A trai "ecologic".
Preocuparea pentru agatat gagici, viitor si mediul inconjurator ii impinge pe multi oameni inspre a se declara drept, si uneori chiar a se comporta ca, ecologisti. Asta ar insemna ca in viata lor de zi cu zi, deciziile pe care le iau se bazeaza intr-o oarecare masura si pe considerente asupra impactului in mediu.
Dragos Bucurenci si celelalte exemple mai putin cunoscute din prima categorie, de fito-ecologisti de principesa Margareta, baluri de figuri si pahare de plastic distribuite drept scrumiere pe litoral nu sunt, bineanteles, mai mult ori altfel decat tineretul vioi si voios din toate timpurile si toate vremurile. Cautandu-si sexualitatea intre metro si castro si ideile intre che si [celalalt] castro, viata lor decurge ca o simfonie Abba. Tine-ne doamne sa ajungem sa-i vedem la casa lor.
Restul lumii urmeaza mai mult sau mai putin o eco-ideologie, din cele cateva puse generos la dispozitie de creatorii de ideologii pentru nevoile populatiei. Ca de exemplu :
1. Plasticul. E rau. Foarte rau. El omoara pestii si castreaza chimic masculii speciei noastre, ramane vesnic sa umple nesfarsite gropi de gunoi, sufoca vegetatia si blocheaza cantitati de carbon in afara circuitului vietii.
Toate lucrurile astea sunt adevarate. Ramane insa problema, cum transportam diversele tranganele pe care le avem de dus si adus mereu ? Ideologia nu raspunde, bineinteles, la aceste probleme, ea nefiind, pana la urma, o tehnologie. Asa incat fiecare se descurca cum poate.
1.A. Ion nu cumpara plase de plastic. El foloseste in loc plase din material textil, care sunt mult preferabile, fiind si biodegradabile si durabile, dar pe care din nefericire le pierde frecvent, asa incat ajunge sa cumpere, intr-un an, cam 30, in cantitati convenabile de-o duzina ori jumatate de duzina la fiecare cateva luni.
E drept, viata lui Ion nu necesita, in desfasurarea ei, cei 3 metri cubi de gaz natural pe an, pe care ii necesita viata oricarui alt fraier ne-ecologist. In schimb, viata lui Ion necesita trei pogoane de teren, tinut sub cultura de in, an de an, plus procesele industriale aplicate inului pentru a-l transforma in plasa (spalare, inalbire, colorare, etc), care se scurg direct in rau. Bravo lui.
1.B. Gheorghe foloseste pungi de hartie in locul pungilor de plastic, pungi de hartie introduse de super-marketul din cartierul lui in urma unui protest de o saptamana a consumatorilor organizati de un prieten de-al lui, Barbu (unde a si cunoscut-o pe Mara).
E drept, viata lui Gheorghe nu necesita, in desfasurarea ei, cei 3 metri cubi de gaz natural pe an, pe care ii necesita viata oricarui alt fraier ne-ecologist lui Gogu, prietenul dinainte al Marei. In schimb, viata lui Ion necesita, pe langa Mara, cam 6 pogoane de padure, taiate la sol, in fiecare an, pentru a produce hartie. Plus procesele industriale aplicate lemunul pentru a-l face celuloza (care, ati ghicit, se scurg in rau).
2. Carbonul (numit asa de dragul confuziei, el fiind de fapt DIOXID de carbon, carbonul pur si simplu fiind altceva). E rau. Foarte rau. Toxic. Ma rog, toxic nu-i, gasindu-se peste tot, din sangele mamiferelor pana in apa oceanelor. Dar e rau. Polueaza. Incalzeste planeta.
Asa o fi. Ce sa facem acum, sa ne asezam pe-un bolovan mai marisor si sa plangem ? Fiecare se descurca cum poate.
1.A. Marin cumpara doar produse pe care scrie "produs folosind energii regenerabile". Chiar daca asta inseamna ca trebuie sa conduca masina 6-7 kilometri pana la Mall si inapoi pentru orice are nevoie, de fiecare data, pentru ca nesimtitii din apropiere nu-s foarte preocupati de ideile lui. Vedeti in ce fel de tara inapoiata traim ?
2.B. Alexandru (da, si eu am observat ca nu-s femei in nici un rol principal) isi alege compania furnizoare de electricitate dupa criteriul, care dintre ele obtine cel mai mare procent din energia furnizata utilizand convertoare de energie solara.
Asta inseamna ca jumatatea de megawatt-ora impamantata lunar de Alexandru nu necesita cele doua tone jumatate de carbune, ca in cazul celorlalti fraieri non-ecologisti. Ea necesita in schimb, 17 pogoane si jumatate de pamant acoperit cu panouri solare, plus procesele industriale necesare pentru a le produce (si re-produce la fiecare cativa ani), incluzand aici siliconul, care, de data asta, nu se scurg in rau, se scurg in Luna. Bine, bine, aveti dreptate. Se scurg tot in rau.
3. A trai auto-suficient. Viata in oras e chin pentru om si chin pentru natura. Cine are nevoie de asa ceva ? Omul trebuie sa traiasca independent si auto-suficient.
Asa incat Maria se muta din oras la casa. Isi planteaza propria gradina, de unde mananca. (Ma gandesc ca nefiind Maria Tiriac, nu vaneaza, si deci e vegetariana, de nevoie, sau, daca o intrebi pe ea, ca alegere). Are propriul sistem prin care materialul verde e transformat in compost, si continutul vidanjei in bioxid de carbon si apa. (Care e acum bioxid de carbon, perfect neutru pentru environment, nu ca mizeria de dioxid de carbon, mai pe scurt carbon, de dinainte).
Are o mica moara de vant, ori daca nu un raulet pe care si-a instalat o mica hidrocentrala (spre incantarea pestilor care iubesc tot ce-i facut din drag de mana ecologistului, urand doar constructiile industriale facute de oameni rai carora nu le pasa) asa incat poate sta pe forumuri si comunica cu alti ecologisti cat ii pofteste inima.
Are o plantatie de in pe care-l prelucreaza in mod natural, cu culori obtinute din plante (provenite de pe plantatia personala de plante pentru coloratul inului). Bea lapte de la vaci crescute pe o pasune, nu la ferma. Mananca oua de la gaini crescute in libertate, nu-n baterie.
Maria are nevoie, pentru a-si desfasura activitatile ecologist-specifice, nu de 25 de metri patrati plus acces la o baie pentru locuit, respectiv 15 metri patrati + acces la biroul sefului, pentru munca, plus, eventual, 0,000000001% cota parte din sosea, cat merge cu masina pe ea, sau inca mai putin din tunelul metroului, daca n-are masina. Nu.
Maria are nevoie, doar pentru sufletul ei atat de generos cu natura, de cel putin 16 hectare de pamant de prima calitate, cu acces la un rau si-un iaz.
Daca toata lumea ar incerca a trai ca Maria, asa cum ea de fapt ii si lamureste, am descoperi relativ urgent ca Pamantul poate duce intre doua si cinci milioane de Marii, si nici un suflet mai mult. Punct.
Cu restul ce facem, Marioara, ii puscam ? De unde crezi tu ca se pot scoate atatea amar de paduri, poieni, rauri si iazuri in care cele 7 ori 8 miliarde de traitori sa-si desfasoare viata ecologista ?
Cam asta este in mare obiectia mea contra "ecologistilor". In superioritatea lor, ei nu uita, niciodata, sa inlocuiasca ceva cu altceva, mai scump si folosit in cantitate disproportionat mai mare, si apoi sa se dea drept gratisi.
Ce impresie v-ar face un intelept, care ar merge la brutarie si-ar propune o metoda de-a face paine fara a folosi grau ? Adica, paine gratis. Oau. Decat ca pentru fiecare franzela, e necesar a folosi 17,5 saci de porumb. Dar painea-i gratis. Cum va pare prostul acela care chipurile a inventat un perpetuum mobile, care consta intr-un vas plin cu apa, incalzit cu o rezistenta electrica ? Energie gratis, taica.
Ecologia, asa cum se aplica ea in mod comun este in ochii mei, din aceste motiv, un ultim avatar al tampeniei fundamentale pe care s-a incercat deja, cu splendid succes, construirea comunismului. Nu se poate, dragii mosului, energie din nimic, paine din apa si alte de-astea. Nu ne putem permite, ca specie, sa ne intoarcem inapoi pe drumul tehnologiei, pentru ca deja nu mai incapem, nu ne ajunge spatiul si resursele asa cum suntem, cu tehnologia care o avem.
Sa ne trezim noi acum mari inventatori, si sa ne inchipuim ca putem trai cum traiau scitii si gotii cu 1500 de ani in urma e asa, de-o prostie sora cu aia de-a crede ca laptele vine din cutia de lapte. Exista un motiv pentru care populatia globului era cateva milioane, nu cateva miliarde, in 500 bc. Acest motiv e simplu, si dupa cum urmeaza : Conditiile tehnologice ale timpului nu ingaduiau supravietuirea mai multor oameni.
Singura speranta, in a imbunatati profilul ecologic al civilizatiei umane, in a-i intelege si reduce, in masura posibilului, impactul negativ, vine din intelegerea cat mai fina, si controlul cat mai profund, al sistemelor industriale. Si asta cere exact ce nu-i dispus Ion, Gheorghe, Marin si Alexandru sa faca. Cere munca, serioasa, cercetare, cunoastere, cere ani tociti pe studiu. Cere idei care pot fi impuse prin justetea si valoarea lor, nu prin obstinatie. Cere solutii reale.
Pana cand nu incep sa produca, ori macar sa incerce sa produca solutii reale, ecologistii de weekend nu pot fi priviti drept altceva decat niste agarici, care fundamental nu conteaza. Primul pas, in dez-agaricizarea ecologistului, este intelegerea notiunii simple ca problemele ecologice sunt probleme economice, si se rezolva in termeni economici, si nici intr-un caz probleme ideologice, rezolvabile in termeni ideologici.
Thursday, 12 March 2009
Poate ca asa s-a nascut notiunea de "ecofreak".
Ar trebui sa incepem cu o ecologizare morala a societatii, sa ne asociem in vederea eradicarii prostiei relaxante, a topârlaniei si prostului-gust exhibate cu nonsalanta pe mai toate "sticlele".
Thursday, 12 March 2009
... Pâna la urma e si o chestiune de vopsit gardul: daca esti VIP, atunci e musai sa ceri la super-hyper-ultra-market pungi ecologice, nu conteaza ca-ti bagi in ele toate mascarile care se descompun intr-un mileniu jumate de azi inainte.
Face parte din PR. iti rânjeste in nas starleta.
De asta insist eu pentru o campanie de RP*; cred ca prostia e chiar mai greu biodegradabila.
----
*Reciclarea prostiei
Thursday, 12 March 2009
Povestile astea cu PR... sunt macar un milion, daca nu de-a dreptul un miliard, de oameni care intrebati se declara vedete. Ca daca nu-i intrebi, in mintea lor cam toti oamenii-s vedete, nu cred sa fie o suta care sa fi scapat.
Pe de alta parte, cine are vreme sa-i urmareasca pe toti? Cum adica sunt ei vedete, exact ?
Un taximetrist, pe care il cunoaste, ori macar recunoaste jumatate din oras, avand el vechime in munca de 20-30 de ani, ori un doctor de spital, ori un director de scoala, ori un militian de circulatie, oameni pe care-i vad mii de alti oameni in fiecare zi, si sute din ei ii pot si recunoaste, sunt mai vedete, in termeni obiectivi, decat cine stie ce prezentator de televiziune ori fata de revista la care se uita cateva sute, daca se uita si aia.
Am avut asa un episod de hazul curcilor, in care o donsoara blonda ma opreste-n drum
"Salut!"
"Salut?"
"Nu ma recunosti?!?!?!"
"Uh... Alina?"
"Vai nu pot sa cred! etc blablabla wahmbulance.
Culmea fiind ca ce-o jignit-o pe fata n-o fost ca am confundat-o cu alta colega de camera de pe vremuri (cu care era buna prietena dar intre timp s-au certat), ci ca n-am recunoscut-o fiind ea (intre timp) vedeta. Mai zi ceva.
Thursday, 12 March 2009
Mai zic:
Pentru fatuca din povestea ta, coborârea din sferele ei inalte si faptul ca ti-a acordat câteva minute din timpul ei pretios era, clar, o bifa din programul de PR: "baia de multime". (Ci ea in lumea ei se simte nemuritoare si rece.)
Thursday, 12 March 2009
Nu mei, c-o cunosc de cand avea 14 ani si ii fura ruju' lu' ma-sa. (P-ailalanta o cunosc de cand avea 18 si statea la facultate la Cluj mancand pufuleti si apa minerala ca sa-i ajunga bani de gin tonic prin cluburi, pana s-o dumirit ca nu-i obligatoriu sa platesti tu).
Problema e ca de cand s-or facut progrese tehnologice in romania, doua gagici de-aceasi varsta pot s-arate la fel, daca-si pun mintea. Da exact, nu asa, asemanator.
Friday, 13 March 2009
Sa tot fie mai bine de doua luni de cand s-a facut studiu pentru impactul de mediu privitor la reabilitarea podurilor Giurgeni si Cernavoda. Mare comitie, cu reprezentanti de soi de la Agentia pentru Protectia Mediului. In lucrarile de reabilitare intra si protectia anticoroziva, grundul si vopselurile vechi, ce-s scorojite ii musai sa fie indepartate, curatarea nu se va mai face prin sablare, ci cu jet de apa sub presiune. Accesul sub tablierul metalic este deosebit de anevoios, se va realiza preponderent cu carucioarele mobile ce sunt atasate tablierului, parte din vopselurile vechi vor ajunge pe gratarele carucioarelor, parte vor ajunge in Dunare. Si daca ar fi fost dupa mintea reprezentantilor de soi de la APM, ar fi trebuit intinsa o prelata deasupra Dunarii, sa nu cada strop de apa contaminata in Dunare, plus ca la terminarea lucrarilor apele meteorice si pluviale ar fi trebuit colectate intr-un bazin, filtrate, si apoi sa se scurga in Dunare, infiderent de costuri, si fara de importanta faptului ca nu exista restrictionare normatica in acest sens. La care proiectantul, o tras concluzia - in raport cu criteriile economice si cele de protectia mediului, ca-i benefica desfiintarea celor doua poduri, ce acces catre litoral/port, ce lucrari de arta (da, podurile sunt incadrate si ca lucrari de arta), nu are rost sa ripisim banutii contribuabililor pe mofturi, recte a trece Dunarea. Cand o cerut dl. proiectant actul normatic/legislativ ce impune preluarea/colectarea si filtrarea apelor meteorice si pluviale, o fost ca si cum ar fi vorbit cu peretii, iar la prelata ceea de se voia intinsa peste Dunare nu o fost deloc multumit de raspunsul "nu putem permite contaminarea", si o intrebat la randul lui "in ce masura, procentual vorbind, se contamineaza Dunarea prin procesul de curatare a vopselurilor ?" si o precizat "inca nu detinem tehnologia ce ne-ar permite indepartarea straturilor anticorozive fara pierderi". Asa ca pe final, o ramas a nu se modifica proiectul, vorba ceea "sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic".
Friday, 13 March 2009
Dupa cum bine ai observat, problemele ecologice sunt probleme tehnologice. Economia nu e in cel mai bun caz decat un fel de prezervativ.
Friday, 13 March 2009
economia se manifestă doar în cazul rarităţii.
părerea mea e că în viitor se vor dezvolta mult:
-biotehnologia
-roboţii de toate felurile şi tipurile;
ceea ce va conduce la un declin demografic major(natural sau artificial)!
aşa că problemele ecologice vor putea fi gândite în noi termeni!
Friday, 13 March 2009
@sorin : A ajuns si pana la mine povestea ceea, spusa printre dinti scrasniti de oameni competenti (adica, ingineri, si nu orice ingineri, de-astia facuti sa fie). Care n-am zilele astea nici o treaba cu partea ceea a industriei.
E un simptom bine cunoscut din SU, unde exact aceeasi oameni, care s-ar pricepe la treaba, nu pot renova un prapadit de pod, pana nu se chiar prabuseste, ca sunt cinci tantalai care nu se pricep la nimic da-si dau aere. N-or mai retehnologizat o singura (nici una!!!) centrala electrica pentru ca ce costuri s-ar impune de tantalaii respectivi, pur si simplu nu merita facute. Dar daca te duci la ei acasa, au toti aer conditionat in fiecare camera. Deh.
@Adrian : Economia e motorul tehnologiei, nu invers mei :D
@fanita : Mai stii, mei ?
Friday, 13 March 2009
@MP
si lichenii sunt coloana vertebrala a bradului.
Friday, 13 March 2009
Ai pus punctul pe i precizand ca problemele ecologice sunt probleme economice, si se rezolva in termeni economici, si nici intr-un caz probleme ideologica, rezolvabile in termeni ideologici.
Citii si ma crucii la astia de la APM si impactul de mediu privitor la reabilitarea podurilor Giurgeni si Cernavoda.
Friday, 13 March 2009
@Adrian : Io ce sa-ti faca, daca ti-ai ales o profesiune marginala ? N-oi schimba acum partile lumii intre ele de dragu-ti ? :D
@romania inedit : Punct pe i pe dracu ca nu-i in Romana. Am corectat.
Friday, 13 March 2009
Sa mai aud pe cineva spunand ca oamenii inteligenti sunt si inclinati spre ecologie, ca-l iau de ceafa si-l bag cu nasul in blogul asta.
Friday, 13 March 2009
Ecologie vero, poate. Ecologie de televizor, mai greu.
Saturday, 14 March 2009
ca multe alte forme fără fond, si "ecologia" s-a demonetizat repede în republica mioritică românia. faptul că se scrumează în pahare de plastic pe litoral la evenimente "ecologice" (egologice) nu mă miră. asta înseamnă să aruncăm la gunoi principiile care le stau la bază? după această logică am putea arunca, fără să le reciclăm: cinstea, corectitudinea, respectul pentru timpul propriu si al celorlalti, etc.
există grupuri si persoane- culmea, pînă si în românia- care nu-si bat joc de aceste principii. poate că nu pe bloguri sau în mainstream media trebuie căutati, ci pe teren.
Saturday, 14 March 2009
@ana pauper
există, da! mai ales la cei care au termnat facultatea pe vremea comunismului, când la facultate nu ajungea chiar oricine(şi nu erau fii de membrii de partid parveniţi).
iarăşi, am observat că în ardeal şi în banat există acest respect faţă ordinea lucrurilor într-o pondere mult mai mare, decât în sud sau în est. în sud, în schimb am observat un pragmatism mult mai reprezentativ decât în alte părţi ale româniei. iar prin moldova nu prea am călcat ca să observ ce au ei în schimb! :D
Saturday, 14 March 2009
@ana
Mircea nu era principial impotriva protejarii mediului incojurator si a "curateniei". El observa doar ca "ecologia" e in general folosita superficial ca "hartia de muste" la agatat (gagici sau alegatori). Si, socotim noi, acest mod de gandire nu e deloc folositor mediului incojurator.
Saturday, 14 March 2009
@ana : Nu neaparat. Am putea incepe prin a le fixa, in scris, in limba romana. Macar atat sa impamantenim/inradacinam ideea, cat sa nu depinda de mode externe.
E o scuza foarte proasta sa spui "exista, dar nu pe bloguri", pentru ca este infinit mai dificil pentru mine sau oricare altul sa le caute pe teren, decat ar fi pentru ele sa-si faca un blog, ori o pagina web, nu le cere nimeni portale de zeci de mii de euro.
Thursday, 23 July 2009
Draga Mircea, ai un articol excelent. Ai pus punctul pe i. Conduc niste interviuri referitoare la atitudinile romanilor fata de poluare si da, am descoperit atitudinile prezentate in mod anecdotic de catre tine. Cred ca ai mare dreptate aici.
Thursday, 23 July 2009
Sarutmana.
Wednesday, 2 March 2011
Buna,
Te invit sa urmaresti blogul organizatiei ecologice Mare Nostrum. Noi luptam pentru conservarea si salvarea mediului. Cu cat suntem mai multi, cu atat mai bine.
Te asteptam!
Wednesday, 2 March 2011
Mie mi-ar fi rusine.
Cu cit sunteti mai multi cu atit mai rau, si mai ales pe blog la mine.
Thursday, 22 September 2011
Bai dar au picat la fix astia de la mare nostrum! oare e bagat de tine mister mp?
Thursday, 22 September 2011
Mnu.