Cauze si scopuri.
"Tu esti grasa."
"De ce-mi spui asa ceva ? Vrei sa ma faci sa ma simt prost ?"
"Nu vreau nimic anume, e pur si simplu o constatare."
Acest dialog, imaginar sau nu - nu prea conteaza - expune destul de limpede un conflict dintre cele mai adanci. Am observat eu, din experienta mea proprie, ca la o actiune se poate purcede ori dintr-o cauza anumita, ori in vederea unui scop oarecare. Astea-s cele doua surse ale actiunii, si-a treia nu exista.
De cate ori sunt confruntati cu o actiune oarecare, oamenii dau ca din reflex sa inteleaga "in ce scop" se desfasoara ea. Care-i intentia ascunsa, unde bate adica actantul. Ce vrei sa zici prin asta, de ce tocmai mie, si mai ales cine te-a pus, vorba lu' politicianu' roman.
Eu insa cred cu tarie ca actiunea in vederea unui scop e cel putin suspecta din punct de vedere moral (ca atata pot demonstra, desi as fi dispus sa o numesc de-a dreptul putreda din oficiu), si ineficienta sub aspect tehnic. Sa examinam putin chestia.
Logic vorbind, cauzele situandu-se in trecut, multimea lor este finita si data explicit. Actionand in virtutea unei cauze, poti bineinteles gresi, fie necunoscand corect cauza in toate detaliile ei, si astfel actionand inadecvat, fie necunoscand elemente externe cauzei, care tin de context deci, care intr-un fel sau altul schimba fundamental raspunsul adecvat situatiei. Prin exemple :
Ion ii da 20 de lei Mariei pentru ca Maria i-a imprumutat 20 de lei joia trecuta. In masura in care Ion nu se inseala asupra cauzei si contextului, actiunea lui Ion este perfect adecvata.
Daca de fapt nu Maria, ci sora ei geamana Mara i-a imprumutat 20 de lei, sau daca cei 20 de lei primiti de la Maria n-au fost in fapt un imprumut nou, ci doar o reintoarcere a unui imprumut de 20 de lei pe care Ion i-l facuse Mariei inca mai inainte, atunci actiunea lui Ion e inadecvata, prin aceea ca n-a inteles corect cauza. Remediul este direct accesibil : Fie Maria ii atrage atentia ca ea nu i-a imprumutat nimic, fie ii da ea banii Marei. Daca pe de cealalta parte Ioana, sotia lui Ion, intalnindu-se inainte cu Maria, i-a inapoiat acesteia cei 20 de lei in locul lui Ion, actiunea lui Ion este tot inadecvata, prin aceea ca n-a inteles corect (necunoscandu-l) contextul. Remediul este la fel de simplu si direct.
Daca, pe de cealalta parte, Ion cheltuie 20 de lei pentru a cumpara o cutie de bomboane, pe care sa i-o faca cadou Mariei cu scopul de a o determina sa se culce cu el, actiunea lui Ion poate fi perfect inadecvata dintr-un vast evantai de cauze pe care Ion nu are cum sa le cunoasca. Spre exemplu, Maria poate fi alergica la ciocolata, poate fi inclinata spre femei, poate fi din contra, casta pana la fibra, sau poate pur si simplu fi de parere ca a primi bomboane n-are nici in clin nici in maneca cu sexul.
Pe scurt, multimea scopurilor posibile, si a contextelor in care se gasesc ele se pierde in negura viitorului, si astfel nu sunt doar infinite si nenumarabile, dar mai sunt si nedefinite! Si inca cu necesitate, cum bine stabileste stiinta fizicii. Ambele aceste imprejurari nefericite fac actiunea in vederea unui scop, oricare ar fi el, prostie curata, sau daca preferati, vanare de vant.
Deci, nu mergeti la scoala "pentru a lua o diploma", ci pentru ca va intereseaza ce se studiaza acolo, si anume zi de zi. Daca nu va intereseaza, nu mergeti. Indiferent cine se supara. Daca nu-i un lucru bun sa furi o gaina, nu fura o gaina, indiferent ce scop nobil furtul gainii poate, sau ar putea sa serveasca in viitor. Nu minti, nu functie de ce scopuri poate sau nu poate servi minciuna, ci in virtutea faptului simplu ca nu-i adevarata. Exemplele pot continua ad libitum, dar ce rost are ?
Aplicand azi doctrina simpla de-a actiona absolut, strict si numai din cauze, si niciodata in virtutea unui scop, oricare ar fi el, oricine l-ar propune scl castigati niste avantaje pur si simplu incredibile. Dintre ele : Nici o actiune nu mai necesita determinari laborioase. E foarte simplu, si foarte rapid sa decizi daca exista sau nu exista cauza pentru orice actiune propusa. E comparativ imposibil sa stabilesti daca exista scop, si cam ce fel de scop e el. Metodele de-a evalua scopuri sunt cu necesitate aproximari grosiere, si prin aceea perfect deschise minciunii si manipularii. Renuntand sa mai urmariti scopuri, va eliberati de influenta nefasta a marketingului, care exista strict pentru a va goli buzunarele si-a va pune la munca, oferind in schimb nimic ambalat in sclip.
Sigur, a actiona in virtutea unor scopuri prost definite, slab exprimate si rau intelese are avantajul aparent ca ofera omului prost iluzia de control asupra propriului viitor. Faptul simplu este ca nici o entitate nu are control asupra viitorului propriu, dincolo de aplicarea fara abatere a unor reguli simple care-i permit conservarea si perpetuarea.
Aceste reguli simple sunt de fapt una, si anume : actioneaza in urma unei cauze, si nu in vederea unui scop.
Aceasta politica asigura permanenta universului, vesnicia stelelor, aparitia vietii, supravietuirea speciilor si dezvoltarea omului. Cat de dispusi sunteti sa mergeti impotriva intregului univers, pe vorbele unui guru de care nu a auzit nimeni acum o secunda, si nu va mai auzi nimeni peste inca o secunda ?
Thursday, 24 September 2009
eu sunt in vacanta acum si mintea mea e setata pe consum minim, dar astea cu "impotriva universului" imi plac foarte mult asa ca trebuie sa ma lamuresc: vorbele unui guru care spune sa nu actionam pentru un scop, sau cele ale unui guru care spune ca trebuie sa actionam doar pentru a obtine ceva? deci cat de dispusi suntem sa evoluam si sa riscam a merge impotriva curentului, sau cat de dispusi suntem sa mergem in aceeasi directie si sa nu evoluam?
curentul fiind ca putini "o mai fac" doar de amorul artei. cati oameni simpli ca ion si maria (si te rog sa nu mai faci astfel de scenarii, pe bune, ce sanse sunt ca o ioana sa fie maritata cu un ion?) studiaza astronomia in timpul liber, doar de dragul de a sti a cata planeta de la soare este terra? daca nu au nimic de castigat din asta?
plus ca ion ar trebui sa stie ca maria s-ar culca cu el pentru o pereche de cercei, de exemplu, dar nu pentru ciocolata, ca nu e asa de proasta.
Thursday, 24 September 2009
De regulă, eu reacţionez, nu acţionez... Asta poate suna şi ca o scuză, dar nu este...
Thursday, 24 September 2009
@ioana Raspunsul este cu mandrie da.
Faptul ca putini mai fac sex cum trebe' nu poate fi un motiv pentru a face sex naspa. Tot la fel si cu ganditul, actionatul, gatitul etc.
Cat despre Maria, e o poveste intreaga. Odata ce Maria s-a hotarat ca se va lasa, putin conteaza daca-i o ciocolata sau o pereche de cercei sau o scobitoare folosita. Fapt care si creeaza dificultati de intelegere puberilor obisnuiti cu un mediu fals-tranzactional care se numeste chipurile "educatie".
Thursday, 24 September 2009
stiam despre maria, e hopeless, glumeam doar,
dar "da" ce? la care din variante te-ai referit? daca am fi dispusi sa mergem impotriva "universului" gandirii intr-un anumit scop, adica impotriva... tuturor, sau impotriva gandirii in virtutea cauzelor, adica impotriva evolutiei naturale? a, ori b? ori c?
Thursday, 24 September 2009
Da!
:)
Thursday, 24 September 2009
ah, da, adica da.
da, eu. impotriva intregului univers. doar unul e? sissy stuff.
Thursday, 24 September 2009
No, treaba asta cu scopurile imi pare cu doo sensuri. Adica, precum spui ca "a actiona in virtutea unor scopuri prost definite", la fel pun si io problema de a actiona in privinta unor scopuri bine definite samd. Adica, daca omul ar fi ramas doar la statutul de visare, ar mai fi ajuns sa zboare ? Ca doara nu putini or avut drept scop zborul, si banui ca cam d'aia si zboara omii.
Un scop conditioneaza sau ii conditionat, multe din lucruri se invart pentru ca au un scop, multi omii isi vad de drum pentru ca drumul ii legat de un scop.
Thursday, 24 September 2009
@ioana Te-a gasit cheful apropos ?
@Florin Banui gresit. Oamenii nu zboara pentru ca nush cine si-a pus el scop sa zboare. Oamenii zboara pentru ca pot. Cei ce-au inventat zborul sunt cei care au vrut sa vada ce se intampla daca, nu cei care au vrut sa. Experimentul, inginerul, curiozitatea sunt la baza tehnicii, iara nu dorinta, speranta si vaitarea. Alea-s la baza raului din toate timpurile si toate locurile. Si o buna cauza pentru o mama de bataie.
Nimic n-are nici o treaba cu nici un scop, decat prostia, gresala si inadecvarea omeneasca. Restul decurge din cauze.
Thursday, 24 September 2009
mircea, nu m-a gasit, dar incerc sa fac niste chestii si fara de el, sa vaz ce se intampla. vreo doo bloguri sunt exceptii, am chef sa le citesc si fara chef, al tau si unul cu poze.
Thursday, 24 September 2009
Caci ele sunt cheful, indurarea si viata :D
Thursday, 24 September 2009
N-am treaba cu speranta si vaitarea. Dorinta imi pare ca ii, trebuie sa fie dorinta, altfel nu-i de ce sa zbori. Si din curiozitate si tot ii cu dorinta :)
Si ma refer la scop mai mult gen 'obiectiv'. Ion are ca scop sa se culce cu Maria. Pai noa, Maria vrea un barbat spalatel, curatel, si bine mancat, sa nu lase neterminata treaba proaspat inceputa. Asa ca Ion isi cautra de muncit, se spala, cumpara cutii cu bomboane, isi omoara ziua cu gandul la Maria. Scopul in sine, nu vaz ce poate sa aiba rau in el, poate numa daca ajunge sa-l sugrume pe Gheorghe pentru ca o tucat-o transul pe Maria. Problema-i alta, sa spunem ca Ion se culca cu Maria, cu treaba buna, scopul ii inpliniti si indeplinit, nu o mai vrea Ion pe Maria, da nu-si mai gaseste nici alt scop. Ramane fara. Ce face ? Doar nu se tipa sub primul tren ?
Thursday, 24 September 2009
Are. Ion ca prelungire a vointei Mariei nu-i barbat, ci un soi de vibrator obtinut pe cai eco.
Daca Maria vrea spalatel, isi cauta. Ion n-are a se spala ca Maria vrea spalat, Ion are a se spala daca si cand ii cauzeaza lui ca nu mai vrea sa fie murdar.
Iar chestia cu trenul, si angoasa lipsei de scop, e inca una dintre numeroasele probleme despre care tu zici ca nu exista. Ala care nu umbla aiurea dupa "scopuri" n-are problema.
Thursday, 24 September 2009
parerea mea e ca tre sa faci apologia cauzei intr-o postare mult mai pe larg si sa explici cu ce e ea diferita de scop.
eu te inteleg, si eu zic la multi "imi place de tine" fara ca sa urmaresc sa-i fut. e simplu.
adica mint, de cele mai multe ori zic "esti idiot, amice", fara intentia de a-i jigni.
Thursday, 24 September 2009
Ion ca prelungire a vointei Mariei poate sa fie un soi de vibrator fericit ori ba, nu judec asta.
Da ma gandesc ca-i mai bine ca Ion sa aiba ca scop sa se culce cu Maria, ori cu Gherghina ... cu cine o fi, pana la urma, decat sa n-aiba nici un scop.
Ala care nu umbla (fara aiurea) dupa “scopuri” n-are problema, da niste obciective are trasate ? Adica un camp cu pepeni, ca-i plac pepenii si sa-i cultive si sa-i manance.
Thursday, 24 September 2009
@ioana Pai eu cred c-am explicat : cauza e in trecut, scopul e in viitor. De ce tre' sa fie mai pe lung ?
@Florin De ce judeci ca-i mai bine ? Ca ma frapeaza prin similaritate cu parerea unor domni prin Eghipet, care judecau ca-i mai bine ca omul sa creada decat sa nu creada in nimic, ca cum ii aia ?! Si doar credinta te face moral!
Nu exista legatura intre credinta religioasa si moralitatea omului cum nu exista legatura intre vanarea de vant si activitatea aceluiasi.
Thursday, 24 September 2009
bre florin, e simplu, bre, ion ar trebui sa-i dea mariei bomboane fara niciun scop ci dintr-o cauza si anume aceea ca ii e draga. asta daca i le da, alminteri nimeni nu-l obliga pe ion sa-i dea bomboane mariei. si daca mariei ii vine a se fute cu ion, sa o faca, dar sa nu cu scopul de a primi scobitori, sau mai stiu eu ce.
bine, nu despre ion si maria este vorba aici, dar probaibil sexul este limbajul universal, nu stiu.
Thursday, 24 September 2009
Mircea, ii clar ca ma raportez la ce stu io mai intai. Ca nu spun cum trebuie ce vreau sa spun, ii alta mancare de peste. Io am ca scop clar definit sa ajung sa nu depind cat mai mult numai de mine. Nu de stat, nici de alimentara, nici de electrica. Pentru mine ii mai bine sa-mi sap fantana in mijlocul curtii decat sa fie ce o fi, sa nu ma indrept catre nicaieri. Zici ca vanare de vant, chiar de ar fi in toate cazurile vanare de vant, prefer sa ma misc decat sa stau degeaba.
Si cand spun scopuri/obiective, ma refer la genul asta de scopuri
http://trilema.com/2009/chiar-nu-ma-agita-chestiunea/#comment-7067
Thursday, 24 September 2009
Ioana, daca Ion nu are nici un scop, pote ca nu vrea sa-i dea Mariei bomboane, poate ca n-are nici o treaba, pote ca i se rupe de ea viatra, viata ii najpa si-si baga acu-n vena, ca-i fix de crapa ori sufla, la ce bun sa se culce cu Maria.
Thursday, 24 September 2009
Eu nu neg ca iluzia, pe structura lui vrei calule ovas, morcovul magarului scl produc rezultate, si anume, munca bruta.
Dar nu cred ca poti sa negi ca asa ceva nu-i fapta omeneasca. Prefer deci pe cel cu acu-n vena de care scrii, celui care alearga de bou dupa iluzii as seen on tv, c-asa "se face". Primul e macar in cunostinta de cauza.
Thursday, 24 September 2009
Mircea, apai daca-s as seen on tv, c-asa “se face”ori asa scrie la Cosmo, nu zic ba, dar daca asa i-o traznit mintea lui Ion ? Daca are ca scop sa se faca medic veterinar ca-i place sa beleasca animale, sa marga la scoala.
Thursday, 24 September 2009
Nu. Sa invete sa beleasca animalele. De ce-mi interpui conventia si nevoile societatii asupra lui Ion intr-un discurs despre Ion ? Ce ma intereseaza pe mine ce-are nevoie ea sa faca Ion ?
Thursday, 24 September 2009
Io ma gandeam la ce-ar avea nevoie Ion. Nu vad cum sa se sustraga tuturor regulilor societatii.
Chiar daca am scapat un *nu* ce nu-si avea locul, io chiar am drept scop sa ma sui pe munte si sa-mi fac fantana, sa saman gampiri si sa cresc un cal si-o ghibolita :) Asta printre altele, da in vremea in care nu aveam nici un scop, numa beam jinars tata zaua ... si tata noaptea, si ma bateam cu militieni. Drept ii ca n-am ivatat sa ma bat cu militieni, da' numai un scop m-o scos din starea aia.
Ion daca bleste animale da'n boulea, chiar daca nu-l amendeaza politistii, invata sa beleasca si gata, ce face apoi ? Daca nici la Maria nu pofteste, n-are nici macar un scop, ce-i ramane ?
Thursday, 24 September 2009
Om bun, faptul ca lumea-i goala de sens nu inseamna acu' ca tre sa ne apucam sa ne facem idoli.
Thursday, 24 September 2009
Aceeasi poveste si aici:
"focused on means rather than ends"
http://www.spring.org.uk/2008/09/how-to-improve-your-self-control.php
Thursday, 24 September 2009
Pai nu stiu, io nu-mi caut idoli, da-mi place sa calatoresc :)
http://anormalu.wordpress.com/2009/08/28/scopuri-sau-vise/
Thursday, 24 September 2009
run, rabbit run,
dig that hole, forget the sun
and when at last the work is done
don't sit down, it's time to dig another one :)
Friday, 25 September 2009
daimon: cred ca iepuri au lucrurile diferite de facut noaptea....
(wink wink, nudge nudge)
Sunday, 8 May 2011
ba tu esti evreu? ca asa gandesti si asa arati
Sunday, 8 May 2011
@sinners Mnu.
Sa stii ca toti barbatii de-si lasa barba arata a evrei daca tu prin evrei intelegi barbati cu barba.