Cica moare webu'.
Eu ma distrez citind presa, da' am o formula proprie prin care-mi asigur maximum de distractie cu minimum de efort. Stiti ca vinu' in general nu se bea turburel, atunci proaspat tescuit, cum nici casu' nu se maninca direct de la tita vacii. Ambele astea se lasa la loc uscat si racoros sa matureze un timp. Exact la fel cu presa, si mai ales dac-or fi articole de-alea predictive in care niste anonimii spun ei cum va fi pe viitor in baza unor rationamente vadit geniale de-ale lor proprii. Ca de exemplu, din Wiredii :
In 1997, Wired published a now-infamous “Push!” cover story, which suggested that it was time to “kiss your browser goodbye.” The argument then was that “push” technologies such as PointCast and Microsoft’s Active Desktop would create a “radical future of media beyond the Web.”
“Sure, we’ll always have Web pages. We still have postcards and telegrams, don’t we? But the center of interactive media — increasingly, the center of gravity of all media — is moving to a post-HTML environment,” we promised nearly a decade and half ago.
Ne stergem o lacrima amintindu-ne ca 1998 a fost de fapt anul de virf al Minitel, sistemul ala text-only sponsorizat de statul socialist francez (si care desi a avut zece sau douazeci de ani avans fata de Internet tot a fost infrint intr-un final de realitatea cruda ca guvernele nu pot face nimic bine). Tocmai ce-a murit, apropo, de la 1 Iulie curent. Da' in 1998 facea cam un miliard de dolari vinzari anuale, ceea ce-i usor mai mult decit facea Amazon in 1998. A stai, pe-atunci Amazon se numea Cadabera sau Cadavera sau ceva de-astea. Ca sa vezi chestie.
The examples of the time were a bit silly — a “3-D furry-muckers VR space” and “headlines sent to a pager” — but the point was altogether prescient
Ca sa vezi chestie. Exemplele erau de vina :D
Dar destul cu distractia asta, sa trecem la o alta felie :
Over the past few years, one of the most important shifts in the digital world has been the move from the wide-open Web to semiclosed platforms that use the Internet for transport but not the browser for display. It’s driven primarily by the rise of the iPhone model of mobile computing, and it’s a world Google can’t crawl, one where HTML doesn’t rule. And it’s the world that consumers are increasingly choosing, not because they’re rejecting the idea of the Web but because these dedicated platforms often just work better or fit better into their lives (the screen comes to them, they don’t have to go to the screen). The fact that it’s easier for companies to make money on these platforms only cements the trend. Producers and consumers agree: The Web is not the culmination of the digital revolution.
Argumentul pare sustenabil, pina ne aruncam un ochi pe graficul cu care rafinatii futurologi si-l sustin. Ia :
Noa, astfel inarmat sa trag si eu niste concluzii asa la repezeala.
- IRC-ul n-a existat. Pai daca nu e-n grafic nu exista, just ?
- Email-ul a murit. N-a contat niciodata cine stie ce, iar intre timp a raposat. Pe bune acuma, cind e ultima data cind ati trimis un email ? Acum o ora ? Bine da' cind e ultima oara cind ati primit unul ? Acum cinci minute ? SA VA FIE DE BINE! EMAILUL A MURIT pentru ca indrazneste sa fie o tehnologie stabila care si-a atins perfectiunea si deci nu mai are nevoie de destepti geniali si inovativi. Ce conteaza ca email-ul e si azi de departe cea mai folosita chestie din tot universul digital ? Email-ul a murit pentru ca asa zice Wired, ca a murit. Nu-i ca si cum Wired e populat de si compus pentru grupul de indivizi genialo-destepto-inovativi pe care nu-i mai intereseaza email-ul dat fiind ca nu percep ca mai au ei de adaugat ceva bell, whistle sau feature creep idiot pe-acolo. Email-ul a murit pentru ca indrazneste sa nu mai fie sexy. Si daca tot suntem la subiect, stiti cine altcineva a murit ? Angela Merket. Ca-i grasa. Si aia, Thatcher.
- Youtube.com livreaza pagini web pe care isi arata continutul video. Vimeo idem. Netflix intr-o mai mica masura, da' ofera si el pagini web. Chestia asta nu inseamna bineinteles ca acel continut video se livreaza pe web. El este "video" asa, mistico-magic. Dupa criteriul asta sigur ca graficul ar trebui redesenat aratind cam opt zecimi "spam", care nici el nu mai e email, web, p2p scl etc, ci "spam", categoria abstracta.
- Principalul punct de departajare intre telefoanele inutile (aka "smart") este browserul incorporat. Cit de repede se incarca si cit de repede incarca pagini. Asta este primul criteriu, si asta pentru ca... pai pentru ca... pai pentru ca webul. Moare.
Altfel da, argumentul de volum este foarte, dar foarte puternic. Judecind la fel, faptul ca un articol de pe Trilema are o mie de cuvinte si deci 6Kb in timp ce zece minute de video (720p, 30fps minim!) au 60Mb ne duce la niste concluzii fascinante : atunci cind trafic total de 15 Gb se imparte 6Gb Trilema si 9Gb video rezulta de-aici ca moare si Trilema. Ca si webu'. Lasa la o parte ca aia 6Gb care inseamna 40% din trafic inseamna si zece milioane de minute in timp ce 9Gb de video, oricit ar fi el 60% din trafic, nu inseamna decit o mie de minute, si deci sub aspectul atentiei utilizatorilor (da' cine mai is si aia!!! machine to machine, frate!) Trilema reprezinta un solid 99,99%. A, si faptu' ca juma' spre trei sferturi din "video" ala era tot de pe Trilema. M O A R E!!!
Pe mine ma distreaza presa, noa. Da' mi-i si mila de bietu' webu' asta, saracu'. Saracutul de el! Chiar pe cind se stabilizase intr-o forma cit de cit utilizabila, in care sa nu mai incapa loc de genialitatile desteptilor astora cu pubertatea neconsumata tocmai atunci o murit. Spuneti si voi, nu-i ghinion ?
A, ps, ca mi-am uitat : articolul citat e din 2010. La scurt timp dup-aceea web-ul a si murit. Requiescat.
———- Cum ar fi de exemplu Chris Anderson, editoru' sef de la Wired, sau cum ar fi Mark Cuban sau asa mai departe. [↩]
- Care este presa, da, tot asa cum si adevarul.ro e presa, exact la fel, pentru ca o curva care-si monteaza elice nu devine prin asta avion. [↩]
Wednesday, 18 July 2012
Deci expertii onlain e gresiti pentru ca de fapt trilema nu moare, ci pe boom etern gen?
Bine, te cred.
Wednesday, 18 July 2012
Deci expertii onlain e gresiti pentru ca de fapt trilema nu moare, ci pe boom etern gen?
Bine, te cred.
Wednesday, 18 July 2012
Fără să mai vorbim de faptul că aplicațiile alea „mobile-based” despre care vorbesc ei folosesc în spate tot servicii web, API-uri bazate pe REST și așa mai departe; sau că o mare parte din design-ul de GUI nativ începe să adopte elemente bazate pe HTML și CSS, tocmai pentru a face interfețele mai integrate cu web-ul (chestie care pe mine personal nu mă încălzește cu nimic, da' dacă lor li se pare o idee bună, na); sau că Google, Mozilla și Microsoft au băgat o groază de bani spre a face paginile web să se încarce mai repede - aducând modificări până și la nivelul HTTP-ului, în cazul Google.
Deci da, am putea spune că-i mort deja. Odihnească-se.
Wednesday, 18 July 2012
Does wired even have any presence outside the web?
Wednesday, 18 July 2012
@spyked Cam exact asa.
@pletzalcoatl I'm sure they have some podcast type thing. On some webpage.