Nu baga in gura!

Saturday, 19 February, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am un amic care are, pe linga nevasta, si copil mic : o fetita blonzie si cu ochisori albastri-cicoare. Promite, da' sa nu-i enervam doamna mama care de altfel ma si citeste.

Intr-o buna zi, fiind eu in vizita, sedeam la o poveste tihnita cu amicul, in timp ce femeia lui - pina de curind om in toata puterea cuvintului, cu facultate, rochii de seara si opinii de interes public - alerga prin casa de-a busilea. Dupa copila. Si "Nu baga in gura!"

La care eu, cu toata seriozitatea in voce si sclipind din ochisorii mei, care albastri nu-s da' expresivi ba da, i-am zis "Tu auzi ce prostii iti invata copila ?!". Despre mama adica, in sensul cacum sa inveti fetita sa nu bage in gura ?! Mnoa, femeia pe buna dreptate s-o enervat, si-am ramas ca scap numa' daca scriu pe blog in mod inteligent despre importanta si utilitatea bagarii in gura la copii si sugari.

Ceea ce ma si grabesc sa fac, si va atrag atentia ca nu vom discuta despre sini si suptul la sin, precum nu vom aborda tema frontal, ca nu suntem tauri. Suntem scorpioni, intepam dintr-o parte. Deci :

Stiti cum s-a descoperit hreanul ?

Da, hreanul, stiti ce-i, o radacina, ca si patrunjelul, doar ca iute. Iute-iute. Care se foloseste ca parte din procesul de productie-conserve, muraturi si alte asemenea din cele mai vechi timpuri, adica cu minimum o suta de ani in urma. De fapt, dinaintea inventarii scrisului.

Oare cine-o fi inventat hreanul ? Ce parere aveti, un barbat sau o femeie a inventat hreanul ?

Da' serios, alegeti una, ca-s curios, si pe urma va spun dinjos.

Anume, va spun dinjos ca nici una, nici cealalta. Hreanul a fost descoperit de un copil, asa cum toate alimentele necomestibile (si toate alimentele otravitoare) au fost descoperite de copii. Cum ? Pai bagind in gura.

Hai sa gindim logic : omul primitiv, sub forma lui pre-alfabetica de trib, ducea cu sine niste abilitati si priceperi, ca si omul contemporan, sub forma lui post-internetica de trib. Exact la fel. In cazul omului primitiv, abilitatile si priceperile aveau mai ales de-a face cu procurarea hranei, si in larga masura constau in a identifica diversele elemente comestibile din mediu. Asa incit adultii isi gaseau ce stiau ei ca se poate minca, pere si coacaze, afine si coarne, hribi si bureti si-asa mai departe.

Iara copiii bagau in gura. Si anume, tot. TOT. Ca rezultat, unii mureau. Altii nu mureau, si adultii constatind ca-i ok se apucau sa guste si ei. Practic copiii au fost pentru cea mai mare parte a istoriei omenirii gustatorii de bucate ai clanului lor. Pentru ca... pai pentru ca...

Pai pentru ca in termeni naturali un copil e ieftin, si-un adult e mai scump, ca-n termeni naturali se ia dupa greutate, si dupa inversul distantei pina la virsta reproducerii. Asa incit daca cineva trebuie sa moara pentru a afla daca hreanul e sau nu otravitor, usturoiul e sau nu otravitor, amanita e sau nu otravitoare... pai natural vorbind mai bine sa moara un copil decit un adult. Pentru ca un copil mai facem, chiar cu placere, iar un adult mai greu.

Sigur, conditiile s-au schimbat, copilul nu mai are ce descopri in mediul inconjurator, pentru ca omul a trecut de la a vietui intr-un mediu natural la a vietui intr-un mediu artificial, creat de el. Si-aici stim tot de-amanuntul daca-i otravitor sau nu, ba chiar si compozitia chimica, ca noi insine le-am facut. Ca atare, bagatul in gura nu mai are utilitatea aia de larg interes social de-acum douazeci de mii de ani.

Dar are altele, si tot de larg interes social. Peste vreo douazeci asa. Sau poate zece.

PS. Adri, te pup draga.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

26 Responses

  1. first!

  2. Iti dai seama cand au descoperit ciupercile halucinogene. Greu a fost sa se prinda ca Og Jr. halucina mai mult decat de obicei.

  3. Ajung la concluzia dupa primele paragrafe ca tu ai un fetish legat de hrean.

  4. io nu cred in durabilitatea mediului artificial. da' drepturile copiilor cine le-a inventat?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 19 February 2011

    @dAImon Hahaha, lurk moar!

    @krossfire Good ole days...

    @Luka D Si nu numai.

    @F Niste pedofili.

    Si anume, din soiul celor incapabili sa recunoasca.

  6. hreanul is #1

  7. Inteleg ca scrii pentru copila dupa cata atentie pui in argumentatie :D Intai ca de inventat hreanul cu siguranta nu l-a inventat un copil. Apoi, chiar daca un copil a servit drept cobai, tot nu prea are sens sa spui ca l-a descoperit pochilul (doar daca eventual a venit cu radacina la trib sa le spuna el ce sa manance).

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 February 2011

    @Ionut Fo sho!

    Bre acu ma gindesc... asta ar fi bun nume de partid. Hreanul National. HN!

    @Diana Coman Si de ce nu, ma rog frumos ? Ai impresia ca copchii nu scurma ?

  9. Scurma, dar si porcul scurma si roade de toate. In orice caz, poate descoperi, nu inventa. Apoi faptul ca a mancat si n-a murit nu inseamna nici macar ca a descoperit - pentru ca descoperirea e pana la urma constatarea aia ca ia uite, poti sa mananci chestia asta si nu mori. Chestie pe care probabil a facut-o un adult care se uita la ceva copii.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 February 2011

    Daca urmaresti stilistica, se trece de la propriul descoperire la impropriul "inventie" in paralel cu o abordare diferita a frazarii tocmai pentru a sugera ca facem misto in partea aia.

    Just, nu soarecii descopera, soarecii sufera, laborantele descopera. Dar totusi, macar atita jumatate de jerba putem lasa pe mormintul copilului necunoscut ? Nu ?

  11. Am observat trecerea de stil, dar altminteri nu vazui unde NU se face misto... Macar atata putem lasa din incercarea de articol, da :D

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 February 2011

    Haha, pai se face alt misto. Misto-ul complicat, in valuri, ca inghetata de ciocovanilie cu putintica cireas amara este specialitatea casei. Gelateria a la Popesciano.

  13. dar dilema e ... intre hrean si mujdei, ce ai alege?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 February 2011

    Pai depinde la ce se foloseste. Pentru pus pe prezervativ de exemplu, hrean, clar.

  15. da voi de ghimbir n-ati auzit ?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 February 2011

    http://www.google.com/search?q=site:trilema.com+ghimbir

    ;)

  17. ghimbir is for pussies

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 20 February 2011

    No, actually, it;s for assholes, before and during a good paddling.

    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ginger_Finger_for_Figging.jpg

  19. uuu, thats nasty. e un fel de lady gaga al chestiilor leguminoase.

  20. Imaginea asta e cea mai reprezentativa pentru ceea ce simt cand citesc ce spui aici http://shoppers.ro/i_feel_like.jpg

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Monday, 21 February 2011

    Cool.

  22. Eh, asta cam iesi inghetata, nu gelato...

  23. ... asta pe lângă faptul că odrasla la vârsta aceea explorează mai bine mediul înconjurător cu gura decât cu pipăitul (grație sensibilității crescute a centrilor nervoși din buze), ceea ce vine drept o curiozitate perfect naturală.

    Așa că de ce nu?

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    Pai in cazul concret in care discutam pentru ca odrasla zimbea larg cu o gura de praf. Si-n general pentru ca daca da peste niste soda ?

    Pina la urma, asta-i sensul civilizarii, renuntarea la natural.

  25. Asta se aplică la fel de bine și la obiecte ușor inhalabile, medicamente și toate chestiile pe ambalajul cărora scrie „a nu se lăsa la îndemâna bla bla”. Dar altfel, copilul tot n-o să renunțe la natural până când crește oleacă. Și dacă-i interzice cineva la vârste fragede să pună gura pe chestii, el tot n-o să înțeleagă de ce, că încă nu, abia mai încolo da. Zic doar.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 February 2011

    Absolut de acord, de unde si survine conditia tragica a mamei, fosta femeie de-asta, moderna, dedulcita cu actul ratiunii : ca mama trebuie sa faca o prostie, lipsita de sens, pentru ca asa trebuie. Ca asta-i rolul.

    Mnoa vezi ?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.