Escrocii si societatea

Saturday, 21 May, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In general, escrocii sunt priviti drept niste elemente antisociale, care nu-si au locul intre oamenii cinstiti si muncitori de constituie societatea, ci se cuvine sa-si petreaca zilele la inchisoare.

Totusi, aceasta abordare patratista nu-i neaparat cea mai indicata si nici intotdeauna adecvata realitatii. E relativ usor de conceput scenarii in care escrocii aduc dimpotriva, mari beneficii societatii, igienizind atmosfera. Si-am sa va dau in acest sens un exemplu, in baza smecheriei cu vioara (care se intimpla ca-i semnificativ mai veche decit tara noastra, cel putin in atestarile documentare).

Deci, pentru a duce la bun sfirsit smecheria cu vioara aveti nevoie de doi oameni si-o vioara.

Primul om intra intr-un bar, restaurant, alt locas al interactiunii cu publicul in care se consuma chestii si bea ori maninca (in general consuma) ceva. Cind sa plateasca, constata surprins ca si-a lasat banii la hotel, asa ca isi lasa vioara garantie si se repede intr-un suflet sa-si recupereze portofelul, revine imediat.

Al doilea om intra imediat dupa ce-a iesit primul, si explica victimei ca-i foarte, foarte grabit, pentru ca are de prins avionul/trenul/etc, dar a intrat pentru ca-l urmareste pe cetateanul cu vioara de o jumatate de ora dar n-a putut sa-l ajunga din urma. Pentru ca el este un expert, restaurator si negustor de viori, iar dupa cutie i s-a parut lui ca vioara in discutie este foarte, foarte valoroasa. Asa ca n-ar fi dispusa victima sa-i ingaduie un moment s-o priveasca, da' repede repede* ?

Odata satisfacuta cererea, "expertul" declara extaziat ca intr-adevar, este o foarte valoroasa X (pre cit posibil evitati Stradivarius ca-i prea evident, da' exista Stainer, da Salò, Maggini, Guarneri, Amati etc). De preferinta numeste o suma, jumatate de milion de dolari, de-astea. Din pacate n-are timp sa stea sa astepte dupa proprietar, dar roaga frumos victima sa-i deie acestuia cartea sa de vizita. Dupa care pleaca.

Si-aici intervine smecheria. Atunci cind proprietarul se reintoarce si-si plateste bautura, victima are o dilema. Daca-i un om cinstit ii va inmina proprietarului vioara alaturi de cartea de vizita a expertului, dimpreuna cu vestea buna a norocului ce-a cazut pe el. Escrocheria a dat chix.

Daca victima nu-i un om cinstit, pe de cealalta parte, va pastra pentru el si cartea de vizita si "informatia", si va proceda la a incerca sa cumpere vioara de la proprietarul ei. Care, bineinteles, nu doreste sa se desparta de ea din motive sentimentale (desi aparent e perfect dispus s-o lase in garantie necunoscutilor), fiind ramasa de la bunicul/sora/iubita/alea. Care-s morti. Sau in fine.

Intr-un final victima cumpara vioara pe-o suma semnificativ superioara costului ei, dupa care descopera ca pe cartea de vizita numarul de telefon al expertului negustor scl este 212-479-7990 sau asa ceva.

Sistemul functioneaza practic ca un soi de amenda asupra "smecherilor", si-i destul de putin probabil ca se va obosi vre-un politai sa urmareasca chestiunea - in general exista probleme mai arzatoare la ordinea zilei, precum un viol sau niscaiva furturi faptuite de cetateni mai putin subtili.

Succes.

---------
* Partea cu repede-repede serveste la a construi increderea victimei. In general, oamenii confruntati cu straini grabiti isi formeaza suspiciunea ca astia vor sa-i fure. Intrucit planul nostru nu-i s-o rupem la fuga cu vioara, victima isi va forma impresiile gresite ca a) intr-adevar escrocii sunt de fapt oameni cinstiti si b) intr-adevar graba este legitima, legitimind astfel prin proximitate intreaga poveste. Vechea eroare logica ca daca A implica B atunci non A implica non B.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

23 Responses

  1. Karma, beotch.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 21 May 2011

    So it is.

  3. he he, un numar de telefon real, forwarded catre Politie. adding insult to injury.

  4. Este o excrocherie originara din rusia despre care am auzit acum 4 ani cand devenise foarte populara in Arabia Saudita.

    Deasemeni aia cu masinile de cusut.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 21 May 2011

    Hahahaha asta va ramine in istoria analelor.

    Din Russia de-acum 4 ani zici ? :D :D

    E MAI VECHE DECIT ROMANIA BUEI. Precum se zice si-n text. E mai veche decit SUA. E mai veche decit crezi, e mai veche decit tiparul si e mai veche decit noroiul.

  6. Mie imi plac escrocii.

  7. aceeasi excrocherie aproape identica ca idee este aplicata cu destul succes cu ajutorul unui caine,pentru mai multe excrocherii unele originale altele mai putin originale urmariti "Excrocherii Adevarate" de pe Discovery.

  8. se intimplaca-i

  9. mitzaabiciclista`s avatar
    9
    mitzaabiciclista 
    Saturday, 21 May 2011

    Şi io-s de acord cu Luka. Escrocii sunt tipi inteligenţi, fini observatori ai firii umane şi care de fapt nu îţi fură nimic. Nu-ţi bagă mâna în buzunar în tramvai la înghesuială, nu-ţi intră noaptea în casă să-ţi fure din sertarul cu chiloţi ceva mărunţiş. Escrocii sunt tipii ăia deştepţi care fac fraierii să le plătească inteligenţa şi imaginaţia.
    Prostia este un real lux. Aşa că e perfect normal să plăteşti dacă eşti prost.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 21 May 2011

    @Alex Sa stii ca se scrie cu s.

    @Dr.A Danke.

    @Gagicile Nici nu ma asteptam sa va displaca voo escrocii :D

  11. mitzaabiciclista`s avatar
    11
    mitzaabiciclista 
    Saturday, 21 May 2011

    Normal, noi suntem gagici, şi apreciem la tipi cum gândesc. Right?! :P:P:P

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 21 May 2011

    A, eu nu ziceam de voi, ziceam asa in general :D

  13. mitzaabiciclista`s avatar
    13
    mitzaabiciclista 
    Saturday, 21 May 2011

    Păi adică ce vrei să spui? Că noi nu apreciem cum gândesc tipii, sau că nu suntem gaigici? :P:P:P:P:P:P:P

  14. Deci scamerii de ebay sunt ok?

  15. lucs. acum doar sa gasesc o vioara eftina. si un ecspert in costum si cu communication skills.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 21 May 2011

    @mitzaabiciclista Tendentioaso :D

    @gheorghe Diferenta intre abuzul de incredere si abuzul de reavointa imi pare destul de marcata : cei despre care discuti tu promit si nu se tin. Cei discutati in articol iti dau ocazia tie sa nu te tii.

    @f Go now, and make beautiful music together.

  17. Nu zi "Go" pana nu prinzi rapidu' de timisoara :(

  18. mitzaabiciclista`s avatar
    18
    mitzaabiciclista 
    Saturday, 21 May 2011

    Da' ce-am zis?! :D

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Saturday, 21 May 2011

    @f Am mers o data cu tramvaiu' de curios. Se pune ?

    @mitzaa Ai zis cu p mare! Daca ziceai cu p mic mai era cum mai era, da' asa deja ne comblegzezi.

  20. mitzaabiciclista`s avatar
    20
    mitzaabiciclista 
    Saturday, 21 May 2011

    Păi io eram sigură că tu ai cu p mare!

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Saturday, 21 May 2011

    E pai sa nu ne gindim numa' la noi, sa ne gindim si la ceilalti.

  22. Rational Idealist`s avatar
    22
    Rational Idealist 
    Saturday, 21 May 2011

    Am intalnit o descriere a "smecheriei cu vioara" - ca mai sus - in cartea "American Gods" de Neil Gaiman.
    Tot acolo sunt descrise alte escrocherii in doi, de exemplu cea cu un "episcop" care intra intr-un magazin de bijuterii si cumpara un colier foarte scump si "politistul" care-l aresteaza ulterior pentru falsificare de bani, plecand si cu banii, si cu colierul ("dovezi" in proces), in schimbul carora semneaza o chitanta.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 May 2011

    La asta din urma slabe sanse sa mai pice careva-n zilele noastre.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.