Un fain mai sensibil la curgerea timpului
Asa cum poate intuiti acest articol este despre cum algoritmii din spatele fain-ului devin tot mai complicati.
Concret : pina acum numarul de voturi necesar publicarii unui articol era o functie de numarul de aparitii ale domeniului respectiv pe fain. Astfel articole de pe domenii vazute frecvent aveau nevoie de mai multe voturi decit articole de pe domenii vazute o singura data (sau deloc).
Adevaru-i ca sistemul asta cu strins voturi pur si simplu nu-i neaparat cel mai bun, in sensul ca ia in considerare un semnal (adica, numarul de voturi) dar neglijeaza un alt semnal (adica, frecventa voturilor respective), ceea ce nu-i neaparat un lucru bun : s-ar putea ca un articol care primeste zece voturi in zece minute sa fie mai demn de publicare decit unul care primeste zece voturi in zece saptamini.
Asa ca m-am apucat de-am modificat (din nou!) modul in care se calculeaza numarul de voturi necesare publicarii, facindu-l mai complex (din nou). Si anume, facind abastractie de toti ceilalti factori, in prima ~ora de la introducere numarul de voturi necesare publicarii e sa zicem X. In primele cam 3 ore e aproximativ 1.5X, in prima zi e cam 2X si dupa doua luni e cam 3X (unde se cam si incheie povestea).
In caz ca simtiti deja ca un fel de vertij : nu, asta nu inseamna ca articolele au acum nevoie de ~20 de voturi in prima ora pentru a se publica, sau altfel de fo' 60 in primele doua luni. Chiar daca eu sunt un capcaun in general, de data asta n-am fost, asa ca numarul de voturi necesare e relativ echilibrat : cele foarte recente se publica undeva in jur de 14, cele foarte vechi undeva in jur de 40. Per total cam tot acolo.
Nu-s neaparat convins ca parametrii introdusi sunt cei mai bine alesi, poate ca influenta timpului e exagerata (sau poate insuficienta), da' de undeva trebuie sa inceapa orice chestie. Voi tine sub observatie problema sa vedem daca mai e nevoie de ajustari, dar pina atunci nu va sfiiti sa va enuntati parerea la comentarii, cu cit mai argumentata cu atit mai bine.
A, si daca tot ati venit pina aici, o intrebare : daca s-ar lua numarul de comentarii-n considerare la publicarea articolelor, vi s-ar parea rational ca ele sa creasca baremul, pe teoria ca articolele controversate nu-s inca demne de publicare, sau sa-l scada, pe teoria ca daca-i interesant ar mai trebui sa vada si altii ? (Si-n caz ca vi se pare bizara prima varianta : cam asta-i modul in care publicarea a functionat de-a lungul a cinci secole de traditie culturala).
Iar in rest va urez un traditional Album Duminical, cit si un calduros La Sfirsit de Saptamina!
Saturday, 14 January 2012
"daca s-ar lua numarul de comentarii-n considerare la publicarea articolelor, vi s-ar parea rational ca ele sa creasca baremul" - da, pentru ca n-am prea vazut discutii lungi in comentarii pe fain datorate faptului ca un articol e bine scris.
Saturday, 14 January 2012
Haha nici eu.
Saturday, 14 January 2012
1. Nu poti neglija ca la unele articole incepe pleiada de comentarii total pe langa articol.
2. Iara ti-a crescut pretu la host de vrei sa limitezi comentariile?
3. Mai foloseste cineva fain? Acum serios
Saturday, 14 January 2012
La unele articole incepea pleiada de comentarii total pe linga. De cind cu macelul n-am mai vazut sa se intimple.
Saturday, 14 January 2012
http://www.youtube.com/watch?v=nMz4fgy9dgU
Saturday, 14 January 2012
Ehehehe. Mda.
Saturday, 14 January 2012
Lmao that's Hey Louise
Saturday, 14 January 2012
Yep.
Wednesday, 18 January 2012
Io aş sugera ca numărul de comentarii să grăbească publicarea în două condiţii: dacă-i peste o anume limită (e.g. minim 15 în 3 zile?) şi o minimă divergenţă a comentatorilor (nuş ce să zic, minim 5 diferiţi). Articolul (1) dinjos n-ar îndeplini cerinţele de divergenţă, în timp ce (2) ar face-o.
(1) http://polimedia.us/fain/internet/protest-anti-sopa-pipa-life-is-good/
(2) http://polimedia.us/fain/internet/dreptul-de-a-sterge-comentarii-si-blondele-gandesc/
Chestia e că multe comentarii sunt pe lângă subiect. Dar dacă un număr suficient de mare de oameni dezbat o chestie, fie ea şi off-topic, probabil chestia e interesantă prin ea însăşi şi deci merită prima pagină.
Acu' depinde şi de comportamentul celor ce vizitează front-page, citesc comentariile la articolele introduse sau doar dau click pe linkurile către articole? Dacă lumea doar clicăie pe linkuri atunci n-are sens să consideri comentariile, deloc.
Wednesday, 18 January 2012
Totusi, faptul ca-i interesanta nu-i totuna cu faptul ca-i controversata. De fapt exact asa ajung toate basinile in prim plan pe la teve, pe criteriul asta ca daca-s controversate inseamna ca-s interesante. Io de un' fras sa stiu ce citeste omenirea...
Wednesday, 18 January 2012
Păi dacă-i interesant în şi prin sine atunci oricum primeşte voturi cu viteză, etc.
Io aş zice că diferenţa între TV şi Fain e aceea de exprimare a voinţei publicului. La TV se măsoară ~1000 de vite şi pe baza lor se extrapolează. Fainioţii cu drept de vot pot fiecare comenta că ceva e idiot, pot să se abţină să voteze, nu se mai apucă să caşte gura la orice articol ŞOCANT şi VEZI AICI. De altfel nici nu-mi prea vin în minte articole "şocante" unde s-o comentat (parcă la ăla cu ţâţe în Click recent, da' altfel nu). Şi idem, tâmpeniile introduse de camilressu et al rămân viermuind la introduse, în general, fără comentarii.
Iar tu ştii ce citeşte omenirea fiindcă e serverul tău, nu?!
Wednesday, 18 January 2012
Partea cea mai trista din discutia asta fiind ca la nici un moment fainiotii cu drept de vot nu-s mult mai multi decit o mie-doua din zece milioane de telespectatori sau cam asa ceva.
Pe de cealalta parte si tot setu' de chestii de literatura scl introduse de mine acum fo' saptamina ramin idem viermuind la introduse, tot fara comentarii, asa ca mnoa.
Io pot eventual sa stiu ce incarca, da' a acum am inteles ce-ai vrut sa zici, ca daca dau click pe titlu sa vada articol+comentarii sau ies direct. Nu tin tracking pe outbound links asa ca nu prea stiu (nici nu pot zice ca ma intere asa de mult).
Wednesday, 18 January 2012
Cu diferenţa că pe Fain dacă vrei să contezi îţi faci cont în 5 minute, în schimb nu poţi să ceri nicicui să vină şi la tine să-ţi instaleze people-meter de-ăla sau cum îi zice.
Mnoa, deci în final reiese că nu se poate extrage nici o informaţie utilă din numărul de comentarii al unui articol, gen?
Wednesday, 18 January 2012
Apai reiese ca daca se poate nu stim inca cum, mai degraba.
PS. Nu are cum sa-ti ia peste un minut sa-ti faci cont :D