I could ball park it...

Wednesday, 02 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

"I come up with these things, I know they're gold but nothing happens. You know why?"
"No resources, no skill, no talent, no ability, no brains, no..."
"No, no time! It's all these menial tasks. Laundry, grocery shopping, coming in here and talking to you. You have any idea how much time I waste in this apartment?"
"I could ballpark it."

Citatul ie din Seinfeld si trateaza o tema importanta pentru Internet : antreprenoriatul, sau mai precis antreprenoriatul "mic", dupa cum il numeste un... mic antreprenor pe care nu-l mai mentionam. Restul lumii ii zice pur si simplu "joaca de-a antreprenoriatul", Kramerica Industries, alea. Non-antreprenoriatul, cvasi-antreprenoriatul, pseudo-antreprenoriatul. "But you only provide fantasy world corporate experience", cum observa judicios acelasi Seinfeld.

Si-acum, sa citam :

Multumesc, din suflet, tuturor celor ce au votat la sondajul pe care l-am lansat in platforma, celor ce mi-au scris incercand sa ma ajute, celor ce m-au sunat pentru a imi spune ca e pacat sa inchid platforma si celor care acum pun umarul la ceea ce va deveni platforma toateBlogurile.ro! Multumesc si celor care carcotesc pe margine, reusesc sa ma motiveze si mai mult!

Mesajele voastre m-au convins ca, pentru foarte multi dintre bloggerii inscrisi, tB.ro este un proiect romanesc important. Se pare ca, pana la urma, pentru o parte dintre voi, aceasta platforma chiar este o comunitate. Iar faptul ca foarte multi dintre voi, in ciuda anuntului de inchidere, ati continuat sa reveniti si sa activati in portal, m-a facut sa inteleg ca munca depusa si investitia facuta nu au fost si nu sunt in zadar.

Trecind peste faptul ca inca, dupa toata munca depusa/investitia facuta, cetateanul tot nu stie sa bage-un link functional intr-o pagina, l-ati auzit dinsus pe mai mult sau mai putin antreprenorul Victor Catalin, care lucreaza in continuare la chestia despre care am mai discutat acu' fo' doi anisori. Sau ma rog, or fi trei.

statistici-toateblogurile In dreaptai i-am copiat statisticile (autodeclarate), ca sa avem o baza de discutie. Deci : 14 mii de membri organizati in fo' 500 de grupuri. Acesti 14 mii de membri au schimbat intre ei, in doi ani de existenta (sau chiar trei ?) o multime excedanta de comentarii a carei cardinalitate este 5`273. Asta revine, aproximativ, la un compentariu per cap de membru la fiecare... zece ani. Iar pe mine ma injura lumea ca am pus limita (si inca o limita foarte soft) la o suta cincizeci pe luna, din disperare de cauza ca aveam zile in care citeam cite doua si chiar trei mii de comentarii. Pai mai exista dreptate pe lume, spuneti voi ? Daca ma apuc io sa implementez modelu' toate blogurile pe unde scoateti camesa ?

Da' nu despre faptu' ca fain are mai multe comentarii decit sunt "postari" pe toateblogurile mi-am propus eu sa discut, si nici despre faptu' ca 668`371 voturi ie mai mult decit 257`947 amicitii, ce-or mai fi fiind si alea. Precum nici despre faptu' ca din cei trei mii de membri inscrisi pe fain cam 10-20% s-au inscris acum o saptamina, cind ceva luzeras o dat drumu' unui script de spam si si-o facut citeva sute de conturi in juma' de ceas, le vedeti la litera d, ca-ncep toate cu dad-ceva, si deci pe cale de consecinta s-ar putea foarte bine sa fie perfect irelevant ca ai 500 de grupuri daca in total se petrec 70 de evenimente, ca revin cam unul la zece grupuri. Astea pot fi mentionate cel mult in trecere, ca oricum is banalitati.

Prefer sa vorbesc despre alegerile facute de cetateanul-antreprenor, si am mai multe chestii de spus, toate grupate in jurul axului central ca de la inceput si pina in ziua de azi Victor Catalin n-o luat nici o singura decizie corecta. Nici una singura. Este ca-i o performanta demna de toata admiratia ? Mnoa, s-o admiram.

De la bun inceput : proiectul lui, daca il putem numi astfel (si exista persoane care au indoieli pe tema) nu are... o misiune. Ce isi propune el sa faca ? La nivel practic am inteles, ce face el de fapt e destul de evident : imbirligi blogeri sa te lase sa le preiei continutu' la tine pe site, dupa care iesi inaintea lor in cautari pe google la chestiile scrise de catre ei. Da' asa chestie nu poate fi o misiune a unui proiect, ea poate fi cel mult modus operandi al vre-unui gangster online gen Netbridge. Cu deosebirea marcata ca gangsterii online, de la Netbridge si din alte parti, au firme offshore, avocati, chestii. E, adica, alt soi de afacere, furtul si frauda pe Internet, decit poate face sau pare ca urmareste antreprenorul nostru.

Da' sa zicem ca "nu conteaza" ca n-ai o chestie concreta pe care s-o poti explica dupa modelul sa recunoastem cinstit invechit cu "dom'le, pasta de dinti iti curata dintii" sau "dom'le sclava domestica iti spala sosetele cu mina". Te descurci cumva, scrii o chestie de-aia de piar fara nici un continut si se vor gasi vacute care s-o pasca, dupa teoria ca vacute se gasesc sa pasca orice mucava.

Problema mai grava e cind n-ai o chestie pe care s-o poti urmari. Adica, e ok sa nu spui care-i misiunea, ca nu vrei tu sa spui, din ce motive te priveste. Oricum cine gindeste cu capul se prinde cam care-i misiunea din ce faci concret, si cine nu gindeste cu capul nu conteaza. Dar daca n-ai nici un fel de misiune nici macar in capul tau, pai plutesti asa in deriva pe vastele ape ale Internetului, nu stii daca ai progresat sau nu, te deprimi fara motiv, te exciti fara cauza, esti in plin delir. Practic vorbind daca V.C. (ce nume predestinat, este ?) capata cite jdemii de euro voia el acum doi ani, ce facea cu ei era un fel de Neogen. Noi nu ne-am lamurit inca nici macar ce utilitate are primul Neogen, cam ce nevoie ar mai fi de un al doilea ?!

Chestia cu deprimatu' fara motiv scl are de altfel impact manifest, ca omu' s-o apucat sa anunte ca isi inchide proiectu' acu' vre-o luna. Eu am ris atunci, da' n-am scris mare lucru pe tema pentru ca nu-mi parea (si nici acum nu-mi pare) prea credibil ce spune el, asa ca am asteptat sa vedem. In tot cazul, nu anunti ca inchizi un proiect. Asa ceva nu se face. Drama queens a la Liviu Constantin pot anunta ca isi sterg contu' de livejournal blogul, ca is instabili emotional, se apuca de chestii pe care nu le inteleg, se supara ca nu iese ce si-au inchipuit ei, pling in pumni si fac istericale. Da' ei nu-s antreprenori, ei is niste tristi de pe Internet, care cu asta se ocupa, drama whoring ii zice.

Un antreprenor care anunta ca-si inchide antrepriza in schimb e cam ca si regele ce abdica : s-o terminat. Nu vad cine te mai poate lua in serios, ca antreprenor, dupa asa ceva. Adica, vii tu sa obtii finantare, expunere, parteneriate, ce-o mai fi, si oamenii sanatosi se uita la tine lung si te refuza pentru ca... pai pentru ca... pai pentru ca daca te apuca sa inchizi ? Ce rost are sa-si piarda timpul si resursele cu asa zarghiti ? Daca mai adaugam la asta si observatia ca cetateanu' o formulat planu' de afaceri pe termen scurt ca "anuntam ca inchidem, pe urma anuntam ca nu inchidem de fapt - la cererea comunitatii - si astfel demonstram ca ea desi e inexistenta totusi exista"... Io cred ca-n minti infierbintate de blogar asa ceva poate parea rational, da' antreprenorii nu-s blogari. Is oameni de afaceri. Ce impresie v-ar face turcu' cu saormeria din coltu' blocului care n-are clienti asa ca anunta ca inchide saormeria, dupa care anunta ca "la cererea clientilor" n-o mai inchide ? Si sta acolo tot el cu greierii ? Pai n-ar fi fost mai rational sa rezolve problemele care-i faceau pe oameni sa-i ocoleasca dugheana de la bun inceput ?

A, sigur, niste pustani confuzi si-or fi luat ca rezultat angajamentul ca vor face totul. Problema in care se zbat proiectele idioate e urmatoarea : cu aia dispusi sa participe la un proiect idiot nu poti face absolut nimic, pentru ca ei sunt... idioti. Si produc idiotenii. Cutotii. Asa ca n-ai ce alege din ele, ca-i mai scump sa cauti decit plateste ce gasesti.

Recunosc totusi ca mi-ar fi parut rau sa se inchida chestia respectiva. Sau, ca sa incheiem tot cum am si inceput,

"She does stink. And she should quit. But I don't want it to be because of me. It should be the traditional route. Years of rejection and failure until she's spit out the bottom of the porn industry."

———
  1. Pentru dislexici, altfel cunoscuta si drept "stinga" in anumite cercuri contrarevolutionare. []
Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. Antreprenori mici, antreprenori mari, virgine mici, virgine mari... pe cand eram copii se zicea "de chiar". Antreprenori si antreprenori de chiar...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 November 2011

    Gaoaze mari, gaoaze mici, gagici cu tite mici, cu tite mari sau silicon...

    Nu mai bag linku'.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.