De ce is populare ifoanele ?
Da, stiu ca voi credeti ca ele sunt populare in urma faptului ca "is cool" sau ca "asa alegeti" sau alte cacaturi din aceeasi linie de insanitati funeste.i Vezi sa nu, face puletele de douazeci ori sclavetele de treizeci alegeri acuma. Eventual ce alte teorii mai aveti in program, nu cumva creati si trenduri ? Stabiliti directia modei ? Decideti compozitia Parlamentului si structura legilor tarii ? 'Aidi bre, Pepsi zero sau cum sa va zic.
Da, stiu ca voi aveti impresia ca "ii gresit" si de fapt is "smartphone"-uri si gizasfonu' ii doar unu' dintre mai multe care sunt (si-l copiaza) sau bla-bla-uri si hauhauri (aveti haur ?). Faptu' simplu si evident este ca nu : exista o singura clasa de cacaturi de-astea, si nici macar nu exista diferente intre ele : toate is niste bucati de plastic cu aceeasi functie sociala.
Ce functie sociala ? Pai uite : firmele angajeaza puleti, pe care sa-i puna la munca. Firmele au niste costuri fixe si insemnate in relatia asta, pe de-o parte pentru ca salarii minime plus ca si fara salarii minime fixate prin lege puletii is puleti, si nu is dispusi sa lucreze pentru mai putin decit toti ceilalti puleti ; pe de cealalta parte pentru ca impozitele maninca cam jumatate din costurile cu salarizarea oricui inainte ca respectivu' sa primeasca un salariu (din care plateste impozit).
Pe bune acuma, deci firma angajeaza spalator de buzi cu 3`000 de lei salariu, statul ia 1`600 si ii da fraierului 1`400 drept "salariu brut" din care-i mai extrage 800, si ramine el cu 600. Deci 20% din salariul lui real, ala pe care-l plateste firma. Si din aia 600 de lei ii mai ia 90% taxe pe benzina si 90% taxe pe tigari, si TVA in plus pe tot restul (inclusiv benzina si tigari). Deci daca puletele ajunge sa cheltuie 300 de lei din salariul lui de 3`000 mare minune, sau cu alte cuvinte ca sa-i dai cuiva o mie de lei salariu tre' sa cheltui zece.
Noa si deci ziceam : firmele angajeaza puleti, pe care cheltuie tot mai multi bani. Puletii astia muncesc tot mai putin, ca asta-i trendu' : bani cit mai multi, si se sprijina unu' pe altu' sa-si creasca cotele, Gigel ia 1000 deci eu nu-s multumit decit cu 1050 minim ; munca cit mai putina (ca n-or fi acuma fraieri). Ce solutii pot pentru ca sa existe ?
Pai frate, dam o mie-doua de dolari pe un ifon pe firma, pe care li-l dam gratis in locatie de gestiune. Si-n felul asta el nu mai lucreaza opt ore prost pe bani multi, ca lucreaza douazeci, sau cit avem nevoie, ii trimitem chestii sa le faca pe drum venind spre servici, pe drum plecind acasa, la masa cu nevasta-sa, in pat cu fiica-sa, la o bere cu prietenele (lolz), cum se nimereste. Si la sfirsitu' zilei am platit zece mii de dolari pe luna pentru opt ore la servici si inca doua mii de dolari pe an pentru opt ore acasa. Deci investitia in ifon e de douazeci de ori mai rentabila decit investitia in salar. No brainer cum zic americanii.
De-asta is foarte populare ifoanele : pentru ca tuturor companiilor le convine sa plateasca salarii de douazeci de ori mai mici. Si de-asta is ele "cool" si de-asta sunteti voi convinsi (in tembelismu' naiv care va caracterizeaza cu maxima specificitate) ca is ceva de neevitat si nelipsit, si de-aia va uitati la mine ca la felu' 3 cind io n-am. Ca nu puteti pricepe diferenta intre voi si mine.
Mnoa, acuma cre' ca-i clar explicata. Io cumpar si vind puleti ca voi.
———
Din Cititorii intreaba, noi raspundem :Cititorul poate bineinteles sa se minta singur cu teoria ca el oricum nu plateste astfel, sau ca plateste “doar daca vrea”, dar ar fi poate inteligent sa privim lucrurile la rece : stiinta marketingului se ocupa cu a face oamenii sa faca ceea ce ei altfel n-ar face. De-aia se platesc bani de catre advertiseri, de-aia sunt platite salariile creativilor si analistilor de piata si asa mai departe : ca sa-i faca pe oameni sa faca ceea ce dinsii n-ar face altminteri. Cam QED, as zice.
[↩]
Tuesday, 2 October 2012
A rebel without a clue. Mā mir cā accepti internetul, Trilemoi!
Tuesday, 2 October 2012
Tu stii ca internetu' ie mai vechi decit Romania, just ?
Wednesday, 3 October 2012
Rahat, sincer nu nici nu prea stiu la ce folosesc chestiile astea, pt ca nici nu ma intereseaza...e suficient sa am un telefon la care sa aud cand am nevoie sa vb...si cam atat. Restul sunt basini
Wednesday, 3 October 2012
deci buey frate, cifrele alea pe impozite de unde le ei? probabil tot de unde iti faci si previziunile, ca alfel nu imi explic...
oricum i laughed well. de la cifrele tale. :D
de acum nu ma mai mir de cat de pe minus e polimedia. totulseexplica!
Friday, 5 October 2012
Sunt mai populare dar numai in vest . Cifrele arata ca in estul Europei Samsungurile, etc cu android au vanzari mult mai bune
Friday, 5 October 2012
Fiind ceva mai ieftine.
Friday, 5 October 2012
Pentru ca oamenii (unii) sunt grandomani, dar si prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine, iar la cat costa un iphone ... cam 2 salarii normale cel putin. Cum apare ceva, trebuie sa il ai ...
Tuesday, 9 October 2012
La americani Macintosh cea mai populara firma pe IT. Mi se pare normal ca sa fie omoru la astfel de mobile. Si la noi e prea scump asa ceva, dor vestu isi permite sa cumpere in masa astfel de mobile
Sunday, 28 October 2012
Sunt populare nu numai pentru ca sunt cool ci si pentru ca sunt si eficiente, poti accesa unele informatii mai rapid decat cu un alt dispozitiv.
Tuesday, 23 July 2013
S-au promovat bine, sunt simplu de utilizat si au vandut cui trebuie, de ce nu ar fi populare?
Monday, 25 January 2021
Pretty lulzy in retrospect.
Are iphones still cool by the way ?
Ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim ; sau in alte cuvinte socialismu' e sistemu' ala-n care tu te prefaci ca statu' ti-o satisfacut nevoile, si statu' sta si se uita la tine cit esti de prost.