Dormi linistit, economia de piata functioneaza pentru tine
Exista in Timisoara un numar de firme private mari. N-am sa dau nume, pentru ca nu ma intereseaza sa discut exemplele concrete, si nici n-ar fi posibila asa o discutie : minoritatea dintre cititori care poseda un minimum de informatii reale poseda neaparat si niste interese semnificative "sa iasa bine" si restul oricum n-au pe baza a ce sa se incontreze argumentat.
Fara exceptii aceste firme private mari au datorii la banci. Asa sta treaba ca n-are cum sa stea altfel, n-au trecut decit douazeci de ani de la momentul in care eram toti saraci (indiferent de minciunile pe care le debiteaza diversi despre cum isi tineau ei chenzina la CEC pina se adunasera o suta de milioane de lei pe care i-au schimbat in dolari in vara lui 1989 si alte bazaconii cam de-aceeasi greutate practica, echivalentul povestilor cu cocoseii lasati de tata prin care orice tigan isi justifica veniturile nejustificabile) si-atunci de unde capital.
Fara exceptii aceste firme private mari au dificultati serioase in a-si finanta operatiunile de zi cu zi, fara exceptii aceste firme private mari au redus de doua ori cheltuielile deja, unele tremura la gindul celei de-a treia implementari a foarfecii, altele trec zilele astea prin ea, citeva de-abia ce-au iesit, forfecate urit de tot. Ce inseamna "forfecate" ?
Ei, aici incepe frumusetea. Daca dumneavoastra aveti probleme cu bugetul, in sensul ca reusiti sa cheltuiti mai mult decit veniturile si intrati in datorii, sfatul oricarui expert este bineinteles sa reduceti cheltuielile. Deci, nu mai mergeti in vacanta, nu mai cumparati benzina si pasiti cu incredere per pedes, chestii de-astea. In cazul in care o firma are acelasi tip de probleme sfatul expertilor e exact acelasi, dar modul lui de implementare e oarecum diferit, mai ales in anii astia, mai ales in Romania : firma mai da afara din personal.
Deci, nu lucreaza mai intens cu resursele existente, nu reduce izida si paguba, nu creste eficienta muncii. Concediaza din angajati, si apoi le pretinde celor ramasi sa acopere gaura. Eventual cu niste taieturi din salar, acolo, sa fie. Daca am aplica asta in exemplul cu dumneavoastra, metoda echivalenta ar insemna sa mai taiati din familie. Deci, cheltuiti mai mult decit veniturile ? Foarte bine, de miine ala micu' se descurca singur. La orfelinat cu el, in plasament, il priveste (si merita remarcat ca singurul grup etnic care aplica metodele astea mult mai capitaliste sunt tot tiganii, sa mai zica cineva ca ei nu inteleg economia mult mai bine decit noi).
Deci, firmele nu renunta la plasme si Audi, firmele renunta la ala micu', da-l in ma-sa de mucos. Pina la urma asa-i si normal si sanatos, asta-i diferenta intre capitalism si socialism, lumea asta, societatea si tot restul nu-i un fel de familie mai mare, care sa ne iubeasca si sa ne ingrijeasca (observatii in continuare socante pentru o buna majoritate din populatia Romaniei).
Diferentele nu se opresc insa aici. Pentru ca tot fara exceptii firmele astea mari au datorii la banci mai mari decit activele lor. Pe scurt, daca le-ar lichida banca ar incasa o paguba neta. La fel de fara exceptii firmele astea mari sunt incapabile sa-si plateasca dobinzile, ratele si spezele la valorile la care s-au angajat initial, de prin 2000 cel mai devreme pina prin 2007 (nu punem la socoteala creditele luate cind era clar pentru ambele parti ca situatia-i tot mai albastra). Si, cireasica de pe tort, tot fara exceptii companiile platesc atita cit vor si pot.
Din punctul de vedere al bancii e destul de simplu, daca are o suta de milioane de euro credite agregate in curtea unei companii, capital la care ar trebui sa primeasca minim opt-noua sute de mii de euro lunar si primeste cam trei-patru zice multumesc si pleaca acasa. Pentru ca daca face scandal ramine sa treaca in scripte proprietati undeva intre saiseci si nouazeci de milioane de euro, functie de cit de aspru sau tolerant se face evaluarea, si deci pagube de vreo cincizeci. Decit sa raporteze ditai gaura de cincizeci de milioane de euro, tot personalul prefera sa nu observe ca luna de luna se acumuleaza gaurele mici. Lasa ca merge si asa, pina la anul ne transferam, promovam sau in cuvintele unui bancher american tipic "cit timp cinta muzica tre' sa joci".
Situatia nu-i bineinteles echivalenta : daca dumneavoastra ati luat vestitul credit de-o suta de mii de euro pe-o proprietate care valoreaza intre saptezeci si nouazeci, si v-ar reveni o rata intre opt si noua sute de euro lunar nu exista sa platiti la banca trei-patru sute dupa cum aveti chef, timp si rabdare. Pentru ca dumneavoastra nu sunteti "firma mare", sau "too big to fail" in limba engleza in original.
Intr-o economie de piata functionala toate aceste "firme mari" ar trebui sa dea faliment, ca apoi sa vin eu, sa le cumpar activele pe nimic si cocotat pe aceasta piramida a competentei mele manageriale superioare sa-mi bat joc de "oamenii de afaceri" si respectiv "bancherii" Timisoarei, dindu-le dureros cu tifla : "na, ma, pe ce-ati muncit voi douazeci de ani, ha ha ha!"
Evident nici "bancherii" cum nici "oamenii de afaceri" nu-s dispusi sa se regaseasca intr-o asa situatie groaznica in care sunt recompensati dupa competenta lor asa cum rezulta ea din realitate. Asa ca se cartelizeaza natural, se sustin unii pe altii ca sa poata impreuna sa nu recunoasca faptul simplu ca da dom'le, suntem toti niste prosti pe linga blogerul ala, Mircea Popescu, chiar daca avem in medie dublul virstei lui. Credeti poate ca exista o diferenta intre "comunitatea blogerilor" si "comunitatea oamenilor de afaceri" ? Hehe. Poate ca exista, mai cautam.
Pina una alta, tontii si cu fricosii se tin strins de mina, si-n loc sa ingenuncheze atunci cind asta costa mult asteapta sa treaca timpul, si s-o faca atunci cind costa colosal de mult. Pentru ca omul va incerca solutia corecta de indata ce toate alternativele au fost epuizate.
Va fi destul de dificil in citiva ani, pentru ca pe mine nu ma intereseaza sclavii-barbati, iar doamnele sotii ale dinsilor n-au, in general, mai nici o vina in toata chestia. Dar, ca sa incheiem pe o nota vesela, ingaduiti-mi sa-mi reamintesc de anul 2008 :
Oameni de afaceri reprezentand 14 ramuri industriale din Timişoara s-au intrunit intr-o sesiune extraordinara pentru a discuta si propune solutii anti-criza, propuneri care vor fi aduse la cunostinta conducerii centrale a Camerei de Comert si a celorlalte reprezentante a oamenilor de afaceri din tara, pentru a preintampina efectele negative ale crizei economice mondiale care isi fac din ce in ce mai mult simtita prezenta si in Romania, scrie Banateanul.
Thursday, 13 January 2011
Pa-i nici o banca din lume nu e fericita sa execute silit un client, da ce-s nebuni?
Normal ar trebui sa se caute modalitati de a creste profitul insa simplitatea taierii cheltuielilor e foarte atractiva.
Astia fac ca aia de pe vremuri care in timpul foametei isi mancau samanta, ca nu mai aveau ce manca. Deci decat sa o ducem prost, o mai taraim asa o luna-an si mai vedem dupaia.
Thursday, 13 January 2011
Cum sa cresti profitu daca vitele nu mai vor sa cumpere? Poti sa incerci sa imbarligi mai multe vite, dar cam atat. Faci campanie pe facebook :))
Thursday, 13 January 2011
@cipslim Logic, si pe unu' si pe doi.
@gheorghe Problema mare e ceva mai adinca : actul cumpararii e un act indiferent de cauzele lui. Totusi, cauzele alea pot fi intre nevoia cea mai aspra si cheful cel mai arbitrar. "Vitele" trec incet-incet de la cumpararea de placere, de bagat in seama, de "de ce nu" spre cumpararea de nevoie, si asta evident ca scade nevoile-n agregat.
Ceea ce este de fapt bine spre foarte bine : cei ce prin productia lor satisfaceau nevoi imaginate se pot duce sa faca campanii pe facibuci.
Thursday, 13 January 2011
Daca e credit imobiliar pe PF/PFA/PFI, executarea silita o amana banca pana la pastele cailor, nu au nici un interes sa recupereze un imobil pe care tot banca acum un an prin evaluatorii proprii il evalua la 90000EUR si acum este evaluat undeva la 50000EUR maxim.
Marea lor sparla cu care de asemenea nu fac nik, este contractul de cesiune a veniturilor.
Cat despre firmele mari, nu numai ca se face toata lumea ca ploua dar le mai acorda si un nou imprumut, cam asa strange banca latul, cica.
Thursday, 13 January 2011
Atita timp cit Helicopter Ben tipareste bani pentru tine...
Trai vremuri interesante, cind om fi batrini ne vor asculta copchii cu gura cascata la buza sobei.
Thursday, 13 January 2011
Si pentru ca, macar pe zona IT, firmele astea de care vorbim trebuiau sa poarte un nume, li s-a spus ETA2U. :)
Thursday, 13 January 2011
Pai chestii care au ajuns la stadiul de absolut necesar nu sunt chiar asa de multe, in orice caz nu atatea cat sa hraneasca toate firmele too big to fail din cine stie ce oras dintr-o fundatura de tara.
Thursday, 13 January 2011
Looool Eu zic ca or sa creada ca le relatam SF-uri.
Mama lor de lichiditati.
Thursday, 13 January 2011
tocmai ti-a tras-o Patrick de Hillerin pe twitter
http://imgur.com/ZeXr8
Thursday, 13 January 2011
@Marian Potocila Cam toate firmele romanesti sunt in situatie, de la Leonardo si restul clientilor CI Transilvania pina la dezvoltatorii imobiliari sau cine mai doresti tu.
Cit despre Petrica ala, ca sa vezi chestie, doar cu o luna intirziere. Asta ce-i de felul lui, reporter ceva ?
@gheorghe Foarte bine, si-asa eram prea multi cu figuri in cap.
@Luka D Pai orice poveste buna e si putin SF.
Thursday, 13 January 2011
Well, smecheria cu reorganizarea e putin mai complexa decat pare. Ideea e ca daca faci un plan de reorganizare suficient de bun poti sa iesi din faliment fara sa platesti decat 30% max jumate din datorii (mostly banci) iar restul creditorilor -> pula.
Reorganizarea nu presupune neaparat plata tuturor datoriilor ci doar sa platesti mai mult decat in cazul falimentului (cand sumele, dupa cum ai scris si tu, tind spre zero)
Uita-te si tu la planurile de reorganizare de la Leonardo, Flanco si restul, ca-s pe site disponibile "la liber". O sa vezi cum voteaza bancile "pentru" si turma de creditori mici si amarati "contra" ;)
Thursday, 13 January 2011
Yeaaaaa ... Asimov rulz.
Thursday, 13 January 2011
@Marian Potocila Stiu ce zici, e un scandal dupa parerea mea chestia respectiva, practic bancile redefinesc normele economice in cel mai imoral mod, banii devenind un fel de marfa sub licenta bancara, in loc sa fie principalul mijloc de control asupra lor.
Trist, da' nici nu intrevad cine ce poate face, e una dintre alea care se vor rezolva prin izbirea de zid.
Friday, 14 January 2011
pai bancile oricum fac legea in romania. si-s curios cat platesc la stat fata de alti privati si gospodarii. :d
Friday, 14 January 2011
Nu prea e atat de important cat platesc la stat, ca isi ajusteaza preturile astfel incat tot clientii platesc :)
Friday, 14 January 2011
Are mare dreptate cetaneaul gheorghe, e foarte instructiv in acest sens cazul pataniilor municipalitatilor din SUA care s-au gindit sa ingaduie bancilor sa "le ajute" sa investeasca.