Revelatie nocturna
Fiind cam extenuat urma sa ma culc devreme ieri. In final m-am culcat ce-i drept devreme, adica pe la 11 dimineata. Azi. Douasprazece ore mai tirziu decit era ideea, sau pe-acolo. Motivul il constituie o revelatie nocturna care m-a impresionat in atita masura ca n-am mai avut somn. Dar intii, o poza :
Deci, precum vedeti in imagine, anul este 850 AD, noi cu spor cercetam fuziunea nucleara, si avem un cont la bancile elvetiene. De 70,000. Si avem venituri anuale. De 1091. Pe tura. Ca un bonus, ca sa va chiar doara, nu am cercetat niciodata nici un singur bec. Zero. Procentul din GDP alocat stiintei a fost zero. Intotdeauna.
Ati ramas cu gura cascata ? E clar, trisez, da ? Sunt robotei. Mbine. Aveti aici salvarea.
Motivul pentru care am ajuns asa departe cu cercetarea este ca jucam pe Deity, care-i nivelul cel mai greu din tot jocul, pe-un fond rosu-singeriu. Si pe acest nivel (cel mai dificil din tot jocul, am zis ?) computerii capata niste avantaje de sa-ti bati copiii, recte termina orice minune in 4-5 ture, ceea ce... mai greu, in realitatea dura infruntata de jucator. Respectiv cerceteaza in draci, saptaminal cit altii intr-un an, unde altii = umanu'.
Motivul pentru care am atit de multi bani are de-a face cu modul corect de-a juca Civ 3. Pentru a intelege chestiunea, sa privim jocul in termeni de Casino. Deci, de unde vin banii pe care-i "cistiga" jucatorii atunci cind taxeaza populatia, sau de unde vine mincarea pe care-o "produc" omuletii din orase ? A, de la banca. Bun. Si beculetele depuse in contul cercetarii, ca sa descoperim chestii, unde se duc ele de fapt ? A, inapoi la banca. Bun. Da' daca in loc sa descoperim chestii cistigam bani ? Deci, nu punem taxe mici sa se faca stiinta, ci tinem taxe + luxuries 100%. Ce se intimpla ?
Pai, banii care in mod normal veneau la banca in contul stiintei ramin la noi in joc. Daca ii folosim ca sa cumparam o stiinta de la alt jucator, practic cantitatea de bani din joc e mai mare decit daca o cercetam singuri. Cu zece jucatori pe harta care fiecare produc 3,000 de comerturi banca poate fie vinde de zece ori Banking, cistigind 30,000 de comerturi, fie jucatorii pot fi ceva mai inteligenti de-atit, unul dintre ei da 3,000 bancii, ia Banking si-apoi il vinde tuturor. A, probabil ca nu va primi pretul intreg de 3,000 de la fiecare. Sigur ca nu. Da' atita timp cit primeste macar 300... pai... e ok.
Asa se joaca civ 3 : vindeti si cumparati stiinte. Asa am ajuns cu 70,000 in cont si cu 1000 beneficiu pe an (a fost si 1500 la unele momente) : fiecare dintre celelalte civilizatii imi datoreaza plati de cite 10, 20, 50. Pic cu pic se aduna. Ca rezultat, eu fiind singurul om din joc, adica singurul jucator rational, eu sunt de facto si liderul lor in ce priveste organizarea fluxurilor globale de capital. Eu impart beneficiile si eu colectez contributiile pentru actul cercetarii, si ca rezultat normal ca ma scald in bani. De fapt, eu sunt de facto banca nationala a jocului, stabilind valoarea monezii si fundamentindu-i existenta.
Ca atare, normal ca am toate resursele si toate produsele de lux disponibile. Lumea mi le ofera benevol, in schimbul stiintelor pe care le impart in stinga si-n dreapta, desi eu n-am cercetat niciodata nimic. Capitalism, frate.
Si-acum, sa vedem revelatia. Eu in general joc pe nivelul Monarch, care-i dificil, mai ales daca iti propui un joc echilibrat (daca aplici tactica Gingis Han despre care am discutat deja e simplu, sigur ca da). Ei bine, de-o curiozitate mi-am propus sa incerc tactica Megan Fox, discutata tot acolo.
Pina acum am incasat-o fara drept de apel de fiecare data cind am incercat sa joc Deity. E prea dur, n-ai sanse sa le tii piept. Da' de fapt, de ce-ai dori sa le tii piept, mi-am urmat eu rationamentul inceput acolo ? De ce sa-i superi pe computeri ? Nu-i mai bine sa-ti faci un singur oras, sa nu colonizezi niciodata, sa nu te bati cu nimeni ? Oare cum ar merge asa ceva ?
Merge foarte bine. Daca nu colonizezi nimeni n-are motive sa te invidieze. Nu cheltui efort si resurse pe settleri, n-ai nevoie de doua temple, de doua grinare, de doua nimic. Unul ajunge. Impreuna cu tactica stiintei descrisa mai sus toata chestia merge unsa : toti te iubesc pentru ca esti robinetul pe care vine informatia, iar daca cineva are dificultati... oricum n-aveai ce face cu banii, si i-i vei lua inapoi cu urmatoarea descoperire. Te intereseaza pina la urma daca o civilizatie anonima plateste 20 pe tura + 200 in cash sau 35 pe tura + 500 in cash pe o descoperire al carei nume l-am uitat ? Nu ? Nici pe mine.
Asta este intocmai si revelatia. Da' fiind, ca orice revelatie, o chestie personala, n-am cum sa v-o explic mai mult de-atit. Am notat povestea in caz ca poate va creeaza o revelatie proprie si personala, pe care oricum nu mi-o puteti explica.
Iara daca nu, nu conteaza.
PS. Situatia din imagine este indisputabil victoria mea, pentru ca am ajuns din nou in situatia in care limita este ceea ce vreau sa fac, nu ceea ce pot sa fac. Daca am chef sa ma apuc de produs tancuri orasele indiene din vest si sud vest vor cadea usor, dupa care din aproape in aproape pot cuceri toata insula, si distruge francezii (insula din est, la ora actuala ei sunt numero uno). Timp este bugat, o mie de ani, chef si rabdare sa fie.
PS2. Puteti sa va formati opinia intru totul eronata ca cele cinci-sase depozite de aur chiar conteaza. Nu conteaza. In fapt, de cercetat n-am cercetat niciodata nimic, banii produsi de mine insumi sunt o fractie infima din totalul averilor acumulate, productia e irelevanta pentru ca oricum cumpar tot intr-o tura, ca-mi pot permite... pe scurt... terenul nu conteaza. Deloc.
Sunday, 27 February 2011
foarte tare frate
Sunday, 27 February 2011
Ba, tu serios zici sau in gluma ?
Sunday, 27 February 2011
io rar glumesc dar lumea tinde sa ma ia in deradere :P
Sunday, 27 February 2011
Noa bine atunci, ca mie nu-mi plac glumele astea.
(Stii, sper, bancu' cu ardelenii Ion si Gheo.)
Sunday, 27 February 2011
vrei sa spui ca-s nacajit!???!?
Sunday, 27 February 2011
si betiv???
Sunday, 27 February 2011
Nu buei, simmr down.
Ion ii trage una peste cap lu' Gheo, asa din senin.
- Ma Ioanie, tu serios ai dat au in gluma ?
- Serios, ma Gheo.
- No bun ca mie nu-mi plac glume de-astea.
Sunday, 27 February 2011
Perioada jocurilor de strategie...
Monday, 28 February 2011
man, nu mai tin minte prea bine cum era in civ 3, dar din cate ai scris tu aici, mecanica jocului clar sucks. cm adica sa castigi cu un singur oras? :) pur nerealist.
ia instaleaza tu civ 4 bts si sa te vad daca duci jocul cu un singur oras. ala e joc adevarat, cu religii, corporatii. cel mai bun joc de multiplayer realizat vreodata. sa te vad acolo ce scoruri faci si pe ce dificultati.
Monday, 28 February 2011
Mihai n-a auzit de Vatican.
Tuesday, 1 March 2011
Ahahaha owned! By a girl!!!!1
Tuesday, 1 March 2011
ce vatican vorbiti acolo, mey?
Tuesday, 1 March 2011
Pai cite orase are Vaticanu' buey ppl ?
Tuesday, 1 March 2011
pai tot asa poti da si toate exemplele de oras-stat, cum ar fi babilon, sparta, venetia, genova, etc. nu au castigat ele insa nimic. nici vaticanul. :)
Tuesday, 1 March 2011
Pai de cistigat au cistigat, la un moment dat. Depinde si cum aplici perspectiva, sau cum tai macaroana. De exemplu civ se termina unde ni se termina noua imaginatia, cu robotics/plastics/spaceflight/fusion. Fapt este ca intre cacarezele astea si colonizat alfa-centauri e un spatiu asa... mare. IMENS. La fel de bine puteau venetienii face un civ in care lumea se termina cu descoperirea galleon-ului spaniol, si porneau cu el prin spatiu spre alfa-centauri.
In al doilea rind, e o subtilitate interesanta aici : ca sa cistig trebuie sa fac niste chestii foarte... totalitare. E nevoie de niste decizii inspirate si absolute, care contravin simtului comun, sa ma apuc sa fac tancuri, sa le concentrez in anumite puncte intr-un mod excesiv si la care jocul nu se gindeste, pe scurt, e nevoie de-un geniu. Nu in sens de om exceptional, in sens de fiinta de dincolo. Faptul ca diverse orase-state "nu au cistigat" in istoria noastra poate deci insemna ca nu au avut un Mefisto la dispozitie s-o faca, si nu neaparat ca n-ar fi avut resursele. Uite la nemti, mai-mai cistigasera, prin 1940 nimeni nu se gindea ca mai scapa englezii.
Tuesday, 14 June 2011
esti un vierme irelevant si asa vei ramane pt totdeauna... bani din blogging nu vei ajunge sa faci niciodata pentru ca esti prea prost sa faci asta... faci umbra pamantului degeaba.
Tuesday, 14 June 2011
ma sugi.
Tuesday, 14 June 2011
limbric prost.
Tuesday, 14 June 2011
adu-l pe ma-ta...
Tuesday, 14 June 2011
vezi ca a intrebat perfu de tine... cica vrea sa-i mai faci o muie ca ia placut tare mult aia de data trecuta...
Tuesday, 14 June 2011
Bine ai venit pe interneti.
Friday, 7 February 2014
pai tot asa poti da si toate exemplele de oras-stat, cum ar fi babilon, sparta, venetia, genova, etc. nu au castigat ele insa nimic. nici vaticanul. :)
Friday, 7 February 2014
Bai ce tare seoism ai tu in tine.