Despre Libia

Sunday, 28 August, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Va amintiti probabil ca acum douazeci de ani si restul zile teroristii libieni de-ai lui Gadddafi angajati pe bani grei (valuta!) de Ceausescu trageau in demonstranti din toate pozitiile, producind numereoase victime in Capitala si restul tarii. Ei bine, iata ca istoria se repeta, zilele astea teroristii romani angajati de Gaddafi pe bani grei (valuta!) trag in demonstrantii libieni din toate pozitiile, producind numeroase victime in Capitala si restul tarii.

Asta-i de altfel si marele avantaj al unei experiente personale suficient de indelungate, ai aces prin intermediul memoriei proprii la o revolutie completa a rotii timpului. Mare lucru chestia asta, pentru ca fara ea poti trai cu impresii dintre cele mai ridicule, cum ar fi de exemplu ideea ca lumea evolueaza liniar, ori in directii, ori alte asemenea traznai. Asta si este de altfel unul dintre motivele principale pentru care aia sub treizeci de ani nu conteaza in mai nici o discutie publica : perioada rotatiei istorice e adesea in jur de 20. Si cine n-a prins el cu ochii lui macar o revolutie completa a magaoaiei nu e om. Am zis.

Odata precizate chestiile astea, am a va marturisi ca iata am fost corupt, si ma voi apuca sa scriu (la cererea cititorilor!) despre chestii la care nu ma pricep. Libia anume, de care habar n-am, nu m-a interesat niciodata (nu a fost in "zona mea"), nu cunosc pe nimeni acolo (iata ca se poate), habar n-am. E foarte posibil ca oamenii aia de pe strada sarmanii sa creada in revolutia lor, sa se fi eliberat de tiran, sa se simta supraoameni si sa chiar reuseasca sa-si duca tara in vre-o directie. Nu vreau sa insult pe nimeni asa, orbeste - e foarte posibil sa fie si ei oameni si sa faca vre-o brinza, iar eu n-am nimic impotriva.

Dar chiar daca n-am habar de Libia si libieni, si chiar daca Gaddafi imi este la nivel superficial mai degraba simpatic (imi place individualismul lui extrem, deci vine proasta pulii-n vizita "de stat", el nu are alta-n cap decit cum sa-i puna mina pe cur), pot sa zic doua-trei vorbe despre chestiune privind din perspectiva restului lumii, adica a chestiilor pe care totusi cit de cit le mai pricep.

In primul rind trebuie observat ca nu exista in toata istoria un singur caz de schimbare de regim impusa de americani care sa le fi servit interesele. Un singur caz. Au incercat de cel putin douazeci de ori, nu le-a reusit niciodata. Nici o singura data. Au trecut iata zece ani de la luxarea lui Saddam, Irak-ul este in continuare un pamint neguvernabil, si-o hemoragie nerezolvabila a bugetului lor, la nivelul a jdemiliarde de dolari anual. Adica mult mai mult decit au ciordit de la noi cu autostrada pulii (si apropo de care chestie, americanii sunt ceva mai naspa decit rusii, cred ca ei ne datoreaza deja doua tezaure spre trei). Problemele pe care le au azi in Afghanistan si le-au creat ei insisi cu minutele lor, pe cind inarmau Afghanistanul ca sa steie sula-n coaste URSS-ului. Nici nu mai intram in discutii de Nicaragua si America Latina, ca nu va pricepeti la istoria emisferei celeia.

Chestia remarcabila e ca sirmanii continua aceeasi timpenie, deci cit de batut in cap sa fii ca popor sa continui cincizeci de ani spre saptezeci o politica dovedit disfunctionala ? Azi ai cinci ani, pui mina pe foc, te arde. Jecolan, pansamente, chestii. Peste sase luni, pui mina pe foc. Te arde. Jecolan, pansamente, minuni. Peste cinci ani, pui mina pe foc. Te arde, rau de tot, ajungi in spital, psihiatrii, chestii. Peste inca cinci ani, pui mina pe foc si tot asa mai frate iata ca esti om de saizeci si ceva de ani, iesit demult la pensie si tu iti cumperi chibrite sa faci foc sa-l iei in mina. Braindamaged, ce sa mai. Macar intr-o vreme era asta o timpenie rezervata republicanilor, da' in loc sa copieze aia timpitii (republicanii) de la aia sanatosii (Clinton, probabil singura administratie americana din ultimii douazeci de ani care a adus beneficii tarii aleia, net - tot restul au adus per total pagube) vaz ca mai nou copiaza invers. Ma rog, dezavantajele de-a alege maimute-n functia suprema, monkey see monkey do vorba cintecelului.

In al doilea rind, frustrarile oparite de cocosel emasculat ale Frantei sunt ceva de toata jena. Dom'le, deci armata care n-a mai cistigat nici o confruntare cu absolut nimeni din vara lui 1809 (Wagram) incoace tine sa se dea mare in raport cu ceva tarisoara vai viata ei. Cred ca sunt mai multi libieni in Paris decit in Tripoli, bai frate. Da' nu, piticania ridicola tre' sa demonstreze lumii ca el e barbat. Umbla dupa Carla Bruni (care ride de el pe la toate colturile, da' mnoa, cin' te pune sa-ti bagi curva-n casa daca nu esti barbat cit s-o tii in rind ?), isi baga telescoape-n tocuri, organizeaza mari conspiratii anti-contracandidati prin SUA care sfirsesc prin a garanta succesul respectivilor si face pe galinaceea de atac in Libia.

Parca-i si vad, ridiculi si batosi, cum se agita ei pe la Carla pe-acasa, oui mon general, non mon general, lalala facem razboi. Ie dincolo de penibil, zau asa, mie cel putin imi aminteste de invazia Abisiniei de catre italieni.

Pina la urma, singura concluzie care se poate trage, de-aici cit si de oriunde altundeva, e aia cu "nu s-a schimbat nimic, n-o sa se schimbe nimic...".

Nici n-are ce.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. Sec.

  2. mie mi-a facut haz asta http://polimedia.us/dtng/c/res/5277.html

    io sunt curios ce se vor face ei acuma fara sistemul unde toti au de munca, mancare si case si la un nivel minim, trecut la varianta capitalista unde mananci cat vrei cu datorie externa si 2/3 din fabricile tarii inchise.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    De fapt probabil trebuia sa iau ceva poza din threadu' ala ca ilustratie in articol. Ce ii roade pe ei grija ii ca de ce nu se ia de evrei, aia-i problema arabetilor. Cit o fi revolutie si cit o fi smecheriile Iranului acolo numa' mniezo stie, pina la urma.

    Adevarul este ca nu se compara situatia din Libia de azi cu cea din Romania anilor 80. Nici macar cu cea din Romania anilor 70, nu cred c-a fost atit de gulas comunismul nostru niciodata.

  4. Doauă chestii am de adăugat. Prima e că totuși schimbările astea de regim au servit cuiva, chiar dacă nu ne dăm seama neapărat cui. În sensul că cineva tot tre să scoată cumva bani de acolo (din arme, sau cine mai știe), altfel nu auzeam azi de Irak. Da' pe mine personal mă depășește cine și cum, invoc doar common-sense-ul, if there is any.

    A doua chestie, apropo de republicani, nu credeam că o să văd un republican cât de cât sănătos la cap (clar mai sănătos decât Obama & co.), da' Ron Paul îmi pare așa la o primă vedere.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Minus faptu' ca Ron Paul nu e republican de nici o culoare, si respectiv ca tot de common sense e aia cu "nu-i pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste". Vezi faza cu 5 ani mandat de presedinte ro, care era cu dedicatie pentru Nastase, si-a supt-o 2x Base, dupa care probabil ca se va reveni la 4 ani.

  6. mie imi mai place steagul de il flutura ei in strazi acuma

    herp http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_Libya_(1951).svg

    derp http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_Azerbaijan.svg
    ______________________________________________

    @spyked : ron paul e din fraierii din duzina de populisti tea party, cu miscarea lor anti-niggeri comunisti, fara un alt plan politic real decat sa-l decredibilizeze pe Obama.

    mai facuse nu stiu ce campanie pe site-ul lui de strans fonduri sau ce porcarie, ma rog, succes.

    astept sa castige libertarienii alegerile sau partidul comunist.

    ______________________________________________

    revenind la leebeeah, singura economie pe care o au aia @mp e petrol.

    intro tara 90% desert cu orase si ceva iarba creata de om, singurul negot e petrol si sector servicii(LOL)

    eu astept 2 lucruri

    -prima e divizie teritoriala : http://en.wikipedia.org/wiki/File:Libya_ethnic.svg

    -a doua e o palma data de berlusconi lui sarkozy pentru acordul italia - libia din 2009, in schimbul la care libia inchide frontierele, italia platind 5 mld. daune de razboi si cumpara 1/4 din petrolul lor.

  7. meh, uite ca-s bune si wikipediile astea la ceva

    The HIV trial in Libya concerns the trials, appeals and eventual release of six foreign medical workers charged with conspiring to deliberately infect over 400 children with HIV in 1998[...]Furthermore, a controversy has arisen concerning the terms of release, which allegedly include an arms trade as well as a civilian nuclear cooperation agreement signed by French President Nicolas Sarkozy in July 2007.

    miau.

  8. Ron Paul e vai de mortii lui, habar n-are pe ce lume traieste. Probabil ca s-ar prabusi america la o saptamana dupa ce l-ar alege, ceea ce n-ar fi un lucru rau, doar ca el vrea sa implementeze niste chestii extrem de stupide, cum ar fi moneda bazata pe aur.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    @Freud Ron Paul e ceva dinainte sa se inventeze Tea Party, Obama sau chiar Bush al tinar. N-are treaba.

    Mda, pe-al nostru steag e scris vendetta, da-n frantuzeste.

    @gheorghe Io is chiar curios ce-ar iesi. N-as locui acolo in timpu' experimentului, da' sunt foarte pentru.

  10. Asteptam haiducii turci care sa elibereze plajele Antaliei de sub jugul romanesc?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Ai observat ca numa' babele se duc acolo apropo ? Daca vin turcii cu violu' s-ar putea sa le creasca vinzarile.

  12. @mp : era un francez pe un cean ceva in genul "steagul romaniei e cel francez, diferenta e ca s-au pisat pe el"

  13. herp http://youtu.be/wGjkQAa9I34

  14. @Mircea Popescu Da si cand ai nevoie de bani mai umpli de cianura o rosie montana. Mai bine folosesti bitcoini, e mai ecologic :))

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 August 2011

    Da, e drept ca-s mai ecologici, doar ca spre deosebire de aur nu poti sa-i maninci.

    O, vait...

  16. pai problema e simpla...cand au vazut frrrrancezii ca nu-si mai tin in frau coloniile (ca mai au ceva ramasite pe acolo)...decat sa le piarda mai bine le impart cu "sarantocii" de americani!

  17. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔`s avatar
    17
    Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔insigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 29 August 2011

    De SUA și acum de Franța am tot auzit, dar pe când și ceva despre Rusia? Ăia ce mai pun la cale? În afară de conflictele cu Cecenia și Osetia n-am auzit de altceva.

  18. a trimis medveded ala sau cum il cheama ajutoare la rebelii din libia parca. a fost si putin in presa zilele astea, ceva control la sanatate si nu stiu ce "prietena" prin politica, probabil viitoarea iulia timosenko.

    http://www.themoscowtimes.com/news/article/gonorrhea-ad-featuring-putin-prompts-criminal-inquiry/442776.html

    io din cate am inteles singurele acorduri economice al libiei, majoritare, erau cu italia si china.

  19. http://polimedia.us/dtng/c/src/131461814571.jpg

    romania, lol.

    sa vezi ce chestie, casuta de comentarii se incadreaza fix in tile view pe opera

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Monday, 29 August 2011

    @gheorghe http://trilema.com/2011/puterea-socializarii/ sau http://trilema.com/2011/topul-rusinii/ gen ?

    @Freud E o coincidenta.

  21. http://aukina4israel1.multiply.com/journal/item/2317

    BHA HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

    http://www.ejpress.org/article/16491

    BHAHAHAHAHAHAHAH AHAHAHH HAHAHAH HAHAHAHAH HAHAHA

    http://polimedia.us/dtng/c/res/5085.html

  22. De fapt, Romania nu realizeaza ca ''primavara araba'' e prima ocazie de a pune mana pe niste colonii :)

  23. Haha, romania, colonii, srsly?

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 30 August 2011

    @krossfire Just, noi nu suntem capabili sa ne administram propriul cotet si ne-om apuca sa ne luam pe socoteala inca niste tiganusi. Esti cinas de cap bwey om ?

  25. Glumeam bre. Am putea cere totusi drepturi asupra Somaliei. Hai sa fim seriosi, nimeni nu vrea bucata aia de pamant (excludem Somaliland-ul totusi, ca sa fim finuti). Avand in vedere bataliile dintre clanuri, l-am putea pune pe Mazare primar. Ar fi o Mangalia 2.

  26. a luat-o finlanda.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 30 August 2011

    @krossfire Tu iti cauti unde sa faci experimente pe oameni cu "zeii metalului" si ciudatenii de-ale tale, recunoaste bwey Mengele.

  28. http://www.whale.to/b/benedikt_kautsky.html

    herp http://de.wikipedia.org/wiki/Benedikt_Kautsky

  29. http://encyclopediadramatica.ch/Gaddafi

    absolut genial.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.