De ce exista articole-lista ?
Cu modestia care, in pofida calomniilor veninoase raspindite de unele persoane invidioase pe succesul meu, ma caracterizeaza, am sa ma abtin de la a reinventa eu roata, publicind in loc o traducere dupa cineva care a inventat-o deja.
Blogerii iubesc sa scrie liste pe post de articole. De cite ori ati citit un titlu pe formatul "Cele 5 motive pentru care nu va stiti la twitter", "8 sfaturi pentru a ajunge tare pe Youtube" sau "14 motive pentru care ar trebui sa folositi quora" saptamina asta ? De cinci ori ? De zece ori ? De cite o suta de ori pe zi ?
De ce oare ? Cum de-s atit de frecvente articolele pe formatul asta, si de ce se scriu atit de ingrozitor de multe ?
1. E simplu.
Nu-i nevoie de prea mult efort intelectual pentru a scrie un articol. Pur si simplu vomiti o scurta introducere, iti scrii lista, adaugi niste detalii la fiecare punct, dupa care merge la fix o incheiere si gata. Practic titlul se scrie singur.
Blogerul n-are a gindi tranzitii si n-are a-si bate capul cu structura articolului daca scrie un articol-lista. Afara de cazul ca-i lovit de amok si se apuca sa incerce a introduce o poveste in lista, nu exista nici arc narativ nici naratiune. Cititorul pastei respective se asteapta la bucatele de informatie si-atit. Diversele elemente n-au nevoie a fi puse in legatura, problema e pur si simplu neglijata conventional in cadrul acestui joc de-a scrisul.
De cealalta parte, nu-i nevoie de cine stie ce munca cu cartea pentru a digera un articol-lista. Cititorul scaneaza peste introducere, se prelinge uleios peste gloante* si inghite pe nemestecate "informatia".
Articolele-lista fac autori si cititori mai timpiti. Sunt usurele, inutile si irelevante, aduc trafic dar ii sacrifica utilitatea. Practic vorbind, ele-s rezultatul aplicarii in practica al urmatorului pact cu diavolul : "Daca iei toata marfa de pe rafturi si-o incui in depozit am sa-ti aduc un mare numar de cumparatori in magazin". Aferim.
Cunoasterea adevarata nu vine din liste si gloante, intelepciunea nu se obtine inghitind articole-lista. Discutii aprofundate si gindirea-n profunzime produc cunoastere si intelepciune. Cind vi s-a intimplat ultima oara sa cititi o lista si sa va ginditi "Ce frumos!" ?
Puteti scrie mai bine de-atit. Citi ani ati petrecut in scoala studiind limba ? Folositi-i la ceva acum ca tineti un blog.
Tineti-va la un standard mai inalt cind scrieti, folositi liste si bullet points ca material suplimentar, nu ca elemente structurale si ca rezultat va veti bucura de un blog cladit pe stilpi de beton si finisat cu rigips, nu de unul cladit pe rigips si finisat cu cicat.
Asa sa va ajute Sf. Nicolae din Myra.
---------
* Da, stiu. N-am gasit alta rima.
Friday, 4 March 2011
I. Lista motivelor pentru care mi-a placut articolul despre articole-lista a lui Mircea Popescu:
1. Pentru ca mi-a placut.
2. Pentru ca n-a fost scris intr-o lista.
3. Pentru ca impune un standard mai inalt.
II. Lista motivelor pentru care nu sunt total de acord cu articolul despre articole-lista a lui Mircea Popescu:
1. Pentru ca poti deveni creativ cu listele
2. Pentru ca la momentul potrivit ofera un pic de savoare.
3. Pentru ca standardul este dat de ideea din text, nu neaparat de structura lui.
Friday, 4 March 2011
voiam sa trolez (trollez?) pe tema asta putin, dar a facut-o Vlad mai bine. nice done, mestere :)
Friday, 4 March 2011
@Vlad Pai avantajul inteligentei este ca poate face din orice cicat bici, dar asta nu vorbeste pentru cicatul respectiv, precum nici nu-l scuza.
In aceeasi linie de rationament, un chirurg excelent poate opera la rigoare si cu lame de barbierit, si cu un cutit de plastic. Asta nu inseamna ca lamele de barbierit sau cutitele de plastic sunt instrumente de chirurgie, sau ca se recomanda ca material didactic la scoala de chirurgi. Dimpotriva, cam toti chirurgii sanatosi, ca-s elevi sau mari maestrii le vor evita cu deosebita incredere.
@dAImon Chestia aia nu-i troling buei. Ce tot largim ca aluatu' orice termen ? Troling e atunci cind subiectu' plinge, restu-i fail.
Friday, 4 March 2011
Mă bucur că te incluzi.
Dacă nu-i trolling (doi lî că-i în engleză) atunci e direct win.
Saturday, 5 March 2011
- da
Saturday, 5 March 2011
@dAImon In ce sa ma includ zici ?
@F Ce esti si tu ase negativist amu ?
Saturday, 5 March 2011
lărgim, plural :D
Saturday, 5 March 2011
E, in sensu' ala ma includ. Ca io pe unde trec, tot largesc :D