As investi in zelist ?
Discutam acum cateva zile pe tema antreprizei online cu niste distinsi domni, care insistau sa vada multimea websiturilor romanesti drept nici mai mult nici mai putin decat o industrie, si sa-i aplice apoi aceleasi modele si sisteme de reprezentare mentala care se aplica indeobste diverselor campuri economice, industriei constructoare de masini de exemplu, ori industriei usoare.
Eu nu sunt de parere ca se poate vorbi inca de asa ceva. Exemplul pe care l-am folosit ca sa ma explic (fara sa conving) a fost urmatorul : Fie un oras mititel, cu o singura fabrica (de pantofi) si o singura scoala (cu clasele 1-12). O buna majoritate din locuitorii adulti muncesc la fabrica respectiva, o buna majoritate din locuitorii puberi invata la scoala respectiva. Unii locuitori, in mod exceptional, lucreaza ori invata in afara orasului, din acestia unii se intorc, uneori, pentru un timp, sau pentru totdeauna. Altii, nu, niciodata.
Sa zicem ca in acest oras exista cativa pustani mai rasariti, care : Unul face portrete in carioca fetelor mai dragute si baietilor cu care-i prieten, in general pe gratis, uneori pe-un pupat in fuga ori o bere, dupa gen. Altul innoada baloane, in tot soiul de forme ciudate, spre deliciul claselor primare. Nu este platit, dar parintii copiilor vorbesc bine de el. Al treilea inchiriaza in secret video-ul parintilor lui, pentru ca restul orasului interesat de problema sa-i poata vedea pe cei doi ocupandu-si momentele intime cu activitati comune tuturor speciilor vertebrate. Al patrulea canta la chitara din cand in cand.
Despre toate aceste activitati s-ar putea observa ca ele creeaza comunitati, ca influenteaza oamenii, genereaza curente de opinie si chiar un oarecare schimb economic, in masura in care o bere contra un portret in carioca poate fi considerat un schimb economic. Ca si munca la fabrica, ele ocupa timpul, ca si mersul la scoala, ele formeaza opinii si idei.
Mi se pare insa cu totul exagerat sa numesti asa ceva o industrie, si pe tanarul liceean rock-n-roll un antreprenor al chitarei. Sigur, ele au in comun cate ceva cu antreprenoriatul, sigur, acesti oameni ar putea ajunge antreprenori. Sigur ca da. Dar asa cum nu vom numi o fetita de trei ani curva pe motiv ca, in inca douazeci, va putea ajunge curva, tot asa nu vom numi chestia asta, industrie, si pe participanti, antreprenori.
Discutia nereusind sa se transeze, am trecut la a analiza un exemplu (ales de mine, acceptat de ei), si anume, cazul zelist. Eu n-as fi dispus sa investesc in zelist, pentru ca zelist nu este de fapt o afacere, din acelasi motiv din care liceenii de mai sus nu sunt antreprenori. Pentru a-l intelege, sa privim spre biologie. Unele boli se numesc autolimitative. Ele evolueaza inspre insanatosire indiferent de tratamentul aplicat. Unele populatii sunt autolimitative : pe masura ce populatia creste, tocmai aceasta crestere face imposibila cresterea pe mai departe.
Zelist nu este o afacere, pentru ca este o aplicatie autolimitativa. Pe un internet relativ mic, sa zicem 100,000 de situri, zelist ofera o informatie interesanta pentru participanti (topuri, dupa diverse criterii), cu niste costuri relativ mici, anume, de 100,000 de ori costul de a citi cateva pagini dintr-un website. Pe masura ce baza se dezvolta, ajungand la 100,000,000 sau 100,000,000,000 (adica, o suta de milioane sau o suta de miliarde) de situri, zelist ofera tot aceeasi informatie, dar cu costuri de o mie, respectiv de un milion de ori mai mari.
La limita, aplicata pe intregul internet, zelist ar fi de fapt google, in ce priveste costurile, dar nu ar fi google in ce priveste beneficiile sau capacitatea de monetizare. Chiar daca ar fi, nu avem de fapt nevoie de inca un google, primul e suficient pentru problemele pe care le rezolva.
Pe masura ce internetul romanesc va creste ca volum, costul compilarii zelist va creste si el - de fapt, am vazut de curand o saptamana de downtime urmata de un upgrade al serverelor - dar beneficiile oferite raman mereu aceleasi. Din contra, erorile cresc prin compunere, in timp ce relevanta scade. Pentru prima parte : pe masura ce numarul de situri creste, probabilitatea de-a lasa pe dinafara, sau a masura gresit importanta uneia anumite creste exponential. Pentru a doua parte : Poate fi interesant sa aflii daca situl X e pe locul 24 sau 25 din 1000 de candidati, dar nu e la fel de interesant sa aflii daca situl X e pe locul 24995 sau 24994 din un milion de candidati.
Ca atare, zelist va disparea pe masura ce internetul romanesc se va maturiza. Ce inseamna "maturizare" ? Inseamna mai multi jucatori, mai multa importanta, mai multi bani, si in sfarsit profituri reale. Cine, cu mintea la el, ar investi intr-un proiect care nu poate merge decat in conditiile in care piata nu face bani, si moare cu necesitate in momentul in care piata chiar exista ?
Exact asta este problema. Tot asa cum talentatii puberi din oraselul nostru depind, pentru a fi talentati, nu de ei insisi, ci de faptul ca oraselul e mic, tot asa marile branduri in online-ul romanesc se bazeaza mai ales pe micimea baltii. Asta este un semn clar, in cazul ambilor, ca ce fac ei nu-i o industrie. O data cu maturizarea, adica, cu trecerea timpului, se va gasi pe undeva un pod, in care sa sada, in buna vecinatate, pentru tot restul eternitatii, adunand praf si gangureli de porumbei, si o chitara cu corzile rupte, si un video player lovit cu bata, si un zelist cu graficele innodate.
Friday, 12 June 2009
eu nu văd zelist ca pe o afacere. ei, adică oamenii din spatele proiectului încearcă mai degrabă să lanseze un brand. un brand ce poate fi convertit ulterior într-o publicaţie destinată blogosferei ori unor proiecte destinate tot blogosferei. ba, se poate face şi o emisiune tv, numită zelist, etc..
nu cunosc costurile lor, însă presuspun că sunt mult mai mici decât administrarea unor servere precum necesită, de exemplu trilulilu. deci dacă ştiu mulge vaca s-ar putea să iasă pe plus. ideea e că a apărut rapid şi concurenţa. ieri vedeam pe la alţi blogeri că sunt măcar vreo încă 2-3 siteuri cu profil similar zelistului.
Friday, 12 June 2009
Bine, discutia era mai degraba abstracta, nu zic ca baietii de la treeworks n-ar fi sanatosi la cap.
Uite totusi ca dupa bloguri se face fara mare colaborare/participare. Cam orbeala, strategic vorbind.
Friday, 12 June 2009
Interesanta povestea cu balta mica, dar nu pot fi de acord cu ea. Cu cat blogosfera .ro va creste, cu atat zelist se va putea transforma. de pilda in Google Blog Search, sau in Technorati, sau in techmeme, etc. De fapt si avem exemplul unor proiecte Treeworks bazate pe zelist(au incercat business cu rapoarte pt branduri/marketing pe baza a ce se spune pe bloguri, etc..) .
Daca zelist va ramane pur si simplu un top de bloguri atunci intr-adevar este destinat pieirii pe masura ce numarul de bloguri creste. Daca zelist va folosi uriasa baza de date pe care a strans-o si ii va gasi noi intrebuintari, atunci va supravietui. Cum ziceai si tu, la o adica s-ar putea transforma intr-un minigoogle destinat fix blogurilor.
Desigur, e mult prea devreme sa ghicim ce o sa se aleaga din zelist, trafic.ro sau alte entitati online romanesti care sunt bazate doar pe "micimea baltii". Proiecte esuate au fost nenumarate si vor mai tot fi, asa ca doar timpul si pana la urma modelul de business le va cerne.
Friday, 12 June 2009
@Alex Sincer sa-ti spun, n-am reusit sa conving pe nimeni atunci.
Nu neg ca se poate transforma, dar vezi tu, pe mine nu ma intereseaza viitorul zelist de-a dreptul, e doar un exemplu comod. In momentul in care zici ca va trebui sa se transforme, zici de fapt ca nu-i ce ar trebui sa fie, si prin asta, esti implicit de acord ca-i un exemplu bun, si ilustreaza cum online-ul romanesc nu-i, de fapt, o industrie.
Friday, 12 June 2009
@Alex : Intrebari simple :
Cite site-uri de social networking pot exista , astfel incit sa fie relevante ca numar de subscriber-i?
Cite site-uri de cautare pe blog-uri pot exista, astfel incit sa fie relevante ca numar de subscriber-i?
Cite... etc ?
Ideea este ca maxim 3 : eu sunt abonat la linkedin, facebook si ecademy. Stiti unde sunt prezent ? linkedin, celelalte 2 sporadic
Ce viitor are pentru mine lucrez.in/IT ? 0 ...
q.e.d.
Friday, 12 June 2009
Pe mine ma bat la cap fetele (mai intelepte decat mine) sa-mi fac conturi pe linkedin, facebook, flickr etc etc, ca adica asa trebuie si sustine numele si ajuta brandul si trebuie ocupat locul si alte asemenea de luni de zile. N-am catadixit inca, mi se pare cam inutil.
Deci, ce zici tu +1.
Friday, 12 June 2009
Chestia cu brandul zelist e indoielnica, uite pe site din top 100, pe cate gasesti widget zelist? 2-3? Pai atunci, ce brand?
Friday, 12 June 2009
Zelist exista ca brand, asta e clar, nu trebuie sa fie prezent prin widget zelist pe primele 100 de site-uri din top, trebuie sa fie cunoscut printre bloggeri, si este, asta inseamna brand.
Viitorul depinde de ei. Comparatia o putem face cu IMDB, indiferent de numarul de filme, IMDB ofera aproximativ aceleasi statistici, dar mai ofera si descrieri, comentarii, trailere, stiri, etc. astfel IMDB creste odata cu industria cinematografica.
Daca Zelist ramane un simplu top de bloguri si de cele mai comentate posturi, nici eu nu-i vad un viitor stralucit. Va conta intotdeauna top 10 bloguri si top 10 posturi, in schimb ei vor avea de actualizat, zilnic, zeci de mii de bloguri, din ce in ce mai multe si nimeni nu isi va pune un widget prin care sa arate ca este pe locul 33.555.
Sunt sigur ca vor veni si cu alte noutati, este pacat de brandul creat.
Friday, 12 June 2009
zelist.ro este un produs din categoria trafic.ro sau, si mai in urma (undeva prin pleistocen) top100.ro. Aceste situri sunt trafic boostere pentru cei care sunt inscrisi in ele. Daca participi in aceste situri de la inceput, ti se adauga un procent semnificativ la trafic.
Siturile de acest gen creeaza iluzia unei competitii. Orice instrument de public ranking creeaza un impuls de competitie. Aceste situri au functionat pina cand buzz-ul facut de ele s-a autoconsumat. Trafic.ro a incercat sa sparga buzz-ul si sa mentina in niste carti mai mari prin introducerea de demografice, insa initiativa a venit tarziu, deja industria (pentru ca eu cred ca e o industrie) a pus la punct SATI.ro. top100.ro era unicul reper in web-ul romanesc acum 10 ani si consuma banda cat jumatate din Romania, stiu ca era bataie pe provideri care sa se bata cu pumnul in piept ca e in stare sa tina top100.ro. Si trafic.ro si top100.ro au acoperit niste nevoi clare pe masura pietelor in care activau. top100.ro pare o jucarie stupida acum, insa poate peste 3-4 ani si trafic.ro va parea la fel, sau poate chiar si zelist.
Aceste tipuri de situri vor continua sa apara si sa dispara pentru ca acopera o nevoie de reprezentare. Orice industrie va dori sa creeze clasamente. Pe masura ce industria se va mari vor aparea situri de acest gen din ce in ce mai specializate (daca nu ma insel, chiar zelist.ro e unul specializat doar pe bloguri).
Daca as investi in asa ceva? Nope. Not my type.
Daca cred ca merita sa investesti? Riscul e relativ mare, pentru ca si volatilitatea produsului e mare (se poate "sparge" foarte usor). La fel si gradul de replicare (se poate replica relativ usor). Intre un site de tip zelist si o retea de bloguri specializate as alege a doua optiune.
Friday, 12 June 2009
1. nu zici fetitelor mici curve? whaaaa? :P
2. inoada se scrie cu doi n - sau e si asta parte din ortografia / dictionarul trilema?
3. intrevad o oarecare asemanare intre modul cum descrii tu zelist si dictionarul talica (apropo, ai abandonat ideea?). totusi, dupa cum a remarcat si fanita primul, costurile de spidering sunt infinitezimale. problema zelist nu este ca blogo.ro-oaia va creste galopant, ci din contra - ca va fi intotdeauna minora comparat cu cea englez-oaie.
Friday, 12 June 2009
Parerea mea e ca Zelist momentan are materia bruta dar nu au facut inca nimic cu ea. Au lansat acum Ubix.ro, un exemplu de cum pot folosi informatia si datele de pe zelist. S-ar putea ca zelist sa nu fie proiectul sau targetul final, ci doar un punct de sprijin pentru alte initiative. In prezent insa, nu putem vorbi de viitorul Zelist sau de Zelist ca afacere pentru ca inca nu a fost considerata in acest mod nici macar de creatorii lui. Momentan e....acolo...pe net. Are o importanta pentru cei ce vor sa isi vada locul in blogsfera + cateva informatii legate de blog/blogosfera. Dar momentan in afara de ubix.ro, nu vad nici o miscare in sensul unei afaceri. Mersi de invitatia la feedback :)
Friday, 12 June 2009
Nene, ce fac ei nu e in esenta gresit. Modelul industrial functioneaza pe online foarte bine....doar ca pe perioade FOARTE SCURTE. In locul tau, lasam naibii scolile (cu sau fara clase 1-12) si mormaiam suparat : Bai, the DOT COM BUBBLE, bai !
''http://en.wikipedia.org/wiki/Dot-com_bubble''
Bula .RO va crapa destul de curand pentru ca se investeste multe peste capacitatea de absorbtie a publicului roman. Nu-i vorba doar de zelist sau bloguri ci si de sutele de siteuri aparute in 2006-2008 care au cazut pe capete de cand cu criza (criza ce normal nu le-ar fi afectat cititorii). Bula insa se va mai umfla 1-2 ani pana cand din gigabitii de informatie vor mai ramane la suprafata cateva sute de MB relevanti si satelitii lor. Uita-te doar la agregatoarele de stiri....consumatorul obisnuit le schimba ca pe produsele low-involvement, azi ma uit pe hotnews (printre cele mai vechi si mai ieftin de intretinut - parazitarea pe materialul altora), saptamana viitoare pe sitri365 , maine pe 9.am , apoi iau siteurile de ziare..etc.
Americanii au aplicat in 96-2001 modele industriale si au investit mult in siteuri de comenzi (magazine online primitive) si de divertisment, grupandu-le chiar in trusturi. Nu au luat in calcul faptul ca rata de utilizare a unui site per utilizator fidel este de maxim 2-3 ani si rar in zona 5-6 (webcomics si siteuri ce ofera continut mai rar dar sunt mai slab profitabile). Vorbim de utilizatori fideli aici => Spre deosebire de industrie cand ciclul de viata al unui produs trece prin cele patru faze (Introducere, Crestere, Maturitate, Declin - cu investitiile de marketing aferente) in online exista entuziasm initial (si investitia initiala) + moarte agonizanta in 90% din cazuri. Vezi AOL, care din 2002 a tot murit incet pana a ajuns ca dintr-un trust care a FUZIONAT cu un trust mai mare , sa fie o magaoie pe care trustul mare o reneaga obsesiv de la o vreme ,inclusiv in acte. Totusi, s-au bagat sute de milioane in investitii si in AOL si-n altele care nu mai exista de 6-8 ani...inca n-am ajuns acolo dar asta face modelul industrial pe termen lung.
Friday, 12 June 2009
@Anonimosu Bine, daca o iei asa, pe cate site-uri gasesti logo-ul Ford ? Inseamna asta ca Ford nu exista ca brand ?
@Dan Bun, dar ca si Alex, ce zici tu e ca se poate schimba in ceva. Sigur, si pustanii din exemplul meu se pot schimba, pot ajunge cantareti adevarati, etc. Vorba e ca acum nu sunt, despre aia vorbeste exemplul.
@Dragos Roua Nu mi se pare ca sati.ro are sau va avea relevanta. Sati.ro e pur si simplu un site facut de 5-6 publisheri de print care aveau nevoia sa-si organizeze eforturile de pacalire a advertiserilor. Practic sati.ro e echivalentul blogului dstanca al lui dragos stanca pe care scrie dragos stanca ca dragos stanca ii destept.
@zamolxis Noa, typobuster ce esti tu :) Am corectat mersi.
Costurile de spidering sunt minore atata timp cat nu ai facut niciodata spidering si nu stii cu ce se mananca. N-am abandonat aDex-ul, nu.
@Bleau Fix de-aia am si folosit zelist drept exemplu, in text.
Friday, 12 June 2009
@krossfire Ai dreptate, nu mi-o dat prin cap la momentul ala sa abordez chestiunea din acest unghi.
Critica ce o aduc eu e pana intr-un punct identica cu ce zici tu, dar de-acolo incolo se despart, ce zic eu e adevarat mai ales pentru .ro, ce zici tu e universal, produsele online mor adesea in saptamana lansarii. Cum sa le aplici atunci reprezentari din industrie ?!
Friday, 12 June 2009
In cazul ''balonului .com'' promisiunea pentru investitori era urmatoarea : Avem o firma care poate livra produse & servicii pe tot teritoriul SUA la costuri foarte mici ! (Nu conta ca era vorba de livrari propriu zise, de divertisment, de librarii online ). Pentru investitorii inca neversati in online asta insemna un potential imens de returnare al investitiei. Nu exista atunci nici infrastructura iar interesul era suprapreciati. Chiar daca ar fi existat, asteptarile consumatorului erau mai mereu inselate cum sunt si acum. Buba principala ramane lipsa unei segmentari corecte a publicului online (nici acum nu e posibila) si presupunerea idioata ca in scurt timp toata lumea va adopta un sistem. A mers cam ca economiile Letoniei, Slovaciei si Ungariei :P (si bineinteles , Islandei - investitii pe termen lung in zone incapabile sa le sustina pentru mai mult de 2-3 ani, cat a le-a durat boomul)
Friday, 12 June 2009
Le aplici reprezentarea pentru industrie pe termen scurt. Faci calculul pe care l-ai face pentru o industrie de 10 ani pe 1-2 ani...totul la scara micro. Asa ar merge desi nici in cazul asta nu vei scapa de factorul random care ataca orice investitie web.
Uite, acum lucrez cu niste amici la un site oarecum de nisa (thanks to my decent copywriting, va avea un nume si o prezentare ok). Stii cat am investit in el pana acum ? 11 Euro domeniul (avem propriul server, fizic) + inca 5 pentru freeonlinesurveys unde am scos 300 de raspunsuri pentru a ne orienta la nivel de continut (te-ai cam prins probabil despre ce sondaj era vorba). Nu va fi la inceput profitabil, ne asumam asta dar nici nu vom munci fenomenal. Acum, eu ce sa zic cand stiu ca au fost idei de siteuri de comert americane care au primit cate 500 000 de dolari pentru acelasi lucru pe care noi il vom termina in 3 luni, din hobby si pe mai nimic ? Ce sa mai zic cand sansele de profitabilitate sunt aceleasi ?
Friday, 12 June 2009
Exemplul dat de tine nu determina ca online-ul romanesc nu este o industrie. Prin comparatie, acum 10 ani Yahoo! era lider incontestabil, intr-o "industrie" mica. Acum Google e intr-o "industrie" mai mare ca atunci, dar probabil mai mica decat peste 10 ani.
Tu teoretic spui ca nu poti creste in afara mediului, dar mediul e predeterminat in permanenta. Daca nu spui ca online-ul romanesc e industrie din cauza asta, atunci nici industria auto nu e industrie, pentru ca e teoretic limitata.
Online-ul romanesc e o industrie care se adreseaza catre 6 milioane de romani.
Produsele de lux fac parte dintr-o industrie care se adreseaza unei audiente si mai mici, cu o crestere si mai mica. Dar e industrie.
Oricum, totul e semantica, pana la urma, nimic mai mult. Conteaza daca e industrie sau nu? Pur si simplu aplici modelele matematice pe care le vrei si vezi care se potriveste, dupa care iei decizii in functie de ele sau nu, dupa cum simti mai bine.
Friday, 12 June 2009
Totusi sigla Ford se afla pe website-urile vanzatorilor de masini etc.
Poate Ford nu-i cel mai bun exemplu, dar sa luam American Express, Paypal, siglele lor sunt pe orice site care le foloseste produsele.
Friday, 12 June 2009
@krossfire Nu zici tu rau ce zici in analiza .com bubble.
Chestia cu aplicarea unor calcule pe 10-20 de ani intr-un inerval de 1-2 nu e neaparat corecta, practic se bazeaza pe asumptia ca da dom'le, ce se intampla acolo in 10-20 de ani, se intampla aici in 1-2, deci pur si simplu facem abstractie de diferenta, si aplicam la scara. Totusi, o femeie are nevoie de 9 luni sa faca un copil, si s-ar putea sa mai existe si alte probleme care nu ingaduie comprimarea temporala.
Cam toata lumea sfatuieste antreprenorii, nu doar in online, sa tina costurile jos. Eu nu m-as baza pe notiunea ca un survey facut pe bune, de specialisti reali, pe un contingent de 300 de persoane (deci sub 0.1% din totalul pietei) are sanse sa indice ceva util. Cu atat mai putin pe datele unui sondaj realizat online, si inca cu atat mai putin daca se numeste freeonlinesurvey site-ul. Statistic vorbind, mai bine o intrebati pe baba Ana.
@Bobby Voicu Bun, dar nu exista termen de comparatie intre online-ul de .com de acum 10 ani si cel romanesc de astazi.
Inca o data, nu conteaza cat de mare sau cat de mica e fabrica de pantofi, si nu conteaza cat de multi sau cat de putini oameni din oras isi fac portretul in carioca sau asculta baiatul cantaret la chitara.
Desi toata lumea e obsedata sa-si reprezinte diferenta intre .ro si o industrie in termeni de dimensiune, problema nu-i la dimensiune, ci la structura si complexitate.
Totul e semantica, daca vrei. Eu as zice, totul e ideologie. Niste baieti cu niste site-uri incearca sa porneasca de la a-i convinge pe altii sa-i ia in serios, dupa care vor construi ei ceva care sa chiar merite a fi luat in serios. Eu banuiesc ca ar fi mai eficient invers, dar problema este, ca pe vremea lui Maiorescu, ca exista modele foarte avansate, si constructia proprie e foarte dificila.
Motivul pentru care orice om de online de competenta medie pe .com poate face in cateva luni un site de top 100, top 50 etc pe .ro nu vine din aceea ca .ro e mai mic, ci din aceea ca .ro nu-i industrie, e amatoreala. Pentru a continua exemplul, faptul ca orice cantaret, mediu competent, din lume, venit in orasel va face impresie de mare artist n-are a face cu micimea oraselului, ci cu faptul ca el n-are de fapt decat un chitarist amator.
@Anonimosu Dupa rationamentul asta, ar urma sa spunem ca faptul ca unii rup ornamente de Mercedes sa si le puna pe caruta, dovedeste ca Mercedes e un brand, dar faptul ca nimeni nu rupe sigla BRD sa si-o puna pe casa dovedeste ca BRD nu-i un brand.
Friday, 12 June 2009
Si pana la un punct asa si este, pe segmentul de piata al rupatorilor de ornamente.
Friday, 12 June 2009
Mircea : Suntem pe un cont platit..am avut statistici pe toate tipurile de grupa, analiza regionala, analiza corectitudinii (relativa, e drept) si multe altele. S-a facut lobby ppe vreo sase forumuri mari pe zona respectiva. Nu sunt previziuni, sunt inncerci de a ne confirma\infirma planul initial.
Friday, 12 June 2009
Nu mi-am dat bine seama daca vorbesti serios despre o investitie in Zelist sau doar il dai ca exemplu. Presupun ca vorbesti serios, asa ca voi spune motivele pentru care eu cred ca merita, atat timp cat proiectul este corect evaluat, adica nu platesti pentru ceea ce ar putea sa devina, ci pentru ceea ce este acum.
Din cate stiu eu, sunt primii din .ro care fac o clasificare a blogurilor intr-un mod mai responsabil, adica nu doar dupa nr de vizitatori ci luand in calcul si alte variabile. Sunt si cei mai cunoscuti in domeniu (brand-ul) si presupun ca detin un know-how vaoloros pe nisa asta, dupa atata timp de functionare.
Sunt convins ca ei detin mai multe informatii decat folosesc pe site, asa ca ar fi de luat in calcul si acest aspect, precum si modul in care aceste dat pot fi folosite. De exemplu, se pot face rapoarte pentru firme care doresc promovarea pe anumite tipuri de bloguri, cu o anumita demografie, etc.
Personal sunt pe principiul diversificarii portofoliului, asa ca, dupa mintea mea e mai bine sa ai participatiuni mici in mai multe proiecte decat participatiuni mai mari in proiecte mai putine. In plus, avand o parte mica din proiect nu esti cea mai stresata persoana implicata si te asiguri in acelasi timp ca ownerul nu isi pierde motivatia de a dezvolta proiectul.
Friday, 12 June 2009
@Anonimosu Ma simt ca ingineru' din banc, sunt convins ca n-ai dreptate, dar nu imi dau seama de ce.
@krossfire Noa, voi stiti mai bine.
@Mihai Vanatoru Din cate stiu eu, zelist numara link-uri (cu o rata de succes in jurul a 70% din cat am masurat eu) si nimic altceva.
E posibil sa detina ceva know-how, dar nu cred ca e ceva ce nu gasesti pe elance.com de pe la 5-10$ ora.
Se vede ca ideea cu raportarile targetate cum zici tu era pregatita in principiu, dar nu par sa aiba nici un program coerent de vanzare a chestiei, nici clienti.
Eu sunt de parerea exact contrara, e o idee proasta sa tii participatiuni minore pe web, intrucat marea majoritate a proiectelor nu ajung nicaieri. Mai bine unul bun, decat un milion proaste. In plus, in acest mediu, proprietate inseamna a te ocupa de. Un proiect nu-i decat al celui ce-l face, si daca nu esti tu ala, nu poate fi al tau.
Toate astea de-o parte, nu foloseam cazul zelist decat ca un exemplu ilustrativ pentru problema mai profunda.
Friday, 12 June 2009
E clar ca zelist nu poate reprezenta industria internetului romanesc si nu poate fi oferit ca exemplu.Informatiile minime oferite de el nu sunt deloc ceva care sa te faca sa vii si a doua oara.Dupa cum ai zis "este interesant" doar pentru cei care sunt in top si nu pentru cei de pe 25000.
Friday, 12 June 2009
Sa imi dau cu parerea zici? Nu ma pricep, nu sunt expert in domeniu. Logic insa, intreb - in Trafic.ro se merita investit? Trafic.ro mai e ce a fost acum cativa ani? Zelist e doar un top deocamdata. Ambele sunt proiecte romanesti. Restul e istorie.
Friday, 12 June 2009
@do follow blogs De proiectul lui Razvan Grimacea, Dofollow.ro stii ?
@R.R. Trafic.ro probabil ca merita investit in, din 2 motive :
- are cel putin 1
fraierclient care a platit cel putin odata, candva, o suma. Deci, are customer base.- are tot amarul de date sparlite prin js puse de acelasi
fraierclient pe site-ul propriu, sa-i deie-n gat consumatorii, printre care date se numara si search-query-urile din care-si face netbridge spamsite-uri pe urma, ca sa fie ei "principalul furnizor de servicii online profesioniste din Romania" care este.Ambele aceste motive inseamna bani, si ca atare, justifica investitii. Cat de mari, discutabil, dar mai mari decat deloc, indiscutabil. Ceea ce-l face un exemplu prost pentru comparatia mea, ma gandesc ca in oraselul din poveste, Netbridge e ala care-o scoate pe soru-sa la produs, seara.
Friday, 12 June 2009
Vestea buna e ca Trafic.ro nu mai e ce a fost.
Friday, 12 June 2009
Adica ?
Friday, 12 June 2009
Nu mai are credibilitatea de odinioara.
Friday, 12 June 2009
da il stiu, i-am oferit 100 de euro pe el si s-a suparat.
Ideea e ca daca un proiect online nu aduce venituri nu valoreaza nimic oricat ar fi ideea de bine implementata.
Friday, 12 June 2009
@do follow blogs Pai ma gandesc ca iti putea oferi inapoi 100 de euro pentru virginitatea-ti anala, dupa acelasi criteriu. Nu ?
@R.R. A. Pai "odinioara" ala consta dintr-o vreme in care toate blogurile .ro se puteau salva integral pe-o discheta.
Friday, 12 June 2009
Pai trafic.ro tine si site-uri, la partea aceea ma refeream.
Saturday, 13 June 2009
Mircea hai sa fim rationali.
E pe primul loc in serps pt dofollow si aduce maxim 30-40 de vizitatori(tot cu referali), deci orice ai face pentru o optimizare mai buna nu se merita.O tentativa ar fi optimizarea pentru " do follow" insa e vorba de .ro si tot nu faci nimic eficient.
Toate blogurile alea sunt verificate manual, deci cere timp.
Daca dofollow ca un keyword pare un domeniu premium sincer nu e pentru romania.
Ti se pare cumva ca 100 de euro e foarte putin?
Saturday, 13 June 2009
Nu mi se pare ca-i mult sau putin, dar sunt destul de sigur ca omul nu-si evalueaza site-ul in acesti termeni. Care de altfel se pot aplica si fundului tau, exact la fel : Un model priceput scoate poate 5-800 de $ pe sedinta, dar asta nu se intampla in Romania, plus ca trebuie mentinuta igiena si verificati actorii de boli tot timpul, ceea ce cere timp. Si in plus e criza, si etc. Te convinge ?
Saturday, 13 June 2009
Atunci in care termeni isi evalueaza situl?Tu cum l-ai evalua?
Saturday, 13 June 2009
Pai vezi, asta-i, fiecare il evalueaza in termenii lui. In masura in care doi oameni evalueaza in aceeasi termeni, sau macar suficient de apropiati, ei pot negocia o tranzactie. Altfel, nu.
Intr-o economie matura, in cadrul unei industrii, termenii sunt in general aceiasi pentru toti oamenii, sau mai degraba, majoritatea oamenilor au construit intre timp un consens in jurul unor termeni.
Intr-o groapa de nisip unde se joaca niste copii, fiecare are termenii lui proprii, si tranzactiile (deci comertul) sunt imposibile.
In care din astea doua se gaseste .ro, te prinzi tu :)
Saturday, 13 June 2009
Daca zelist e ca o balta si un blog este o caramida, cu cat balta creste si efectul de caramida scade, adica valurile facute de caramida nu mai ajung la margine ... daca arunci 10 caramizi simultan fiecare poate forma interferente cu celelalte de unde pot rezulta unde secundare, etc ... insa la un moment dat balta va fi prea mare, asa ca e posibil sa apara "insulite", pe alocuri apare "asanarea" si se pot forma balti secundare , fiecare cu caramizile ei ...
Sunday, 14 June 2009
dar de ce confundati voi blogosfera (.ro sau altundeva) cu industria web ? zelist se ocupa strict de bloguri.
E ca si cum ai discuta despre literatura secolului 20 comparand pe Camus cu jurnalul intim al unei eleve de liceu. Al doilea poate fi interesant de citit, chiar document de arhiva peste cateva sute de ani, dar nu va fi literatura.
Asa nici blogurile nu sunt 'industrie' web, e numai varful cel mai de sus al unei piramide compuse din ofertanti de diverse alte servicii. Industria papetariei e una, ce scriu pe hartie utilizatorii de caiete e consum si atat.
Sunday, 14 June 2009
@ByREV Asta ar cam fi teoria niselor, dar sincer iti spun (mai pe larg intr-un post mai incolo) ca eu unul nu cred in ea.
@urangutanita Pai eu vorbeam de industria web, chiar daca unii comentatori, mai interesati de bloguri, au dus discutia incolo. Orisicat, zelist nu-i un blog, chiar daca se ocupa de bloguri, cum nu-i nici lupul oaie.
Blogurile sunt cu siguranta industrie web, uita-te la huffy si tm. Nu sunt toata industria web, for sure, iar in romania nu sunt deloc, pentru ca ea nici nu exista (zic eu).
Faina comparatia caiete/scriitura pe caiete, dar nu cred ca se sustine, sincer sa fiu.
Monday, 15 June 2009
Este cel putin interesanta discutia lansata de tine. Sunt de acord cu tine, Ze List nu este o afacere care sa merite un efort financiar. In primul rand, este un agregator. Agregatoarele sunt facute sa moara "repede". De ce?
Personal nu sunt de acord sa filtreze Ze List informatia pentru mine. O aleg singur, in cunostinta de cauza. De multe ori, numarul de comentarii nu imi ofera o relevanta pentru informatia respectiva. Link love/ul arunca in fata si exemple negative, de care cu usurinta ma debarasez.
Pana la urma totul depinde de cum vrei sa fie facute alegerile: de tine sau de un amarat de agregator.
Monday, 15 June 2009
Eu nu as investi in zelist !
Monday, 15 June 2009
@kingquizz Pana la un punct totusi, o parte din alegeri vor fi facute pentru tine de hazard, altfel ti-ai petrece viata alegand molecule de apa. Calculatorul e un fel de substitut de hazard, un soi de golem modern, as zice.
@romania inedit Din cauza ca n-are sani ?
Tuesday, 16 June 2009
Nu as investi pentru ca nu mi se pare o investitie prea buna si nu cred ca mi-as scoate banii , mai ales dupa detaliile pe care le-ai dat tu despre functionarea zelist !
Tuesday, 16 June 2009
chiar's curios despre punctul tau de vedere in leg cu "teoria niselor" ... sa zicem ca e bine sa privesc lucrurile si din exterior, din perspectiva altora ... sunt lucruri care pot sa'mi scape printre sinapse :)
Thursday, 8 October 2009
nu as investi un leu in asa ceva
Tuesday, 8 February 2011
Vă invit la o dezbatere despre România, o țară cu mai multe cauze, dar fără nici un scop:
http://idontlikespam.com