Suc de gindac

Monday, 05 December, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Suna bine ? E chiar mai bine de-atit.

Vorbim de-un filmi de-al lui Tim Burton care-i poate chestia perfecta la care te poti uita cu niste copii. Are amestecate-n dozaj corect suficienta fantezie cit sa-l faca util mintii tinere, suficient curaj cit sa atinga chestii fascinante pentru copii dar si suficient echilibru cit sa nu cada-n gropile care-s si motivul pentru care parintii tind sa interzica "tot ce-i interesant" copiilor. Toate astea cladite pe suficienta structura cit sa-i ingaduie sa se tina deolalta.

Scena-n care proasta nevropata cu pretentii de actrita-ncepe sa cinte (si sa danseze!) dupa ce risese timp multiplu ca solutie de evaziune din fata presiunilor sociale e de-un umor dement, nici nu mai tin minte de cind n-am mai ris cu toata gura la un film (bine, mi se reaminteste din off ca saptamina trecuta, si inainte de aia saptamina cealalta, deci problema-i proasta mea memorie, da' orisicit). Personajul titular e foarte credibil si corect construit, si aceasta constructie ilustreaza ce ziceam mai sus : sigur c-o pupa cam cu forta si ori de cite ori are (sau isi face) ocazia pe nevasta clientului cu clientul de fata. Dar in acelasi timp cind o gidila pe la spate o scarpina usor pe burtica, n-o apuca de-o tita s-o piste de sfircuri. E, adica, suficienta fantezie cu suficient echilibru.

Wynona Rider are saisprezece anisori, si pentru saisprezece anisori se descurca chiar bine. Alec Baldwin isi joaca eternul lui barbat de bine si om senzitiv sau invers, ma rog, Geena Davis e-n mare forma, si poate asta-i cel mai bun film al ei, cit de absurd spre enervant v-ar putea suna asa ceva (poate la concurenta cu Earth Girls are Easy, si da, Thelma & Louise mi-a displacut).

Filmul merita vazut, si daca aveti plozi in intervalul de virsta corespunzator (de pe la noua pina pe la vreo paisprezece anisori) n-aveti scuze daca nu li-l aratati. Sigur, pe de cealalta parte daca n-aveti astfel de plozi probabil ca pierdeti ceva.

De exemplu, Beetlejuice. Adica suc de gindac.

———
  1. Beetlejuice, 1988, Tim Burton cu Alec Baldwin, Geena Davis, Winona Ryder. []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. da... bun bun... si Vincent :D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 5 December 2011

    Yee.

  1. [...] his mysterious disappearance into the choir invisible ? Could it have been perhaps just a leetal beeteljooce ? ———Conceivably because they all copy each other ad infinitum with a dedication [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.