De ce nu fac banking

Tuesday, 24 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu
    UPDATE, 28 Ianuarie. Chestiunea a fost intre timp satisfacator rezolvata. Capetele taiate apartin lui Dominic Bruynseels si Helmuth Hintringer. Skopek revine pe retail. Totul este bineinteles o simpla coincidenta.

Am un cont in banca pe numele unei firme romanesti. Contul in lei avea atasat un card, pina cindva luna trecuta. Nu mai are. Va intrebati de ce ? Hai sa va spun.

EEFT Euronet Worldwide era un procesator de plati prin carti de credit care a cumparat Smart PayNetwork S.A.i. Euronet a mai cumparat si filiala locala a grupului german Brodos, care facea reincarcarile electronice ale cartelelor preplatite pentru furnizorii de telefonie mobila.

Euronet Worldwide este de asemenea compania care a pierdut in luna Decembrie a anului trecut un numar imens si de fapt necunoscut si nerecunoscut public de carti de credit. Ceva intre sute de mii si milioane, nu se stie. In tot cazul un mare numar de oameni s-au trezit atunci cu cartile de credit blocate (chiar inainte de sarbatori, da ?) pur si simplu, fara sa fie anuntati macar. E si logic, erau prea multi sa fie anuntati, si erau prea fraieri ca sa merite sa-i anunti. Plus ca daca tu realizezi profit de 43% din cifra de afaceri pe spatele lor nici macar nu merita sa te obosesti, mai da-i si-n ma-sa.

Chestia asta ar fi trebuit sa fie un scandal monstru, care sa ingroape complet si definitiv respectiva firma. Toate bancile trebuiau sa taie orice colaborari cu ei, trebuiau sa dispara pur si simplu.

Nu s-a intimplat asta. De fapt, povestea nici n-a prea aparut prin presa. Sau pe bloguri. Atunci cind o pizda proasta combinata cu un muist irelevant facea "advertising" imaginar pentru Erste cu o trupa de copchii care luati repede nici macar nu stiu care-i diferenta intre o banca si-o agentie de pariuri sportive am vazut zeci de piscotari cu impresia ca ei is blogari dindu-si expert cu parerea. Anul trecut, cind partenerii Erste au facut-o de oaie, n-am vazut pe nimeni scriind despre cit de naspa is Erste ca folosesc in continuare serviciile unor tipi care au pierdut sute de mii sau milioane de carti de credit, dupa care nu au recunoscut, dupa care au incercat sa umble pe burta, poate se uita.

Daca te uiti pe Google EEFT Euronet Worldwide e o companie respectabila, cu "career opportunities" si alte marafeturi, nu niste incompetenti care au generat cea mai mare pierdere de informatii confidentiale din istoria multimilenara a Romaniei. Daca te uiti pe Google Smart PayNetwork e o companie onorabila, daca te uiti pe Google John Crisoveloni e un om de afaceri priceput si probabil numai bun de a fi avansat. Daca te uiti pe Google Erste nu-s niste iresponsabili care lucreaza cu trogloditii astia.

Ei bine, nu merge chiar asa. Daca doriti sa stiti de ce dispretuiesc presa romaneasca, asta ar fi unul dintre motive : pentru ca sunt capabili sa scrie pagini despre toate prostiile, oricit de irelevante, oricit de inadecvate. Dar nu scriu despre chestiile care cu adevarat conteaza, cum ar fi de exemplu faptul ca EEFT Euronet Worldwide prin Smart PayNetwork S.A, au pierdut sute de mii spre milioane de carduri ale unor cetateni romani nevinovati (prin care singatma spunem de fapt naivi, ca sa nu le zicem prosti). Daca doriti sa stiti de ce dispretuiesc blogarii romani asta ar fi unul dintre motive. Chinezu e un blogar respectabil ? Parca facea reclama la Erste. Unde-i notita ca sititi ce, poate ca nu-i cel mai bun lucru sa faci banking cu Erste dat fiind ca ei fac outsourcinc cu Euronet care fac scapari de date de sute de mii spre milioane de carduri ? Unde-i respectabilitatea aia, pe ce se bazeaza ea ?

Nu exista respectabil in virtutea inertiei, nu exista serios in virtutea simplei existente, oricit de indelungata ar fi ea. Chestiile astea se cistiga, nu se primesc pur si simplu prin trecerea timpului.

Si chestiile astea nu se uita. De-aia nu fac eu de exemplu banking. De-aia va invit si pe voi sa nu faceti banking. Pentru ca in Romania nu este cu cine. O banca e o institutie responsabilia care face parteneriate cu entitati la rindul lor responsabile, nu outsourcing cu PayNet si advertising cu Chinezu, Usurelu si alte oratanii.

Sper ca m-am facut suficient de lamurit inteles. Si sper ca intelegeti de ce chestia asta e mai importanta decit orice alta chestie aveati voi de gind sa dati pe twitter, facebook, hi5 sau unde mai dati chestii.

Iara daca n-ati inteles... ma rog, asta este. Romania garantat n-am s-o curat eu, si Romania garantat nu se va curata in virtutea simplei existente, oricit ar fi de indelungata. Chiar si doua milenii sa fie de indelungata.

———
  1. Cunoscut si drept PayNet, CUI 11646830, sediul In Bucuresti pe str. Cocarascu Octavian, 48 de angajati, condus de John Crisoveloni. Tipii anuntau 4`905`951 lei profit brut la o cifra de afaceri de 11`306`214 lei in 2010 - 43.4% adica - proveniti din afaceri de outsourcing, emitere de carduri si service pentru POS-uri []
Category: Activism
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

41 Responses

  1. anonimosu`s avatar
    1
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Tuesday, 24 January 2012

    Euronet castiga de fapt cel mai putin
    http://www.fool.com/investing/general/2011/12/20/heres-how-euronet-worldwide-may-be-failing-you.aspx

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 January 2012

    Bine, cele trei milioane ale paynet sunt ceva gen 1% din afacerile euronet.

  3. Bun, da' în practică de cine ai a te feri? Că Erste nu-mi zice nimic, precum nici EEFT Euronet Worldwide.

  4. anonimosu`s avatar
    4
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Tuesday, 24 January 2012

    Surse din mediul bancar spun că este vorba doar de o alertă de prevenție la nivel internațional, cardurile atacate aparținând atât platformelor Visa cât și Mastercard. În aceste Asociaţia Română a Băncilor şi reprezentanţii Visa şi Mastercard discută despre o posibilă avertizare a publicului cu privire la situaţia respectivă, timp în care băncile îşi iau măsurile specifice de siguranţă.

    :)

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/atac-fara-precedent-la-cardurile-romanilor-cec-bank-a-blocat-deja-cateva-mii-de-carduri-158156.html

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 January 2012

    @Alex Ai remarcat BCR in text ?

    @anon Da, niste curajosi. Bine ca specialistii nu sustin ca e vorba de o boala psihica.

    N-or fi raspuns la telefon, specialistii astia.

  6. anonimosu`s avatar
    6
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Tuesday, 24 January 2012

    Alex - noiframe=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bf/Erste_Bank.svg/210px-Erste_Bank.svg.png>http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bf/Erste_Bank.svg/210px-Erste_Bank.svg.png

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 January 2012

    Asta merge si ca iframe.

  8. anonimosu`s avatar
    8
    anonimosuinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Tuesday, 24 January 2012

    Effects of the finanicial crisis

    In October 2011 it said it expected a full year loss of up to EUR 1.1 billion, after making writedowns and provisions of EUR 1.6 billion. This would be its first loss since at least 1988. It said the writedowns were due to government intervention in Hungary, where it is forced to take losses on Swiss franc mortgages, and a slower than expected recovery in Romania.

    Deci aparent la unguri se poate sa piarda bancile pe franci elvetieni. La romani se poate sa "se incetineasca revenirea din criza" in schimb.

  9. Oh, noes, cum, si io cum sa mai platecs cei cinci oiro mogulului trilemoi? Deci, ieu, cand imi taraiam niste diverse prin banci si carduri, imi spuneaci ca pana si un copil trebuie sa aiba macar un card, un cont, acolo .. ca-i semn de civilizatie. Romania, mereu purprinzatoare :P

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 January 2012

    @anonimosu Chestia aia o fost rezolvata la noi pe principiul "lasa sa-i arda ca asa se invata". Eu sunt de parere ca-i un principiu sanatos.

    @Florin Baga bitcoini.

    Si da. N-am zis ca-i obligatoriu sa aiba la banci neserioase, pe de alta parte.

  11. Mda, si? Tranzactiile cu cardul sunt reversibile.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 January 2012

    Nu-mi plac aia care ascund rahatul sub pres.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 January 2012

    PS. La tine pe blog nu se poate comenta.

  14. Flaviu-Luchian`s avatar
    14
    Flaviu-Luchianinsigna de criptograf 
    Tuesday, 24 January 2012

    La naiba si eu credeam ca din cauza Stratfor mi-a blocat cardul. Cand am intrebat de ce, n-au vrut sa-mi spuna cei de la Raiffeisen.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 January 2012

    Ei iata ca acu' stii.

  16. Pana la urma, cum ii corect :

    ~Di ce mu fac banking~
    sau
    ~Di ce nu mai fac banking cu X ci cu Y~

    Hater

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 January 2012

    Noa bine noa.

  18. Ma duc sa fac un semn mare pe perete, s-o muiet Mirshea, auzi tu la el, sa fie de acord. Faristul lumii ie aproape.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 January 2012

    Io am fost de acord in numeroase rinduri hatere.

  20. Deci tu esti de acord ca ai fost in numeroase randuri hater (cred ca m-ai zapacit?)

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 January 2012

    Atit una cit si cealalta (zapaceala e bonus din partea casei).

  22. http://chrissoveloni.ro/who_we_are.html

    The Chrissoveloni Group, of Greek origin, can trace its existence to pre-independence Romania. Established in 1848 when it set up an Export and Banking House in Galaţi, the Group has branched into other fields and has braved the winds of history.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Radu_Irimescu

    After the war, Jean Chrissoveloni, a Bucharest banker, tasked Irimescu with organizing the Chrissoveloni Bank in New York City. He ran the bank from 1921 to 1928, successfully closing the branch because he sensed a financial crisis coming and because operating a foreign bank tended to be unprofitable because more burdensome business regulations were placed on such institutions. At the time, it was the only Romanian banking institution in the United States.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Bartlett_Lakeman

    his descendant Sybille Manu-Chrissoveloni |asta?

    http://dinsidespregalati.blogspot.com/2007_10_01_archive.html

    Elena Chrissoveloni s-a nascut la Galati, in 1879, intr-o familie de bancheri greci. Chrissovelonii sunt originari din Chios si sunt atestati documentar de prin secolul XV sau XVI. Faceau parte din aristocratia insulei, au ocupat demnitati diverse, dar s-au ocupat mult si de afaceri bancare.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mihail_Fărcăşanu

    In 1939 he was named editor-in-chief of Rumanian Quarterly magazine owned by the Anglo–Romanian Society. [...]Vice presidents of the society were Zoe Gheţu, George Cretzianu and Fr. Flow, and honorary secretaries were Nicolae Chrissoveloni, Paul Zotta, and Ion Mateescu.

    http://manolebenieamin.blogspot.com/2011/09/poveste-veche-dar-inca-in-actualitate.html

    Boieri precum Crisoveloni venit pe jos şi cu iminei sparţi în picioare din mahalale Stambulului au fost împroprietăriţi cu mii de hectare de pământ din proprietatea ţăranilor doar pentru că erau rude s-au prieteni ai domnitorilor vremelnici numiţi de Poarta otomană pe tronurile ţărilor române.

    http://art-historia.blogspot.com/2009/03/banca-chrissoveloni-lipscani-nr-8_23.html

    Exact cand sediul Bancii Chrissoveloni a fost finalizat institutia a dat faliment. Era in 1929. Se spune ca atunci cand arhitectul i-a prezentat devizul, Chrissoveloni i-a spus ca se duce a doua zi sa declare falimentul.

    http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/+/http://www.bis.gov.uk/policies/economics-statistics/enemy-property/romania

    Name of owner BANQUE CHRISSOVELONI S A R
    Property seized in the UK from the residents of ROMANIA
    Address BUCHAREST
    Type of Assets Seized | Bank Balances | Trade Debts
    Value of Assets Seized £394 - 3s - 8d

    http://www.arhiepiscopiasucevei.ro/editura/FONDUL%20BISERICESC%20AL%20BUCOVINEI%20SI%20LICHIDAREA%20LUI.pdf

    Mitropolitul Visarion a reusit sa rezolve si problemele dificile
    legate de numarul mare de actiuni pe care Fondul le avea la caile ferate,
    actiuni care, prin diferite mecherii, intrasera în cea mai mare parte pe
    mâini straine, ca „Banca Crisoveloni”, „Dr. Fockschaner” si
    „Credit Industrial Viena”257. Pentru a feri pe lucratorii Fondului de
    magazinele evreilor, care erau amplasate agresiv lânga fabrici, Comitetul
    de directie a hotarât înfiintarea de cantine românesi la Falc u, Moldovi a,
    Iacobeni i Putna258.

    http://www.casamea.ro/lifestyle/zilele-nationale-ale-statelor-lumii/grecia/paynet-un-model-de-viitor-5523

    Stra-strabunicul meu, Zani M Chrissoveloni, a fost singurul din familia lui care s-a salvat si care, ajungand la Constantinopol (Istanbulul de azi), a pus bazele primei case de comert si finante, o companie care finanta comertul intre Constantinopol si Galati, Braila etc. In anul PayNet, un model de viitor vineri - 25 martie 2011.

    http://museum.ici.ro/mbucur/romanian/fistoric_palat_sutu.htm

    Sediu al Bancii Chrissovelony (1932)

    In 1920, aceasta devine Banca Crissoveloni, cu sediul central in Bucuresti, o prezenta activa pe piata bancara romaneasca pana in 1948, cand a fost nationalizata.

    http://www.bucuresteanul.net/vizitati-bucurestiul/monumente-statui/banca-chrissoveloni.html

    Astăzi, Sucursală a Băncii Naţionale

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 January 2012

    Mda. Your skillzorz are becoming useful.

  24. Mda, deci cu ocazia asta mai aflu si eu nitica istorie. Deci niste baieti faceau comert prin Grecia laissez-faire si au venit in Romania pe vremea lui Cuza, tot fara taxe, chiar cu pamant bonus de la stat. S-au jucat de-a banca prin Anglia, SUA si Romania pana au dat faliment si sa suporte paguba comunistii. Mai erau si niste chestii despre sediul lor nu stiu ce liberali si terenuri vandute dar n-am mai bagat.

    Cred ca e imposibil acuma pentru cineva care baga Crisoveloni in Google sa-ti rateze articolul.

  25. http://www.viata-libera.ro/pagina-mea/3527-proust-din-nou-in-romaneste

    Elena Crisoveloni, la conacul căreia, la Ghidigeni, judeţul Galaţi, obişnuia să se refugieze Regina Maria, a fost o prietenă intimă a celebrului scriitor francez Valentin Louis Georges Eugene Marcel Proust (1871-1922).

    http://users.starpower.net/sgavrila/1921.htm

    LISTA ALFABETICA A MARILOR PROPRIETARI FUNCIARI - 1921
    324
    Crisoveloni
    Z.N.
    Frumuşica
    Botoşani

  26. OMG, is teh jeus!!1

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 25 January 2012

    E amuzant dat fiind ca celebrul scriitor e celebru intre altele prin aceea ca n-avea prietene intime. Sau poate donsoara vrea sa zica altceva.

  28. @mp : sau chestie care demonstreaza ca din nou nu da nimeni 2 lei pe Romania si nu suntem relevanti.

    Daca se futea francezul cu aia cred ca-i lovitura sub centura la orgoliul francezilor, dupaia-i futem cu cioran si ionescu sunt ai nostrii, knock-out.

    Proust had a close relationship with his mother.[...]Proust, who was a closeted homosexual,[6] was one of the first European novelists to mention homosexuality openly and at length in the parts of À la recherche du temps perdu which deal with the Baron de Charlus.

    oh irony, oh you would strike so hard liek a beeg black cock.

    @ghg :

    OMG, is teh jeus!!1

    fail

    o familie de bancheri greci. Chrissovelonii sunt originari din Chios si sunt atestati documentar de prin secolul XV sau XVI.

  29. Bankerita Omonima`s avatar
    29
    Bankerita Omonima 
    Saturday, 28 January 2012

    Schimbări majore în conducerea executivă a BCR

    Schimbarea lui Dominic Bruynseels a fost oficializată astăzi de Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Române, iar cehul Tomas Spurny a devenit noul preşedinte executiv al băncii. Schimbările nu s-au oprit doar la şeful băncii, fiind numite noi persoane şi în funcţiile de vicepreşedinte executiv financiar (CFO) şi vicepreşedinte pentru activitatea de retail şi private banking.

    Decizia a fost luată de Consiliul de Supraveghere, condus de preşedintele grupului austriac Erste, proprietarul BCR. În funcţia de CFO a fost numit Bernd Mittermair în locul lui Helmuth Hintringer (care se va retrage din activitate), iar şeful retail şi private banking este Martin Skopek.

    Influencerule care esti tu influencer.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 January 2012

    Se mai intimpla.

  31. Influencere care esti influencer intradevar.

  1. De ce nu fac banking pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Zic ca problema asta ar trebui discutata ceva mai amplu....

  2. [...] aka spamffeisen, o alta institutie serioasa si de incredere. Ca si BCR. Category: Meta psihoza Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a [...]

  3. [...] "am intrat" in vizorul a chestii. Nu e ca si cum eram. Nu e ca si cum se decapiteaza bancheri si se misca ministri dupa ce scrie pe-aici pe [...]

  4. [...] 24 Ianuarie 2012 apare pe Trilema o piesa recapitulativa apropo de afacerea musamalizata cu baza de date cu carti de credit pierduta de EEFT Euronet/Smart [...]

  5. [...] a little under a million credit cards. They were locked preemptively, right before Xmas. I screamed bloody murder following which they cut off some heads. Did you even know or at least suspect a million credit [...]

  6. [...] lay off it. It's one thing when I identify as alpha from atop a large pile of tearful hurt butts carrying my initials affixed in solder around the rim. It's another when some anon on the [...]

  7. [...] illustrate the latter point, consider the predicament of EEFT Euronet Worldwide, a payment processor that managed to lose most of Romania's credit cards data, just in time for the [...]

  8. [...] Their original plan was to publish the usual Greenwaldized bowdlerization. January 24th, 2012 : Published a report on a major loss of Romanian credit card information, affecting roughly half the population. As a [...]

  9. [...] is of interest, but now that you've pointed out the contrary to me be sure to follow my blog, as it will be there. He finally stumbles upon the right course, but really - you needn't walk the same road by [...]

  10. [...] is not merely wrong -- it is ideologically evil. [↩]Really ? Are rape, or for that matter... banking, any less complex than suicide ? [↩]Because "MDD" is not a real disease [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.