Amuzamente economice in Romania
Aflam ieri de la Cushman & Wakefield Romania, via Costel Florea, ca. Stati asa sa trag aer in piept. Deci.
Aflam ieri de la Cushman & Wakefield Romania, via Costel Florea, ca volumul total al tranzactiilor imobiliare in prima jumatate a anului 2009 (adica pana in iunie inclusiv) este 8% din volumul acelorasi, in perioada comparabila 2008. A scazut de 12 ori. Aflam la pachet ca volumul total al tranzactiilor imobiliare incheiate in Q2 2009, adica perioada aprilie-iunie, se afla la nivelul de 2%, comparat cu aceeasi perioada in 2008.
Capitalismul inteles de romani ramane o chestie absolut fascinanta. Cum frate, stai tu si te uiti in timp ce piata iti fuge de sub picioare ? O cadere de 50 de ori a volumului intr-un sector economic nu se explica prin criza. Se explica prin prostie.
In cazul nostru, baietii nu reduc preturile. Ca "recuperarea investitiei". Si stau cu ele. E plina tara de proiecte imobiliare pe jumatate executate. Care se degradeaza. 5-10% pe luna, asta in conditiile in care nu se fura. Sau ma rog, sa folosim timpul verbal adecvat : in conditiile in care nu s-ar fura. E plina tara de constructii finalizate, goale. Care costa, intretinere. Care costa, beneficii nerealizate.
Nu intelege romanul costul beneficiului nerealizat. Pentru el, a tine un apartament gol 9 luni din an, si a-l da in chirie 3 luni la 900 euro e o afacere. Pentru restul lumii, a tine acelasi apartament inchiriat tot anul, la 225 euro, e o afacere mult mai buna. Dar romanul gandeste exact asa cum si munceste.
Si-acum, cu niste inventarii nevandute de ordinul sutelor de mii de unitati la nivelul tarii, zecile de mii de proprietari stau si se uita, bat din buze, si asteapta sa li le ia banca pe gratis. Dupa care banca, fiind tot romani, stau si se uita la inventarii care tind spre milionul de unitati deja, si asteapta. Sa fie incet incet distruse de mana invizibila, cunoscuta in alte parti drept inutilitate sociala.
Speranta e agatata in cui, mereu altul, mereu acelasi. Deocamdata e programul "Prima Casa". Adica, vezi-doamne, va cumpara statul ceea ce nu vrea piata. Logic, ca de-aia-i stat, sa-i dam noi tunuri. Tot programul e limitat la o mie si ceva de apartamente. Nici nu se vede, nici nu se simte, e o picatura in oceanul proprietatilor supra-valuate din Romania. Deci si teoretic, si practic, cuiul asta nu tine.
Hai deci sa incercam sa ajungem la niste termeni comuni. Imi povestea ieri cineva de niste apartamente in ceva turn de prin Ghencea, urat si rau finisat, cu miros de canalizare prin holuri, care chipurile ar fi ieftin la 750 euro metrul patrat.
Nu-i ieftin. Nu-i nici scump. E pur si simplu un vis, si nu orice vis. Oamenii normali nu au vise atat de elucubrante. E un vis de vechi fumator de opiu. Nici macar un incepator nu poate visa atat de gogonat.
Deci sa revenim. Luand in considerare salariile din aceasta tara, un pret intre 60 si 90 euro pe metru patrat construit e rezonabil. Hai 100 pentru conditii deosebite. Hai 150 daca-i pe Dorobanti. Maximum. Maximorum. De-acolo incepem discutia. Cine vrea sa porneasca de la preturile din alta tara, e cu drag invitat sa se mute acolo.
Tuesday, 11 August 2009
100-150eur/mp era pana prin 2000-2002
http://indeximobiliar.blogspot.com/2009/03/balonul-imobiliar-bucurestean-imaginea.html
iar veniturile pe cap de om n-au crescut cu prea mult de atunci. Cel putin nu de 10-15 ori.
"Pentru el, a tine un apartament gol 9 luni din an, si a-l da in chirie 3 luni la 900 euro e o afacere. Pentru restul lumii, a tine acelasi apartament inchiriat tot anul, la 225 euro, e o afacere mult mai buna"
Oamenii in general nu stau prea bine la capitolul de luare al deciziilor. A trecut prea putin timp de cand am plecat din padure si natura nu ne-a inzestrat cu astfel de obiceiuri.
O explicatie ce mi-a placut este data de Daniel Gilbert aici:
http://www.youtube.com/watch?v=c-4flnuxNV4
Tuesday, 11 August 2009
heh din ultimele 5 postari, 4 au in titlu Romania si derivatele, alta este despre cum rezisti in Romania ...
mai rezisti? cam multe intrebari :)
Cam nerealista totusi evaluarea ta, vrei sa influentezi un pic piata si sa cumperi mai ieftin? Nu esti chiar Patriciu sa iti permiti, cu tot traficul pe care il ai sau te lauzi ca il ai :P
Motive pentru care nu o sa scada niciodata asa mult:
1. suntem in UE, chiar daca la periferie. Media salariilor va urca, cu timpul va deveni rentabil sa stai in Arad sau TM si sa faci naveta la Viena, care nu o sa decada prea repede, oricata criza ar fi ... Si daca nu vor fi destui romani sau europeni care sa cumpere, las ca vine miliardul de chino-indo-bangladeshezi, cu banii castigati din tzepe pe RAC :)
2. salariile prinse in statistici sunt alea de pe hartie, cred ca stiti bine ca multe salarii de peste medie sunt prinse in statisticile "microintreprinderi + pfa". Veniturile pe cap de om au crescut macar in zonele de interes de vreo 10 ori fata de 2000-2002, fie si din chirii nedeclarate la fisc.
3. nici foarte mult nu o sa creasca media pe tara, pentru ca se vor depopula satele prapadite si vor ajunge la 1 dolar casa, ca in Detroit.
4. in centrele regionale sau nationale vor fi mereu oportunitati de afaceri sau macar fazani care cred ca vor avea multe oportunitati ... va fi destula bataie pe ele. Daca nu ar fi fost nici nu ar fi crescut atat pana acum, cererea poate sa fie ilogica, dar exista, asa cum exista si cerere pentru sampanie de 10 milioane sticla pe Dorobanti.
oricum amicu sa nu cumpere in Ghencea, daca ii plac periferiile poate gasi si unele mai bine legate de centru si cu miros mai placut :) Sau e stelist si e sentimental?
Tuesday, 11 August 2009
@Radu Ciocan Da, e un personaj interesant Gilbert, si clipul e reusit, il recomand si eu cu caldura.
@urangutanita Hehe, da, logic, eu daca scot niste numere pe masa si spun da frate, salarul mediu in Romania e X, salarul mediu in Franta e 6x, un apartament intr-un bloc de beton prefabricat in Arad nu are cum sa coste ceva mai mult decat un apartament intr-un bloc rezidential nou in Grenoble eu "incerc sa influentez piata". Aialalti nu, care o umfla cu pompa, eu, cu numerele sunt problema.
1. EU imi permit sa fac aceasta naveta. Problema nu-i daca se poate ea face fizic, problema e cati romani au mai ramas in Romania care au capacitatea de-a lucra pentru straini, cu alte cuvinte, de a-si justifica prin valoare salariile in strainatate, si sunt dispusi sa traiasca intr-un oras care n-are sosea de centura, ca Timisoara, sau intr-un judet ale carui drumuri arata mai rau decat Muntenegrul dupa razboi, ca Timisul. Pe scurt, companiile se muta mai repede decat oamenii, daca era cazul, plateau pana acum mii de euro salarii si in TM. Alcatelul e aici de cine stie cand, si ? Tot 3-4-500 plateste.
2. Deci chiriile sa fie mari pentru ca veniturile din chirii mari au crescut ? Tu esti buna de BS (Bear Stearns).
3. La ora actuala, mai degraba as cumpara o casa taraneasca intr-un sat, decat un apartament intr-un oras. Pentru ca majoritatea apartamentelor se afla in blocuri aproape de finalul vietii lor economice (apropo, cum de nu socoteste nimeni amortizarea pe chestiile astea ? Eu sa le cumpar in 2009 de noi ?!), si pentru ca "proprietatea" asupra unui apartament nu are mai mult sens, rational vorbind, decat maritisul cu o vulva. Nu te poti insura cu un organ, si nu poti cumpara un apartament. Iei femeia toata si imobilul tot, sau iti cauti de treaba.
4. Argumentul cu cererea este ilogica dar este se loveste periodic in zidul lui mnoa, si acuma unde-i ? 92% nu-i o gluma. 98% cu atat mai putin. Q3 e vesnic mort, vom vedea 99,1 ? 99,8 ?
Tuesday, 11 August 2009
@Radu Ciocan Problema cu situatia reprezentata in link e ca nu arata si volumele. Preturile mediane au cazut la un fel de jumatate, dar volumul a disparut. Asta inseamna ca preturile sunt foarte labile, si nu m-as increde in valoarea lor predictiva sau valuativa.
Tuesday, 11 August 2009
Amin
Tuesday, 11 August 2009
Pretul de constructie este de maxim 350 de euro pe metrul patrat !
Pana cand nu o sa avem primele falimente in domeniul imobiliar , nu o sa se schimbe lucrurile !
Friday, 14 August 2009
prima casă a fost implementat ca să nu scadă preţurile. sunt mulţi prin guvern pe care i-ar avantaja deloc asta.
ştii de ce au fost scoase camerele de pe şosele din românia? le-a inventat un clujean şi pe bază de brevet s-au instalat. totul se face automat, inclusiv procesul, poliţistul mai trebuie doar să semneze procesul care este expediat la adresa celui amendat.
practic sistemul e incoruptibil. oameni de sus au rămas fără permis. lucru care nu se mai întâmplase până acum. aşa că au scos camerlee în afara legii.