Best in show

Wednesday, 18 January, Year 4 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Trebuie sa vedeti acest filmi. Nu se poate sa-l ratati, viata-i grea, lumea e trista, nu va permiteti sa treceti pe linga risul asta invaluiti in bezna ignorantei.

O parodie absoluta la Statele Unite cele profunde, reale si autentice asa cum sunt ele. Un antidot esential si absolut necesar la productiile de cacao trase-n poleiala ideologizanta de se tot revarsa an de an din Hollywood. Un solvent suficient de curat cit sa spele picket fences si restul de mizerii fara referent concret de pe suprafata neteda a unei colectii de idioti. O insiruire de caractere, situatii si evenimente ingropate-n tone de umor involuntar (ma rog, aparent umor involuntar, sigur ca da). O nestemata a genului.

Indiferent ce-oti fi crezind cei ce n-ati fost acolo niciodata, indiferent ce va inchipuiti cei ce trageti pe nas din tubul catodic, chiar asa sunt americanii. Chiar asa vorbesc, chiar asa se comporta, chiar asa gindesc, sau ma rog, cum numiti operatiunea repsectiva. Chiar asa isi traiesc vietile. Astia sunt, asta este. Pentru cetatenii mai spalati filmul nici macar nu-i vizionabil, isi acopera ochii cu miinile printre urlete de groan, e ca un fel de hmmm... nu are echivalent. E pur si simplu prea onest si prea direct ca sa poata fi tolerat de niste oameni atit de obisnuiti cu minciuna si ipocrizia cit sa nu se intilneasca cu adevarul nici macar o data intr-o viata.

Printre actori ii veti recunoaste probabil pe directorul NBC din Seinfeld (Bob Balaban, tipul de se indragosteste de Elaine in singurul episod in care ea are tite), pe ma-sa lu' Stifler (Jennifer Coolidge, tipa care si-o pune cu ceva pustan de liceu in American Pie), noua proprietara a casei din Beetlejuice (Catherine O'Hara), tata lu' Jim din American Pie (Eugene Levy, "I-om spune ma-tii c-am mincat-o pe toata...") si asa mai departe. Nici un actor bun, adica, da' nici nu-i nevoie, ca umorul e involuntar. Am mai zis ?

Si-n fine filmul este despre un concurs de ciini. Daca aveti chef sa-i tranzmiteti unei pitiproaste cam ce parere aveti despre ideile ei etice cretine, da' s-o faceti intr-un mod subtil de care cel mai probabil sa nici nu se prinda... mnoa, asta-i momentul, asta-i calea, aveti metoda.

Uitati-va bine la el, revedeti-l o data sau de mai multe ori si ginditi-va bine daca intr-adevar asa doriti sa ajungeti.

———
  1. Best in show, 2000, de Christopher Guest cu Eugene Levy, Catherine O'Hara, Christopher "Pistachio Nut" Guest. []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. [...] Mighty Windi goes with Best in Show an' the rest of Christopher Guest's stuff : a very well made pretend-documentary about stereotypes, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.