Jocul de Pah

Saturday, 29 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Zacind eu asa in pat in starea de semi-trezie care precede trezirea de-a dreptul mi-a traznit prin cap o idee absolut fascinanta, asa incit in loc de mic dejun am purces de indata la a o implementa. Rezultatul il puteti admira dinjos :

joc-de-pah-cu-piese

Ce este minunea ? Este pozitia initiala a jocului de Pah! Ce ?! Da!

Cum se joaca ? Pai in principiu cam ca si jocul de sah pe care-l cunoasteti din tinerete, cu niste amendamente, precum urmeaza :

  • Pionii se pot misca cite un patratel inainte, sau cite doua patratele de cel mult doua ori in existenta lor (inlocuind astfel alternativa deschiderii pe 3 sau pe 4, respectiv pe 6 sau pe 5 din sahul clasic), sau cite un patratel pe diagonala daca sunt imediat in urma unui alt pion al aceluiasi jucator (cum sunt de exemplu cei de la N si O 11 si 6 in exemplul nostru).
  • Pionii ajunsi la maturitate (adica pe linia opusa, O pentru alb si A pentru negru se pot transforma dar numai in cai, transformarea in alte piese nu este posibila).
  • Piesele gri, situate pe marginile tablei pot fi convertite la culoarea jucatorului, dar numai de catre tura, si numai prin proximitate directa. Tura poate converti cite o piesa adiacenta ei in fiecare tur de joc in care nu se misca. Conversiile diagonale nu sunt permise.
  • Reginele incep intotdeauna pe coloana 8, ceea ce inseamna ca regina neagra incepe pe culoarea ei si regina alba pe culoarea opusa. Nebunii neutri din colturi sunt intotdeauna pe culoarea alba. Toti patru.
  • Nu exista en passant si nici rocada.

In rest piesele muta exact cum v-ati obisnuit de la sahul clasic, si conditiile de victorie sunt exact aceleasi.

Daca aveti chef sa jucam o partida, nu va sfiiti sa va comunicati mutarile la comentarii, am sa va raspund in maniera sahului prin corespondenta. Pentru confort puteti descarca aici o tabla cu toate piesele, pe care sa puteti urmari comfortabil desfasurarea ostilitatilor mutind pur si simplu layere. Formatul este xcf, aveti nevoie de Gimp pentru a-l folosi (GNU Image Manipulation Program, disponibil pentru Linux dar si pentru Windows).

Si-n rest, buna dimineata!

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. 1. Numarul miscarilor este limitat la 2 indiferent de directia de deplasare? sau in diagonala se poate ori de cate ori?

    3. Sa fiu sigur care-s alea gri: cei 4 pioni marginali din fiecare tabara, sau grupurile intregi din margine? pionul A2 presupun ca nu poate incepe prin a muta in diagonala, A3 nefiind piesa inca piesa de-a albului?

    In orice caz, mut: E8.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 29 January 2011

    1. Pai nu, stai ca am impresia ca ne-am incurcat : pionul poate muta doua inainte de cel mult doua ori. In diagonala poate muta doar una, si doar atunci cind in fata lui e alt pion de-al jucatorului. Chestii distincte.

    2 (trei ?). Grupurile intregi, da. Patru pioni si un cal+nebun in fiecare colt. A2 e neutru, si nici dupa ce devine al cuiva nu poate muta in diagonala pina nu devine si B2 al aceluiasi. A3 nu exista, din cite vad eu pe tabla ?

    O6 - N5.

  3. mdeci pionul tau a inghetat la N5 pentru toata viata lui?

    E7

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 30 January 2011

    Dadice sa inghete n-am inteles ?

    N6-M5.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 10 February 2011

    Mnoa maestre, gata, am cistigat ?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.