Puterea socializarii

Saturday, 01 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Citeva date de plecare : galbinaria, adica ingalbenirea sclerelor si apoi a tegumentelor este un semn foarte rar al unei stari nesanatoase a organismului. Nu stiu daca ati apucat sa vedeti pina astazi douazeci de oameni atinsi de problema, dar probabil ca nu, afara de cazul ca lucrati la spitalul de ficati.

Pe de cealalta parte galbinaria este si un semn foarte clar al bolii, e limpede si fara discutii o problema hepatica. Niciodata omul nu ingalbeneste fara motiv, si niciodata din alt motiv : intotdeauna in suferinta este ficatul. Majoritatea populatiei are suficienta cultura medicala cit sa recunoasca gravitatea acestui semn, sa cunoasca sursa lui scl.

Ei, si-acum faptele. Niste oameni din Russia, ca la vreo mie asa, ca ordin de marime sa consideram, au dezvoltat hepatite toxice, mai fulminante sau mai potolite, ca rezultat al consumarii de votca contrafacuta, la care se adaugase Extrasept, un dezinfectant compus in mare parte din alcool etilic, si-n mica parte dintr-o substanta mai degraba toxica. Fiind liber de taxe, samagonul astfel botezat a adus un profit frumos "producatorilor" si niste probleme de sanatate consumtorilor. Reportajul a fost semnat pentru BBC de John Sweeney, tipul pe care poate vi-l amintiti cu ocazia descoperirii cauzei reale a mortii unor copii, cu care ocazie a scos niste femei din inchisoare si pe Sir Roy Meadow din rindul doctorilor autorizati in Regat.

Ei, si-acum rationamentul. A bea e un act social in Russia. Nu bei de unul singur. Pe de cealalta parte, cu necesitate tot alcoolul dintr-o zona este fie contaminat, fie necontaminat. Samagonul provine din niste cazane, la care fie se adauga fie nu se adauga otrava, nu exista cazane produse de firma lui Schroedinger inca. Toxina este toxina pentru toti, cum orice om impuscat prezinta o gaura-n el pe unde-o intrat glontu', tot asa orice om otravit prezinta simptome de otravire, fara exceptii.

Deci logic vorbind niste oameni au sezut si-au vazut cum cazurile de galbinarie apar printre ei. Si se inmultesc. Si se tot inmultesc. Moment la care si creierul unei reptile, si creierul unei mamifere ar fi realizat ca totusi, aici este o problema. Sa nu mai pastem in valea asta, sa nu mai bem in baru' asta, sa nu mai bem din riul asta.

Dar nu si creierul "superior" al unor "oameni", maimute adulte crescute in Russia comunista si socializate intru grup. In cazul lor, faptul ca toata lumea bea e o dovada mai importanta in favoarea tezei ca "totu-i in regula" decit poate fi faptul ca toata lumea face galbinarie o dovada in favoartea tezei contrare.

Faptul ca toata lumea face galbinarie ar fi, pentru un intelect capabil de actul ratiunii, un semn deosebit de ingrijorator : semnul e rar, e neinselator, clar si fara dubii exista o problema. Dar pentru intelectul socializat intru grup functionarea este exact inversa : daca toata lumea face galbinarie, pai inseamna c-o fi buna si galbinaria asta. Progresam, construim galbinismul. Mai ad'o votca.

Daca va intereseaza sa aprofundati tema, va pot recomanda de exemplu acest articol (in limba engleza). Daca va intereseaza doar concluziile, ele sunt simple : salvarea nu vine niciodata din apartenenta la grup. Bunastarea nu vine niciodata din apartenenta la grup.

Tot ce putem face, tot ce merita facut si tot ce conteaza vom face noi insine, cu miinile noastre proprii, folosind capul personal din dotarea fiecaruia. Restul e otrava.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. ase-i

  2. 1. Otravă, că doar tre să ne înjumătăţim în 30 de ani. Nu fiecare-n parte...
    2. De ce RuSSia şi nu RuSia?

  3. P.S. Uite-acum iar, am citit o altă postare şi m-am întors la aceasta să mă uit la comentarii. Mi-a mai luat un punct...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 January 2011

    @Anca A, pai clar de ce ti-a facut asa, uite aici se explica clar cum functioneaza masina : http://trilema.com/2010/logica-continutului-platit/

    Practic, avind cite trei gratuite in 24 de ore, atita timp cit n-au trecut 24 de ore iti consuma credite cind citesti articole noi. De fiecare data.

    Si Russia pentru ca asa se numeste, Россия, Rossiya.

  5. Oamenii nu sesizeaza ca sunt otraviti pentru ca a te-mbata este considerat nesanatos in sine, multi fiind alcoolici. Ei pun efectele nocive pe seama betiei in sine.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 January 2011

    Ceea ce-i o prostie din capul locului, da' probabil ca ai dreptate.

  7. Laurentiu`s avatar
    7
    Laurentiu 
    Sunday, 2 January 2011

    "Daca va intereseaza doar concluziile, ele sunt simple : salvarea nu vine niciodata din apartenenta la grup."
    Ca sa conduci plutonul, trebuie sa iesi din pluton! Si totusi ce este salvarea?
    "Tot ce putem face, tot ce merita facut si tot ce conteaza vom face noi insine, cu miinile noastre proprii, folosind capul personal din dotarea fiecaruia. Restul e otrava."
    Cine traieste pentru sine? Nimeni... toti traim pentru placerile noastre sau ale altuia!

    P.S.

    Ce este sinele?

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 January 2011

    Nici macar nu se pune problema sa conduci sau sa nu conduci plutonul. Eventual mai bine formulat ar suna "ca sa te urmeze plutonul tre' sa nu marsaluiesti in pluton".

    Toti oamenii traiesc pentru sine. Animalele domestice traiesc pentru altii (oameni) in timp ce animalele salbatice traiesc pentru alte (animale).

    Sinele este fiindul fiintarii.

  9. Gata, m-am lamurit :) Traiasca pornirile antisociale ;)

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 5 February 2011

    Antisociatia salveaza natia.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.