Mi-a murit o tuie ; Fac un apel.
In total am avut sase. Acum am cinci. Precum vedeti asta din coltul sting a dat coltul. Am cautat-o prin interior, nu se mai vede nici un firisor de verde nicaieri.
Fenomenul s-a petrecut cam in ultima saptamina, hai sa zic zece zile. Atunci am udat partea asta ultima oara, n-am remarcat nimic (nici nu m-oi fi uitat cine stie ce de atent). Pe urma am fost cam ocupat si n-am avut vreme de ele. Acum vreo doua-trei zile a plouat toata ziua, n-am mai dat atentie chestiunii. Azi am iesit sa vad ce mai zice menta (pe care-o puteti vedea zimbind, inflorita, de-a stinga uscaciunii) si bam! Tot pomu' uscat.
Tuia de linga e inca verde, da' parca manifesta inceputurile aceleiasi probleme :
Tre' sa va spun ca-s destul de oparit pe tema. Explicatiile teoretice la care ma pot gindi sunt ca :
- A murit de seceta. Pare oarecum improbabil, dat fiind ca sunt totusi plante rezistente la seceta pe de-o parte, si cum de n-a murit nimic prin jur (ca de exemplu menta, care-i iubitoare de apa) ?
- A murit intoxicata. Cam la un metru distanta drept spre casa se afla fosa de acces spre tevaraia de apa. E un cub de beton cam de doi metri pe doi metri, si are problema ca stringe apa (desi in doua rinduri l-am reparat cu ciment, tot stringe apa). Teoria ar fi ca betonul umed transpira cine stie ce chimicale in zona. Cam tot la un metru distanta da' diagonal se afla fosa septica (ea nu se mai foloseste dat fiind ca toata strada are canalizare de vreo cinci ani, a fost golita si de-atunci e curata, contine ceva apa pe fund). Teoretic prezenta unei fose septice n-are cu ce supara plantele, da-n fine.
- A murit de ceva boala. Mi-e neclar ce boala ar putea fi. Daunatori nu se observa la examinare directa. Nu recunosc nimic care sa-mi sugereze c-ar fi ceva fungi. Teoretic ar putea fi un virus ceva, da' nici nu se observa modificari structurale nici nu ma pricep asa de bine la patologie botanica.
Asa ca facem un apel catre cititorii care se pricep la chestii. De ce mi-a murit dom'le tuia ? Ce masuri ar trebui luate ?
Poftiti cu incredere. Musc.
Thursday, 30 August 2012
Tuia moare fie din lipsa de apā, fie din cauza dāunātorilor. Am si eu tuia, un gard viu de toatā frumusetea, pe care il stropesc cu furtunul, daca nu plouā de mai mult de 2 sāptāmâni. Stropit asa, pe indelete, 10 min/ tufā.
(Trebe de stiut cā tuia provine din regiuni foarte- foarte ploioase, cu putin soare.)
Pe lângā asta, conteazā si solul. Eu le pun ingrāsamânt o datā pe an ( nimic special, din āla de flori, generic)
Dāunātorii lasā urme, ar trebui sā le poti vedea ...
Thursday, 30 August 2012
Sincer incep sa suspectez ca nu lipsa de apa, ci pur si simplu excesul de soare i-a fost fatal. Pentru ca e un soare pe-aici zici ca esti in California.
Mniezo stie.
Thursday, 30 August 2012
Io stiu ca tuia trebuie udati pâna si iarna, daca nu ninge destul.
Mai pot "sā se supere" dacā nu au loc sā-si rāsfire rādācinile, dacā-s pusi prea aproape de un zid, de ex.
Thursday, 30 August 2012
Aia iara ar fi o problema. Animalul e prins intre trei ziduri de beton : doua de la coltul gardului (din care cel putin unul merge jos cam o juma' de metru) si al treilea de la caminul de apa, care-i vreo doi metri in jos asa.
Thursday, 30 August 2012
Rādācinile tuiei nu merg prea adânc, dar se rāsfirā larg , dacā pot.
Deci locul nu e chiar potrivit+ prea mult soare+ prea putinā apā.
Thursday, 30 August 2012
Trist.
Thursday, 30 August 2012
Pacat. Tuia e frumoasa, placuta privirii. Din cat ma pricep e soarele vinovat, ca altfel ea e rezistenta.
Desi, daca ma uit bine, o ai aproape de gardul dinspre strada. Mai sunt ciudati care arunca peste gard diverse lichide doar de-a dreacu' asea.
Maica-mea a pierdut asa un gutui. Un vecin invidios. Gaz, pare-mi-se.
Ori ti-a comis cineva ditamai crima, ori a murit parlita.
De unde?
Musti, zici! :P
Thursday, 30 August 2012
Da' nu prea cred sa fi aruncat cineva ceva, pe de-o parte ca nu prea are cine si pe de cealalta ca ce sa-i fi facut tuia ? Daca era pomu' cu bani sau ceva mai intelegeam.
Si de muscat musc dupa gen. Din partile moi mai moale, din capetele tari mai tare.
Thursday, 30 August 2012
Aham. Ai dinti buni, deci.
Nu te pune cu mintea odihnitului ce iti trece pe langa proprietate. Daca, doamne-feri, se repeta fenomenul si cu alta tuia, atunci e vorba de boala, altfel, nu stiu ce i-ar fi facut rau.
Iar scoti latura asta a ta la iveala, cand nu se asteapta nimeni.
Thursday, 30 August 2012
Ma intreb daca oare-si mai revine.
Thursday, 30 August 2012
Pune-i apa cu zahar seara, cam o cana de zahar la o galeata de 10 L. poate are viata acolo unde nu vede ochiul liber
Thursday, 30 August 2012
Zahar ?!
Thursday, 30 August 2012
Da, apa dulce. Mama face asta. Nu-s priceputa, dara asa a salvat o craciunita.
Saturday, 1 September 2012
Nici o grije Mircea, tuia nu e moarta, tuia se transforma
Saturday, 1 September 2012
Pana si tuia ti-i haterita (si se ofileste de la atata pizma), ai de pana mea! Da-i o tara de educatie, sa vezi cum isi revine.
Saturday, 1 September 2012
Ba, i-am dat cu zaharelu', sa vedem acuma.
Monday, 1 October 2012
Updates?
Monday, 1 October 2012
Tat uscata. Desi sa stii ca i-am pus niste zahar in apa cum recomanda Sonia.
Poate la anu'.
Desi...
Monday, 12 September 2016
salut,
pana la urma ce ai rezolvat?
Si mie mi-a murit unu.
Thx,
Dan
Monday, 12 September 2016
Apai ce sa rezolv, m-am mutat in Argentina.
Wednesday, 7 February 2018
Salut.Vara trecuta m-i s-a uscat trei tuia la rand(dintr-un sir de 18 bucati),cu o distanta intre ei de 1,75 metri si o inaltime de 2,5 - 3 metri.s-au uscat primii trei dinspre sud dar al treilea este uscat doar jumatate,adica pe partea de sud,presupun ca din cauza soarelui.ii am de peste 5 ani adusi de mici din Bulgaria dintr-o zona mai muntoasa,acum au peste 2,5-3 metri inaltime.si ceilalti doi tot asa au inceput sa se usuce.nu prea stau pe-acolo,am fost ocupat,m-am dus mai rar anul trecut deci i-am udat mai putin dar cand am ajuns acolo si i-am vazut cum aratau i-am udat din abundenta si mai ales pe frunze si asa cred ca l-am salvat pe al treilea(jumatate)sau poate caci intre timp a venit toamna.am mai avut probleme cu unii din ei acum cativa ani cand au fost mai mici m-i sau uscat 9,dar atunci am zis ca nu si-au format radacinile fiind mici.Anul trecut am luat 3 din Dedeman,mici.am observat un lucru,din trei doi sunt linga fantana si au beneficiat de apa multa,cel mai aproape de fantana este cel mai frumos,cel mai indepartat (din cei trei luati odata)pe care l-am udat foarte putin s-a uscat.
Wednesday, 7 February 2018
E destul de dubios asa, ca ala de-o murit era cam la un metru de casa de apa, ar fi cam avut umezeala acolo daca era de aia, si oricum protejat de gard de piatra de-o parte si de lemn de alta parte, si de casa dimpotriva, n-am idee cit soare o fi prins el pe-acolo da' mult n-avea cum sa fie fizic. O ora pe zi, daca si aia, direct asa.