Vechituri, sau viata dinainte de Y2K

Sunday, 13 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Fara indoiala exista printre cititori (de fapt, printre cititori nu stiu, da' printre cititoare stiu sigur, c-am verificat cu ochii&mina mea) dintre cei care n-au prins si drept urmare nu-si amintesc teribilul, groaznicul, infioratorul accident, dezastru si nenorocir* cunoscut in epoca sub numele de cod Y2K.

Aceasta catastrofa care a pus in cauza insasi continuarea existentei speciei umane, a distrus spitale, a prabusit avioane mari de pasageri care erau goale de pasageri (pentru ca acelasi dezastru a impiedicat pasagerii sa se suie in avioanele respective, cum a impiedicat dealtfel si decolarea lor), a blocat ceasuri digitale de 15$ bucata si a cauzat alte nespuse angoase si deploratii inginerilor specializati in domeniul IT s-a petrecut demult, demult de tot. Supravietuitorii sunt practic vorbind alti oameni, totul in jurul lor s-a schimbat, si ei au facut tot ce-au putut ca sa uite trecutul, viata tihnita si anii linistiti dinainte de groaznicul Y2K.

Nici unul dintre putinii supravietuitori nu mai povesteste astazi despre timpurile dinaintea catastrofei, toata lumea incearca sa uite, sa se adapteze la noile conditii, perchance to dream... Ei bine, eu nu. Ca de obicei. Eu imi amintesc, si va voi aminti si voua. Deci :

Prima imprimanta era un Epson FX 1000 daca bine-mi aduc aminte. Cu ace, format A3, pina tragea o linie intra in rezonanta, producind un sunet foarte specific, de rinocer la dentist. Avea cap tractor si tiparea pe listing, iar eu aveam topuri peste topuri de listing A3, pentru ca pe-atunci copacii erau abundenti si specialistii in IT rari, asa incit iti permiteai. De pe foile alea am invatat eu diverse chestii, precum ASCII pron si C. I-am turnat la tus Pelikan in cartusele ei cele imense, cite-o jumatate de metru de plastic negru pina i s-au tocit complet benzile textile, ajungind la urzeala.

early-genius-mousePrimul mouse era un Genius nu mai retin ce model, dar retin foarte clar, si palma mea retine mai clar decit mine pentru ca design-ul rotund nu se inventase inca. Nu in sensul ca nu se gindise nimeni ca totusi, ar fi o idee sa nu ne imbunghe colturile astea-n palme, da' din cauza ca inca nu se descoperisera metode de-a turna plastic in forme negeometrice la nivel industrial (adica ieftin si automat). Asa ca mai toate obiectele de plastic erau patratele, eventual trapezoidale. Si avea mouse-ul asta trei butoane, paralelipipedice si ele, ia hai sa-i caut o poza ca nu va puteti inchipui altminteri despre ce vorbesc.

Ei, in ilustratia din dreapta aveti o clona, al meu era original, avea o culoare mai apropiata de gri-ul corect si butoanele de culoarea cafelei cu lapte. Si se lega cu o mufa seriala de 21 de pini! Ceea ce era un lucru bun, pentru ca pe cele mai inguste era inghesuiala mare, si ceea ce-mi aminteste ca primele hacuieli pe care le-am facut pe calculator constau in a infige led-uri in mufele seriale si-a trimite diverse informatii pe seriala ca sa le fac sa clipeasca. Lasind la o parte imensitatea mufei, dati-va seama ca obiectul ala a fost o idee atit de buna incit sa merite sa fie clonat!!! S-au facut o groaza de clone dupa el.

Primul filtru de monitor... Ei si cu asta am zis tot deja, este ? Pai nu este. Primul meu filtru de monitor nu era versiunea de sticla polarizata, ci o plasa metalica cu ImPaMiNtArE, produsa tot de Genius. Sa precizez ca vedeai prin ea ca prin sita un ecran de 13 inch (din care marginile mai scadeau ceva) ? Pai sa precizez, ca nu ma costa.

Sunt curios ce-au de zis pe tema asta Lucian Mogosanu, Alex Chirila, Flaviu Comanescu si cine-o mai avea chef sa-si aminteasca.

---------
* Cu regret, dar enumeratiile mele sunt mai importante decit limba romana, asa incit de-acum exista substantivul nenorocir, un nenorocir doi nenorociri, intru totul sinonim cu nenorocire doar ca masculin nu feminin, si cu atit mai putin neutru.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

35 Responses

  1. inainte de microsoft word era un programel numit wordperfect...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 February 2011

    Si inca si mai inainte un programel numit WordStar, care-a ajuns pina la versiunea cinci, sau sase ? Si Lotus, inainte de MS Office. Si Novell Networks.

  3. la ce dumnezeu folosea al 3 lea buton?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 February 2011

    Pai ca despartire intre butonul din stinga si cel din dreapta.

    (Cea mai mare parte a conventiilor de utilizare a terminalelor sunt mai noi de cinci ani. Acum zece nu exista click hold ca sa selectezi sau right click cu meniu contextual decit in unele zone, nu ajunsese standardul de astazi. Butoanele erau programabile dupa cum i se ridica cheful developerului, si adeseori dadeai peste chestii dintre cele mai ciudatele).

  5. pfff ce porcarie. 3 butoane si toate inutile. mie cea mai mare inventie legata de soarece mi se pare scroll wheel. nu stiu cand a aparut ... mare lucru daca nu era de la inceput. adica nu, stiu ca am avut si unele fara ... pe vremea cand nu luminau rosu.

    in rest nu pare sa se fi schimbat ceva. adica a disparut ecranul de protectie. era firesc sa fie mancat de monitor.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 February 2011

    Pe vremea cind nu luminau rosu erau echipate cu bile de otel invelite-n silicon, si foloseau niste rotite gaurite si numaratoare bazate pe LED-uri UV. Dupa vreo zece ani asa au trecut la a incorpora un fel de cap de xerox, practic vorbind, si-o logica mai complexa - mai complexa azi, daca-i pina acolo, decit ce putea executa pe placile de juma' de kil calculatorul perioadei cu bila.

    Rotile de scroll au aparut cam prin 2000, dar implementarea lor uniforma e ceva mai recenta. Consumer driven standardization, asta a adus lumii web-ul, si de cite ori ne suparam ca nu se mai termina odata septembrie e bine sa ne gindim si din partea astalalta.

    Si imprimanta cu ace a disparut, da' banuiesc ca pe aia n-ai prins-o ?

  7. Mai oameni buni, trei butoane la mouse inca exista, pentru ca rotita aia de o ridicati in slava in general se poate si apasa - fix ca un buton. Daca nici nu realizeaza lumea spune ceva despre utilitatea celui de-al treilea buton, nu-i vorba. Altminteri pentru doritori exista muzee ale calculatoarelor, nu-i vorba ca "nu-si aminteste nimeni". Imi pare ca pentru cele romanesti chiar e unul la Baia Mare si stiu ca avea si Politehnica din Bucuresti ceva planuri cel putin (n-am idee daca pana la urma au ajuns ceva mai consistent decat planuri).

  8. Cred ca am un mouse ca ala din poza pe acasa intr-o cutie. Cat despre imprimante eu imi amintesc mai degraba de Star LC 10.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 February 2011

    @Diana Coman Nu exista! Ne pacalesti!

    @Dr.A Daca tin bine minte al meu l-am facut bucati construind din zisele bucati ceva obiect deosebit de util pe care memoria nu-l mai retine.

  10. canon bjc... super lux pt anii 90 :D

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 February 2011

    O da, ce tehnologie promitatoare era bubble-jet aia si cum n-a ajuns ea nicaieri...

  12. Imprimanta cu ace zici? E aia ciudat de lunga si cu bratul care se misca pe ea si folosea hartie cu gaurele pe margine si care din cand in cad se rupea? Stiu ca am vazut-o pe undeva pe la mijlocul anilor 90 intr-un birou de cotabilitate.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 February 2011

    Aia, tocmai. Si face zgomot.

    Apropo, ziceai ca te bagi la chestia cu stickerele ?

  14. acum acum, nu. sunt ocupat pana peste cap cu niste balarii si dosare & stuff. de luni ... de ce nu. desi pot sa-ti trimit de acum adresa si de luni sa le lipesc, nu?

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 February 2011

    Pai nu-i cu foaie de prezenta, e liber-profesionism lol.

  16. parcă nu gustai lepşe? oricum, mersi, şi-aşa nu prea aveam idei sau chef de scris :)

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 February 2011

    Ce-i aia lepse ?

  18. pluralul de la http://dexonline.ro/definitie/leap%C8%99%C4%83

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 February 2011

    Pai si io am dat cu tine-n palma ?!

  20. E ciudat wordpressu' ăsta ceva ce nu s-a mai văzut. Că nici pingback-ul tău nu a ajuns la mine și nici invers, deși wpu meu a zis că a dat.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 February 2011

    Mdap. Si al meu zice c-a dat, daca te ajuta cu oareceva.

    Mi-ar chiar place sa dumirim care-i in fapt problema, ca deja ma oboseste cu faza asta.

  22. Nu-mi dau seama exact care-i problema, dar momentan am înțeles că pingback-urile sunt trimise prin XML-RPC către un URL standard pentru pingback. Care URL e luat din tag-ul cu link rel="pingback", aflat în header-ul paginii.

    La wordpress se întâmplă cel mai des ca adresa respectivă să ducă la xmlrpc.php, care primește pingback-ul cu POST și se ocupă cu toată chestia. Aș putea să simulez un pingback, deși nu știu dacă ajută. De la temă nu cred că e, fiindcă mie însumi îmi pot trimite pingback. Tot ce rămâne e vreo diferență între versiunile de wordpress (eu merg pe wordpress-ul standard și mi-am făcut update-uri când a fost, deci s-o fi bulit ceva pe-acolo).

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 February 2011

    Vezi tu, in majoritatea cazurilor ping-urile functioneaza just fine. Ai un exemplu chiar aici dinjos, si mai sunt care intra fara dificultati. Idem la mine, cind trimit, pe majoritatea blogurilor intra fara probleme. Dar uneori pur si simplu nu apar. Rareori.

    Prima-a doua oara m-am gindit ca mnoa, ori e owneru' dobitoc ori rau intentionat, n-am ce sa insist. Dar intre timp mi-e clar ca-i o problema de software care inghite o proportie din track-back-uri.

  24. Da, problema-i că fișierul ăla are vreo 3000 de linii și mi-ar mânca zile bune să-mi dau seama exact ce face. Momentan am văzut că există o variabilă $xmlrpc_logging care poate activează logging-ul și o să facă wp-ul să înregistreze toate tâmpeniile legate de pingback. E cam singura șansă să-mi dau seama de unde vine problema.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 February 2011

    Acum intelegi si de ce nu m-am apucat s-o rezolv :)

    Lazy management is good management.

  26. Dacă pe vremuri mai mergeau pingback-urile când le forțam oleacă, acum nici atât.

    Deci având în vedere că pingback-urile tot nu-mi merg, las un link aici cu ce am învățat din toată povestea, pentru că dacă mergeau nu era nevoie să mă apuc să învăț de ce nu merge, d-apăi să las pingback.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 January 2012

    In cazul asta concret nu ti-o mers pentru ca ai dat link la comment nu la articol si alea stiu sigur ca nu merg niciodata (decit daca adaugi link-ul simplu al articolului in rubrica speciala pentru pingback-uri).

  28. bai, voi scoate acuma warcraft 1. ca mi s-o facut dor. :D

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 January 2012

    @Mihai B sau doi.

  30. Neah, oricum nu merg deloc, am testat mai multe cazuri că încercam să-i trimit Dianei acum ceva timp și i-am băgat și link-ul de trackback și nimic-nimic. Știi ce-i aia, sunt moarte de-a dreptul și am luat codul bucată cu bucată și m-am uitat prin el și când am ajuns la wp-cron l-am lăsat. Adică mai bine-mi rescriu propria platformă de blog-uri, așa măcar știu ce tâmpenii am făcut eu, nu tre să stau să înghit prostiile altora.

    E posibil să aibă legătură și cu server-ul meu, da' i-am schimbat instanța de wordpress și am făcut debugging la baza de date, unde ajung corect link-urile de trackback. Dar atât, nu se duc mai departe, deci e de la ei.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Saturday, 28 January 2012

    Ii ajunge sa pui packet sniffer pe server lol.

  1. [...] “pe ţeavă” un subiect. În cazul de faţă, este vorba de o leapsă din partea lui Mircea; n-am înţeles exact ce vrea, aşa că o să scriu ce-mi vine mie la subiect. Tot cu calculatoare, [...]

  2. [...] ceva vreme speculam pe Trilemă despre pingback-uri și cam cum e posibil să funcționeze ele. Scriu aceste rânduri pentru că [...]

  3. [...] to put on paper the story of how I've ended up here and now, I feel compelled to extend the post on Trilema as much as I can. Allow me to unwind the tape to the times before personal computers were a thing, [...]

  4. [...] to put on paper the story of how I've ended up here and now, I feel compelled to extend the post on Trilema as much as I can. Allow me to unwind the tape to the times before personal computers were a thing, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.