 200?

    Mircea: Sustii incompetenta organizatorilor. Ok, da-i la o parte. Dar pe urma arata ca stii sa fii si constructiv si propune o alternativa.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 May 2009

    Dragul meu, virulenta discutiei nu este niciodata justificabila.

    In rest, ma pui in situatia cuiva care a gasit un ou stricat, caruia i se spune, bun, fii constructiv, fa tu unul. Nu pot face oua, ca nu-s gaina.

    As spera totusi ca nu vom lasa naibii toata afacerea. Eu unul voi continua s-o critic, din exterior, unde se intampla ca ma si aflu. Voi, din interior, aveti evident optiunea de-a va certa cu mine, sau a va lupta cu realitatea.

    Orisicat, faptul ca eu as fi privit chestiunea la televizor (ceea ce nu fac, ca n-am televizor de ani) nu-i de aceeasi greutate cu tine privind-o la televizor : eu chiar daca eram acolo pe strada, tot la televizor as fi privit-o.

  31. "marsul diversitatii"?! sa fim realisti. cand incep sa tipe cand apare alina plugaru, noapte buna! (da, pinocchio si eu tot de pe web, numa' ca gay parade de aici trece in fiecare an prin fata casei mele si nu o data am iesit, asa ca pot spune ca am vazut un adevarat mars/parada. plus ca la ala de halloween din north/west hollywood am participat de atatea ori - aia da diversitate!).

    nu prea inteleg why you keep bitchin' around. au fost in jur de 200 si cu asta basta!

  32. monsoux`s avatar
    32
    monsoux 
    Monday, 8 June 2009

    buna ziua! Ma recomand, una dintre "panaramele" care a participat la mars. In fiecare an. Nu, nu port nici pene, nici tutu, nici alte accesorii care sa ma faca interesant pentru buletinele de stiri. Nu reprezint Acceptul, insa ma reprezint singur in fiecare zi. Inclusiv la mars. Am 35 de ani si un pic am obosit sa tot ascult parerile democratic-liberale-de fapt-homofobe "nu am nimic cu gay-ii, atata doar sa nu-i vad". Gasesc ca e de-a dreptul obositor sa raman invizibil, la nivel social si individual deopotriva. Minunate graficele, minunate ironiile, minunata culoarea roz.

    Daca-mi dati voie sa adaug un semn de intrebare dupa titlu, o sa si raspund la intrebarea rezultata. Da, gay-ii din Romania au o problema de identitate, una de reprezentare si una de implicare-participare. Iar lucrurile nu devin deloc mai usoare cand peste asta se adauga ignoranta (da, multa lume nu stie ce inseamna cuvantul homosexual; sau homofobie) si intoleranta majoritatii. Unde mai pui homofobia internalizata (da, homosexuali care urasc homosexualitatea)? Gasesc aici ca umorul este o trivializarea problemei (vieti distruse prin marginalizare sociala, suicid, prostitutie si inca prea multe altele pe care nu am timp si loc pentru a le enumera aici).

    In fine, daca mai intereseaza pe cineva despre ce este vorba atunci cand zici "gaypride" cititi gaypride.ro La unul din posturile de acolo http://tinyurl.com/luzrdf am scris mai pe larg un alt comentariu, inclusiv cu niste cifre, despre "dimensiunea" "comunitatii", subliniez dublele ghilimele.

    Si cu asta inchei, pentru moment.

    Scuze de intarzierea cu care reactionez si de lungimea comentariului, sper ca nu o sa las impresia ca sunt un troll.

    ---
    Textul la care se face referire :

    Va propun un mic excurs de sociologie in comunitatea gay din Romania. Gay si online. Stiu ca “excurs” suna gay si asemantor cu excursie, dar nu este nici una, nici alta.

    Nu stiu ce m-a apucat in dimineata asta, in loc sa-mi vad de urgentele care-mi bat la usa, am facut un mic exercitiu de statistica. Dati-mi voie sa va plictisesc si pe voi un pic cu lucrurile pe care le-am aflat, in primul rand despre mine.

    Se face ca sunt, practic, iarasi singur, ceea ce justifica folosirea unui cont de dating pe un site de profil. Care site, cosmopolit si occidental, are si un o comunitate romaneasca acolo. Si un motor de cautare pe care in general nu-l folosesc. L-am folosit azi, ca imi expira perioada de valabilitate in care contul beneficiaza de facilitatile pentru membri platitori si cum e recesiune ma gandesc serios sa raman un membru lipsit de privilegii.

    Dar sa ne concetram pe rezultate. Am gasit un pic peste 8400 de membri inscrisi care se declara ca fiind in sau din Romania. Asta e prima mea baza de calcul.

    Dintre ei, aproximativ 38% sunt din Bucuresti. Nimic fenomenal pana acum. O prima cifra care mi-a atras atentia este procentul de 55%: cei care au o poza de orice fel atasata profilului. Adica doar un pic peste jumatate dintre LGBT din Romania isi declina identitatea printr-o fotografie, asta pe un site de intalniri!

    Sa spunem ca motivele sunt multiple, desi nu cred ca putem include modestia sau timiditatea printre ele. Ups, aici nu am argumente statistice, deci este doar o parere personala, dar are un caracter empiric aceasta constatare. A, mai trebuie sa spun ca nu am parcurs cele peste 4600 de profiluri de utilizatori cu poza pentru a vedea cine are o fotografie recognoscibila a fetei. Trebuie spus ca exista si utilizatori care au in profil fotografii care nu le apartin, chestiune de drepturi de autor pe care nu o voi aprofunda aici, sau fotografii care le apartin fara sa le dezvaluie totusi identitatea. Sau asta isi propun ei, cel putin.

    In fine, o a doua baza de calcul au fost cei peste 3200 de LGBT din Bucuresti. Pe mine m-a interesat in special categoria de varsta 28-38, din motive de apartenenta la “generatie” si pentru a verifica unele pareri pe care mi le-am format pe parcursul anilor din urma, mai precis din 2003, cand mi-am asumat deschis orientarea gay, si in procesul de cautare-gasire a unui partener pentru o relatie pe termen lung.

    E momentul sa afirm ca am incredere in noua generatie, cred ca sunt mai lipsiti de complexe si prejudecati decat “noi”, decat mine. Cred ca generatia mea a fost compromisa, cuvantul pe care l-as fi folosit in engleza este un verb “din patru litere”.

    Pe de alta parte, atunci cand caut un partener, eu unul am nevoie de maturitate emotionala. Categoria 28-38 are niste tare specifice aici: o locuire cu familia pana la varste mai inainte, co-dependenta emotionala care afecteaza comportamentul si gandirea si asumarea identitatii si relationarea cu partenerul. Categoria 18-28 este mai dezinhibata, dar si celor din acest grup le lipsesc ceva: unele referinte culturale esentiale. O intrebare de genul “Cine sunt astia Depeche Mode?”, de exemplu, recunosc ca ma pune pe ganduri si nu intr-un mod placut. In plus, mai cred ca sfarsitul comunismului si tranzitia mi-au dat o sansa, combinata cu discernamantul propriu, de a ma forma intr-un anume mod; iar aceasta sansa i-a lipsit generatiei mai tinere, care nu stie ce-a fost inainte si nu are termen de comparatie. Ma rog.

    Inapoi la rezultatele statistice din cautari. Referindu-ma doar la LGBT din Bucuresti, am aflat ca dintre acestia, 62% au macar o poza in profil, ca 61,5% se declara de orientare “gay”, 29,5% “bi”, 37% au varste cuprinse intre 18 si 28 de ani, o sa-i numesc de dragul simplificarii “tineri” si, respectiv 22, 5% varste intre 28 si 38, din nou pentru simplificare o sa-i numesc “adulti”.

    Pe scurt si in mare, o treime a comunitatii se declara gay, si o treime se declara bi.

    Iar in ceea ce priveste varsta avem aproape de doua ori mai multi membri “tineri” fata de numarul membrilor “adulti”. Avand in vedere cum penetreaza Internetul in Romania, iertat fie-mi verbul, lucrurile par OK.

    Insa nu e cam mare procentul de “bi”?! Avand in vedere ca si mie mi s-a parut o vreme mult mai acceptabil sa ma declin mai degraba ca bisexual decat ca gay, suspectez ca asta e si cazul unor gay care prefera pentru moment sa se declare bisexuali.

    Sa ne uitam la situatia “cu poze”: cu poza in profil sunt 40% dintre gay din Bucuresti. Acesti 40% reprezinta suma celor cu varste intre 18 si 38 de ani, mai precis, raportat la baza a doua de calcul, cum spuneam gay din Bucuresti, 25% au varsta 18-28 si cel putin o poza in profil, iar 15% au varsta 28-38 si cel putin o poza in profil. Iarasi aproape de doua ori mai multi “tineri” cu poza in profil decat “maturi”.

    Pe tema asta mai fac o ultima comparatie si inchei. Referindu-ne la propria lor grupa de varsta remarc ca 68,5% din totalul celor “tineri” au poza. La fel, referindu-ne la cealalta grupa de varsta, 66% din totalul “maturilor” au poza. Procentele sunt mai asemanatoare. Ce inseamna asta? Pentru mine, o validare a calculelor. Pentru comunitatea gay, un indicator al stimei de sine si al dorintei de (auto)reprezentare.

    Generalizand, as concluziona ca probabil mai bine de jumatate dintre noi au serioase probleme de identitate si de stima de sine in raport cu identitatea sexuala. Ca nu avem “un chip”, ca nu suntem dispusi sa-l afisam nici intre noi. Ca nu avem incredere in noi si intre noi. O sa spun o platitudine, dar fara incredere nu exista respect. Iata (inca) un punct de la care putem incepe sa ne schimbam, daca vrem sa schimbam comunitatea in care traim.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 June 2009

    @we Nu ma tem ca vom ajunge noi curand din urma California la manifestari social-artistice si de revista, dar nici nu inteleg de ce ne incapatanam sa ne raportam la ele in termeni de Mexic si Egipt.

    @monsouxSa nu iti formezi impresia ca nu-s de acord cu ce spui tu in fond. Sunt. Nu cred in invizibilitate impusa social, si eu il regret pe Turing, nu acolo-i discutia.

    Umorul este peste tot si intotdeauna o trivializare a problemei. Acest fapt nu poate fi folosit impotriva lui, nicaieri si niciodata, sub pedeapsa de-a fi folosit in mod universal. Umorul este, de fapt, garantia libertatii.

    Da, homosexualii (ca-s barbati, ca-s femei, nu inteleg confiscarea termenului astuia de un singur gen, apropo) au o problema de identitate, una de reprezentare si una de participare. Da, aceste probleme trebuie rezolvate. Ieri.

    Nu sunt de acord ca prostitutia este un fel de suicid. Au contraire.

    Motivul principal pentru care homosexualii (nu doar romani, ci de peste tot) nu-si declina identitatea vizuala in mod chiar atat de public este ilustrat perfect de aventura amicului als, care si-a gasit pozele de-acolo publicate prin Click! sau pe unde, fara legatura si fara bune intentii.

    De cand cu internetul, imaginea oamenilor este abuzata mai mult sau mai putin nu in functie de cat de mare e incalcarea ori cat de grav prejudiciul, ci in functie de cat de valoros este abuzul pentru cel ce-l indeplineste. A fi homosexual deja creaza o valoare pentru tot soiul de sacali, si implicit o nevoie de aparare.

    Motivul principal pentru care site-urile de dating contin relativ putine poze este abundenta spamului pe internet. Acel procent de 55% se explica mai degraba prin acest motiv decat prin primul, si mi se pare ca asta iti arunca in aer interpretarea pe care incerci sa o dai datelor culese. A doua chestie care le arunca in aer e povestea lui 1%. 1% din 23 de milioane sunt un sfert de milion. 1% din Bucuresti sunt douaji de mii. Autentici, reali, pe bune. Ca sa zici ca un site socializing e reprezentativ pentru asa o comunitate, luand unspam-padding asa mai mediu, ar trebui sa aibe cam 2 pana la 500 de mii de membrii inregistrati, functie si de vechimea retelei.

    Chestia cu Depeche Mode trebuie s-o intelegi drept ceea ce este. Timpul a trecut. Suntem batrani. Si eu am a-mi invata sclavele foarte tinere lucruri care, chiar daca ar tine de domeniul evidentei, ele pur si simplu nu le cunosc. Nu-i neaparat vina lor, e vina societatii (vezi postul cu amicul Cirstea pentru aprofundare), daca trebuie neaparat sa fie o vina. Ar putea la fel de bine sa fie o mare oportunitate. Cine sunt, pana la urma, si Depeche Mode astia ? Nu-i o intrebare cu totul nelegitima.

    Eu as zice, fara sa ma bazez pe o incercare cu adevarat statistica, ca cel putin noua homosexuali din zece au una dintre cele trei probleme pe care le mentionai la nivelul comunitatii, si probabil cam jumatate pana la doua treimi pe toate trei. Cum se rezolva astea ? Sigur nu certandu-ne cu mine.

    PS : Ti-am editat comentariul pentru a include textul pe care il referi, pentru a se putea urmari discutia.

  34. monsoux`s avatar
    34
    monsoux 
    Monday, 8 June 2009

    cateva precizari, cat se poate de scurte.

    Multumesc de adaugire. Eu as fi preferat sa se duca lumea sa citeasca acolo, poate se mai deschid niste creiere.

    Umorul este garantia libertatii, dar cand este unica garantie, e trist. In ceea ce priveste umorul si discutia de fata, am gasit mai degraba mostre de umor ieftin. No offense.

    Intr-adevar homosexual se refera atat la barbati, cat si la femei. Poate mai mult la barbati, din cauza existentei unui alt termen specific pentru femei. In fine, nu mi-am propus sa confisc vreun cuvant sau altul.

    Prostitutia si suicidul erau doi termeni distincti intr-o enumerare si nu ceva de gen cauza-efect. Voiam sa spun ca exista din pacate prea multe exemple in care tineri, adolescenti sau chiar adulti au fost impinsi spre sinucidere, spre prostitutie sau chiar spre acestea amandoua de familii/societati needucate si intolerante. Da, in Romania. Da, in ziua de azi. Sper ca am fost mai clar acum.

    Nu se cearta nimeni. Eu cel mult polemizez. Si incerc sa o fac intr-un mod politicos. Apreciez argumentele atunci cand ele exista si libertatea de exprimare, mai ales daca este dublata de bun-simt. Nu calific in niciun fel discutia de aici si nici nu atac la persoana. Sper ca girez la calitatea discutie prin simplul fapt ca particip.

    As mai avea inca multe de comentat. Mai ales despre chestia cu discretia si santajul. O sa va reamintesc doar o intamplare adevarata si plina de invataminte. Simplu fapt de a (te) ascunte te face santajabil. Va mai aduceti aminte de Michael Guest, ambasadorul american, openly gay, care a venit la Bucuresti impreuna cu partenerul sau de viata? As paria ca nu. Si totusi cum a fost posibil ca un oficial de rang inalt intr-o pozitie atat de dificila sa-si duca mandatul la bun sfarsit, si inca cu succes, in tara noastra draga, ortodoxa si homofoba? Simplu. Cand s-a prezentat la post "basica" era deja dezumflata. Cineva soptise presei, alt garant al libertatii, care publicand a dat prilej vasnicilor aparatori ai familiei si moralei sa-si faca numarul. "Cat out of the bag" plus "Canii latra, caravana trece", dupa ce si-au facut numarul toti cei care trebuia sa aiba o pozitie, cert este ca Ambasadorul a venit la Bucuresti si si-a vazut de treaba lui diplomatica. Daca s-ar fi ascuns si s-ar fi aflat dupa sosirea lui, probabil ca SUA (N.B. administratia Bush!) ar fi trebuit sa-si numeasca un alt reprezentant. In fine.

    Un ultim lucru (da, sunt de acord, nu certandu-ma cu tine se rezolva lucrurile pentru ca, nu-i asa, spuneam ca nu ma cert) pentru ca mesajul sa aiba efect nu e suficient nici ca sa fie doar "spus", nici "auzit" si nici macar "inteles". El trebuie sa fie acceptat. Si apoi sa duca la o schimbare de comportament. Pana acolo mai e cale lunga. Mi-e teama ca discutia de fata intra cu chiu cu vai in etapa a treia, cea cu intelesu', desi inca multa lume nici n-a auzit despre ce este vorba. Adica, vreau sa zic ca o discutie precum cea de fata nu rezolva lucrurile, dar este o etapa necesara. Altfel eu unul nu mi-as fi petrecut ultima jumatate de ora pe net devenind campion la lungimea comentariilor.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 June 2009

    Nu exista umor scump, si deci nu exista umor ieftin mei :) Exista doar umor care ne convine si umor care nu ne convine. Asta impartire nu spune insa ceva despre umor, ci despre noi, cei ce impartim. Cam ca si cu homosexualii, de fapt.

    N-ai fost clar, in sensul ca amesteci ceva regretabil (sinuciderea, mai ales daca omul "a fost impins") cu ceva neregretabil (prostitutia). E ca si cum ai spune "In barul ala stau ucigasi, violatori, escroci si homosexuali". Vezi ?

    Nu-mi pare ca ma ataci.

    Eu imi amintesc de Guest. Bine ca n-ai pariat. Incercari de presiune au existat asupra lui pe tema asta, ele n-au avut efect pentru ca n-au interesat de fapt pe nimeni, nici pe americani, nici pe romani. M-as hazarda sa afirm ca de fapt romanii sunt foarte toleranti, ca natura, si foarte toleranti fata de homosexualitate, ca practica. Sigur, grupuri de descreierati exista si aici si altminteri, dar nu (prea) avem problemele pe care le-au avut de exemplu homosexualii pe coasta de est, catolica. Ce sanse iti dai sa fi ucis cu tarnacopul de un tip care seara iti facea el tie ochi dulci, si acum de dimineata l-au apucat ideatiile religioase ?

    Traim un moment foarte important pentru viitorul acestei comunitati, pentru ca discursul public asupra problemei se formeaza acum incet incet, de pe o tabula rasa. Daca apucatii pe tiparul noua dreapta etc reusesc sa-l confiste, lucrurile vor merge intr-o directie. Daca nu reusesc, in alta. Miza este destul de mare, si jocul nu se va castiga cu rahatele organizatorice gen cele comise de ACCEPT, si parade cu 200 de oameni. Asta sper sa fie foarte clar : Oameni buni, daca continuati in stilul actual, cu implicarea actuala, cu competenta actuala, cu seriozitatea si dedicatia actuala, in douazeci de ani veti manca bataie cu ciomagul, pe strada, si sa nu veniti atunci la mine sa va apar eu de astia, pentru ca pe cand se puneau bazele voi aveati toti alte treburi. N-am sa-mi bat capul. E foarte clar ?

    Problemele pe care le infrunta, orice om, orice grup, inclusiv orice homosexual si orice grup de homosexuali sunt ale lor, si se cer rezolvate de ei. Nu sunt ale societatii, si nu se cer rezolvate de catre societate. Nu sunt ale tertilor, si nu se cer rezolvate de catre terti.

    Comportamentul, tertilor si societatii, se pot modifica. De catre, si numai de catre, oamenii si grupurile in cauza.

  36. Mie mi se pare că lumea omite un mic amănunt atunci când se apucă să discute pe subiectul ăsta. Societatea impune, sau cel puțin așa am fost eu educat, că sexul, indiferent de natură, se manifestă într-un cadru intim și nu așa, pe stradă. Eu nu i-aș acuza pe cei care ies „să-și ceară drepturile” de a fi homosexuali, ci mai degrabă de exhibiționism. Cum ar fi să înceapă și ăia care-s pasionați de sex oral să facă paradă? Și urmând valul, și ăia care fac sex numai în mașină (sau cu mașina :) ), și pasionații de bdsm, după care și zoofilii și necrofilii. Întrebarea e: unde ne oprim? După aia trebuie să mai iasă în stradă și ăia care preferă sexul „clasic”, nu?

    Și mă mai întreb un lucru: de ce, de exemplu, nu sunt ajutați să iasă să își ceară drepturile cei cu dizabilități? Mie ăștia mi se par muuult mai marginalizați.

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Saturday, 4 July 2009

    Ca sa punem sare pe rana : Zeci de mii de britanici au participat la London Pride. Adica mai multi decat la bucuresti. Cu zeci de mii mai multi.

  38. cine se mira ca Mircea se exprima si metrosexualiceste ?!?

    [nu, inca nu m'am intors :) ]

  1. [...] leave a comment » A trecut si Gay Festul fara incidente majore. Din pacate pentru ei, anul acesta au afisat un numar record de participanti (pentru o predictie amuzanta legata de tema, uitati-va aici). [...]

  2. [...] duc in continuare, netulburate, existentele lor oarecum paralele, si motivul profund pentru care este imposibil sa se organizeze o parada cit de cit decenta, sau macar mai carnoasa decit un tweetmeet lihozit. [...]

  3. [...] al doilea rind pentru ca nu exista "comunitatea LGBT". Am mai discutat o data problema asta, nu mi se pare ca e cazul sa mai revin. Exista comunitatea Martorilor lui [...]

  4. [...] precum si cunoscatorilor sai. Despre care, in treacat fie spus, si noi traiam cu impresia ca sunt putini. Category: Rautati si Mizerii Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or [...]

  5. [...] and fuck you!" back in 1989. You can hardly gather a hundred on any particular topic today, be it gay parades or retirees' rights. Why is that ? Why should that be ? [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.