Declaratii ferme (de avere)
Am trecut de doi ani de cind scriu pe blog. Cu dispensa speciala de la Vatican se pot considera trei ani de experienta. Am trecut de doua mii de articole, si de-un milion de cuvinte, chestia cu "blogerul roman cu cei mai multi cititori" e fumata temeinic deja de anul trecut.
Sunt mai bine de sase luni de cind sunt singurul bloger din Romania (sau din lume ?) platit de cititori sa scrie (da' mersi, draga). Sigur, specialistii in struguri acrii, mari iubitori de mintit pe bani au ris in prima faza, ca "nu se poate asa ceva", si acuma pling, cind incep incet-incet (dupa puteri) sa se prinda ca din banii aia imi permit sa cheltui patru cifre pe Adsense in toata luna si cine stie, poate ca nici nu-i cheltui pe toti acolo (precum intr-adevar nici nu, ce sens ar avea ?).
Ca atare, cel putin in mintea mea, situatia-i destul de simpla : daca sunt calificat sa scriu acest text, foarte bine, iara daca nu-s atunci mai asteptam, pentru ca nu-i nimeni. Ori vi se pare suficienta intemeierea de pe care vorbesc eu, ori nu puteti citi in limba romana o discutie despre utilitatea blogului, ca n-are cine-o scrie. Ambele alegeri sunt perfect respectabile, de altfel, si va privesc intru totul. Si eu insumi oscilez intre ele, asa ca n-am intentia de-a va persuada intr-o directie.
Dar daca acceptati ca stiu despre ce vorbesc, atunci am a face niste afirmatii ferme si nete, ca sa stim unde si cum stam, si sa n-o mai scaldam aiurea.
Cit priveste efortul, am lucrat undeva intre 800 si 1000 de ore la scris articole. Am lucrat undeva intre 5 si 600 de ore la moderat comentarii, raspuns la comentarii, scris comentarii pe alte bloguri scl. Am lucrat cam 15 ore la probleme tehnice si administrative, din care cea mai mare parte s-a folosit cind am lansat blogul, si mici bucatele de intretinere/imbunatatire de-atunci incoace.
Este adevarat ca in acelasi interval am lucrat cam inca o mie de ore la citit articole scrise de altii, dar nu mi se pare adecvat sa le socotim aici : sunt eu sursa de inspiratie, si textual, si emotional si intelectual pentru multa lume, da' nu prea exista blogeri romani care sa ma inspire pe mine (asta fiind un defect si-o lipsa, globala, a autorilor de limba romana in corpore, si nu un merit al meu). Pe de cealalta parte activitatea de lectura se justifica in mintea mea mai ales prin alte activitatii si servicii, precum de exemplu fain, si e deci mai putin adecvat sa alocam orele respective lucrului la Trilema. Puteam scrie la fel de bine fara sa citesc pe mai nimeni si daca as fi alt spirit (mai putin binevoitor si tolerant cu scaderile si defectele mentale ale semenilor, adica) probabil ca fix aia as si face.
Deci per total Trilema inseamna undeva intre 1300 si 1600 de ore din timpul meu. Ca sa ingaduim echivalari cu timpul altora pot eventual mentiona ca acest timp ar fi costat undeva intre 70,000 si 80,000 de euro daca il vindeam drept consultanta, si deci orele respective inseamna undeva catre 35-40,000 de ore de munca pentru romanul mediu (1300 lei salar lunar mediu net in Romania, 160 de ore de munca lunare program normal), sau echivalentul muncii pe doi ani a unei echipe de zece oameni. Ca o notita in trecere, e amuzanta potrivirea cu masuratorile din practica, pentru cei dintre noi care cunosc citi oameni lucreaza in diversele proiecte online ale diverselor trusturi de presa, si pot constata cam cit si cam ce produc ei.
Cit ce priveste rezultatele, putem examina chestiunea pe doua coordonate. In primul rind, subiectiv : ce am cistigat eu, pentru mine, ca educatie, perfectionare, dezvoltarea unor abilitati si asa mai departe ?
Daca participam doi ani la cel mai bun program de educatie in ale scrisului pentru scriitorii aspiranti (cum am fost de altfel si invitat sa, pe cind stateam in NY) as fi "pierdut" cam acelasi timp - pentru ca timpul nu se poate decit pierde, asta-i natura lui - si in plus as fi cheltuit probabil spre 20,000 de euro (excluzind de-aici cazari, mincari, importat cognac scl). In schimb cred sincer ca as fi obtinut per total rezultate intre o jumatate si o treime din ce-am obtinut scriind pe Trilema. Asta este evaluarea mea onesta, care chiar onesta fiind poate bineinteles fi gresita. Sigur ca poate fi gresita, dar daca ma intrebati care e parerea mea, pai asta este. Ieseam per total mai prost. In masura in care dvs nu aveti acces la aceleasi foruri educative rezulta de-aici ma gindesc ca per total nu puteti iesi decit inca si mai prost, in comparatia asta. Ma gindesc.
In al doilea rind, obiectiv : ce-am cistigat eu, pentru altii, ce-am cistigat si pot vinde (facem pe moment abstractie de faptul ca si priceperea, si abilitatea, si experienta se pot vinde bine mersi in lumea asta moderna) ? Pai, daca luam cei 80,000 de euro si-i puneam intr-un bon de tezaur, dinsii mi-ar fi adus cam 4,000 de euro (sigur, rata scontului in Europa e 1 si-umpic la ora actuala, deci vorbesc teorii, da' sa zicem ca folosim media seculara, 5%). 4,000 de euro pe an, facind pe moment abstractie de impozite scl ca oricum vorbim in cifre rotunde vine vreo 300 de euro pe luna, adica zece euro pe zi. Trilema Premium produce mai bine de-atit.
Asta-i tot, asta-i toata discutia in intregul ei complet. Daca aveti de ales intre a iesi la o bere cu prietenii si a scrie pe blog, alegerea justa, din perspectiva valorii pentru viitor, este sa scrieti pe blog. Daca aveti o mie de lei, si aveti de ales intre a depune 900 la banca drept economii si-a cheltui restul cu prietenii la bere pe de-o parte, si respectiv a sparge toti banii pe droguri, curve si saorma si-a scrie pe blog pe de cealalta parte, alegerea din urma este mai buna pentru dumneavoastra, privind din perspectiva valorii si pentru viitor. Daca aveti de ales intre a va scrie lucrarea de doctorat si-a mai scrie un articol pe blog articolul pe blog este alegerea justa din perspectiva viitorului dumneavoastra.
Sigur, aceste concluzii sunt contraintuitive. Nu-i suparare, pentru ca in general concluziile corecte sunt contraintuitive, asta-i si justificarea pina la urma a existentei stiintelor pe pamint, daca tuturor ne-ar veni spontan idei precum aia cu marul sau aia cu cada de baie n-am mai avea nici un motiv sa stim cine-i Newton si cine-i Arhimede, c-am fi toti si cutotii niste mici Newtoni si niste mici Arhimezi.
E adevarat ca uneori aceasta discutie intra in conflict cu promisiunile facute. Poate ca le-ati promis prietenilor ca iesiti impreuna, poate ca ati promis profesorilor ca le depuneti o lucrare de doctorat. Va priveste cum exact alegeti sa va tratati acest aspect al socializarii, daca va tineti promisiunile desi asta inseamna sa obtineti per total mai putine beneficii, finalizindu-va doctoratul in loc sa scrieti pe blog, iesind la bere in loc sa scrieti pe blog, foarte bine, asta este, va priveste. Dar nu schimba nimic din ierarhia valorii optiunilor dumneavoastra. Blogul e tot in virf.
Blogul e tot in virf.
Friday, 4 March 2011
Succes in continuare!
Friday, 4 March 2011
Cu diferenţa că nu oricine poate scrie cu eficienţa pe care o ai şi nu oricine isi poate vinde timpul la valoarea pe care o faci. Dimpotrivă, salariatul mediu cu 4-6 ron/oră ar fi mai câştigat dacă ar investi în perfecţionarea meseriei proprii, mă gândesc.
Friday, 4 March 2011
Meseriile vin si se duc, e mult mai important sa iti poti folosi creierul cat mai eficient. Adica daca e pentru viitor, nu termen scurt sau mediu.
Saturday, 5 March 2011
@Madalin Blidaru Sa fie, si tie.
@dAImon Poate fi ce zici, dar nu cred. Sa facem un studiu de caz pe procente. Cineva are de investit 10 dolari, si scoate un dolar. Altcineva are de investit zece milioane, si scoate un milion. Cine a scos mai mult ? Pai sigur ca in termeni absoluti, ala ce-o avut mai mult de investit. Dar procentual au scos exact la fel, si in sensul evolutiei viteza lor de crestere e egala.
Idem ala de care zici tu, poate ca in termeni absoluti sa nu scoata mai mult decit mine, dar in termeni relativi e perfect posibil, si chiar probabil sa scoata. Ca mai usor cresti procente mari pe baze mici.
@gheorghe Da, cum ziceam si la Diana, daca problema e ca miine iti taie curentu' atunci toata discutia asta e degeaba.
Saturday, 5 March 2011
noa hait, esti intre de 3 si 4 ori mai eficient decat je. tot e ceva. felicitatiuni!
Saturday, 5 March 2011
Patasti.
Saturday, 5 March 2011
Ceea ce spui matale aici în articol are sens pentru cineva care folosește blogul pentru a se auto-educa, pentru a scrie. Sunt mai greu de inclus aici blogurile care bagă copy/paste la ce au mai găsit pe net și le folosesc pe post de caiet de colecții. Evident, nici aia nu e rău, că citind tot se mai educă omul. Dar în mod clar cel mai bun exercițiu este cel al scrierii, fotografiatului, compusului de muzică, în general a face, nu doar a privi cum fac alții.
Ah, și felicitări pentru cei 3 ani cu dispensă. Mulți înainte :)
Saturday, 5 March 2011
Pai daca ala-i nivelul lor, Serafime, de unde vrei sa inceapa educatia lor ? De la nivelul tau ?
Si mersi, mai un pic si se fac o mie.
Sunday, 6 March 2011
Autoperfectionarea ramane regina. Restul de bonusuri vin. Cred ca de-asta nici n-am incetat sa scriu pe blog, desi scriu mai rar. O data pentru ca-mi place, a doua oara pentru ca nu pot inca livra un articol perfect cap-coada.
Monday, 7 March 2011
kross, cum evaluezi dacă un articol e perfect? în funcţie de ce criterii? :D
Monday, 7 March 2011
Daimon: E o chestie pur subiectiva pana la urma, e vorba de propriile criterii de evaluare. Articolul ''perfect'' e ala la care n-ai schimba nimic. Te uiti la el si stii ca ai zis tot ce voiai sa spui, in cea mai buna forma in care o puteai face la momentul respectiv (nu e vorba de a citi peste cinci ani ce ai scris la betie). Ca cititorilor nu le place, ca X are ceva de obiectat e una. Important e ca ''you gave your best'' si esti sigur de asta.
Monday, 7 March 2011
Ha, tu inca esti tinar, mie mi se intimpla sa citesc cite un articol si sa-mi zic vai doamne ce destept eram mai demult, oare unde s-o fi dus.
Monday, 7 March 2011
Si mie, din pacate. Nu atat ca erau bine scrise (pentru ca cele vechi chiar nu sunt), ci pentru ca aveau o idee vie, ceva de care ma puteam lega si dezvolta.
Monday, 7 March 2011
Io idei inca as mai avea, da' forma e greu de nimerit calumea.
Sunday, 20 March 2011
Sursa:http://groparu.ro/4-ani-de-groparu-ro/
Sunday, 20 March 2011
Bravo lui.
Sunday, 20 March 2011
Tu cat ai?
Sunday, 20 March 2011
Cam dublu, ma rog, mai putin la ani. Da' sa stii ca de la jdemii incolo nu mai prea conteaza.
Ma rog, mai putin anii.