Portrete robot - dorelul
Dintre cele sase-sapte milioane de utilizatori de internet din Romania se desprind destul de clare niste categorii mai degraba omogene, ai caror membri componenti sunt perfect reductibili la arhetip. Aceasta stare de lucruri este foarte convenabila, pentru ca reduce complexitatea interactiunilor, si ingaduie o mai eficienta filtrare a mesajelor. Ma gandesc ca daca sistematizez putin teoria, de exemplu notand niste portrete robot, imi va fi cu atat mai usor sa clasific si sa filtrez pe viitor, plus ca am sansa sa indrept eventualele erori.
Ziceam eu acum nu mai putin de un an de zile (pfoai ce-a trecut vremea!). O idee buna merita continuata, ca atare al doilea din serie, dorelul. Acest tip de utilizator de internet e numit astfel in amintirea unui Dorel anonim care si-a adus contributia lui la propasirea patriei, precum urmeaza :
Un excavator al Societaţii de Drumuri Municipale Timişoara care pe data de 17 Mai 2008 lucra pe strada Alexandru Vlahuţă a agăţat cu cupa branşamentul la o conductă de gaz, smulgând-o. Gazul metan s-a acumulat în subsolul imobilului cu numărul 10, în urma exploziei declanşându-se un incendiu care a distrus în întregime casa. După acţiunea în instanţă a proprietarilor, Tribunalul Timiş a decis prin sentinţă executorie că SDM este vinovat şi trebuie să plătească 117.586 euro reperezentând contravaloarea bunurilor din imobil, 150.000 euro daune morale, 22.669 euro diferenţă pentru refacerea locuinţei şi peste 6.000 lei cheltuieli de judecată.
Cazul nu e singular, apropo, tot in 2008 o alta echipa de dorei au produs o detonare similara, tot in Timisoara, aceea soldata cu victime, murind proprietarul plus un trecator acoperit de darimaturi. Ancheta penala respectiva nu-i inca finalizata, facindu-se "expertize". Anul trecut a mai murit o tinara in conditii similare, pe strada Crisan etc etc.
Revenind, dorelul online este acel personaj care "a facut un liceu si degeaba, ce rost mai avea sa faca si facultatea ?!?!". Intrebarea nu-i neaparat retorica, dat fiind ca-n Romania chiar exista o groaza de pseudo-facultati in care dorel intri si dorel iesi.
Ca rezultat, dorelul are niste repere intelectuale inadecvate lumii civilizate, se preocupa de probleme cel mult marginale (sunt oare femeile curve ? sunt tiganii niste oameni rai in totul lor ? vor ungurii sa ne fure Ardealul ? sunt politicienii masoni sau mai degraba sunt masonii politicieni ? care-i data exacta a sfirsitului lumii ? cine-ar cistiga intr-un meci de box Maria Tereza - Golda Meir ? etc scl) si intimpina dificultati dintre cele mai rizibile. As putea sa alatur intru ilustrare mutra lui Sebi Bargau de exemplu, da' mi-i cam lene, si-n plus am auzit din auzite ca uneori cam pute, asa ca ma tem sa nu-mi inverzeasca literele pe-aici sau ceva. Plus ca tehnic vorbind n-are inca anii, dorelul adevarat are un treizeci si ceva spre patruzeci-cincizeci acolo, timp destul cit sa se fi acumulat niste experiente "de viata" prost intelese si rau interpretate.
Dorelul internauc e mare consumator de mircea badea, zoso, arhi, filmulete funny, bancuri, timpenii dintre cele mai diverse, care traduc in sfera ideala comportamentele lui bizare din viata de zi cu zi, unde isi face cruce in dreptul bisericii si cinci pasi mai jos scuipa pe trotuar, inghite saorma, fastfood-uri si prajeli diverse, bauturi acidulate, bere ieftina, seminte de floarea soarelui, iubeste tradarea dar uraste pe tradatori (sau invers, dupa caz) si asa mai departe. Citeste "ziarele" daca au poze in ele (motiv pentru care presa devine tot mai ilizibila, comparati o Dilema de azi cu un NU sau 22 din 1991) si idem citeste (si crede) toate prostiile scrise de-un alt dorel pe cite-o obscura pagina uitata de FSM.
Ce cauta el pe Internet, totusi ? Pai, in primul rind, ciudatenii. Intuitiile care au facut gloria Evenimentului Zilei acum douazeci de ani sunt in continuare perfect aplicabile, dorelul tot gaini cu trei picioare care nasc pui vii vrea sa vada. De fapt, dorelul nu se schimba prea mult, sau prea repede, e om serios si de incredere.
In al doilea rind, chestii de ris, da' daca s-ar putea sa nu fie nici in scris nici prea complicate. Ideal cade cineva sau ceva, eventual ceva pe cineva sau cineva pe ceva si-i bine. Chiar perfect. Contrar asteptarilor dorelul nu-i mare consumator de pornografie, eventual gagici topless, da' nu-l atrag nici actele sexuale (ori dintr-o frica adinc ingropata ca daca vede organe masculine poate-i gheu, ori din cauza ca-i prea complicat de urmarit ce fac aia acolo) nici alte minuni.
Filmele sunt in general prea lungi pentru un dorel adevarat, el preferind oricind episoade de jumatate de ora din ceva serial unui film de-o ora si. Totusi, prefera sa consume chestiile astea asa cum sunt livrate de televiziune, pentru ca pe Internet nu sunt pauzele publicitare tot din cinci in cinci minute care-n mod obisnuit ii ingaduie sa se reculeaga si sa-si traga sufletul intelectual din loc in loc, cit sa nu-si scrinteasca ceva de la efort.
Dupa citiva ani de stagiu internaut satisfacut dorelul progreseaza la starea lui finala si definitiva, de prost pur si simplu. In aceasta versiune completa e responsabil pentru vasta majoritate a interactiunilor nefericite online, scotind peri albi moderatorilor de forumuri, blogaritelor pe la 30 si ceva, institutiilor statului, diversilor profesionisti etc cu parerile lui de ciubota la care de altfel tine cu dintii.
Teoretic vorbind e posibil sa progreseze inspre alte categorii cu trecerea timpului, da' in practica eu n-am pomenit de asa ceva (si rog cititorii sa exemplifice, daca pot, ast miracol - din ce-am vazut eu dorelitatea se vindeca doar pe copirseu).
Sunt minim doua milioane de dorei pe Internetul romanesc. Probabil sunt vreo cinci. Va sfatuiesc sa ginditi in termeni practici : daca reusiti sa ridicati numa' cit de-un milimetru pe fiecare tot ies citiva kilometri de contributie personala a dumneavoastra la imbunatatirea lumii, ceea ce nu-i putin. Eu personal n-am absolut nici un fel de rabdare pentru aceasta ingrata sarcina, da' am in schimb tot respectul pentru cei dispusi sa se minjeasca cu ea.
Chit ca probabil nu vom putea sa fim prieteni.
Monday, 18 April 2011
nu stiu cum de nu ai ajuns tu antropolog social.
Monday, 18 April 2011
Pentru c intre niste sute de dolari pe luna si niste sute de dolari pe ora am preferat ce-ar prefera oricine cu capu' la el ?
Monday, 18 April 2011
Fara "dorei" n-ar exista clasele superioare.
Monday, 18 April 2011
Depinde daca privesti jumatatea plina sau jumatatea goala.
Daca privesti jumatatea plina, fara dorei clasele superioare ar avea ceva [mai mult] de munca pentru a fi superioare.
Monday, 18 April 2011
De acord, dar ce facem cu doreii in cazul asta?
De educat nu prea se educa si de eliminat nu prea se elimina singuri. Alte variante exista? Sau chiar daca mai urca o treapta in evolutia lor, vin altii din urma sa mentina raportul, sau chiar sa-l coboare.
Monday, 18 April 2011
Cred ca-i prost pusa problema in termenii "ce facem cu". Fiecare-i responsabilitatea sa proprie, noi nu facem nimic cu nimeni, ca n-om fi fascisti.
De educat se educa. Lent, infiorator de lent, cam asa de lent cum se transforma de exemplu padurea-n ogor. Oameni inteligenti cum suntem vedem in dificultati oportunitati, si presupunem ca lucrurile sunt asa dintr-un motiv, un motiv bun si intemeiat, si nu pur si simplu ca sa ne incurce pe noi, de-a dracu'.
Monday, 18 April 2011
E prost pus in masura in care nu te afecteaza si nu conideri ca trebuie sa intervii intr-un sens sau altul, ceea ce este discutabil.
De exemplu, daca se da o lege pentru dorei si clasele inferioare, in democratie legea aia afecteaza si clasele superioare care nu ar fi incalcat-o din principiu dar aplicarea ei inhiba anumite actiuni secundare.
Un exemplu concret. Daca eu sunt capabil sa conduc autoturismul cu o alcoolemie de 0.8 perfect iar dorelul pierde controlul si intra in stalp, mie mi se interzice automat sa mai conduc sub influenta alcoolului din cauza dorelului care nu poate sa faca acelasi lucru.
Monday, 18 April 2011
Mi se pare ca discutia asta dubleaza discutia de aici cu Lotus, din urmatoarea perspectiva : nu-i suficient (si nici macar necesar) sa identifici (de fapt sa creezi) niste concepte abstracte care sa-ti fie apoi imposibil de aplicat in practica. Sau cu alte cuvinte, problema mare nu-i daca tu sa consideri sau sa nu consideri ca "tre' sa intervii", tot asa cum problema nu-i deloc daca "soarele ne este noua util" au ba.
Problema mare-i sa reusesti cumva sa evaluezi si apoi sa identifici corect acele interventii care aduc beneficii. Indiferent de ce-ai vrea tu sa faci, ca daca ai facut o prostie putin conteaza ce "ai vrut" sa faci "de fapt".
In rest, ce zici tu sigur ca se aplica, faptul ca avem nevoie de lacat la fiecare usa doar pentru ca un 0,x% din populatie nu reuseste sa priceapa ca tre' sa bati inainte sa intri e un cost, daca te gindesti cit amar de metal zace in toate usile si lacatele alea degeaba. Cred ca exemplul tau e mult mai prost, dat fiind ca alcoolul chiar afecteaza pe toata lumea, rezultatele fiind mai degraba un joc al intimplarii decit datorate vre-unei imaginare "rezistente naturale la alcool".
Tuesday, 19 April 2011
dorei, gigei, coca, they go by many names... they are legheon. ofof mai mai...