Master of Magic
In discutia despre Civilisation krossfire n-o avut de lucru si mi-o amintit de Master of Magic, iar un cititor care doreste sa ramina anonim n-o avut de lucru si mi-o trimis binarele. Asa ca dupa ce-am pierdut o zi intreaga, noaptea ei si dimineata urmatoare cu o gagica nu doar ca m-am apucat de jucat civ ci numa' bine pe cind am gatat cu aia m-am apucat de jucat mom. Trei zile la rind deja, dintr-o pasiune in alta, mai aveti putin si ma pierdeti definitiv, ca-n ritmu' asta fratilor mai muncesc io ca moldovanu', fix de Craciun si de Paste, ce facem aici ?!
Nu pot spune ca-mi pare rau, insa. Master of Magic e o bestie aparte. Dupa parerea mea nu-i un precursor pentru Heroes, cum zice Vlad, ci mai degraba un fel de Civ pe LSD. E in acelasi timp un joc destul de obscur, asa ca hai sa va povestesc in caz ca nu-l stiti.
Pe de-o parte exista orase, care produc cladiri, unitati militare, setleri si tot tacimu'. Vreo opt specii diverse, de la klackoni* la high elves. Terenul prezinta obisnuitele paduri/munti/dealuri/cimpii/deserturi, exista resurse speciale... Atit si-ar fi deja un joc complet : civ.
Dar in plus unitatile mai au si atribute, experienta, tot felul de abilitati speciale, hitpoints... deci deja e mult mai mult decit civ, chiar si decit civ in variantele moderne.
Si in plus exista eroi. Care se dezvolta mai ceva ca unitatile obisnuite, si-n plus pot purta sabii, scuturi, armuri si amulete, facind jocul un fantasy de toata frumusetea. Nu ne oprim aici : fiecare jucator e reprezentat de-o fortareata, pe care tre' sa si-o pazeasca, si din care poate face vraji. Fie in batalie fie de-a dreptul pe harta. Vrajile respective sunt impartite in cinci categorii (Life/Death, Sorcery, Chaos/Nature), si necesita mana, care se obtine din "noduri", niste forme de relief speciale. Care-s in general aparate de diverse bestii. Si-n plus mai exista si ruine de explorat si-asa mai departe. V-am fascinat deja ? Ei, pe buna dreptate, jocul este fascinant.
Din pacate nu este foarte echilibrat, in sensul ca AI-ul joaca fix ca o cisma, investind cu disperare in unitati slabe, in timp ce cheia succesului este sa dezvoltati masiv un singur oras si-un singur erou dupa care sa rupeti harta in doua cu el.
Si-acum, cu poze. In stinga aveti oglinda in care ma privesc eu. La prima vedere tre' c-am trisat, pentru ca am prea multe carti date fiind abilitatile, dar v-oi spune un secret : modul corect de-a juca este sa va alegeti un domeniu principal (in cazul meu chaos) dupa care sa mai puneti cite o carte in celelalte doua scoli care va sint permise (ori life ori death si sorcery). E mai important sa va alegeti specializarile utile decit sa investiti in carti, pentru ca spre finalul jocului carti veti mai gasi, dupa bataliile mai dure. Eu de exemplu am gasit vreo trei. Abilitati speciale insa... ntz. De fapt, imi pare rau ca n-am luat si alchemy la cit amar de aur am transformat in mana.
In dreapta puteti admira capitala imperiului meu, Rosewood (au niste nume excelente orasele, Jollytown si asa mai departe). Chestia albastrie si patratoasa din mijloc e fortareata. Banul de aur de pe zid inseamna ca Prosperity, cele doua turnuri din stinga si dreapta sunt mari chestii, si-n rest avantajul principal al speciei asteia este ca fiecare om iti da jumatate de mana, ceea ce pentru stilul meu de joc e mare lucru. Iar prin "stilul meu de joc" intelegem dominare totala, v-at i prins.
Si-acum sa vorbim despre eroi. In stinga o puteti admira pe Shuri, vinatoarea. E cred eroina mea favorita, de-acum douazeci de ani sau asa ceva, cind am jucat prima oara jocul asta. Nu l-am mai jucat dinainte de-a pleca din Romania, stiu sigur, deci au trecut minim cinci ani. Probabil vreo zece. Totusi, in momentul in care am primit mesajul ca Shuri ar dori sa fie recrutata in slujba maretului imperiu Rosewoodian m-am simtit... cum sa va spun... ca si-atunci cind te reintilnesti cu un prieten vechi, alaturi de care-ai facut chestii incredibile. Asta-i marea putere a copilariei, iti ingaduie sa te atasezi de orice, inclusiv de Shuri, vinatoarea.
Pot sa va spun, in incheiere, ca privind inapoi cu intelepciunea senectutii imi pare bine ca am chiulit de la scoala ca sa ma joc Masters of Magic. A meritat. A meritat cu asupra de masura. Despre alte lucruri pe care le-am facut de-atunci incoace am dubii, si mai ales despre ultimul dintre vagoanele de carti pe care le-am citit am dubii serioase, dar despre orele pe care le-am petrecut dind cu Call the Void in inamici pixelizati n-am nici un fel de dubii : au meritat.
---------
* Klackons sunt o specie intre timp pierduta. In anii '90 era la fel de ubicua ca si zombies, facindu-si aparitia din Master of Orion pina in Master of Magic. Era un fel de loc comun al perioadei, oamenii-insecte. Alti candidati la speciatie intre timp disparuti sunt probabil saurienii. Merita observata in trecere influenta puternica a camp-ului si-a emisiunilor TV de divertisment asupra productiei de jocuri, vizibila de exemplu in onomastica.
Monday, 28 February 2011
Master of Magic a fost tatal lor, dar un tata mai inteligent si mai destept decat precursorii. N-a fost tocmai un joc obscur, ci unul plaguit de ceva buguri intr-o perioada in care un bug nu se putea rezolva cu ''un patch online''. Lasand la o parte fascinatia ta pentru eroi, e de remarcat si prezenta liderilor (care puteau fi exilati intr-un alt plan, cu pierderi grave la nivel de magie/conducere) dar si un fapt unic pentru jocurile perioadei: niciun joc nu semana cu altul.
Desigur, o sa-mi spui ca si la Civ era aceeasi chestie. Dar nu, nu era. Intr-un joc de Master of Magic, puteam sa-mi fac propriul mag autoritar, unul care sa porneasca la lupta cu Dark Elfii. Cum Dark Elfii aveau natalitate mica, imperiul meu s-ar fi bazat pe capitala + 1-2 colonii si in rest, zeci de orase de sclavi oameni. Revoltele celor din urma ar fi putut duce la dizolvarea lui din interior, inca inainte de final. Intr-o alta instanta, puteam folosi doar nature spells si o vrajitoare benevolenta pentru a duce un imperiu de barbari construit exclusiv prin colonizare la un fel de federatie democratica aparata de ''super eroi''.
Monday, 28 February 2011
Dap, pai ultima imagine e fix eu exilindu-l pe Raven.
Drept sa-ti spun mie-mi cam seamana, ca joc mereu la fel : un singur oras superdezvoltat. Da-mi seamana, nu-s identice, tot ce au in comun e pina la urma superioritatea drastica, asa de satisfacator e jocu' asta de nu se poate povesti. Daca n-as fi asa de dedicat powerplayer probabil ca ti-as da dreptate, e suportul ideal pentru roleplay.
Ei, de-ar fi avut multiplayer...
Monday, 28 February 2011
MOM are ideea cu doua planuri, unite prin scari, doua harti suprapuse. In caz ca va intrebati de unde s-a inspirat HOMM3.
Monday, 28 February 2011
Anonimosu: Si Lords of Magic si altele au avut chestia aia inainte de HOMM3, un joc destul de mediocru in zona TBS, dar aparut fix la momentul oportun.
Monday, 28 February 2011
@Anonimosu Au fost mai multe in vremea aia, ca rezolva o problema de scala.
@krossfire E hai, cum sa fie mediocru ? Pur si simplu a ajuns sa formeze standardu', asa ca acum pare banal in retrospectiva.
Apropo, cum drac distrug orase mei, voi mai tineti minte ? Ca m-am saturat sa tot pazesc la ele, le-as rade pe viitor, da' nu mai gasesc de unde.
Monday, 28 February 2011
Mircea Popescu: Homm 2 mi s-a parut peste si mi se pare si acum. Parca aveai optiunea de ''raze'' la un punct...stiu ca eu le cam ardeam, daca rasa mea era spornica la reprodus.
Monday, 28 February 2011
^ Sau Pillage la inceput, cand le cucereai?
Monday, 28 February 2011
Am impresia ca varianta de-o joc eu e cam belita, ca nu ma intreaba. E o optiune pe undeva, ceva config ca sa nu te intrebe ? Sau daca esti life nu le poti rade ?
Monday, 28 February 2011
E posibil sa tina de alegerea scolii de magie, da. Habar n-am cum mai e, sper sa aflu curand (il iau de pe gog :D)
Monday, 28 February 2011
http://www.krossfire.ro/jocurile-de-alta-data-partea-a-iv-a/ - Imi amintesc ca incepusem la un timp o serie. Am un post imens (promis lui Gogu Kaizer initial) despre studiouri de jocuri decedate. Sunt vreo 20-30 de nume...good shit, dar e nefinisat. Mi-ai facut pofta si cred ca incep sa-l lansez pe bucati.
Monday, 28 February 2011
Baga mare :)
Monday, 28 February 2011
Apropo, Age of Wonders s-a apropiat cel mai mult de MoM dupa parerea mea, nu Lords. Chit ca din ceva motiv nu era chiar asa de implinit, da' totusi, superb joc.
Monday, 28 February 2011
Pai la Lords spuneam numa de planul dual. Aom a fost genul de joc la care m-am minunat cateva ore pentru a-l abandona complet dupa. In mod ciudat, Disciples si Disciples II am jucat in prostie, desi originalitatea consta numai in bataliile stationare si in teritorialitate.
Tuesday, 1 March 2011
Si eu, era superb asa ca prezentare cumva, da' nu reusea neam sa functioneze, practic orice actiune era diluata intr-un ocean aparent nesfirsit de next turn.
Disciples am jucat I complet, II cam pe sarite. Din primul mi-a ramis in vocabular FOR THE CLAAANS!!! pina-n ziua de azi, din al doilea n-am retinut mare lucru.
Wednesday, 2 March 2011
Al doilea era excelent ca grafica si atmosfera, dar ca sistem de joc era absolut identic cu primul (pana si 80-90% din unitati erau identice).
Wednesday, 2 March 2011
Parca n-avea chiar acelasi feeling. Poate fi si virsta.
Friday, 4 March 2011
Uau ! Nu mai aveti ce scrie si v-ati apucat sa dezgropati mumiile !
cool
Friday, 4 March 2011
Hahaha, privind din partea cealalta, e mai degraba un "wow, nu mai aveti ce comenta si v-ati apucat sa dezgropati prostiile". Numa' zic.