Ravase de pe-o insula pustie

Sunday, 07 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cunoasteti vre-un pescar de-asta fanatic ? Eu cunosc vreo zece. Au toti o chestie in comun, si-anume, colectia de scule. Parca ei nu se simt pescari daca n-au nustiu ce undite, nustiuce mulinete, drac stie ce chitibusuri de-ale lor. Cind se apuca de "discutii" cu tehnica-n fata parca-s copii de-aia de gimnaziu facind schimb de timbre, sau de machetute. Isi compara lingurile, creeaza subtile ierarhii bazate pe cele mai obiective considerente.

Care se intimpla dealtfel ca-s cu totul irelevante, asa obiective cum sunt ele. Hai sa fim seriosi, nu poti pescui fara nustiuce lingura ? De ce sa nu poti ? Poti pescui cu mina. Stiu, c-am pescuit. Poti pescui cu un bold indoit, legat cu sfoara de cinepa de un bat rupt din pom atunci pe loc. Stiu, pentru c-am pescuit. Ce diferenta poate sa existe, obiectiv vorbind, intre lingura XVC-619 si lingura MBB-212 ? Sau cum drac le zice, ca n-am rabdare sa ma documentez. A, ala primu' e cu 0,18% mai eficient in conditii de turbiditate ridicata in timp ce ala din urma e cu 0,16% mai eficient in perioadele de maxima activitate solara ?

Bine frate. Si stau baietii si masoara activitatea solara si turbiditatea apei, ca sa-si adapteze sculele situatiei concrete la nivel de 0,1%. Vorba ceea, e obiectiv, deci nu-i minciuna. Obiectiv-irelevant, ca ce-or prinde ei nu depinde de factorul ala de unu la mie (si exagerez grav de tot, in realitate-i mai aproape de unu la un milion...ard sau ceva). Ce-or prinde ei nu depinde de factoru' ala de unu la mie, dar de-aia ei tot nu pot (deci nu pot, da ?) sa pescuiasca daca n-au scula X. Nu pot.

Chestie care ne duce imediat la intrebarea de bun simt, pe care-o tot adresez acestui tip de cetatean, si anume : daca ar fi pe o insula pustie, fara nici o posibilitate de-a mai reveni in civilizatie veci pururi, ce-ar alege, situatia a) in care se afla pe-o insula plina de pesti de toate felurile da' n-are nici un fel de scule absolut si nici nu poate face rost, sau situatia b) in care se afla pe-o insula unde se gasesc ingramadite toate (absolut toate!) instrumentele de pescuit facute vre-odata de om, de la egipteni (care nici macar nu mincau peste) si pina la japonezii contemporani, in dublu exemplar, da' nu exista nici un fel de peste, deloc, si nici nu va exista nicicind ?

Este ca-s sadic ? Ei, n-o sa va vina sa credeti (afara de cazu' ca stiti deja), da' pescarii adevarati prefera situatia b. De ce ? Nu e clar. Amatorii, oamenii care mai ies la un pescuit fara pretentii si fara mari pregatiri ar prefera situatia a. Dar pescarii adevarati n-au ce face acolo. De ce ? Pentru ca pescuitul adevarat nu este despre pesti. Este despre scule.

Ridicol, asa-i ? Mbine. Hai sa va intreb atunci altceva. Daca ar fi sa va duc pe-o insula pustie, fara nici o posibilitate de-a va mai intoarce veci pururi, ce-ati alege, situatia a) in care sunteti inconjurati de o groaza de femei care mai de care mai frumoase, doritoare, binevoitoare si interesate (evident toate nude), da' n-aveti penis, deloc, sau situatia b) in care aveti o frumusete de organ care-i idealul perfect si fascinant al oricarei femei, doar ca nu exista nici o femeie pe-acolo si nici n-are sa vina vre-odata ?

Si-o sa rideti, da' barbatii "obisnuiti" prefera situatia a, ca vorba ceea, cit ai degete si limba... in timp ce don juanii adevarati, narcisiacii consumati prefera situatia b, oricit de ghei ar suna. Pentru ca, inca o data, profesiunea-i despre scule, nu despre pesti.

Vedeti voi, dragii mosului, intre situatia a) in care avem materii prime de toate felurile in completa abundenta, da' nici un fel de stiinta, cunoastere ori tehnologie, si situatia b) in care avem cea mai avansata tehnologie imaginabila da' nici strop de materii prime si resurse disponibile... Omenirea se muta incet-incet. Dinspre a inspre b. Si chestia asta se numeste, nu-i asa, progres. Este sensul imanent al istoriei, este ? Pai este. Profesiunea-i despre scule, nu despre pesti.

Este ca-i interesant cite lucruri ne poate spune despre noi insine o insula care pina acum cinci minute nici macar nu exista ? Ei, asta e. Bine-ati venit, faceti-va comozi. Nu exista nici o posibilitate de-a va reintoarce.

Sa v-aduc niste scule ceva ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

  1. Eu vreau o pizza ... cu ananas.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 August 2011

    Si daca Ana n-are nas ?

  3. Atunci are pere? Mere? Merg si alea ...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 August 2011

    Ama u ramas.

  5. deci universu-ntreg e-o scula mare care transforma materii prime, haos primar adica, in (diverse) scule gen. entropia nu iexista....

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 August 2011

    Pai entropia nu exista. Ea este.

  7. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    7
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 7 August 2011

    Oi fi fiind si tu vreun pescar de le stii pe toate ca un om mare :P
    Mai, io-s pescar, prind si-am prins peste cu mana de cand ma stiu (mai greu acum printre si sub pietre si la radacini, ca s-au imputinat simtitor), prin si-am prins si la pripon, am folosit si scule cu momeli care mai de care si care si spun ca se cunoaste. Cu lingurita care se invarte am prins avat unu dupa altul si nu o intrat nici macar un salau, la lingurita saltareata am luat salai si stiuca si nu o intrat nici un avat. Asa cum am prins somn la coropisnita, ficat de pui si alte cacaturi, asa n-am prins la mamaliga sau la cosas.
    A, ca poti sa te adaptezi locului si sa gasesti momeala de-aia bastinoasa (cum ar fi mrene la boabe de struguri rosii), asta ii altceva, da nu se reduce totul numai la scule, ci cantitatea si soiurile de pesti prinsi sunt in stransa legatura cu momelile si cu sculele.
    Sunt sigur ca avem definitii diferite despre pescari si nu stiu de ce naiba banuiesc ca pescarii tai is defecti.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 August 2011

    Ai mei is mai americani, asa. Corporatisti cu cataloage si-o viziune inginereasca a realitatii. Tu ai noroc ca esti taran de-ala.

  9. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    9
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 7 August 2011

    Viziune inginereasca zici? Ca cu gaina? Adica, la o crescatorie, mureau gainile pe capete, trii doftori veterinari nu au fost in stare sa gaseasca leac. Se gandesc bietii oameni sa-l intrebe si pe inginerul mecanic (care avea o viziune inginereasca a realitatii) daca poate sa gaseasca leac. Scrie biet inginer cam 100 de coli in noua ceasuri, dupa care, intrebat daca se poate rezolva, raspunde "Daca gaina ar fi sferica si ar trai in vid ... "
    Din pacate, taran, in ziua de astazi, o ajuns sa fie implicit la modul peiorativ.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 August 2011

    Pai taran este peiorativ, si anume : daca e sferic si traieste-n vid.

  11. Al cinquelea Hipster`s avatar
    11
    Al cinquelea Hipsterinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 7 August 2011

    2H ii un taran sferic (care mai bine se rostogoleste decat paseste) care pluteste la modul peiorativ. In vid.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 7 August 2011

    Pai si cum pluteste el in vid, mei Arhimede mei ?

  13. Al cinquelea Hipster`s avatar
    13
    Al cinquelea Hipsterinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 7 August 2011

    Pai da. Vid pe vid se scoate, ha ha.

  14. Marius`s avatar
    14
    Marius 
    Monday, 8 August 2011

    Sincer sa iti spun nu cred ca vei avea succes cu asta. Iti urez succes si sper sa sa te descurci sa iti tii vizitatorii aproape!

  15. Vexare`s avatar
    15
    Vexare 
    Monday, 25 March 2013

    Ce esti hater pe oamenii mandrii de ea si care-o bibilesc.

    De la jucat puta treci la jucat cu undita la maturizare.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.