Noi modificari pe fain

Friday, 01 April, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Daca-i bal, bal sa fie, si daca tot ne-am apucat de imbunatatiri si complicari in calcularea karma, sa facem ceva si cu sistemul de vot, ca prea era simplu.

Deci, inainte vreme scriptul calcula automat un nivel minim de voturi necesar pentru ca un articol sa se publice, functie de numarul de articole noi introduse si respectiv de voturi acordate intr-o perioada oarecare, asa incit sa tina oarecum procentul articolelor publicate la o fractie din totalul celor introduse. Toate articolele care atingeau pragul respectiv, 20 sau 39 sau cit era el ajungeau publicate.

De acum inainte scriptul calculeaza frecventa domeniilor, si aplica un indice de frecventa asupra voturilor necesare publicarii. Pentru domenii care nu apar sau apar o singura data intr-o luna (30) de zile, acest indice este 1. Pentru domenii care apar mai des, acest indice creste (cu cite 7% per aparitie). Astfel, domeniile care apar frecvent vor avea nevoie de mai multe voturi pentru a fi publicate.

De asemenea am coborit parametrii numarului minim de voturi. Ca atare, un articol de pe un domeniu ce n-a mai fost vazut pe fain luna asta necesita 25 de voturi pentru publicare la acest moment. Un articol de pe cenusadetrandafir.ro, care apare de 23 de ori in aceasta luna necesita insa 111 voturi (25 x 4.4304017411), iar un articol de pe worldinaphoto.wordpress.com, care apare de 22 de ori in aceasta luna necesita 104 voturi (25 x 4.14056237486).

Ca atare, atunci cind adaugati articole, precum si atunci cind le votati (in masura in care va intereseaza karma) luati in considerare si frecventa relativa a articolelor de pe domeniul respectiv pe fain : daca apar frecvent probabil ca vor avea dificultati in a ajunge publicate.

Indicii respectivi se recalculeaza zilnic, si iau in considerare exclusiv ultimele 30 de zile (2,592,000 de secunde).

Noul sistem opereaza deja sub supraveghere, in urmatoarele 24 de ore mai pot surveni modificari pentru calibrarea cit mai adecvata. Nu va sfiiti sa notati orice comportamente suspecte pentru ca inginerii nostri sa-si arunce un ochi, si bineinteles nu va sfiiti sa va notati parerea dinjos, la comentarii.

Iar in rest, fain placut!

UPDATE, 10 Aprilie : Am adus modificarile cuvenite punctajelor de baza pentru diversele activitati spre a lua in considerare noile realitati din teren. Cel putin teoretic karma pre-1 Aprilie ar trebui sa fie omoloaga karmei de-acum incolo, ca dificultate/raritate/valoare etc.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

36 Responses

  1. standdowncafe`s avatar
    1
    standdowncafe 
    Friday, 1 April 2011

    Sa speram ca asta va rezolva votul din mai multe conturi clone - daca exista asa ceva?
    Sa vedem rezultate si reactii ?!

  2. standdowncafe`s avatar
    2
    standdowncafe 
    Friday, 1 April 2011

    Ah...si daca nu deranjez prea mult la ce numar de voturi ma incadrez ?

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Friday, 1 April 2011

    De blogul tau intrebi ? standdowncafe.blogspot.com 2 aparitii 1.07 factor, deci 27 de voturi pentru publicare.

  4. standdowncafe`s avatar
    4
    standdowncafe 
    Friday, 1 April 2011

    Multam...cele vechi, care au ajuns la 27 apar auto acum la publicare? Sau cele vechi au alt factor, cel din perioada in care au fost propus?
    Exemplu http://polimedia.us/fain/societate/stand-down-cafe-telefonul-mobil/

  5. Ia, misto treaba. Clar va trebui sa public contra cost daca voi fi vreodata nevoit.

  6. Oy, oy, da' forţezi mărirea bazinului din care se introduc articole bag de seamă. Cum se pupă asta cu observaţia că totuşi nu prea există bloguri de calitate în .ro?

  7. standdowncafe`s avatar
    7
    standdowncafe 
    Friday, 1 April 2011

    Buna ultima observatie. Nu ca as avea eu blogul lu' peste prajit. Dar vor ajunge publicate bloguri, care fiind pentru prima oara in polimedia se publica repede, de foarte slaba calitate.
    Aici probabil va veni argumentul ca cei ce propun sunt deja la un nivel in care vor alege sa promoveze doar calitate. Dar totusi...

  8. După părerea mea, dacă ajungi să votezi cu gândul la karma, este rău. Cel mai bine ar fi să votezi având ca şi criteriu exclusiv calitatea articolului, acest mod fiind cel care va asigura că cele mai bune articole vor fi publicate. Eu înţeleg că se doreşte găsirea de bloguri noi dar dacă votezi în funcţie de criterii cum ar fi: "ce şansă are acest articol să fie publicat" atunci tot degeaba. Că dacă un articol va avea mai multe voturi decât media, toţi vor sări acolo să voteze pentru karma. Acum, se va mai adăuga în ecuaţie şi domeniul de pe care provine articolul, dar în rest tot la fel.

    Apoi, dacă sunt să zicem 100 de oameni care votează şi alţi 300 sau 800 care nu votează, poate nici nu au cont, ci doar se uită la articolele care au fost publicate, atunci s-ar merita sistemul cu votul. Dacă în schimb cei care se uită pe pagina cu articole publicate sunt tot cei care şi votează articole atunci tot sistemul e degeaba, după mine. Nu ştiu exact câţi utilizatori are fain - care să se uite doar la articole publicate.

  9. @standdowncafe: da, bineînţeles, dacă un blog X are 20 articole foarte bune şi un altul Y doar un articol aşa mai mediu, articolul de pe Y va intra mai uşor la articole publicate decât al 3-lea articol de pe X, care e mai bun. Pentru că deja există 2 articole de pe X publicate. Chestia este că se încearcă prin această metodă nu tocmai optimă corectarea unor situaţii şi mai rele. O altă chestie e că probabil sistemul nu urmăreşte doar publicarea de articole bune ci şi de bloguri bune, pentru că odată un articol bun publicat de pe blogul A, lumea deja va avea blogul A în vizor şi va intra pe acolo. Şi atunci hai să mai căutăm şi alte bloguri pe lângă A, că de ăsta ştim. Ceva de genul, cred.

  10. Cam cat din efortul de calcul la fain e cu combaterea "fraudei" ?

  11. Teo Negura`s avatar
    11
    Teo Negura 
    Friday, 1 April 2011

    Am si eu o nedumerire: ieri aveam 4000 si ceva karma. Am cerut publicarea a doua articole mai vechi in schimbul a 2000 karma. Deci am ramas, teoretic, cu 2000 si ceva pe plus. Intre timp, mi s-au si publicat doua articole propuse de mine, unul de la mine de pe blog, altul de la Alex Mazilu, chestie care ar fi trebuit sa-mi creasca putin karma.
    Ei nu stiu cum se face ca eu am acum minus2888. Adica am pierdut vreo 5000 karma intr-o zi in care mi s-au publicat doua articole propuse de mine. "Putin" aberant? Oooo, da!

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 2 April 2011

    @standdowncafe Nu apar auto la publicare, si nici nu se foloseste baremul din perioada cind au fost propuse, ci atunci cind un articol primeste un vot scriptul verifica daca ar trebui publicat. Deci daca ele au sa zicem 30 de voturi si ar avea nevoie de 25 pentru a se publica, cind il primesc pe al 31-lea scriptul observa ca 31 > 25 si-l publica. Pina atunci asteapta.

    @Melicovici Eternul optimist :)

    @dAImon N-or fi prea existind, dar eu ieri am introdus vreo 40 fara sa ma sfortez cine stie ce. Zic ca mai mare-i problema de comoditate decit aia ca nu s-ar gasi ce.

    @standdowncafe 25 de voturi nu-s de colea, cit de slaba calitate or fi avind ca sa le voteze atitia oameni ?

    @Lotus Nu-i nimic gresit in a face ceva pentru bani. Vorba-i sa faci bine, nu sa faci gratis. Nu cred ca-i nimic gresit nici in a judeca ce sanse de-a fi publicat are un articol, pina la urma revine la a-i evalua calitatea, nu ?

    In general ceva sub 1% din vizitatorii unei luni au conturi pe fain, si cam 20% din cei cu conturi sunt activi intr-o luna anumita (in jur de 300 de conturi din ~1300 total).

    Ce merita observat este ca pe sistemul vechi orice articol avea nevoie de 35-40 de voturi pentru a se publica. Un articol de pe un blog nou se publica azi cu 25, pina la un factor de 1,5 este ceva drum de parcurs.

    @Dr.A Cam tot.

    Pe de alta parte daca ma intrebai fara ghilimele raspunsul era "cam deloc".

    @Teo Negura Mda, ti-a recalculat factorul de divergenta (chestia introdusa tura trecuta) si-ai pierdut destul de mult acolo.

    In principal ai avut ghinion la potrivirea intervalelor, de cind o recalculat lista domeniilor si pina s-o uitat iara la tine ti-o tras usor covorul de sub picioare.

  13. 7% e mult. Mai exact, e imens. Nu puteai să începi cu un 2-3% de verificare și să urci/cobori de acolo procentul? Mi se pare că măsura încurajează diversitatea mai mult decât calitatea. Adică conform cu
    http://polimedia.us/fain/blogroll.php?tip=2&zile=30&ordonata=1&div=0&nodots=1&ucfirst=1&max=20&minvotes=1&branding=1
    Cele mai afectate domenii sunt:
    worldinaphoto
    cenusadetrandafir
    lunapatrata
    teonegura
    alexmazilu
    serafimpantea
    calinhera

    Lăsându-mă pe mine deoparte că nu asta discutăm, totuși sunt domeniile pe care de obicei găsești materiale beton. Discutabil faptul că pozele lui Carmen ar fi mai valoroase decât ale lui Alex Mazilu dar în mod clar sunt mai promovate. Oricum, așa cum observam, și domeniul lui Alex Mazilu este afectat chiar dacă mai puțin.

    Spre deosebire de celelalte modificări făcute în sistemul de calcul, care afectau doar punctajul propunătorului, ăsta afectează limita de promovabilitate a unui domeniu, ceea ce, după părerea mea, duce la scăderea calității generale a articolelor promovate pe fain.

    Bineînțeles, YMMV.

  14. standdowncafe`s avatar
    14
    standdowncafe 
    Saturday, 2 April 2011

    Multam Mircea. Partea cu 25 de voturi e corecta, observatia mea era facuta inainte ca bugurile sa fie remediate, si fusesera publicate niste articole cu 13 voturi...

  15. mi se pare inspirat, prea Mazilu e mereu acolo. :D

  16. mihai b`s avatar
    16
    mihai binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 2 April 2011

    bhaaa, ce uameni!!!! va face mircicu' la nasu' mic. asa, de curiozitate, voi ati auzit de unu aprilie? :p

  17. Serafim:

    Domeniile alea de câte ori crezi că e ok să apară fără să devină plictisitoare? Vorba celor de mai sus, cui îi plac ATÂT DE MULT blogurile alea le poate pune la bookmarks şi vizita în voie. Totuşi Fain nu e RSS reader.

    Dacă nu înşel, ce încearcă Mircea este să combată cu metode numerice plafonarea inerentă din cadrul unui sistem. Anume li se închid opţiunile propunătorilor vechi, care se cantonează într-un cerc închis şi propun doar de acolo. Vezi numa' ce scandal a fost data trecută când a îndrăznit una [Veronica] să adauge articole divergente şi la volum.

    Mircea:

    Descurajezi platformele gen VoxPublica sau blogurile Adevărul, să nu zic de Dilema Veche? Practic sunt conglomerate cu autori diferiţi, şi acum pe lângă limitarea de 2/domeniu deja existentă se adaugă şi limitările impuse de algoritmii de divergenţă.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Saturday, 2 April 2011

    @Serafim Tre' sa iei in considerare totusi si faptul ca masura permite reducerea baremului de votare. Logic vorbind, daca domeniile de care zici primeau 30-40 de voturi inainte de modificare, pot primi tot atitea si dupa. Deci chiar si cu o prezenta mai frecventa vor fi ok. Tu de exemplu ai la ora actuala recordul de voturi, 83 parca ? Articolul ala se publica indiferent, de exemplu.

    De exemplu unul dintre fenomenele nocive prezente pina la modificare era "nu-l mai votez, ca oricum s-a publicat si nu mai conteaza", ceea ce introducea niste distorsiuni.

    Cred ca-i imposibil de evaluat teoretic in ce directie va duce, chiar si de catre mine, care-s in pozitia de-a avea o capita de numere la dispozitie, si metode nu tocmai dintre cele mai slabe. Data fiind complexitatea sistemului strict experienta ne poate da raspunsuri ferme. Ce pot spune e ca din proiectiile mele va duce in directia buna. Da' daca nu duce, modificam modificarea, nu-i problema, doara de-aia exista cod si servere pe lume.

    @standdowncafe Ie. Acu pare stabil.

    @Ionut Tu ori ejti hater ori ejti hater :p

    @mihai b Zau ? :D

  19. FYI..mai sunt si altii carora nu le iese chestia cu predictia directiei:P

    http://blogs.reuters.com/bernddebusmann/2011/04/01/u-s-intelligence-and-the-wisdom-of-crowds/

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 April 2011

    Te-or invitat ? :)

  21. moama, ce presupuneri faci :))

  22. I think you skipped a question, man.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 April 2011

    @dAImon Care ?

  24. Bogdan`s avatar
    24
    Bogdan 
    Sunday, 3 April 2011

    Mie mi se pare interesanta schimbarea produsa, desi ar fi niste "issues" ca unele din cele semnalate mai sus, dar oricum cred ca e o schimbare care va mari competitivitatea ca urmare a cresterii diversitatii. Vedem dupa vreo saptamana mai sigur ce si cum o sa fie

  25. Ce faci cu platformele colective?

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 April 2011

    @Bogdan Sau o luna, sau un an...

    @dAImon "Platformele colective" sunt un nonsens in ce priveste blogurile, asa ca nu te astepta din partea mea sa repar defectele lor de design/business plan.

    Dincolo de asta, daca intr-adevar sunt colective atunci vor avea ditai colectiva de votanti. Iara daca-s colective doar cu numele... mnoa.

  27. Bogdan`s avatar
    27
    Bogdan 
    Sunday, 3 April 2011

    Cred ca ar mai trebui mentionat si daca mai ramane valabila faza cu karma redusa pentru domeniile des introduse. Adica daca cele vizate sa zicem ca strang 110 voturi acum necesare publicarii primesc karma mai multa din cauza nr de voturi ridicat, karma egala cu orice articol publicat sau karma mai mica de intreg, cum ar reiesi din precedentul update, daca nu ma insel?

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Monday, 4 April 2011

    Un articol publicat e un articol publicat, tot aceeasi karma indiferent cu cite voturi se publica.

    Celalalt update ramine in vigoare. Nici nu se suprapune prea exact cu asta.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 April 2011

    Updated.

  30. Cel putin teoretic cel putin karma pre 1 Aprilie ar trebui sa fie omoloaga karmei de-acum incolo, ca dificultate/raritate/valoare etc.

    Cred ca e nevoie de un update la propozitia asta

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 April 2011

    Update updated, thanks :p

  1. Noi modificari pe fain pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Numarul de voturi necesare pentru publicare tocmai ce-a primit niste rotite noi....

  2. 33
    Mircea, lasa-mi karma-n pace! « lunapatrata (via Pingback)
    Saturday, 2 April 2011

    [...] Popescu spunea intr-un comentariu pe blogul lui ca articolele bune oricum erau votate cu un numar mai mare de voturi, deci vor fi [...]

  3. [...] fata de editia precedenta se datoreaza in cea mai mare parte imprejurarii ca pe data de 1 Aprilie am modificat modul de publicare al articolelor pe fain. Ca atare, un numar consistent de articole s-au trezit brusc publicabile si au chiar fost [...]

  4. [...] [↩]Sistemul dupa care se publica articole e destul de complex, o descriere puteti gasi aici, si mai multe detalii in cadrul Ghidului de Utilizare. [↩]Evident punctele folosite incepind [...]

  5. [...] 1 Aprilie 2011 baremul de voturi necesar publicarii unui articol trece de la o valoare fixa la o valoare dinamic [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.