Observatii apropo de chestiile despre care se scrie-n blogosfera

Thursday, 05 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Acum aproximativ douazeci de ore publicam niste statistica apropo de frecventa diversilor termeni in blogosfera de limba romana, chestie anuntata in ziua precedenta. Pentru convenienta voi imparti articolul de fata in doua sectiuni, si anume :

I. Observatii facute de mine :

  1. Cel mai frecvent prenume romanesc este Cristian (~750 aparitii la milion). Al doilea cel mai frecvent prenume romanesc este Lisandru(458/266). Al treilea Cel mai frecvent prenume romanesc este Mircea (369/229 aparitii la milion), precum si cel mai frecvent nume romanesc este Popescu (351/128). Corelatia remarcabila dintre primele valori (marja de 5%) sugereaza ca-i vorba de aceeasi persoana. Adevaru-i ca-s foarte multi Cristieni prin tara. Singura fata care conteaza cit de cit in aceasta discutie e Gabriela, destul de pe la coada. Oare sa fie de la sexism si discriminare ?
  2. Cuvintul fain nu apare cu o frecventa mai mare de 100 de aparitii per milion in nici una dintre categorii (articole publicate, articole introduse). In concluzie, metareferintele nu intra intre preocuparile utilizatorilor de fain la nici un niveli.
  3. Cuvintul blog apare ceva mai frecvent intre articolele publicate (1`931 aparitii) decit intre cele introduse (1`729 aparitii) si este de departe cel mai frecvent substantiv. Imprejurarea dovedeste sau o foarte solida preocupare autoreferentiala in cadrul blogerilor (ceea ce tradeaza oboseala activitatii) fie o puternic perceputa nevoie de identificare (ceea ce tradeaza marginalitatea ei). Eu inclin sa creditez a doua explicatie.
  4. Anul 2010 apare de departe cel mai frecvent (desi datele au fost colectate si procesate in a 3-a zi a anului 2012, pe baza unor activitati din ultima jumatate a lui 2011). Am putea concluziona ca la nivelul preocuparilor istorice vederea blogerilor bate cam un an in urma. 2011 urmeaza la scurta distanta, si 2009 e si el prin zona.
  5. Cea mai folosita prepozitie romaneasca este de, avind o marja aproape dubla fata de si. Cel mai frecvent verb este a fi, in forma este, urmat la o frecventa injumatatita de a avea, in forma are. Cel mai frecvent pronume este o, la mare distanta de il, de exemplu (o frecventa cu un ordin de marime superioara).
  6. Cea mai frecvent mentionata luna este Decembrie, urmata la scurta distanta de August in cadrul articolelor publicate. Raportul se inverseaza apasat in cadrul articolelor introduse, unde August conduce detasat Decembrie. Anotimpurile apar in jur de o suta de ori la milion cu exceptia notabila a primaverii, care nu apare deloc. Poate ca importanta ei pentru umanitate s-a inversat fata de traditia istorica.
  7. Romania are o frecventa insemnata (6-700 de aparitii). Ca si-n cazul blogului e dificil de decelat daca o preocupare descriptiv-discursiva sau o nevoie de identificare se afla-n spatele acestei realitati observate.
  8. Cel mai frecvent substantiv care nu-i nici nume propriu nici nu se poate suspecta c-ar fi sustinut de oarece procese mecanice este viata, in jur de 5-600 de aparitii in ambele cazuri. Imprejurarea poate trada o hotarita vitalitate a participantilor in blogosfera. Lumea este prin comparatie o preocupare mai putin insemnata (3-400 de aparitii).
  9. Cuvintul multumesc apare de doua ori mai frecvent in lista articolelor publicate decit apare in lista articolelor introduse, ceea ce ne-ar putea sugera experimentul ca scrieti un articol cu mult multumesc in el sa vedem daca se publica.
  10. Greselile de scriere par infricosator de frecvente, chiar si in rindul articolelor publicate : nui apare de 229 de ori, nam de 223, miam de 154 si asa mai departe. Cauza este mecanica, si anume in cursul procesarii fisierelor brute s-au eliminat pur si simplu liniutele de unire, rezultind astfel "cuvinte" gresit scrise. Procedeul simplifica munca de numarare, dar nu sustine concluzia ca blogerii nu stiu scrie.
  11. Cartile si filmele apar la egalitate, cam prin zona cu gindurile, sufletul, textul, timpul, ochii, seara si alte elemente constitutive ale poeziilor banale. Politica e si ea prin zona, dar mai la urma (totusi putin inainte de Dumnezeu).
  12. Wordpress si Basescu se gasesc la o ingrijoratoare egalitate in cadrul articolelor publicate (170,8 fata de 170,64). La introduse proportia nu se pastreaza, presedintele inregistrind 261 de aparitii per milion fata de doar 162 pentru wordpress. O concluzie posibila ar fi ca Basescu-i o tema de evitat pentru cei care doresc sa se publice, neprezentind cine stie ce interes (sau fiind supratratat).
  13. Cuvintele TV, televizor si televiziune sunt foarte, foarte slab reprezentate (primul fiind singurul care si apare, de 130/160 de ori per milion). Aparent televiziunea este absolut irelevanta pentru cultura contemporana, si atunci se ridica intrebarea ca de ce avem un post national de televiziune ? Ar fi probabil mai inteligent sa folosim banii respectivi pentru un site national de Internet. "Blogosfera" este de asemenea o problema minora.
  14. Criza apare marginal (112/140 per milion), dar nici un singur nume de brand, oricare si de orice natura nu reuseste sa treaca aparent prea inalta stacheta a o suta de aparitii per milion (un cuvint din zece mii). Chestia asta sugereaza pe de-o parte ampla irelevanta a brandurilor in viata culturala a cetatii, si pe de cealalta vasta irelevanta a diversilor agenti alesi si platiti de acestea in cadrul blogosferei.

II. Observatii facute de restul blogerilor :

(Cele doua sectiuni au fost ordonate dupa numarul de observatii.)

Si-n rest, sanatate si virtute, spor la scris si poate mai facem o socoteala de-asta si la anu'.

———
  1. Chestie imbucuratoare pentru oricine a vazut in ce hal au ajuns digg/reddit/etc. []
Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.
Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.