Despre psihosubstante

Tuesday, 26 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Drugs are bad, mmmkay ?

Homeostazia este proprietatea unui sistem, in cazul nostru corpul uman, de a-si mentine constantele interne intre niste limite, in cazul nostru foarte inguste.

De-acolo vin diversele "analize" care trebuie "sa iasa bine", adica sa n-ai tensiunea prea mare sau prea mica, trigliceridele prea mari si asa mai departe : exista o vasta gramada nesfirsita de constante interne ale corpului uman, fara exceptie toate fizice, presiuni, concentratii chimice scl etc, care se pot masura nemijlocit. Dupa nenumarate masuratori in diverse timpuri si locuri s-a ajuns in cadrul meseriei care se ocupa cu asta (recte medicina) la niste asteptari rezonabile, in sensul ca-s statistic relevante : indivizii a caror homeostazie evolueaza in afara limitelor comune sunt suspecti de diverse dezechilibre.

De ce dezechilibre ? Pai printr-un abuz lingvistic : organismul e facut sa se re-echilibreze cind are probleme, in anumite zone centrale (precum tensiunea de exemplu) existind poate zeci de factori diversi care intra in actiune functie de conditiile concrete din mediu si din interior. Daca parte din ei nu functioneaza deloc sau nu functioneaza corect, restul supracompenseaza, pentru a readuce sistemul la homeostazie*. E posibil, mai ales pentru un practician experimentat, sa recunoasca regimurile de lucru in care sistemul evolueaza cu supracompensari, pentru ca echilibrele atinse variaza stabil dar specific fata de normale.

Si-acum, de departe cea mai complexa functie a omului se petrece in creierul sau. Evolutia echilibrata a acestui sistem este un ce atit de complex incit e o pata alba cu "aici sunt dragoni" scris mare deasupra pe harta altfel destul de tocita a medicinei. E atit de complex incit nu avem nici macar un model functional care sa ne-o reprezinte. Pentru comparatie, e relativ simplu sa va inchipuiti un model al circulatiei sangvine : frigiderul e un excelent exemplu.

Frigiderul are un compresor si niste tevarie. Compresorul pompeaza un fluid prin tevarie, in doua regimuri de functionare distincte. Daca se arde motorul compresorului adio racire. Daca se sparge tevaria, adio fluid. Daca presiunea in interiorul tevariei nu ramine in parametri va distruge compresorul - de-aia nu-i voie sa adaugati o oala de supa fierbinte in interior. Daca tevaria nu-i de buna calitate fluidul o corodeaza, daca fluidul nu-i de buna calitate o astupa. Ambele astea se intilnesc destul de rar in practica (dat fiind ca majoritatea frigiderelor adevarate fac sport regulat).

Creierul nu se afla in aceeasi situatie. Adevarul este ca in continuare habar n-avem cum functioneaza. Nu avem la ora actuala un model care sa-l reprezinte. Sigur ca pedestru se poate spune ca "e ca procesoru' de la calculator, dom'le". Teoria asta tine la sase ani, sau pentru persoane care nu-si pun prea serios intrebari, da' nu tine la examinare. De exemplu, daca eu ma apuc sa trag o gaura cu burghiul intr-un procesor, ala sigur nu mai aduna nimic niciodata. Si asa mai departe.

In pofida faptului ca nu cunoastem cum functioneaza, am observat noi asa experimental ca exista diverse substante care-i schimba regimul normal de functionare, mutindu-i echilibrul intr-o oarecare masura de la normal. Substantele astea se numesc psihotrope, ceea ce noteaza abilitatea lor de-a "deplasa" psihicul**, sau in vernacular droguri.

Contrar parerii comune (si minciunii deliberat raspindite de idioti care-si inchipuie cu mintea lor proasta ca se poate face bine cu forta), vasta majoritate a psihotropelor nu sunt adictive. Exista si psihotrope adictive, dar marea majoritate nu intra in aceasta categorie***. Pe de cealalta parte, desi nu se spune nicaieri, toate psihotropele (incluzind aici fara exceptii si chestiile folosite de catre doctori, si chestiile nefolosite de catre doctori) au proprietatea ca altereaza echilibrul normal al functionarii creierului.

Ca sa ne intelegem usor, hai sa folosim o metafora. Deci, in mod normal functionearea creierului e un dans, ceva precum un cadril. E complicat, perechile se agita pe-acolo intr-o ordine fina, unu' mai impiedicat poate incurca intreaga sala etc. Odata ce-am bagat ceva la vena, functionarea creierului devine o trupa de soldati in mars. In loc de pantofi de dans, bocanci, in loc de parchet lustruit noroi, in loc de finete si frumusete, mnoa... "i don't know but i've been told".

Problema mare aici este urmatoarea : mina invatata cu sapa nu va face niciodata mare brinza cu creionul. Picioarele invatate sa care bocanci prin mile si mile de noroaie n-or fi niciodata la cautare in sala de dans. Patruzeci de ani de comunism n-au facut pe nimeni din tara asta mai capabil sa se descurce, sa danseze si sa fie fericit in realitate. Patruzeci de ani de comunism au facut pe toata lumea dimpotriva, mai incapabila.

Cam asta-i toata povestea : folosirea substantelor psihotrope distruge, lent dar sigur, capacitatea creierului de a-si stabili si sustine propriul sau echilibru. Mai cumplit mestesug de timpenie nu poate sa existe, si nu degeaba scrie la buche de Soma : un guvern care-si doreste cetateni asemanatori va recurge mai devreme sau mai tirziu la a-i droga pe toti cu aceeasi chestie. Si ca observatie subsidiara oarecum amuzanta, si drogurile si socialismul sunt in principiu exact acelasi tip de solutie la problemele concrete ale zilei de azi : le "rezolvam" in sensul ca le facem dificil de observat. Cu pretul distrugerii durabile a posibilitatii echilibrului de-acum incolo. Este ca-i o afacere de oameni prosti ?

In loc de PS : as aprecia foarte mult daca diversii iezi si iade nu s-ar apuca sa-mi explice la comentarii "cum ii de fapt cu drogurile astea", dat fiind pe de-o parte ca nimeni sub treizeci de ani n-are cum sa aiba de unde sti ce vorbeste pe tema, si pe de cealalta ca nu-i probabil sa fi incercat o paleta mai larga decit mine. Doar zic.

---------
* Pentru motivul simplu ca un organism nehomeostatic e indeobste un cadavru, ori in fapt, ori in citeva minute. De-aceea si cititi exprimari precum "s-a decompensat" in explicatiile de specialitate date mortii.

** Vezi heliotropism apropo de chestia asta, de ex.

*** Ca sa fim bine intelesi, adictive sunt strict acele substante care prezinta urmatoarea proprietate : odata organismul obsinuit cu ele, daca sunt retrase complet fiinta moare. Nu ca plinge si suspina, nu ca o doare, nu ca urla. Moare. Pe baza acestui criteriu heroina e adictiva, cocaina nu. Asa cum si este in realitate.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

32 Responses

  1. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    1
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 26 July 2011

    Miau?

  2. Deci acum stim cum de esti asa de productiv :)) Recunoaste ca te-ai mutat la casa doar ca sa poti sa-ti faci meth lab in beci.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 July 2011

    @gheorghe Lol ti se pare tie ca gindesc ca un methead de-ala ?

  4. Hipsterilor`s avatar
    4
    Hipsterilor 
    Tuesday, 26 July 2011

    pai stai ba asa dezinformatoru' poporului, aici lipseste partea psihologica.

    daca te lasi de fumat, cam inebunesti fara doza de nicotina.

    waitasecutrytochetmeagain.jpg

    asta cu heroina e amuzanta, ca se oferea la tub de catre firma ag farben bayer, se mai vindea si sub forma de pastile pentru dinti sau ceva de genul. lmao

  5. nu, s-o mutat la casă ca să poată creşte porci şi să-i chinuie şi pe ei în beci alături de gagici.

    stay tuned! details at 11!

  6. Hipsterilor`s avatar
    6
    Hipsterilor 
    Tuesday, 26 July 2011

    taci ba sa vezi ca asta planteaza iarba si lampi solare, thc orgy acolo.

  7. Pai si hitler era methead si gandea destul de bine.

  8. Hipsterilor`s avatar
    8
    Hipsterilor 
    Tuesday, 26 July 2011

    lol dar hitler nu s-a drogat niciodata, cel putin nu constient. au fost unii care au tras ceva teorii ca il droga doctorului lui, la vremea aia nu existau medicamente pentru ce avea el.

  9. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    9
    Celalalt Hipsterilorinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 26 July 2011

    dAImon, da di ce-i chinuie, le da sa manance cripstograme? Ori ii ameninta ca-i da la plantele carnibore?

  10. Al Treilea Hipster`s avatar
    10
    Al Treilea Hipsterinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Tuesday, 26 July 2011

    Hitler intr-o discutie despre droguri .. Godwin juiseaza din mormant.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 July 2011

    @Hipsterilor Inebunesti o laie. Nu mai pune si tu botu' la toate prostiile.

    @dAImon noiframe=http://polimedia.us/dtng/c/src/128270474373.jpg>

    @gheorghe Tu ce vrei sa zici, ca io-s ca Hitler ?! Da' ce-s io, Obama ?

    @Restu' de hateri : Ta-nanana.

  12. Hipsterulz`s avatar
    12
    Hipsterulz 
    Tuesday, 26 July 2011

    lolce

  13. Trilema o fi drog, adictiv?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 July 2011

    Drog este, da' nu-i adictiv ca-i substantiv.

  15. adica putem muri linistiti fara Trilema

  16. Hipsterilor`s avatar
    16
    Hipsterilor 
    Tuesday, 26 July 2011

    official troll seal of approval jpg

  17. nimeni sub treizeci de ani n-are cum sa aiba de unde sti ce vorbeste pe tema, si pe de cealalta ca nu-i probabil sa fi incercat o paleta mai larga decit mine

    Relative of yours?
    http://polimedia.us/dtng/c/src/131172676339.jpg

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 July 2011

    Lmao nope.

    Bunu' nici macar n-avea cazan de tuica. Din pacate.

  19. "In loc de PS : as aprecia foarte mult daca diversii iezi si iade nu s-ar apuca sa-mi explice la comentarii “cum ii de fapt cu drogurile astea”, dat fiind pe de-o parte ca nimeni sub treizeci de ani n-are cum sa aiba de unde sti ce vorbeste pe tema, si pe de cealalta ca nu-i probabil sa fi incercat o paleta mai larga decit mine. Doar zic."

    lol, dar de ce crezi asta. prietenul tau imaginar a incercat dmt, mircea? fumat sau ayahuasca. intre altele am inteles ca aici in romania nu prea ai cum face rost de. daca as vrea sa le incerc ar trebui sa trec oceanul spre vest. am inteles insa ca dmt-ul fumat iti da senzatia de geometrie. :-S

    oricum avem aici in romania ciupercile noastre. si imho, alea chiar rup tot. :D

    si oricum, astea-s chestii pe care le incerci cat esti prin studentie. daca continui sa fii fan de ele si dupa, mie mi se pare destul de grav. :D

  20. Creierul nu poate fi ca un procesor, invers poate da.

    Eu zic ca tu ai vazut Limitless lol

  21. a vazut mai multe... :D

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 July 2011

    @Mihai B Depinde de la om la om. Diversi scriitori/cintareti scl trag si dupa cincizeci de ani. Semnificativ mai numerosi diversi luzarasi au impresia ca daca trag ajung si ei scriitori, cintareti scl (fara sa-si puna problema ca daca asa se ajungea, atunci ajungeau si ei din studentie, nu trebuia sa insiste pina dupa cincizeci de ani).

    @Luka D Dubios si aia.

  23. Mihai B`s avatar
    23
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 28 July 2011

    hahahah... deci vrei un trip cu aldoux huxley?! :)

    da' ciuperci de a noastre din munti, pmi-ul tau a incercat? :D

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 July 2011

    Si din munti si din cimpie.

  25. Mihai B`s avatar
    25
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 29 July 2011

    :D http://en.wikipedia.org/wiki/Psilocybe_semilanceata ;)

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 July 2011

    Daca-ti arat poze cu una absolut intimplator crescindu-mi in gredina ce zici ? Hm ?

  27. Hipsterilor`s avatar
    27
    Hipsterilor 
    Friday, 29 July 2011

    chiar ba, ce se mai aude de cires? :))))

  28. Mihai B`s avatar
    28
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 29 July 2011

    io zic sa nu areti ca pe urma se alerta baietii aia imbracati fazaniu si vin sa iti faca perchezitie prin gredina. si e pacat apoi de rosiile acelea crescute cu sarg si ingrasamant din tutun strans de la 20 de baxuri. ;)

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 July 2011

    @Hipsterilor Absolut nimic ;/

    Cinci, doamne si toti cinci...

    @Mihai B Daca poti frate sa bei, atunci bea tu pentru toti...

  30. Mihai B`s avatar
    30
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 29 July 2011

    heheh, o sa iti zic: pai, hai noroc! ;)

    dar in vreo doua saptamani, asa... :D

  1. Despre psihosubstante pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Cu creier, despre adictie....

  2. [...] Despre psihosubstante [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.