Aveti mila de mine

Monday, 12 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Va marturisesc sincer ca nu stiu scrie romaneste chiar perfect. Asta, din capul locului si ca sa nu fie discutii. Am tot soiul de circumstante atenuante, stiu scrie in fo 7 sau 8 limbi diverse (in toate prost), chelesc, am fost si bolnav, mi-a placut matematica si fizica in gimnaziu, n-am o relatie stabila (ci mai multe) si asa mai departe. Nu-mi dau seama in ce masura conteaza toate astea, dar zic si eu, sa fie.

Lansand ca omul cu convingeri o campanie, am calcat fix in ea, ca sa spun asa. Eu am rationat in felul urmator : verbul romanesc a fi, care la infinitiv se scrie cu un singur i, se scrie totusi cu doi i in cateva cazuri, din care mai notabile :

 1. La imperativ prezent : tu fii!, ca de exemplu Fii cuminte!
 2. La conjunctiv prezent : tu sa fii, ca de exemplu Sa fii cuminte!

Nu se scrie insa cu doi i, ci doar cu unul la conjunctiv perfect, in constructii precum sa fi mers, sa fi vazut, sa fi fost. Datorita ambiguitatii lui "fost", exista si constructia sa fii fost, care-i corecta in anumite contexte (E greu sa fii fost jucator de fotbal unde se noteaza dificultatea actuala a starii de-a fi fost, si nu dificultatea in trecut a starii de-a fi).

Intrucat conjunctivul prezent e timp personal, si se acorda, dand formele eu sa fiu, tu sa fii, el sa fie, noi sa fim, voi sa fiti, ei sa fie, care sunt diferite de formele indicativului prezent (eu sunt, tu esti, el este, noi suntem, voi sunteti, ei sunt), m-am gandit eu ca ar fi logic ca negativul conjunctivului prezent sa se formeze prin simpla adaugare a vocabulei nu, dand la persoana a 2-a singular tu sa nu fii, ca in toate cazurile in limba romana, cu o singura exceptie : imperativul prezent al verbului a fi, care se formeaza pierzand un i : tu fii! dar tu nu fi! .

Logic vorbind, intrucat conjunctivul e alt mod verbal, si verbul a fi are conjungare proprie pentru el, diferita de cea de la indicativ, si de asemenea, luand in considerare ca imperativul prezent nu are alta persoana decat a 2-a, singular si plural, logic zic ar fi ca exceptia cu 1 i ce se aplica la imperativ sa nu se aplice si la conjunctiv.

Ei, dar mi se comunica din off ca exista un consens intre specialisti, care spune ca se aplica exceptia, facand si conjunctivul "sa nu fi", "pentru a nu se incurca lumea". Eu ad interim cred ca asa o fi, nefiind eu nici specialist nici nimica, dar am totusi o problema. Pe langa considerentele de logica expuse mai sus, si pe langa intrebarea legitima "si la persoana I ce se pierde, u ? sa fiu, sa nu fi ? tot i ? sa fiu sa nu fu ?", se creeaza in acest fel o ambiguitate in plus, pentru ca nu mai putem distinge la negativ conjunctivul prezent de conjunctivul perfect.

De exemplu, daca zic "Sa nu fi prostit", dumneavoastra ce cititi ? Un conjunctiv prezent, adica o idee sub imperativul care ordona unei persoane ca ea sa nu fie prostita, sau un conjunctiv perfect, adica o meditatie ulterioara evenimentelor, o ingrijorare ca cineva a prostit asa, lumea in general ? In timp ce daca am urma logica, "sa nu fii prostit" e primul caz si "sa nu fi prostit" al doilea.

Pe scurt, dupa cum vedeti, sunt complet incurcat, daca exista cineva dispus sa arunce cu lumina pe chestiune, va rog, va implor, poftiti.

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

25 Responses

 1. Pe mine degeaba ma iei cu conjunctive prezente sau perfecte. Eu stiu asa : Ca se scrie "Sa nu fi prostit pe cineva" si "Sa nu fii prostit de cineva". Restul e filosofie (din grecescul philos).

 2. uite, ti l-a conjugat calculatorul, mie mi se pare firesc:

  http://www.verbix.com/webverbix/go.php?T1=a+nu+fi&imageField.x=0&imageField.y=0&D1=5&H1=105

  ioana tu za resq

 3. Licht, mehr Licht:

  imperativ-pozitiv: pretinde doi de i
  imperativ-negativ: se scrie doar cu unul

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Monday, 12 October 2009

  Bun bun, dar noi vorbim de conjunctiv prezent, nu de imperativ.

 5. buei, si comentariul meu care era exact pe tema asta. tradare!

 6. la conjunctiv ambele forme (+/-) cer cu doi de i

 7. fara "cu" mai sus :)

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Monday, 12 October 2009

  @Geocer Pai asa gandeam si eu, dar s-ar parea ca ntz ? Sau nu e clar.

  @ioana Fata-hai, era sa caz din scaun pe dusumeaua care este (sub el). Citind eu asa cu sincera naivitate, stai sa vezi acu ca gasim solutiile din veac, si cand colo
  Infinitiv: a nu fi
  Gerunziu: nu find
  Participiu: nu fit

  si mai la vale

  Prezent
  eu nu fesc
  tu nu feşti
  el nu feşte
  noi nu fim
  voi nu fiţi
  ei nu fesc
  Perfect compus
  eu am nu fit
  tu ai nu fit
  el a nu fit
  noi am nu fit
  voi aţi nu fit
  ei au nu fit

  Imperfect
  eu nu feam
  tu nu feai
  el nu fea
  noi nu feam
  voi nu feaţi
  ei nu feau

  Mai mult ca perfect
  eu nu fisem
  tu nu fiseşi
  el nu fise
  noi nu fiserăm
  voi nu fiserăţi
  ei nu fiseră

  Perfect simplu
  eu nu fii
  tu nu fişi
  el nu fi
  noi nu firăm
  voi nu firăţi
  ei nu firă

  Ce pot sa zic. Eu nu fise.

 9. n-ai intrebat la timp in scoala, asta acum nu sti. casazicasa.

 10. rotterdamse`s avatar
  10
  rotterdamse 
  Monday, 12 October 2009

  despre fi vs fii:
  http://diacritica.wordpress.com/2009/01/02/fi-fii-cand-se-scrie-fi-cu-2-i/

  despre sa fii, sa nu fii; sa fi fost/facut/zis, sa nu fi fost/facut/zis
  http://diacritica.wordpress.com/2009/08/19/sa-nu-fii-sau-sa-nu-fi/

  forma negativa a verbelor
  http://diacritica.wordpress.com/2009/09/08/forma-negativa-a-verbelor/

  imperativul afirmativ, in cazul lui "a fi", se formeaza de la conjunctivul prezent (sa fii - fii!).
  insa imperativul negativ se formeaza, pentru aproape toate verbele (si tot persoana a doua plural), de la infinitiv: a fi - nu fi! ; a manca - nu manca!, a citi - nu citi!

 11. rotterdamse`s avatar
  11
  rotterdamse 
  Monday, 12 October 2009

  oops, singular voiam sa zic. persoana a doua singular.

 12. Mircea Popescu`s avatar
  12
  Mircea Popescu 
  Monday, 12 October 2009

  Mnoa, deci in cloncluzie, "consensul" ala nu-i chiar asa de consensual...

  Ce-mi place.

  Multumesc frumos rotterdamse.

 13. kokofifi`s avatar
  13
  kokofifiinsigna de criptograf 
  Monday, 12 October 2009

  alea nu-s circumstante atenuante, Gyuri ! :p

 14. pe mine matematica limbii ma ia cu durere de cap, drept pen' care, in loc sa gandesc limba ma multamesc s-o ascult la melodie. adeca io cand citesc, mai intai auz.

  prin urmare, daca imi ciulesc bine urechile, eu aud in mod diferit: "sa nu fi prostit" (cu i scurt, ca in constructia: "a fi onest presupune sa nu fi prostit pe nimeni"), fata de "sa nu fii prostit" (cu ii lung, ca-n propozitia "sa nu [poti] fii prostit [de nimeni] e lucru mare). pare-mi-se ca i-ul are tendinta a se lunji peste masura, probabil in semn de suferinta, atunci cand actiunea e suferita de (sau: se rasfrange asupra) subiectul(ui) vorbitor. kestie de diateza si, posibil, de preferinta.

  justificarile gramaticienilor (sau "gramatilor"?!) ma lasa oarecum rece, pentru ca ele asculta in primul rand, chiar fara sa vrea si fara s-o recunoasca intotdeauna, de cerinta rostirii. daca rostirea o cere, se afla imediat si un rost pentru asta.

 15. rotterdamse`s avatar
  15
  rotterdamse 
  Monday, 12 October 2009

  justificarile gramaticienilor (sau “gramatilor”?!) ma lasa oarecum rece, pentru ca ele asculta in primul rand, chiar fara sa vrea si fara s-o recunoasca intotdeauna, de cerinta rostirii.

  Gramaticii au pornit intotdeauna de la limba vorbita, chit ca tu stii asta sau nu. Ca, minune!, limba vorbita a existat inaintea gramaticii.

  daca imi ciulesc bine urechile, eu aud in mod diferit: “sa nu fi prostit” (cu i scurt, ca in constructia: “a fi onest presupune sa nu fi prostit pe nimeni”), fata de “sa nu fii prostit” (cu ii lung, ca-n propozitia “sa nu [poti] fii prostit [de nimeni] e lucru mare).

  Daca asa auzi tu, auzi prost.

  Ca "sa nu poti fi prostit (de nimeni)", "sa nu fii prostit (de nimeni)" si "sa nu fi prostit (pe nimeni, niciodata)" sunt trei chestii diferite care se si scriu diferit.

 16. Mircea Popescu`s avatar
  16
  Mircea Popescu 
  Monday, 12 October 2009

  Pai prima si-a treia se scriu la fel ?

 17. rotterdamse~

  fara țâfnă si partinire, a sti inseamna intotdeauna ceva mai mult decat a avea dreptate. pentru ca, spre deosebire de dreptate, adevarul nu e un monopol al competentei.

  ma bucur insa ca gândim la fel, desi auzim diferit. si, apropo de auz, mai bine prost decat deloc. se pare ca tu n-ai auzit deloc ce-am spus, de vreme ce ma repeti, contrazicandu-ma.

 18. MP~

  tre' sa merem cu propozitia la academie.

  cred ca rott~ voia sa arate ca eu gresesc punand in aceeasi oala "sa nu fii prostit e lucru mare" cu "sa nu poti fii prostit de nimeni e lucru mare", pentru ca a doua varianta e gresita (scriindu-se de fapt cu un singur i).

  asa ar si fi, daca eu n-as fi pus inadins cuvintele "poti" si "de nimeni" intre paranteze drepte, vrand sa sugerez nu omisiunea posibila a celor doi termeni fara repercusiuni asupra ortografiei, ci faptul ca eliziunea cu pricina e ceruta tocmai in ideea mentinerii ortografiei cu doi i, in contextul exemplului dat. prezenta celor doi termeni ar schimba intr-adevar categoria gramaticala si, in consecinta, ortografia.

  eu scrisesem "sa nu [poti] fii prostit [de nimeni] e lucru mare" doar cu gandul de a sublinia intelesul frazei, in contextul ortografiei de ilustrat (cea cu doi i), care in lipsa eliziunilor cu pricina putea fi prost inteleasa ("sa nu fi prostit", cu sensul de "sa nu fi devenit prost intre timp").

  rostim "fii" (cu ii lung) atunci cand verbul "a fi" are valoare de predicat, numind in mod direct actiunea/starea de a fi, de maxim impact comunicational, dar rostim "fi" (cu i scurt) daca verbul "a fi" are numai valoare de nume predicativ (fiind adica doar un determinant verbal al actiunii de baza - a putea).

  cam atata cu prosteala, ca dam in gramatologie...

 19. Mircea Popescu`s avatar
  19
  Mircea Popescu 
  Monday, 12 October 2009

  Pai ”sa nu fi prostit”, cu sensul de “sa nu fi devenit prost intre timp” cere fara discutie pronume, ca-i reflexiv. Sa nu te fi prostit.

 20. Deci, in concluzie, ca sa zic asa:

  Ce treaba are conjunctivul cu verbele ?

  Conjunctiv este un ochi bolnav de conjunctivita. Si se scrie cu un singur "j" ...

  Am zis !

 21. Mircea Popescu`s avatar
  21
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 14 October 2009

  Conuinctjv este un mod verbal mei!

 22. Verbal, adica .. oral ?

  (hint: mwuahahahahahaha)

 23. O singura nelamurire am... Ce cautai cu calul in desert?!? WTF ia-ti o CAMILA!!!

 24. Mircea Popescu`s avatar
  24
  Mircea Popescu 
  Monday, 2 November 2009

  @Valentin Bine ca esti tu destept :D

  @alexut Am avut si camila si arapoaice, da' acu eram cu calu'. Pentru varietate, gen.

 1. [...] mila de mine 12 10 2009 [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.