Cum e cu falsul invingator

Wednesday, 15 February, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am facut o aluzie la chestia asta-n discutia precedenta (aia-n care-am taiat in carne vie) da' simt asa ca o dorinta indemine sa ma explic mai pe larg. Deci purcedem :

I. O societate poate fi mai mult sau mai putin structurata. De exemplu intr-un mediu foarte traditionalist, unde Ion se numeste Ion pentru ca asa l-o chemat si pe tata-so si pe bunu-so, si se ocupa cu timplaria sau cofetaria pentru ca asa s-o ocupat si tata-so si bunu-so, care i-or lasat din mosi-stramosi pravalia si uneltele cit si citibusurile meseriei mostenire indivizii au o libertate de miscare mica, si ca atare nu-si pot alege singuri ce lupte sa duca : duc luptele care le-au fost destinate. Dimpotriva, intr-un mediu foarte bleg, cum e de exemplu acuma, singura chestie e ca "tu sa fii mami fericit", si se aplica in toate domeniile, da puiule la ce facultate vrei, iesi cu ce prieteni vrei, iubeste ce fata vrei, insoara-te cu cine vrei sau nu te insura deloc, libertate totala.

II. O societate poate fi mai mult sau mai putin ierarhizata. In unele parti, cum e acuma la azieni si era acum cincizeci de ani la americani sa fii primu-i tot ce conteaza. Bai, da' tot ce conteaza, daca iesi al doilea poti merge sa te spinzuri linistit. In alte parti, cum era la azieni mai demult, sa fie fo' suta de ani, si cum ii la americani acuma nu conteaza deloc cit de bine-ti faci treaba. Nu se fac ierarhii, dom'le, asta-i pe primu' loc sau alalaltu' are nota noua saizeci. Tot ce conteaza e sa fii politicos sau ceva, nu e clar. Sa respecti niste standarde in general vagi, sa fii om ("de omenie", sau daca nu de bun simt sau macar "de bine").

III. O societate poate fi mai mult sau mai putin variata. Adica, prin anii 1800 alegerile unui tinar erau rosu sau negru, se face popa sau se face soldat. Astazi alegerile sunt practic tot alea, daca se face expert social media sau antreprenor online, da' indiferent de aceasta practica, la nivel teoretic cel putin alegerile sunt cvasi-infinite, se poate face pilot de curse sau bucatar sau crescator de struti. Unde putea un cetatean al RSR sa se faca crescator de struti ? Ei, asta-i.

Si-acum : falsul invingator e o constructie care emerge natural dintr-o anumita coincidenta de amplasari pe aceste trei coordonate. Atunci cind societatea e foarte variata, foarte destructurata si foarte ierarhizata una dintre cele mai comune strategii (aplicate in general de catre cei lipsiti de valoare, adica in practica majoritatea adolescentilor chiar daca nu in majoritate adolescentii) este echivalentul incercarii de-a culege fructele cele mai accesibile si doar atit. Ca atare, falsul cistigator va fi interesat doar de acele preocupari, domenii, directii, zone de actiune si asa mai departe in care poate fi "primul" fara nici un fel de efort. Daca are intimplator un avantaj asupra celorlalti atunci il intereseaza, daca nu are nu-l mai intereseaza si-si gaseste altceva de facut.

Un exemplu comun e pustanul care merge la ore de sah dupa scoala, incepind de prin iarna. Cum e ceva mai istet decit restul copiilor din clubul ala ii merge bine, iese mereu primul sau printre primii, se simte validat si "ii place sahul". Daca in vacanta de vara el merge la bunici sau cu parintii in Belize sau in fine nu conteaza unde in timp ce restul copiilor merg regulat la sah, va descoperi odata cu venirea toamnei si reunirea lui cu clubului ca... pai ca... pai ca beneficiile pe care tehnica (adica, munca) le confera celorlalti pustani depasesc beneficiile pe care istetimea proprie i le confera lui. Si-l bat aia, toti, inclusiv aia de care ridea ca-s "prosti". Moment la care pustanul descopera ca... pai ca... pai ca "nu-i mai place sahul".

Lui de fapt nu-i placea niciodata sahul, ii placea pur si simplu imprejurarea ca isi putea ascunde propriul narcisismi sub o pretentie de obiectivitate. Dorea sa i se suga pulaii cum doreste oricine, da' nu dorea sa fie un favor ce i se face lui si pentru care eventual (Apara Trompi, horrible dictu) sa-si manifeste el recunostiinta, ci prefera sa fie un ceva care i se cuvine. Obiectiv, bun ? Noa, si daca nu i se mai cuvine nu e nici o problema, isi stringe pulaiii pe mosoras si se duce-n alta parte. Ca doara n-o sta sa munceasca cu astia ?! Asa ca se apuca de baschet, unde intra tot la incepatori, si daca-i lungan sigur ca face misto de aia pe-acolo ca nu pot da la cos. Dupa care iarasi trece un an si el... iarasi descopera ca de fapt nu-i place baschetul, si se muta la tenis sau la ce s-o mai fi mutind.

Si-asa intr-un interval de zece ani in care majoritatea copiilor au invatat una sau doua chestii la care se descurca chiar binisor spre acceptabil el a incercat douasprazece chestii la care-a fost primul. Da' primul, la mare distanta de toata lumea, bun ? Cite-un an de zile la fiecare, cit a durat starea de incepatorism al tuturor. Deci el este un invingator, da ?

Mnoa, si astfel echipat ajunge pe Internet, unde se constata cu ochiul liber si de la mare distanta ca-i un diletant prost in toate domeniile posibile si pe deasupra mai e si ingimfat. Si eventual niste oameni rai si hateri pe succesul lui ii si spun asta, sau ceva impoliteturi.

Va dati seama!

———
  1. Care narcisism e un ceva natural si perfect justificat, nu e o crima sau ceva. []
  2. Metaforic vorbim, bine ? []
  3. Cea metaforica, da ? []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. Vezi cai scris gresit 'falusul invingator'.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 16 February 2012

    Se mai intimpla-n pula mea.

  3. Trecand peste substrat si atacurile pe care le presupun din articol, sa nu uitam ca acest complex al falsului invingator e si o chestiune de educatie. Cel putin in scoala primara, ideea ca ''ala micu sa fie bun la toate'' e de baza. La desen, la matematica, la romana, la muzica. Si culmea e ca, un copil istet, poate prinde repede bazele oricarui domeniu si poate fi primul "cativa ani". Ulterior, ar fi cazul ca aia din jur sa-l ia deoparte si sa-i zica: amice, pierzi vremea!

    Eu imi amintesc de dezamagirile profilor mei de informatica si mate cand m-am tot indreptat spre domeniul uman, in ciuda faptului ca lor li se parea ca as putea fi un super programator sau asa ceva (de altfel, si profa de fizica ma vedea in zona asta, desi nu suportam fizica - da supravietuiam...deh, istetimea :P)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 February 2012

    Atacuri ?! EU ?!

    Pina la urma nu-i un lucru rau sa mentii aia cu bun la toate cit mai mult timp, daca esti chiar dispus sa faci efortu' necesar e ok.

  5. In generala si poate si liceu nu e mare lucru. Pana la urma, chestiile alea contribuie la o minima culturala generala. Ulterior insa, cand trebuie sa te "specializezi", e mai greu.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.