Responsabilitate personala

Friday, 14 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Toata discutia a pornit de la un articol despre o chestiune interesanta pina intr-acolo incit ar merita poate un articol separat : Twitter s-a apucat si-a contestat in instanta un gag order.

Ideea e cam asa : diverse entitati statale si parastatale incearca sa-si externalizeze costurile preluind munca facuta de altii, sau punindu-le altora in circa munca lor. De un exemplu banal, orice firma are largi obligatii de-a pregati documentatii care sa usureze munca fiscului, sa nu mai aiba nevoie aia sa se chinuie. Intr-un sistem cu adevarat adversarial fiscalizarea ar arata mult mai interesant, vine zapciul cu ce dovezi are el, produse cum le-o fi produs ca ai realizat venit, tu vii si i le contesti, eventual cu ce dovezi ai ca vorbeste prostii si gata, s-a anulat impozitul si pe anul asta, trecem mai departe. In sistemul nostru e fix dimpotriva, tre' tu sa aduni de fraier tot soiul de hirtii pe care sa le ordonezi frumos dupa cum doreste vampiru' si sa i le prezinti ca sa-si poata intemeia tot el cererile impotriva ta, e ceva ce nu se poate povesti.

Asta cu fiscul e un exemplu banal si usor de observat, dar practica merge mult mai in adincime. De exemplu, se cer intr-o veselie informatii de la diverse servicii de Internet, ca-s ele ISP-uri, social media, ce-or fi dinsele. Ce sa se mai oboseasca "autoritatea" cu munca, da doua telefoane sau trimite doua email-uri si gata, primeste frumos aranjate pe ani si alfabetice toate informatiile. Trai, neneaca.

Ca un virf de mizerie autoritarianista, incepind cam cu anul 2000 americanii au trecut la o utilizare foarte interesanta a mecanismului numit "gag order" (care decurge din dreptul suveran al tribunalelor de-a impiedica publicarea documentelor secrete prezentate in cadrul proceselor sub rezerva pastrarii secretului asupra lor - initial o masura cu totul exceptionala, destinata a usura rezolvarea rarelor cazuri in care problema nu se putea rezolva pe canale normale si extinsa pe incetul, din lene, pina la aproape completa universalitate) : chipurile companiile care primesc cereri de-a furniza informatii n-au dreptul sa anunte pe nimeni, eventual nici chiar proprii avocati (nu rideti ca asa credeau timpitii lui Bush ca merge legea in tara lor acolo).

Evident ca asa practici nu au nimic in comun nici cu libertatea cetatenilor, nici cu statul de drept nici cu o societate democratica, ci sunt cele mai pure si evidente macule ale tiraniei, "insemnate cu pata putrejunii de natura" vorba poetului. Totusi, majoritatea companiilor de azi, ca si majoritatea negustorilor din toate timpurile n-au nici un fel de preocupare morala, si tot asa cum IG Farben n-a avut nici o problema in a incasa milioane pentru a produce gaz pentru combinatele de impachetat fum de evrei, nici Amazon, Mastercard sau Facebook n-au nici o problema. Cu nimic.

Twitter a ales altceva, a ales sa faca parte din foarte selecta si foarte respectabila grupa de companii care nu vor face chiar orice pentru bani, si a ales corect. Chestia asta e respectabila si respectata. Chestie care a dus la o discutie destul de interesanta :

Mircea Popescu :
Twitter kicks ass. http://www.wired.com/threatlevel/2011/01/twitter/

InLinieDreapta :

RT @Mircea_Popescu: Twitter kicks ass. http://j.mp/fjQre0 ai frate. si tu esti fan al anarhistului aluia penal?

Mircea Popescu :
@InLinieDreapta Nu ma prea intereseaza persoana. Sunt fan al informarii publice.

InLinieDreapta :

@Mircea_Popescu deci tu crezi ca nu ar trebui sa existe secrete de stat? dar operatiunile de spionaj, ar trebui si ele publicate in ziare?

Mircea Popescu :
@InLinieDreapta Daca un ziar face rost de detalii de asa natura are minim datoria morala sa le publice.

InLinieDreapta :

@Mircea_Popescu si daca asta inseamna spioni deconspirati si oameni morti.. sa zicem ca SUA avea spioni in URSS si aparea la tv? cum e?

Mircea Popescu :
@InLinieDreapta Draga, oamenii aia si-au asumat ca daca-si fac prost meseria o mierlesc. De responsabilitate personala ai auzit ?

InLinieDreapta :

@Mircea_Popescu eu da, dar unbernascisitul Assange, chiar mai nascisit ca tine, de felul lui, nu a auzit :D

Mircea Popescu :
@InLinieDreapta N-am inteles ? E perfect legal, in toate tarile civilizate, sa publici informatii secrete. Si e chiar ce ai de facut,ca ziar

InLinieDreapta :

@Mircea_Popescu ziceai ceva de responsabilitate?

Mircea Popescu :
@InLinieDreapta Da. Faptul ca spionii isi fac meseria prost nu poate fi un motiv ca sa-i obligam si pe ziaristi sa-si faca meseria prost.

InLinieDreapta :

@Mircea_Popescu cum si-au facut astia meseria prost in cazul assange, de ex?

Mircea Popescu :
@InLinieDreapta Cum de are Assange documentele lor cele secrete ?

InLinieDreapta :

@Mircea_Popescu hackareala. ce intrebare e asta?

Mircea Popescu :
@InLinieDreapta Cum adica ce intrebare e ?E singura intrebare care conteaza. Trebuiau sa aiba grija de secrete.N-or avut, asta e. Mor oameni

InLinieDreapta :

@Mircea_Popescu da, dar daca hackerul ar fi fost un om respinsabil nu ar fi facut turul televiziunilor sa dea interviuri, nu ar vrea sa fie un star international ca albinosul nostru narcisist. daca ar fi fost un om responsabil ar fi facut altceva

Mircea Popescu :
@InLinieDreapta Nu-i nici un hacker mei, drac stie de unde ti-o venit ideea. E un leak, cineva a venit cu hirtiile-n brate.

InLinieDreapta :

@Mircea_Popescu ai ba Mirceao, ma asteptam la mai mult de la tine :)) bine ma, hai o lasam asa

Pustiul (pentru ca un pusti semneaza pentru conceptul ala abstract cu "in linie dreapta") e un tip de treaba si inimos, care se identifica el asa simbolic cu "dreapta". Ceea ce-i foarte bine.

Ce-i mai putin bine este ca nu intelege (inca) chiar complet si chiar corect fundamentele teoretice a ce inseamna dreapta asta, pentru ca tot asa cum tara-i poporul, nu tagma jefuitorilor nici dreapta nu-i complexul militaro-industrial, nici al americanilor de azi cum nu era al nemtilor la 1940 sau al italienilor idem. Ma rog, al italienilor mai mult gargaro-retoric, mai putin industrial si cu atit mai putin militar, dar sa trecem.

Cred totusi ca acest articol e un bun inceput. Si, eventual, Kant.

This post brought to you by the Julien Assange Is More Politically Right Than You Foundation (JAIMPRTYF).

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. Un spion nu-şi poate asuma răspunderea pe munca administrativă a altora, doar nu vorbim despre cum se desconspiră singur? Ca parcă acolo te-o îmburdat omu', ziarele US publică, URSS citesc presa şi dau drumu KGBului. Care era interesul cetăţeanului US să afle că "avem spioni la ruşi"?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 January 2011

    N-am inteles ? Cine zice ca "nu-si poate" ? Daca nu-i convine isi poate gasi o meserie onesta.

    Nu-i o chestiune de "interes". Altfel, care-i interesul cetateanului US sa nu-si imparta averea lu' Bill Gates ? A, ca ei nu-s URSS, si nu se conduc dupa interese de-astea prost intelese ? Mbun atunci.

  3. Spionajul bun al americoaielor si spionajul cel rau al cinezilor. Ntz,Ntz... Cum nu stii tu sa faci diferenta intre ele.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 15 January 2011

    Cum! CUM!!!!

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.