Elderberry cordial
Voi probabil ca nu stiati ca pomu' de soc de-i zice Sambuccus (nigra) in latinie si creste pe toate gardurile se numeste elderberry in limba engleza, da' nu-i nici o suparare ca stiti acum.
Precum totidem nu stiati ca genu' de bautura care se numeste socata in romaneste se numeste cordial in limba engleza, precum nici nu-i deloc necunoscuta in alte parti ale lumii asteia, ci dimpotriva, suntem cunoscuti (alaturi de unguri, iugoslavi si alti central-europeni ca mari iubitori de).
Noa si-acum, sa va explic cum se face, la caz ca nu stiti, sau va uitati, sau imi uit, sau cine stie cum devine nevoia.
Prima faza este sa separati gindaceii. Nu mi-e clar ce-s dinsii, da' m-am gindit eu asa ca nu-i cazul sa-i fac lichior sau ceva. Si daca tot v-ati apucat de asta separati inflorescentele de cotoare, ca nu facem zama de cotor aici. Ci de flori (mai ales polen).
Dupa care pregatiti niste condimente. Eu de exemplu am folosti scortisoara (muguri si scoarta) si nucsoara (muskatnuss). Dumneavoastra folositi ce vi se pare potrivit, nu exista o regula neaparat.
Adaugati zahar (eu am folosit zahar brun vero, de-ala cu melasa dar o alternativa onorabila este mierea), apa si lamii taiate felii. Asta-i tot. In vreo patru zile e gata, tineti la lumina da' nu in soare.
Monday, 21 May 2012
gandaceii aia ce nu ti-e clar cine-s... eplosnitedecamp. :-S
Monday, 21 May 2012
sau cel putin asa pare. oricum proasta camera foto mai ai. :D
Monday, 21 May 2012
Nu-i a mea, si mda.
Nu cre' ca-s plosnite dupa picioare. Ceva coleoptera.
Monday, 21 May 2012
Mhm, la britanici cel putin "cordial" e mai general, ca in esenta e cam orice bautura dulce de fructe (non-alcoolica). Cred ca sensul de-l stii tu e in engleza americana doar, desi si acolo m-as mira sa fie doar pentru soc/socata anume.
Monday, 21 May 2012
http://en.wikipedia.org/wiki/Elderflower_cordial gen