Fata de-a calcat in viespi

Thursday, 17 November, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Filmuli e un fel de Smilla's Sense of Snow mai bine facutii. Nici nu-i greu, avind in vedere ce tembelism atroce e asta din urma (comparabil cu ce-ar fi iesit din prostioara aia cu Bruce Willis si topmodeala anemico-anonima daca nu era Luc Besson prin zona sa iasa The Fifth Element). Deci cu alte cuvinte, nu-i mare lucru.

Acum ca am lamurit acest aspect, pot sa subliniez detalii. Cinematografia e reusita. Atmosfera e reusita. Privind la filmul asta ai sansa se intelegi de ce is mai fericiti si traiesc mai mult nordicii astia. Spitalele aproape goale, traficul lipsa, oamenii politicosi, calmi, politicosi, eleganti, politicosi, manierati, politicosi, toleranti, doctorul ce-si face treaba serios si fara graba, paparazzii anemici, masina de politie vine sa ridice un suspect, il urca, porneste, fara lumini, fara sunete. Se plimba tacuta pe drum, sa nu incurce circulatia - girofarele pornesc dupa ce s-au tras focuri de arma, nu asa, sa intoarca fetele capul. Culorile sobre, linistea generala si pacea universala, calm, armonie, serenitate. Cel putin sub acest aspect se recomanda romanilor, si mai cu seama bucurestenilor, poate, cine stie, se mai lipeste ceva de ei, prin imersiune asa.

Se intrevad si fisurile, problemele, tensiunile societatii aleia de la capatul pamintului, daca stii unde sa te uiti. Raii is o conspiratie de babalici basinosi. Deci nu niste oameni tineri, niste oameni batrini conspira acolo la ei. Is niste probleme astea, de ce-ar fi imaginarul public dispus sa crediteze teoria ca niste mosneguti sed si pregatesc crime si ascund spioni ? Poate pentru ca se simte asa o presiune intergenerationala in societate ? Cine stie...

Evident, eternele dificultati de reprezentare cind vine vorba de computere, o jurnalista primeste "de la acelasi expeditor" spamuri "de amenintare" direct in notepad, scrise cu Arial de 36 bold, chestii de-astea de baza. Da' nu-i problema, ca-l gaseste hacaru' Plaga pe expeditoru'. Mnoa, tot soiu' de aiureli ridicole, vezi duamne stau niste spioni rusi sa se ciciie si sa se miciie pina investigheaza jurnalistii nustiuce povesti. S-or fi scumpit gloantele in Suedia, cine stie.

Actorii nu-s mentionabili, Nyqvist ala e aproape calificat de seria B. Totusi Noomi Rapace m-a facut sa cer si Daisy Diamond, macar sa vedem cum se fute daca tot am pierdut vremea cu labareala asta. Cred ca se fute in ala, nu ? Revin cu precizari in tot cazul.

———
  1. The Girl Who Kicked the Hornet's Nest, 2009, de Daniel Alfredson cu Noomi Rapace []
  2. In sensul ca la final judecatoarea nu se transforma in ceva om-sopirla de pe Alfa Centauri []
Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. kokofifi`s avatar
    1
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 31 August 2012

    Mo' better:
    http://obstacol.com/wp-content/uploads/2012/08/The-Dragon-With-The-Girl-Tattoo.jpg

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 31 August 2012

    Lolz.

  1. [...] de ma gindesc cu satisfactie de babalic ca intr-adevar, am ochi la fete, am ghicit-o corect in celalalt. Se abordeaza chestii pe care lumea nu-i dispusa sa le priveasca, de exemplu urletul sugarului, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.