Cum ne scapam de Bucuresti ?

Sunday, 27 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

presa-preseaza-cacat Ce putem citi in Evenimentul Zilei ? Pai, "Orasul din Romania care exporta cit o tara intreaga" ; "Topul judeţelor care ne scot în lume" ; "Municipiul Bucureşti a exportat în străinătate mărfuri de aproximativ 6 miliarde de euro, anul trecut, potrivit datelor statistice şi estimărilor EVZ." ; "Suma este echivalentă cu exporturile anuale ale Serbiei, în valoare de 8,3 miliarde de dolari (5,6 miliarde euro)" ; "peste valoarea tuturor bunurilor vândute în străinătate de Letonia" ; "Capitala asigură peste 15% din exporturile întregii ţări" si alte grozavii de aceeasi natura.

Concluzia care se impune este ca presa preseaza in continuare cacat. In realitate, situatia se prezinta cam in felul urmator : in perioada ianuarie - octombrie 2010, Bucurestiul a exportat in valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, la o populatie stabila intre doua si trei milioane. In aceeasi perioada, Timisoara a exportat in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro (aproximativ o treime) la o populatie stabila intre doua si trei sute de mii (aproximativ o zecime). Deci Timisoara exporta per capita cam de trei ori mai mult decit Bucurestiul. Asta-i una.

A doua : in acelasi interval, Bucurestiul a importat in valoare de... stati asa si nu miscati, in valoare de... de... de 11,5 miliarde de euro. De aproape TREI ORI mai mult decit exportul. Argesul are excedent net, Timisul are excedent net, Clujul are excedent net. Aceste zone fac bani, in aceste zone functioneaza productia, industria, cercetarea, comertul. In aceste zone se string oamenii competenti, aici se gasesc indivizii inteligenti, aceste zone conteaza.

Bucurestiul are un deficit mai mare decit face cu haine cu tot, si atunci nu mai e de mirare ca acolo se string incompetentii, idiotii, hotii si mincinosii. Precum nu-i de mirare nici ca zona ceea nu conteaza, in nici un sens propriu al acestui termen. Precum nu-i de mirare nici ca un ziar tiparit la Bucuresti are inexplicabila neobrazare sa prezinte rusinea lumii, o chestie care cheltuie de trei ori cit produce in termeni triumfalisti si la inceput de pagina. Logic, sunt si ei bucuresteni, si deci mincinosi, idioti si incompetenti.

Dar pe merit bucurestiul e o notita de subsol in economia Romaniei, ca discutam de comert sau de idei sau de orice doriti dumneavoastra. Pe merit bucurestiul nici nu prea are de ce fi mentionat, eventual dupa ce-am terminat pomelnicul paduchernitelor formate din lenesi, incompetenti, hoti si mincinosi. Ca avem si de-alea, evident, nu exista tara fara uscaturi.

Chestiile astea-s banalitati, singura intrebare care ramine este : nu s-ar gasi oare cineva sa-l ia si sa-l duca ? Gaddafi, de exemplu ? Poate ca-l vor turcii, sa vina si sa si-l ia ca-i practic al lor oricum, seamana leit a Istanbul, doua picaturi de apa, frati gemeni si mai multe nu.

Un euro e bine ? Sau un dolar ? Sau o pula (BWP) ?

Uite eu l-as da pe-o pula (BWP), si as socoti ca-i o afacere excelenta, cu conditia ca oricine-l cumpara sa-l ia de-acolo in termen de maxim trei ani si sa-l duca unde-o sti. Tot, cladiri, "sosele", locuitori, sa-l ia cu oameni cu tot si cu dughene cu tot si cu idei cu tot, sa-l duca si sa ramina cimpie neteda.

Macar daca ducem niste oi ori niste capre la pascut pe suprafata aia se poate face brinza, care-i utila la ceva. In tot cazul nu costa de trei ori mai mult s-o faci decit iei pe ea dac-o vinzi.

Hai, nu vrea nimeni sa ia bucurestiul ? Faceti un pret, ca-i bine oricit e. Astept provincia.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

101 Responses

  1. Victor Ionescu`s avatar
    1
    Victor Ionescu 
    Sunday, 27 March 2011

    In plus majoritatea exporturilor sint fictive, pentru incasari ilegale de tva. Smecherii de mitici, ca doar la tzepe, escrocherii, coruptie, mita si hotzii se pricep. Din pacate tiganii de mitici au corupt toata tara in nemernicia lor nemarginita.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 March 2011

    Daca e sa fim oameni cinstiti putem recunoaste ca pe de-o parte exporturile fictive sunt probabil concentrate in bucuresti dat fiind ca prin alte orase n-am mai vazut pe centura tigani cu facturi albe la vinzare, dar pe de cealalta parte destule importuri nationale se fac nominal pe bucuresti, ca daca MediaPro cumpara un format de emisiune de teve probabil ca banii aia nu vor iesi nominal din Vrancea. Tot ce-i posibil, da' mi se pare ca nu.

    Dar nu suntem oameni cinstiti, ci pur si simplu raspundem in ton magariilor unor idioti care se pretind jurnalisti. Pentru ca putem.

  3. Anonimosu`s avatar
    3
    Anonimosu 
    Sunday, 27 March 2011

    Stai inca 2-3 ani, ca CCurile deja au inceput sa se mute spre est si altceva nu este. Sa vezi in 2015 ce tristete va fi in Bukkale.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 March 2011

    Vai deci cum, ignori .~=InDuStRiA OnLiNe=~. ?!?!?!

    Hater invidios pe succesul lor care esti tu hater si invidios pe succesul lor.

  5. offtopic : ce nu ti-a 'priit' in strainatate de-ai revenit in ro?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 March 2011

    Am vazut criza.

  7. bre, nu arunca in orasu'n aer. mai asteapta putin. numa' putin

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 March 2011

    Tu daca ai avea o groapa cu cacat in fundu' curtii te-ai apuca sa-i pui dinamita ?

    Numa' zic.

  9. Ce ma surprinde e ca EVZ are angajati capabili sa faca estimari legate de exporturile bucurestiului da se incapataneaza sa-i iroseasca pe umplut pagini de ziare ?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 March 2011

    Sau invers.

  11. Populatia stabila a Bucurestiului e pe undeva pe la un milion si ceva. Ca-s tone de studenti, navetisti, etc si oameni care stau cu chirie e una, dar se exagereaza la nivel de recensamant.

    Bucurestiul are monopol pe exporturile culturale (cel putin in zona media & comunicare, restul de orase nu exista si nici nu vad semne sa o faca prea curand). In rest, nu stiu ca orasul in sine sa exporte ceva efectiv, cat timp toate firmele bucurestene isi tin sediul in groapa si facilitatile de productie in provincie.

    Pana cand nu se rezolva infrastructura si nu se incurajeaza mai serios regionalizarea, Bucurestiul va ramane ''the place to be'' pentru cateva profesii si pentru toate sediile sociale de firme. Nu pentru ca vrea cineva, nu pentru ca bucata aia de pamant ofera super facilitati, ci pentru ca faci aproape trei ore pe 150 de km pana la un oras care sa-ti ofere chirii normale si spatii de dezvoltare. Am auzit destui prieteni implicati in afaceri care vor sa se mute cu totul in orase de provincie, dar nu pot din cauza contractelor cu distribuitorii si a accesului la media. Daca ai putea face drumul Bucuresti-Brasov in 45 de minute, n-ai avea nici un avantaj in a

    Acum sa fim seriosi, orice oras de provincie mai ingrijit (de la Valcea la Sibiu, nu zic de cele foarte mari) da clasa la nivel de organizare si curatenie Bucurestiului. Asta nu-i neaparat vina populatiei cat poate fi si vina mitului ca ''tot din Bucuresti poti sa furi cel mai bine''. Pana la Oprescu, care in ciuda incoerentei s-a mai si miscat, a fost dezastru total.

  12. La chestia cu sediile din Bucureşti ... verifică asta afară:

    http://businessday.ro/01/2011/care-sunt-judetele-cu-cea-mai-mare-si-cea-mai-mica-pondere-in-pib/#comment-63449

  13. dAImon: Pai aia zic si eu. Grosul activitatii nu se desfasoara in Bucuresti, dar exista sedii sociale si fiscale aici. Daca drumurile ar fi mai scurte (stim noi..autostrazi si alte vise), n-ar mai fi nevoie nici de aia. Daca ai putea ateriza in 1-4 ore din orice punct al tarii in Bucuresti (si asta fara sa dai x sute de euro pe un zbor), chiar n-ar mai avea sens sa declari aici firma.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    @krossfire Asta cu "exporturile culturale" trebuie ca e o gluma buna. Despre ce vorbim exact, ca nu m-am prins ? Caprele de la Eurovizion ?

    Meri tu pina la Oradea ca sa nu zic neaparat de Arad / TM si vezi acolo cam ce inseamna exporturi culturale, de la concerte la grafica si ce mai doresti. A, ca suntem pe deficit net la balanta, da. Dar ca volum de exporturi Bucurestiul e cam sub Bihor.

    Eu n-am sediu in Bucuresti si nici nu simt nevoia. Fara legatura, toti wanabe-ii din blogosfera se agita pe-acolo, si exact la ce le foloseste ? A, ca li-e mai comod sa se intilneasca intre ei, cite zece ori o suta, si sa birfeasca ce nesuferit e Popescu ala ? Mbine. Si ?

    Pe scurt, mi se pare ca perpetuezi niste idei eronate. Nu zic ca nu-s foarte raspindite (mai ales printe locuitorii de-acolo, cam asa cum si babutele pierdute prin blocuri comuniste isi povestesc ele una alteia diverse teorii ca sa-si intemeieze o iluzorie importanta sociala), dar zic ca nu au absolut nici o treaba cu realitatea.

    Daca s-ar pune problema in termenii de-a merge neaparat intr-o capitala, mai degraba as merge la Viena sau chiar la Budapesta, fiind noi in UE asa cum suntem oricum nu conteaza. Plus ca sunt mai aproape, ca sa nu vorbim de restul de avantaje.

  15. Mircea Popescu: Despre toata media, piata de publicitate si cam tot ce se intampla ''mare'' pe putina piata a literaturii si evenimentelor culturale din Romania (de la concerte la evenimente). Aici, restul de orase chiar nu exista (Oradea, Arad, etc sunt cam cu 2-3 ani in urma la nivel de spatii de organizare si natura evenimentelor si nu glumesc). M-am exprimat gresit prin exporturi. Cred ca vorbeam pur si simplu de o piata culturala.

    Nu-s bucurestean si n-am de ce sa-i iau apararea, dar provincia e pur si simplu in urma din punct de vedere al lucrurilor care se intampla si al modurilor in care se desfasoara (de la concerte la cluburi de lectura, cum spuneam). Asta nu vina provinciei, pentru ca oameni capabili si destupati sunt si acolo. Aceeasi organizatori si sponsori prefera sa faca totul in Bucuresti pentru ca e ''mai vizibil'' (apropo de piata de media si advertising).

    Ia drept exemplu Clujul: acolo exista un furnicar de scriitori S.F si amatori de graphic novels/B.D, comunitate mult mai puternica decat in Bucuresti. Unde s-au facut primele targuri sanatoase de asa ceva? Unde au venit putinii autori care ne-au vizitat tara. Exact, nu in Cluj.

  16. ^ Piata de publicitate/PR chiar nu exista in afara Bucurestiului. Nu vorbim de agentii-tipografii aici. Culmea nu e ca nu s-ar putea face, ci ca majoritatea clientilor mari au sediile principale/sociale/fiscale tot in Bucuresti.

  17. ^Un exemplu fain a fost concertul Iron Maiden din Cluj. Oamenii au vrut sa arate ca se poate si s-a putut. Din pacate, se vor gasi intotdeauna mai repede bani pentru Iron Maiden la ''Arene'' sau mai stiu eu ce stadion unde sonorizarea e crima, decat pentru ceva in aer liber la Cluj.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    Om bun, piata "de publicitate" asa cum o intelegi tu (deci firmituri mai apuca amarastenii de bucuresteni) e in cel mai fericit caz o gluma buna. E ca si cum mi-ai spune ca piata pentru Kurtos Kalacs e foarte slaba in Botosani. Ce sa-ti povestesc, intr-adevar, dar asta nu inseamna ca nu se maninga pastry acolo, doar ca ei au alivenci si poale-n briu. Agentiile de online din bucuresti nu conteaza in raport cu google/facebook/etc, si exact la fel agentiile de offline din bucuresti nu conteaza in raport cu agentiile de idem din Vest.

    Idem "piata cartii". N-a vindut toata "piata cartii" de-un milion de euro, ce vorbim aici ? Zece carti, aia-i o piata ? Prefera organizatorii pe dracu' ghem, deja toata teoria devine amuzanta, niste oameni stau cu capu-n sac, dupa care explica ca nu exista o lume in afara de sac, si aduc drept dovada faptu' ca si aia care vin la ei in sac acolo au venit la ei in sac, si deci clar ca altceva in afara de sac nu exista, pentru ca toti cei care au venit in sac iata ca au venit in sac, iar restul nu exista (pentru ca n-au venit in sac). Asta-i rationament ?!

  19. Nu intelegi. Orice campanie mare, dezvoltata national (deci cu bugete ''reale'', nu cu firimituri) pleaca din Bucuresti. Cash flow-ul tuturor agentiilor din Vest, nu face cat cash flow-ul unei agentii mari din Bucuresti pe o luna. Asta e o chestie stiuta. De acord ca SuperPromo SRL din Timisoara face niste bannere outdoor super tari in Timisoara, bannere din care traieste o luna. Din pacate, doua bannere facute de o firma similara din Bucuresti si plasate in Timisoara costa cat toata opera SuperPromo SRL.

    De acord ca-i un rationament tembel, dar iti spun ca asta se intampla (si am fost la evenimente de gen si din Buc si din provincie - Sibiu si Cluj in special).

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    Numerele tale nu se potrivesc cu numerele mele. *shrug* mai masuram.

    PS. Prin Vest notam Germania-Austria-Ungaria cu satelitii lor din Romania (Oradea, Arad, Timisoara), nu doar zona de vest a Romaniei.

  21. Man, serios...pe partea de piata de publicitate, n-are sens sa compari numerele. Ca un lant de gogoserii si trei magazine isi fac publicitate prin TimisServ SRL e una, dar bugetele de marketing si publicitate ale companiilor mari fac cam cat venitul lanturilor de gogoserii si magazinelor pe un an, nu mai zic de al agentiilor de publicitate.

    Poti sa le notezi, cat timp deschiderea si reclama e destinata tot pietei romanesti. Acum na, daca faci gogosi in Arad si le vinzi la Viena la triplu pret pentru profit dublu fata de bucuresteni, e o chestie, dar n-are treaba cu piata interna.

  22. http://www.adplayers.ro/articol/Business-6/ADVERTISING-AdPlayersREPORT-2009-Raportul-Agentiilor-de-Publicitate-editia-2009-3253.html
    http://www.adplayers.ro/articol/Business-6/MEDIA-AdPlayersREPORT-Raportul-Agentiilor-de-Media-3254.html

    Asta vorbim doar de agentiile mai vizibile si de cel mai prost an al lor...zic si eu.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    Mei, chestiile din Adplayers imi amintesc de studiile mincinosului de Ionut Oprea. Te superi daca iti spun ca nu valoreaza nici cit un sul de hirtie igienica ? (Nici Adplayers, nici Oprea) Nu de alta, da' minciuni poate spune chiar oricine.

    La partea de publicitate inspre romani, inca o data, agentiile din bucuresti sunt intre 1% si 10% din placinta totala. Ca o iei doar pe presa scrisa sau doar pe online sau doar pe x sau doar pe y, ca o iei in total, sunt tot intre mai nimic si mai deloc.

    Problema vine poate din definitia "pietei interne". Ca piata aia interna asa cum o gindesti tu nu mai exista de vreo cinci ani minim. De-aia am si aderat la UE, ca sa ni se rupa de bucale, tu de ce-ai crezut ?

  24. Cifrele sunt pe-acolo iar agentiiile din Bucuresti sunt placinta totala (ne referim si la cele de publicitate si la cele de media). Ca o agentie din Buc are 25 de pioni de productie in tara e una, dar sunt pionii ei, schimbati la alegere. Ca se raporteaza ulterior pe retea, e altceva.

    Acum sa fim seriosi, numai daca o luam pe piata joburilor: posturi serioase pe creatie de exemplu nu prea exista in tara. N-ai unde, n-ai pe ce conturi, n-ai cu cine sa te compari. Oameni sunt, dar nu fac nici pe departe ce ar trebui. Asta am vazut cand vorbeam la un punct cu un om de PR ''din provincie''. A fost distractiv, dar putin horror.

  25. ^Cred ca e o problema si cu ce percepem ca fiind agentie de publicitate. Daca te referi la Gigel SRL care face productie pentru Serbia la Timisoara si scoate ceva bani, e una. Dar agentii serioase, full service, cu departamente de creatie, director de creatie, departament de client service, online, productie, BTL, etc nu vei gasi in provincie! De acord ca se ''scot bani din publicitate'' prin vanzarea catre Vest. Nu ma indoiesc ca e si asta o parte din piata, dar bugetele mari, creatiile mari si miscarile serioase nu se fac in Arad si Timisoara. Nu inca, cel putin.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    Mei despre ce vorbim aici, am ajuns deja la "creatie", suntem la 0,5% din 0,5%. Exporturile Romaniei sunt cu zece cifre, "piata" de publicitate, chiar daca creditam minciunile emise de ea insasi, macar asa, ca ordin de marime, sunt din sase-sapte cifre, din care productia publicitara e cit, cinci cifre ? Patru ? Am ajuns la pretul unei case intr-un cartier mai acceptabil ?

    Dacia vinde dacii in Germania, cite milioane s-au cheltuit in publicitate pentru ele ? Citi din banii aia i-a vazut careva din bucuresti ? Agentiile lui peste vad toate impreuna intre 1 si 10% din piata, vasta majoritate pe consum local. Si din aia majoritatea ii vad pentru ca li-i trimit proprietarii lor din strainatate. Practic tu vrei sa ma convingi ca un agent imobiliar care nu-i proprietar pe nimic are vre-o greutate atunci cind se hotarasc proprietarii ce culori sa vopseasca fatadele. Idei de-astea numa' in bucuresti se pot forma, sa mor io.

    Practic vorbind bucurestiul e un depozit de fraieri, care lucreaza in call center. Ca ei au impresia ca de fapt call-centeru' e "agentie de publicitate" si mnoa, ei sunt creativi... ma rog. Cu atit mai bine pentru patron (nu pentru vatafu' local cu aere de patron, ca e important asta), ii plateste mai putin. Mindria si prostia, ce mai.

  27. Firma Dacia-Renault, cu sediul in Germania si actionand ca distribuitor pe teritoriul respectivei tari, vinde si face reclame in Germania. Altfel, sunt spoturi si printuri Dacia adaptate din Romania, munca a agentiei principale.

    Daca iei piata de publicitate ca fiind absolut tot, de la hartia tiparita de un student cu imprimanta in caminul X din Iasi pana la ce mazgaleli face nu stiu ce tipografie, da. Daca te restrangi la lucrarile reale, contractate de clienti si difuzate sanatos, lucrurile se schimba.

  28. ^sunt si spoturi si printuri

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    Deci daca restringem piata numai la lucrarile efectuate de agentiile din bucuresti atunci agentiile din bucuresti au 100% din... piata din Romania ?

    Hai ca esti simpatic :))

  30. Nu, daca ne restrangem la publicitatea reala, nu la absolut orice material care promoveaza ceva. E o diferenta intre un outdoor executat corect pe care-l vad 500 de oameni intr-o zi si intre un insert in revista Secole de Literatura din Banat pe care scrie ''Reduceri la toata volumele de poezii''.

  31. ^Voiam sa zic la publicitatea moderna, nu la publicitate in sensul ''orice material care incearca sa vanda ceva''. Ne referim la clienti reali, la contracte, creatie, productie. Aici, orice agentie ai lua si ai avea, nu cred ca ar putea acoperi mai mult de 0.5% din piata, pentru ca in fiecare moment se product mii de materiale necontorizate.

  32. Pfui frate cat tupeu, deci eu am firma Gigel SRL, impozite platite la zi tot si niste cacanari au aere si figuri in program? Care agentie de publicitate din Bucale nu e firma de apartament? Ca sa nu zicem de ziare si televiziuni.

  33. Anonimosu`s avatar
    33
    Anonimosu 
    Monday, 28 March 2011

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Map_of_GDP_per_capita_in_the_EU_in_2007_(NUTS_3).svg

    Unde este granita?

  34. Gigel: Absolut toate firmele din lista aia au sedii sanatoase si un numar de minim 50 de angajati.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    @krossfire Pai vorbim de piata in termeni de bani nu de volum-materie-munca, ce fras ?

    Zi-mi altceva, la modu' personal : de cind ai iesit din scoala tu cam tot in publicitate ai tras sa lucrezi. Au trecut cit, cinci ani ? Zece ? Ce fractie cistigi din salarul unui angajat pe un post echivalent la Londra sau la Paris ? Ca asa repede ne lamurim cum sta treaba.

    @Gigel Esti invidios pe succesu' lor ?

    @Anonimosu Astea sunt ceva minciuni si provocari de-ale UE in incercarea ei de a destabiliza patria noastra. Sau ca sa citez,

    .ce nu antelegeti .fiecare tara are capitala .si cand numim capitala numim creierul unui corp .creierul conduce sangele ca vine de la inima si l coboara la picioare.nu e problema asa este si cu bani trebuie sa mearga la bucuresti .dar nu va mai zic nimik ca santeti toti niste capsomani nu stiti pe ce planeta traiti si credeti ca painea se mananca cu mamaliga.

    @krossfire In chirie. Pe o firma din Cipru. Vezi distractia de se intimpla acuma-ni la iRealitatea apropo de "sedii sanatoase".

    Boom unde avea sediul sanatos si cei 50+ de angajati, apropo ? Ca asa au disparut de brusc...

  36. ^Pe bune acum, cu argumente de genul asta nu faceti decat sa intariti preconceptiile legate gandirea provinciala si de provincialism. La randu-mi din provincie, stiu ca orasul arata ca o ghena si ca e supraevaluat, dar fratilor, astea-s fix genul de opinii de oameni ramasi cu capul in galeata vreunui oras de provincie care arata spre oamenii naspa ramasi cu capul in galeata capitalei.

    Ok, de acord ca productia fizica e fix zero si ca marile firme nationale au doar sediul in Buc. De acord ca orasul arata cum arata si ca se inghesuie 2-3 milioane de oameni pe un mini spatiu. Dar de-aici pana la ''In Arad se face publicitate'' si altele, e cale lunga. Cultural vorbind, restul de orase nu ca nu fac cat Bucurestiul. Pur si simplu nu exista. Daca vreau un produs cultural, fie el concert, fie festival de publicitate, nu la Arad ma duc si nici la Timisoara sau Sibiu. Sediul ''pietei'' nationale e in Bucuresti.

    Ca orasul a fost ales in dorul lelii drept capitala e una, dar daca e sa o luam asa si Londra consuma 1/3 din resursele Marii Britanii si nu stiu cat da in schimb! E pana la urma ''blestemul capitalei'', un loc intotdeauna supraevaluat, suprapopulat si poluat. Ca nu exista promovare in provincie (nici marketing sau publicitate locala sanatoasa...apropo, ce agentie a facut campania de promovare a Sibiului in 2008? Nu cumva GAV, din Bucuresti?), ca nu exista regionalizare si nici infrastructura, asta e vina noastra. In Franta poti vorbi de Lion ignorand Parisul, la fel cum in Spania, daca vrei sa vezi Valencia si Barcelona n-o sa spuna nimeni ca sunt inferioare Madridului. Aici zace problema. Ca lumea vrea sa puna intai piciorul in Bucuresti si mai apoi in Brasov sau Sibiu, care intre noi fie vorba lasa o impresie mult mai buna viziatorului.

    P.S: Am lucrat in PR un an, facut freelancing o vreme iar in publicitate lucrez de putina vreme. Mai mult, anul asta ''termin scoala'' (masterul, mai precis...ca 3 ani Bologna n-au fost tocmai scoala). Comparatia cu salariile se aplica in absolut orice domeniu - vezi exodul medicilor.

    P.S2: Stai putin, ca minuni de genul ala exista in orice oras. In Bucuresti sunt pur si simplu cazaturile mai puternice.

  37. Critic`s avatar
    37
    Critic 
    Monday, 28 March 2011

    http://www.adr5vest.ro/spaw_files/9.JPG

    http://www.adr5vest.ro/attach_files/PIB.pdf

    http://www.adr5vest.ro/attach_files/PIB%20european%20si%20regional.pdf

    bucuresti-ul pare a fi cel mai 'tare' ?

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    @krossfire Eu zic in continuare ca-i o problema de optica, pe calapodul lui "Daca doresc o rosie dintre rosiile de pe aceasta masa, unde oare sa ma duc sa o gasesc ? A, pe aceasta masa!". Un fel de filosofie naturala a lui Pangloss, daca ti-a placut Voltaire.

    Gindirea asta pe model francez, cu capitala-centru e si inadecvata si depasita istoric. Ardealul este german, nu francez, si asa va si ramine. Teoriile cu capitala-centru sunt pentru alte popoare.

    Nu stiu nici cine-i "lumea" despre care vorbesti, eu nu mi-am pus problema de bucuresti niciodata. Da' probabil tot Pangloss. Si nu, nu se aplica in orice domeniu, tocmai asta e, un programator competent angajat la Alcatel (din Timisoara) cistiga intre doua treimi si acelasi salar ca un echivalent al lui din Londra sau din Paris. Nu vorbim aici de tincii iesiti din scoala cum nu vorbim nici de genii. Vorbim de ala calificat si competent. Asa ca... iara ajungi la concluzia ta pentru ca de la ea pornisesi de fapt. Ea nu-i mai valida prin asta.

    @Critic bucurestiul pare a fi cel mai "tare" pentru ca in regiunea "vest" cineva a adaugat Carasul si Hunedoara. Pe ce criterii ? (ma rog, sa ne facem ca nu observam ca-s acolo ca sa "iasa" statistica). De banii aia hai sa comparam Bucuresti + Moldova de nord cu axa Timis-Arad-Bihor, sa vedem, oare cum iese ? Trololo.

  39. Eu iti dau completa dreptate. Din pacate, ca sa putem sa ne extindem gandirea, ne-ar trebui si o infrastructura sanatoasa. Stiu destui oameni aici care ar pleca cu toata echipa la Valcea, daca si-ar permite sa lucreze cu distribuitorii din Bucuresti la viteze care sa permita desfasurarea afacerii in mod normal.

    Cat despre programatori sau ingineri, gasesti salarii mai mari in Bucuresti, pentru oameni competenti si calificati. Singura chestie e ca si orasul e mai scump si pana la urma, pentru cateva profesii, ajungi tot pe-acolo. Pentru profesia mea, nu exista echivalente in provincie.

    Altfel na, inainte de criza stateau cumva lucrurile in domeniu, acum stau altfel. Dupa cei de la money.ro, stau cam asa :
    http://www.money.ro/lista-salariilor-in-publicitate_892366.html

  40. Mircea Popescu`s avatar
    40
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    Pai bun, dar atunci concluzia care se impune este ca programarea e o piata semnificativ mai matura decit publicitatea, este ? Ca de fapt de-acolo pornise discutia, eu ziceam niste chestii de macroeconomie si tu o luasesi cu poate cel mai irelevant exemplu posibil, o chestie care nici macar nu-i o piata, darmite alte minuni. La fel de bine putem compara productia de cornete a copiilor de scoala din respectivele zone, ca tot activitate paraeconomica e. Da, stiu ca doare zisa asta, da' ce sa-i fac, sa n-o zic ?

    Revenind, eu lucrez cu distribuitori unguri, austrieci scl, si chestia functioneaza perfect. Timisoara e foarte aproape de vest, nu-s nici macar singurul care face asta. Problema vine din aia ca ghiolbanu' de Teleorman care habar n-are el de limbi straine si agricultoru' de Bacau, care poate rupe un pic de rusa nu au nici un fel de sansa in afara aglomerarii-n bucuresti. Dar vasta majoritate a populatiei din Ardeal si Banat vorbeste doua limbi, si-o fractie importanta vorbeste chiar trei, ca-i sirbeste, ungureste, nemteste, italieneste. Deja asta iti indica niste diferente, si incepe sa explice de ce stam aici si ne distram de problemele bucurestiului.

    Pentru ca ele nu sunt decit intr-o mica masura si problemele noastre. E chiar atit de simplu.

  41. De acord ca nu sunt, dar cu toti furnizorii si cu toate limbile vorbite, nici banii nu-s aceeasi la nivel macro si nici nu vor fi prea curand.

    Eu iti explicam anterior ca marile agentii au cea mai mare bucata din piata reala de publicitate. Pana la urma, Dacia n-are nicio sansa in piata auto, cat timp exista vanzatori la second care scot profit peste Dacia in multe zone. Important in ambele cazuri e segmentul de baza, nu largirea pietei pentru a incorpora orice. Segmentul de baza nu e tiparirea de fluturasi in Timisoara, ci consta in spoturi, campanii online, OOH-uri, campanii in retail, etc, care tot de la marile agentii si tot din Bucuresti pleaca, vrei nu vrei. De la prostiile rulate pe TV pana la majoritatea bannerelor, tot de-acolo au pornit.

    Stiu ca nu-i normal, dar e nevoie de piete locale mai puternice pana sa discutam la alt nivel. Din ce zici tu, Banatul pare sa fi facut ''un pas'' in directia asta, dar nu-i destul. Cat timp la Iasi nu o sa existe o agentie de publicitate care sa zica: Baieti, avem si work creativ mai bun si rulaj cat al unei agentii mari, cat timp la Cluj nu vom avea firme mari de asigurari financiare pentru persoane juridice si cat timp amarata aia de bursa tot in Bucuresti va fi, lucrurile nu se prea vad ''regional''.

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    Pai banii nici nu sunt aceiasi, cum am si aratat : in TM, de trei ori mai mult per capita decit in bucuresti. Ce sa mai ?!

    Bursa poate sa fie foarte bine oriunde pofteste, care-i problema ? Chiar nu inteleg rationamentele astea, imi par un fel de "stai asa ca nu-i asa".

  43. ^Si da, piata de publicitate, desi stabila la nivelul marilor conturi, e inca imatura din multe puncte de vedere. Centralizarea si aparitia marilor nume a inceput pe undeva prin a doua jumatate a anilor 90'. Urmatoarea etapa ar fi patrunderea lanturilor mai mici, dar puternice la nivel european si bineinteles, regionalizarea.

  44. Stai putin, ca vorbeam de niste domenii. Asa, cum au luat mai sus in considerare Caras si Hunedoara, tu iei in considerare spalatorii de vase veniti de la Glina in capitala. Eu vorbesc de anumite sectoare. Sunt de acord ca la nivel general Bucurestiul nu produce prea mult si ca raportat la numarul de locuitori, banii sunt putini. Totusi, un manager dintr-o agentie de productie/tipografie din provincie, castiga cat o rotita intr-o multinationala bucuresteana, chit ca e ''pe cont propriu''. La fel, daca o faci pe PRistul prin provincie, pe jurnalistul sau mai rau, pe actorul, asteapta-te sa castigi cat o femeie care vinde paine in Bucuresti.

  45. Mircea Popescu`s avatar
    45
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    Mei, pe de-o parte ca raportat la PPP (adica ce faci tu cu banii aia) ce zici tu e fals, pe de-a doua ca raportat la calitatea vietii ce zici tu e ingrozitor de fals, da' chiar si facind abstractie, diferentele nu-s mari. Un post de middle management in Siemens, Alcatel, Dacia scl e mai bine platit decit se lauda diversii nuliferi din teve, ca mi se pare ca aia-s masura dupa care isi iau tonul tot restul de laudarosi.

    Deocamdata Mircea Badea se lauda cu 20,000 de euro si-o masina, ala de la CNSLR Fratia ca tot ziceam de Hunedoara si Caras se lauda cu niste case. O oarecare diferenta, zic.

  46. ^In plus data fiind infrastructura si aglomeratia, costurile sunt oricum mult mai mari in Bucuresti. Trecand peste imobiliare si alte tepe romanesti, numai benzina pana la munca te usuca. Mediul te obliga la multe alte costuri suplimentare. Vorbind cu mai multe cunostinte, constant ca a creste un copil in Bucuresti e un act de profund curaj. Trecand peste neajunsurile evidente (locuri de joaca, poluare, pericole, etc), e vorba de costuri efective.

    Se ajunge la o spirala de tip: vin aici ca sa castig mai mult pe domeniul meu => cheltui mai mult din banii castigati pentru ca mi-i cere orasul => trebuie sa castig si mai mult => cheltui mai mult..etc. In general in provincie, exista un nivel considerat ''suficient''. Pe-aici n-am prea vazut limita asta. Poate asta-i si unul dintre motivele pentru care e mai greu sa iesi in profit in Bucuresti.

    In televiziune, salariile au scazut teribil (le saltase Vantu in 2004 cu Realitatea). Totusi, inca odata : VORBIM de acelasi sector. Compari postul de la Siemens din Transilvania cu un post similar de la o firma internationala cu sediul in Bucuresti. Vei constata ca in Buc, salariul e cu 25-40% mai mare. Ahh, ca ce spuneam mai sus reduce totul cam la aceeasi cantitate de bani ramasi dupa cheltuieli, e total altceva. Vorbeam de rulaj si investitii.

  47. Mircea Popescu`s avatar
    47
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    Apai din experienta mea e mai spre 15-25%, da' in fine, sa fim de acord ca e ceva in plus acolo. Nu te supara : daca-i ceri unuia sa lucreze la birou cu vedere spre o coasta de padure, sau daca-i ceri unuia sa lucreze la birou itr-un vomitorium, e totuna ? Nu-i logic sa primeasca ala din urma ceva in plus ? Ca altfel, n-ar sta in vomitorium, logic vorbind.

    Deci, e drept ca se plateste ceva mai bine, da' cit ar trebui sa te platesca cineva ca sa stai in birou la Fukushima zilele astea ? Mnoa.

    Io n-am nimic impotriva sa comparam Siemens din TM cu Siemens din bucuresti doar ca... sa vezi chestie... dar stai !??! nu exista Siemens in b ?! Vai ?! Mnoa frate, ce chestie. Hai, sincer acuma, in afara de call-centere, povesti de-astea cu publicitate, televiziune scl etc, care-s fix tot aia, functionareala diversa, de la ministere la banci, cam ce afaceri poti tu numi acolo ? Da' te rog, nu baruri, bine ? Nu "proiectele imobiliare" Pipera, prelungirea Ghencea scl. Ceva util zic, ca de-acolo am pornit.

    Tristetea este ca aia din tara or luat credite doar cu buletinu' ca sa-si cumpere televizoare si vibratoare, iar aia din bucuresti ca sa supravietuiasca cumva de pe o zi pe alta. Fara presiune la apa, da-n schimb cu noroi pina la etajul doi.

    E si asta o cale spre sfintenie...

  48. Pai cam orice afacere mare, de la firme alimentare la importatori nationali. Treaba e ca, exceptand ''productia culturala'' (ce aminteam mai sus), sediile sunt in Bucuresti, dar fabricile si depozitele tot in provincie. Nu contest asta.

    In fine, daca e sa o luam pe joburi calificate si pe oameni veniti sau ramasi in Bucuresti cu un scop, reducem populatia la vreo 400 000. Altfel, ai cartiere formate din frizerii si shaormerii (Dristor Sharoma are francize prin Sibiu, apropo de afaceri de viitor :)) )

  49. Mircea Popescu`s avatar
    49
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    Just, cind am venit in RO aveam de ales sa vin via Budapesta ca data trecuta sau via bucuresti. Cum anturaju' nu mai vazuse capitala niciodata am zis ca hai, n-oi muri eu in doua zile.

    Dincolo' de faptu' ca am facut de la Otopeni pina in Drumul Taberei vreo patru ore, au ramas astia socati : dom'le, casa de pariuri, banca, casa de pariuri, banca... "these people never work ?!". Pai...

  50. De la Otopeni pana in Drumul Taberei patru ore? Da ce, era vara si era lumea plecata in concediu :P ?

  51. Mircea Popescu`s avatar
    51
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    O condus ala ca un dement. Da' bai frate... patru ore ?! Am crezut ca fac cu nervii.

  52. Una peste alta, Bucurestiul e o scoala extraordinara. Nu vorbesc de facultati, ci de munca in multinationale sau firme mari, de vanzoleala, de trafic, stres si de micile mizerii. Dupa 3-4 ani de frecus in Buc, faci fata la orice in provincie (adica in conditii ''normale'' de munca).

  53. Mircea Popescu`s avatar
    53
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 March 2011

    Aia-i indisputabil, ca-n bancu' ala ca vine un evreu la rabin, ca i-o facut nevasta inca un copil, si are si soacra, ei n-au decit o camera... e greu, nu incap... ce sa faca ?

    Rabinu' zice, pai, vaca ai ? Am. Boa, bag-o si pe ea in casa si mai vino dupa o saptamina. Dupa inca o sapt il pune sa bage si doua capre, pe urma inca un cird de giste, si-n fine asta distrus vine la rabin, noa, ai bagat tot ? Am. Si cum ii ? INGROZITOR. Mnoa, atunci scoate-le afara.

    Dupa o luna se intilnesc pe drum, asta RABI! CE BINE E! CIT SPATIU AM! VAI!

    Noa, asa si bucale ca scoala.Dupa toata viata poti zice... da' macar nu e ca in bucuresti.

  54. cipslim`s avatar
    54
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    Ie, da problema e ca Timisoara e poarta spre Vest a Romaniei. Adica mai tot ce iese pe acolo iese. Bucurestiul e capitala, deci suge banii ca bampiru Caragielean de peste tot.
    Moldovenii o duc cel mai prost din cauza ca au vecini saraci sau potrivnishi, daca noi am avea relatii bune cu rusii ar fi bine si prin partea de est da uite ca nu e cazul si preferam (culmea tocma moldovenii mai abitir) sa fim cu pata pusa.
    Cred ca se face o autostrada in jurul marii negre. Toti pinaltii, taratzele si restu care e din partea aia ar trebui sa faca un scandal imens in privinta asta si sa impinga spre finalizarea proiectului astuia cat mai rapid posibil. Moldova Romaneasca ar trebui sa stea economic cu gura la Tzata rusiei si sa ia parte.
    De exemplu daca se rupe Ukraina in 2 ne-am scos ca avem granita directa cu jdemilioane de consumatori, numa branding ne trebe.
    gatzii mamii ei de geopolitica

  55. Mircea Popescu`s avatar
    55
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    Tu nu zici rau ce zici, subjugarea economica a Ucrainei si-apoi a Russiei ar trebui sa fie mult mai sus pe agenda politicii romanesti. Deocamdata am avut treaba cu alte urgente, da' sunt convins ca incolo vom bate in urmatorii 10-20 de ani, fie si numai pentru ca-i principala chestie prin care putem fi utili restului Europei.

  56. gheorghe`s avatar
    56
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    @Mircea Popescu, dar daca inchidem bucale, cine o sa mai lucreze in call centere ca sa tina facultatile in viata si sa plateasca pensii, subventionati fiind de parintii care ii trimit acolo pe sistemul ai carte, ai parte?

    Vorbeam eu cu unu care si-a facut call center in bucale, si era destul de serios, vreo 500 de oameni. Si-a deschis sediu si in Brasov, unde se astepta sa mai bage cateva sute de vite furajere, doar ca zicea ca sa moara jean, nu gasea oameni acolo. Chestia e ca, toata lumea se inghesuie in gropile astea ca domle, sa se duca la facultati, sa nu rada lumea de ei ca e prosti, si de-asta provincia ramane cam pustie, populata doar de submediocrii aia care nu-s in stare nici sa intre la vreo facultate mai acatarii (ca daca puteau, evident ca erau primii la coada).

    Cam asta e, lumea se inghesuie unde au mai multe sanse sa gaseasca niste sclavi cat de cat la limita competentei.

    P.S. Ma uitam pe aia cu salariile din publicitate. Numai manager si account si executive si director. Pai cine mai munceste acolo?

  57. Mircea Popescu`s avatar
    57
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    Pai nu pune botu', ca daca aia de pe platou' de filmare a unui XXX feature s-ar folosi de principiile onomastice ale "industriei" publicitare flufferitele-ar fi erection managers si muistele fellatio executives. Si probabil producatoru' ar fi evanpulist de-ala.

    Da' sa stii ca-n provincie pe linga submediocrii de gen masculin, ca restu-s dusi toti mai ramin gagici faine, ca orice s-ar spune gagicile nu-s la fel de fraieriste ca baietii, si cit un virf de cutit de tipi supercalificati care se simt bine acolo.

    Mai ridem si noi.

  58. gheorghe`s avatar
    58
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    Chestia cu supercalificatul e cam cu dus si intors. Adica, si eu eram cat de cat bine calificat pe vremea cand o ardeam in Rm. Valcea, dar in Bucale m-am supercalificat in asa hal incat pur si simplu nu exista in Rm. Valcea ceva atat de haitec in domeniul meu incat sa nu pot sa fac (sau chiar sa fac asa, din reflex).

    Timisoara, Cluj, Iasi si astea care-s asa mai dezvoltate, are omu unde sa se duca sa faca o facultate buna, eu nu le-as baga neaparat la "provincie", ca-ti ofera posibilitati similare cu Bucale, desi poate cu salariu mai mic, dar sa zicem ca recupereaza prin calitatea vietii mai buna.

    Problema e in orasele astea mici unde efectiv nu ai ce face, decat sa lucrezi la combinat (dar nu lucrezi, ca mai e pana iese la pensie tacto) sau la carat saci in depozit, ca bullshiturile astea haitec mai mult, dar de obicei mai putin utile, precum IT, PR, Management, Marketing nu prea-s asa dezvoltate acolo, deci n-ai cum sa iei o gramada de bani facand nu prea multe lucruri.

  59. Mircea Popescu`s avatar
    59
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    @gheorghe Si nu exista Internet ?

  60. gheorghe`s avatar
    60
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    Pe internet e mai greu, pentru ca chiar trebuie sa muncesti ca sa se vada rezultatele, pe cand intr-un loc de munca fizic poate sa ajunga simpla prezenta fizica acolo ca sa fii platit, cel putin o perioada...

    Ma rog, glumeam, oarecum. Motivul principal e ca la administrare de sistem oamenii prefera sa aiba pe cineva acolo, fizic sa-l poata bate la cap, si tind sa nu aiba incredere in indivizi aleatorii de pe internet pentru chestii importante (mai ales daca indivizii aceia stau in europa de est). Pe internet e cam trist, ca majoritatea joburilor sunt chestii mici, multe si nesofisticate, cum ar fi sa stau sa vidanjez niste site-uri pentru diversi.

  61. Mircea Popescu`s avatar
    61
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    Gie, deci vorbim despre oameni competenti sau despre oameni incompetenti, ca m-ai pierdut ?

    Sau cumva vorbim despre oameni incompetenti la chestia de fapt, dar mai competenti decit media la a sustine ca ei de fapt sunt competenti fara sa chiar fie ? Ca asta-i singurul caz in care se pusca ce zici tu.

    La cealalta chestie : nu-ti spune nimeni sa-ti gasesti via internet. Fapt este ca o data ce ai niste contacte, o pozitie profesionala scl poti linistit lucra de oriunde. Cam asta-i ideea, faptul ca Jobs se poate duce si-n Bora-Bora si tine videoconferinte de-acolo, nimeni nu se va apuca sa caute nou stratig pentru Apple c-o plecat Jobs in Bora-Bora. Nu se pune problema sa te alegi tu cumva presedinte al Apple via email/petitie online.

  62. gheorghe`s avatar
    62
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    Singura diferenta e ca eu nu sunt Steve Jobs si sunt in Romania, nu in SUA. In Romania e cam greu sa faci asta, vorbim aici de companii care-ti pun sisteme de pontaj si fac rapoarte de prezenta "ca sa ne dam seama daca cineva lucreaza prea mult", cum mi-a zis mie managera de HR.

    Dar nu e nici imposibil, adica am lucrat undeva unde ala pe care l-am inlocuit eu a ramas angajat part time, pentru cunostiintele intime si foarte specifice ale sistemelor de-acolo, care de un an de cand nu mai lucra el nici nu prea mai erau cum isi amintea el ca erau, dar sincer eu il banuiesc de un soi de nepotism. Asta fiind la o companie romaneasca pur sange, cu comunisti, securisti, etc.

  63. Mircea Popescu`s avatar
    63
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    Cu titlu ilustrativ : io-s in vreo sapte board-uri diverse pe conventia ca "dom'le, daca avem de pus o intrebare, ne-o citesti in aceeasi zi si dai un raspuns de indata ce-i rational posibil ?" in schimbul carei chestii am stock options si alte asemenea.

    Ala care isi cistiga banii din salarizare nu-i in pozitia de-a fi altceva decit salariat, logic vorbind. Poate ca daca-i foarte bun sau intr-un domeniu de asa natura sa faca pasul spre consultant si sa devina independent de avatarurile "locului de munca", da' cred ca va mai trece si un secol pina cind modelul salar-adica-plata pentru munca-adica-timp sa dispara.

    Asa ochiometric vorbind cind primesti intr-o zi medie mai multe telefoane de la headhunteri decit de la sefi esti in pozitia de-a incerca trecerea aia.

  64. gheorghe`s avatar
    64
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    Mda. Pai munca pe care o prestez eu e mai greu sa fie prestata mai multor entitati cu nevoi divergente de-odata, pentru ca in cazul unei urgente, este posibil ca eu sa fiu ocupat cu o alta urgenta a altor entitati. Entitatile nu prea apreciaza asta si vor sa ma poata folosi in mod exclusiv.

    Oricum, oamenii pe care i-am vazut eu ca lucreaza remote, cel mai adesea programatori, ori au mai multe locuri de munca, adica se mai ocupa de chestiile de la fostele locuri de munca (ceea ce e destul de comun avand in vedere ca majoritatea aplicatiilor sunt gandite si facute cu picioarele), ori lucreaza part-time, caz in care za big boss poate sa suporte mai usor presiunea psihologica cauzata de absenta fizica din aceeasi cladire a programatorului, pentru ca-l plateste doar juma de salariu, ori freelancing, dar ala e trist, si nu se pune.

  65. Mircea Popescu`s avatar
    65
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    Pai pe principiul ca e mai ieftin si mai eficient sa previi decit sa repari, poate ca poti ajunge in pozitia in care ii ajuti sa previna urgentele in loc sa fii in pozitia in care repari urgentele.

    Uite de exemplu : arhitectul care ar fi proiectat centrala nucleara pe care n-ar fi afectat-o cine stie ce ditai tsunami-ul ar fi fost cu siguranta mai bine platit decit is platiti oricare dintre aia de stau acu' in apa radioactiva pina la genunchi.

  66. gheorghe`s avatar
    66
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    But ofcourse. Astea sunt ce eu as numi proiecte importante, alea la care nu ma baga nimeni in seama si pentru care oricum iti angajezi oameni dedicati, adica mai multi oameni, ca sa ai de rezerva. Problema e ca, asa cum au aflat si aia cu centrala nucleara, indiferent cate sisteme si redundante si ce ai tu acolo, tot o sa ti-o furi, si cand ti-o furi, ti-o furi in mod spectaculos.

    Cu cat sistemul incearca sa previna mai multe in mod automat, cu atat e mai complex, greu de inteles si greu de operat. Ai putea sa angajezi un consultant care sa-ti faca un mega sistem si sa ti-l documenteze cat poate el de bine, dar el n-are cum sa documenteze absolut orice situatie, mai ales nu poate sa documenteze situatiile neprevazute, care sunt de obicei cauza unei defectiuni totale si care necesita interventia insusi marelui maestru care l-a facut, sau o carpeala temporara. Dar pana la carpeala e cale lunga, daca nu cunosti sistemul, care incepe cu dat reboot in ordine la servere :))

    Citeam o carte de Oracle, si vorbea autorul de "goal of 100% availability", imi venea sa rad de fiecare data.

  67. @gheorghe
    Sunt numeroase sisteme proiectate pentru ">100% availability" de exemplu in domeniul energiei. Asta inseamna ca sistemele au o rezerva de securitate suficienta si nu ca e imposibil sa devina inoperationale. Majoritatea au fost concepute inainte de era "specialistilor in management" dar sunt incet incet optimizate. In sensul ca daca acuma are 120% disponibilitate teoretica si 98% in practica se gasesc destepti sa propuna economii prin optimizarea teoretica la 98%.

  68. Mircea Popescu`s avatar
    68
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    @gheorghe Pai vezi tu, afirmatiile din clasa "indiferent ce sisteme ai" tin de religie nu de management. Sigur ca orice om (chiar si un inginer) are dreptul la ce credinte isi alege el, da' nu putem spune ca-i sanatos la cap daca se apuca sa le amestece cu meseria.

    Uite sistemul zis corp omenesc : iti pare ca-i greu de operat ? Ca incearca si chiar reuseste sa previna O GROAZA in mod automat. De fapt, iata ca au trecut secole de revolutie industriala si tot in pozitia in care se gaseau latinii ne gasim si noi, sa ne minunam de bijuteria inginereasca care-i omul. Ca ei se minunau de excelenta constructie a pleoapei si noi de excelenta constructie a nervilor, ma rog, detalii. Anatomice.

    @Dr.A Ba chiar si la 50%, pentru ca, nu-i asa, "vom face totul".

    Apropo de oftopicul implicit : eu sincer nu-s convins de argumentatiile ca TEPCO e de vina pentru ca a trecut la diverse taieri de costuri. Rolul unei companii pe lumea asta e sa taie costuri, asta face ea, de asta exista si asta i-i ratiunea. Daca nu ne-ar pasa de costuri n-am mai face companii, am sta asa cu toate in aer.

    Zici ?

  69. gheorghe`s avatar
    69
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 29 March 2011

    @Dr.A prin availability zic faptul ca un anumit sistem functioneaza x% din timp, care e bine sa fie cat mai aproape de 100%, nu inteleg cum poti sa ai availability peste 100%.

    Cea mai mare problema la centralele nucleare si centrele de depozitare a deseurilor mi se pare faptul ca trebuie sa le racesti in continuu. Asta dupa cum s-a observat, este o problema, pentru ca nu ai cum sa fii 100% sigur ca in orice conditii (ataca extraterestii, americanii, rusii, korea de nord, etc.) acel sistem va functiona. Chiar daca tu te-ai gandit si-ai pus cate 2 sau mai multe pompe, 2 sau mai multe tevi, 2 sau mai multe generatoare, etc. in anumite conditii, de exemplu cand o explozie ti-a distrus pompele, centrul ce control, etc. tot vei failui spectaculos.

    Asta e dealtfel problema oricarui sistem centralizat care nu poate tolera lipsa unui subsistem. Exemplu de IT: era o aplicatie care rula pe 2 servere, teoretic intr-un cluster activ/pasiv. Aplicatia aia era un soi de proxy care-si sincroniza state-ul conexiunilor de la serverul activ la serverul pasiv, iar serverul pasiv monitoriza permanent serverul activ, iar in caz ca nu raspundea la heartbeaturi, prelua el conexiunile (teoretic, desigur). Eh, si te gandesti asa, ce s-ar putea intampla? In afara de vreo defectiune la intreg datacenterul sau la retea sau la baza de date, sau la 1000 de alte componente, dar sa trecem peste astea, sa ne concentram doar asupra acelui banal proxy (de care evident ca depindea tot sistemul). Pai s-a intamplat ca noi eram cel mai mare client al alora care ne-au vandut proxy-ul, si ei neajungand niciodata la limita celor 2GB de ram pe care-i suporta by default un windows pe 32 de biti, nu si-au dat niciodata seama ca serverul activ odata ce are sesiuni active cat sa-i umple ramul, pur si simplu failuieste, SI, in acelasi timp, replica datele catre serverul pasiv, care si el ajunge la limita celor 2GB si crapa la randul lui.

    Deci un sistem dinala in care diversi arhitecti vehiculeaza numere gen 99.999% availability prin niste worduri, este redus la 0 de catre cea mai banala problema.

  70. Mircea Popescu`s avatar
    70
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 March 2011

    Dupa mintea mea cea mai mare problema la centralele nucleare (si ma rog, si la depozitele de combustibil uzat) este ca sunt plasate-n atmosfera. E o idee cel putin bizara, dat fiind ca aerul are asa niste proprietati termice de dezavantajoase. De ce sa nu le pui intr-o pestera undeva ? A, se topeste ? Mbine. Da' nu explodeaza, ca solul topit nu explodeaza, si nici nu se raspindeste in atmosfera, ca difuzia-n solid e ceva mai lenta decit in gaz, si asa mai departe. De ce dracu' continuam sa le cladim in aer liber ?

    Exemplul tau concret e de risul curcilor, nu te supara. Am purtat oarecum discutia asta si cu ocazia risului de Minyo ala, daca-ti mai amintesti. Un audit oricit de superficial descoperea ca mai frate, limita tehnologica de functionare a acestei chestii este atitea conexiuni medii/sesiuni medii/etc. Idem si la fel cu pompele, nu ar fi trebuit chiar asa o minte geniala ca sa descopere ca e bine c-ai facut cladirea sa reziste la cutremur dar poate ca nu-i asa de bine ca n-ai luat masuri ca sa te aperi de inundatie, mai ales dat fiind ca din cutremur => inundatie.

    Pe de partea cealalta, relativ recent slashdot a fost bulit pentru ca... pai pentru ca... pai pentru ca se umpluse tabela

  71. @Mircea Popescu
    nu era legat de TEPCO.
    Legat de costuri: rolul unei companii imi pare ca e sa ofere un produs interesant nu sa tiaie costuri. Aia poate fi o metoda dar dintre cele mai putin inovante. Cand au bagat melamina in lapte era si aia o taiere de costuri. Zici ca asta era rolul firmei respective ?
    Legat de TEPCO, problema e de management clasic versus management de criza. In vremuri normale managementul lor rigid e probabil eficient si taierile de costuri par naturale. Intr-o criza managementul trebuie sa fie diferit. Nu stiu daca nu e rezonabil sa ai un grup special pregatit care sa preia complet controlul in astfel de cazuri. In orice caz am certitudinea ca cei care au gestionat criza nu aveau competenta tehnica pentru a intelege problema.

  72. Mircea Popescu`s avatar
    72
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 30 March 2011

    Logic vorbind un produs va fi facut de-un om, sau de o echipa (mica) de oameni, zisi ei skunkworks in cazul ala. Ala-i un proiect. Proiecte pot exista si fara companii, tot asa cum companii pot exista fara proiecte, cele doua-s perfect disjuncte. Indeobste in practica atunci cind o persoana ori un grup intrevede un produs interesant ei formeaza imediat un proiect, si-n scurta vreme si o companie. Rolul primului e sa faca un prototip, rolul celei de-a doua e sa... reduca costurile. Astfel incit produsul cel interesant sa chiar poata fi... produs.

    Bagatul de melamina in lapte nu este o reducere de costuri, ci este un exemplu tipic de companie care incearca sa creeze un produs interesant, cu mijloace lipsa (nici o companie nefiind capabila sa creeze produse - oamenii au monopol pe creatie).

    Absolut de acord cu tine, mi-au facut impresia penibila ca alearga din colt in colt sa gaseasca undeva caietu' de proceduri pentru cazul din speta. Caiet care evident ca nu fusese inca scris.

  73. gheorghe`s avatar
    73
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 30 March 2011

    Da ma, si vrei tu sa-mi spui ca faci un compendiu cu toate chestiile care pot failui in orice situatie atunci cand programezi pe orice platforma si limitele tuturor sistemelor de baze de date cunoscute si necunoscute, inventate si neinventate (bonus daca faci scripturi care sa verifice periodic toate tabelele din mysql, sa vezi daca nu cumva se apropie de limita, lol, tu ai la polimedia?) si ii inveti pe toti programatorii si arhitectii si sysadminii din lume?

    Care compendiu va fi obsolete peste un an, si va trebui sa-l rescrii, si toata lumea sa-l reinvete. Unde mai adaugi si chestiile pe care nu ai de unde sa le stii, cum ar fi bugurile nedescoperite din sistemul de operare, baza de date, compilator, procesor, firmware-ul HDD-urilor, etc. Sau tu le auditezi si pe-alea?

    Ca sa ai un sistem cu o oarecare sansa de a avea 100% uptime (pur teoretic, desigur), ar trebui sa ai minim: 2 datacentere, cu o legatura de fibra intre ele, 2 sisteme SAN cu replicare sincrona prin fibra aceea, 2+ switchuri pentru SAN, 2+ switchuri pentru retea, 2+ routere, 2+ conexiuni la internet, 2+ firewalluri, 2+ servere + soft de clustering. Eventual poti inlocui san-urile cu niste baze de date, de exemplu oracle cu dataguard, daca doar acolo stochezi date importante.

    Eh, hai sa analizam ce-avem pana acum. Fiecare dintre componentele alea, in momentul in care le faci update de firmware, chiar daca ele sunt intr-un cluster, de multe ori trebuie restartat tot clusterul. De exemplu daca ai switchuri stacked, anumite modele de firewalluri mai de cacat, SAN-uri de cacat. Oracle are de exemplu optiune de update live, doar ca, in practica, lumea pur si simplu il instaleaza si il lasa acolo sa putrezeasca.

    Ah, stai, nu le faci update... Pai ghici ce, update-urile alea au scopul teoretic de a preveni niste posibile probleme care au fost descoperite. Nu faci update-urile, risti sa dai peste problemele alea. Desigur, ce zic eu aici e total SF, nici dracu nu sta in practica sa faca update-uri la toate mizeriile de firmware-uri, fac doar daca au probleme, doar ca, noi aici parca vorbeam de 100%. Din moment ce exista probleme cunoscute care ar putea la un moment dat sa afecteze sistemul, cum poti sa zici ca esti 100% safe daca nu faci update-urile alea? Esti futut oricum.

    Peste astea, adauga faptul ca aplicatia respectiva trebuie updatata, si daca nu este vreun sistem hiper mega haitec si specializat, cum ar fi sa zicem erlang, DIN START ai niste downtime in momentul in care trebuie sa o restartezi pentru update. Apoi, acel update, este posibil sa fi avut un bug, care este posibil sa-ti strice toata aplicatia, etc.

    Plus ca, daca tu vrei sa fii 100% sigur ca toate operatiunile pe care planuiesti sa le faci chiar merg, altfel sigur vei gresi ceva si vrei strica tot, iti trebuie un mediu de test care sa contina aceleasi echipamente.

    Ma rog, m-am plictisit, ideea de baza e ca un sistem IT, si de fapt cam de orice fel, care sa aiba availability 100% este cam imposibil datorita combinatiei complexitatii enorme a sumei componentelor sale si predispozitia umana de a face greseli.

  74. Mircea Popescu`s avatar
    74
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 30 March 2011

    Da mei, da' tu te lupti cu problema dintr-o abordare de brute-force teoretic.

    Nu faci toata povestea aia, pur si simplu pui doua servere in doua datacentere si setezi dns-ul sa faca fallback. Pam-pam, serviciu http 100% available, sa vezi si sa nu crezi.

    A, ca-i posibil sa cada un meteorit peste unu' dintre servere exact cind Puffy, maidanezul coafat al femeii de serviciu facea pipi pe celalalt. Sigur ca-i posibil. Deci nu-i CHIAR 100%. De-aia si zicea Dr.A de disponibilitate teoretica vs practica. In exemplul nostru vorbim de 200% vs vreo 99 si ceva fractii %. Problem ?

  75. gheorghe`s avatar
    75
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 30 March 2011

    Pai problem este ca nu asa se calculeaza disponibilitatea unui sistem. Uite aicea chestiile de care cam tre sa tii cont http://en.wikipedia.org/wiki/High_availability

    Daca tu zici ca ai 2 servere care-s intr-o configuratie activ/pasiv (sau poate chiar activ/activ) care teoretic continua sa ruleze aplicatia daca unul dintre ele face combustie spontana, nu prea poti sa zici ca ai availability teoretic 200%, ca intervin alti factori care-ti reduc 200% ala sub jumate in practica. Deci sa zicem ca ai putea sa zici ca ai availability 5000000%, daca sistemul tau are 50.000 de servere, doar ca o eroare de operator va reduce toate cele 50.000 de servere la 0. Cum s-a mai intamplat pe la google si microsoft si etc.

    De exemplu, cum faci tu "fallback" la acel DNS? Tre sa ai un fel de script, script care ar putea sa aiba un bug care sa-l impiedice sa functioneze atunci cand trebuie, sau chiar sa-ti strice tot setupul cand de fapt n-a picat nici un server, ca asa i se pare lui. Si daca totusi reusesti sa-l faci suficient de robust, problema vine de la insusi DNS, care nu este neaparat potrivit pentru failover rapid. Sigur, ii pui tu ttl mic, dar la fel de sigur multe resolvere o sa se pise pe ttl-ul tau si unii clienti vor fi afectati in continuare.

    Eu chiar cred ca poti avea availability mai bun cu un singur server pe care-l instalezi la un moment dat intr-un datacenter, nu-l monitorizezi, nu-i faci backup, nu-i updatezi aplicatiile, care pur si simplu ruleaza acolo vreo 5 ani non stop, pana cand da faliment compania si oricum nu mai conteaza, decat niste chestii in care se baga MILIOANE, pentru ca nu exista o gramada de complexitate si riscuri. Availability 100% din noroc, nu din competenta, dar daca joci mortal kombat si te bate o oarecare tipa care n-a mai jucat niciodata, poti sa zici ca n-a meritat victoria?

    Eu nu zic ca suntem complet fututi si ca de ce ne mai obosim oricum si etc, ci doar ca singurul mod de a fi cat mai aproape de realitate cand vine vorba de chestiile astea este sa fii constient de faptul ca se vor face greseli si ca se pot intampla lucruri si sa fii pregatit pentru ele. Asa, eu sunt sigur ca managerul IT de unde lucrez eu acum, la vremea lui, a avut incredere maxima intr-un setup despre care scria intr-un word ca are availability 99.999%, desi moartea a ORICARUI echipament din el duce la moartea a 50% pana la 100% din servicii. Si desigur ca e mai greu cu recuperarea lor (care conform cerintei de 99.999% ar trebui sa se petreaca in 5 minute, si sa nu se mai intample nimic tot anul), putand dura intre o zi si niciodata, ca doar n-ai servere de rezerva, backupuri, sau cineva care sa stie sa le faca, sa le verifice, etc.

  76. @gheorghe
    eu zic ca un server care functioneaza cu panouri solare tip cipslim (rotitoare adica) plasat undeva pe marte ar fi singura solutie viabila de salvare a datelor in cazul in care doamne fereste un super meteorit loveste pamantul si distruge intreaga civilizatie.

    Noi vorbeam de o redundanta a sistemelor asigurata in mod corect. Asta inseamna ca "by design" orice instabilitate predictibila este compensata "cost effective". Redundanta inseamna minim 2 dar si 50000. Atata ca 50000 nu-i in general cost efective.

  77. Mircea Popescu`s avatar
    77
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 30 March 2011

    @gheorghe Pai mei, tu o dai in tot felul de avioane. Sa examinam unul : tu propui de facto o echivalenta intre disponibilitate si disponibilitate universala cind spui ca un client dns prost scris se pisa pe ttl-ul meu si nu-si serveste utilizatorul. Sigur ca daca drumurile sunt prost facute BMW-ul nu va functiona in Romania ca in Germania, dar asta nu inseamna ca BMW nu-i o masina fiabila. Tot la fel, faptul ca un utilizator X ruleaza cine stie ce minunatie de sistem, care uneori il impiedica de a se conecta la serverul meu nu inseamna ca serverul meu nu-i fiabil. De fapt am si facut un dns flip acu' recent, o functionat fara greturi pentru toti utilizatorii - unul (logic), asta in conditiile in care concurenta sta pe servere de cacat pentru ca nu vor downtime in caz ca fac upgrade.

    Sa examinam altul : tu propui teoria ca firmware de HDD poate duce la un crash. E adevarat ca eu am vazut minunatia asta, dar o singura data. Sigur, asta nu inseamna neaparat mare lucru dat fiind ca in lumea asta noua a expertilor de la 16 ani cam toata lumea a vazut tot ce-a vazut maxim o singura data, inclusiv femeie goala (in realitate!!!), dar totusi, e un lucru ignrozitor de extraordinar de rar.

    Deci, una-i sa spui "nu te caca in sus ca-ti cade-n cap" si alta-i sa spui "oricum nu conteaza daca te caci sau nu in sus ca-i posibil sa se cace cineva dintr-un elicopter fix la momentul ala".

    @Dr.A Uite cum ajunge omu' celebru :)

  78. gheorghe`s avatar
    78
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 30 March 2011

    @Dr. A 50.000 nu e cost effective pentru un serviciu care poate rula pe un singur server, dar ce vreau eu sa zic e ca notiunea de capacity planning si availability este diferita si ca availability-ul nu se aduna odata cu numarul componentelor redundante, ci doar creste cu cateva zecimi/sutimi de procente mai aproape de 100, in functie si cat de bine il implementezi si operezi. Poti la o adica sa ai un singur echipament care (teoretic, din nou, daca n-a gresit un indian firmware-ul si n-a lipit un chinez chipul gresit, si nu se-apuca cineva sa scoata bucati aleatorii din el, de ex un irakian care-ti inlocuieste discuri stricate) are toate componentele de la HDD-uri, surse, chipuri de pe placa de baza si procesoare redundante, hot swappable, etc. ca de exemplu un mainframe dinala batranesc sau serverele mai recente cu unele pretentii de mainframe-uri (Sparc, Itanium, Power, etc.) dar in practica nu poti sa ai incredere nici in astea si vei lua macar 2. Care alea 2 vor rula un soi de suita de clustering si vor replica date intre ele, de unde vine si complexitatea. Toate chestiile alea trebuie monitorizate, intretinute, vidanjate. Trebuie sa ai niste cunostiinte pe care nu le poti dobandi decat testand acel sistem in orice situatie posibila, altfel o sa bajbai. Din moment ce nu-ti crapa un server in fiecare zi (sau nu-ti explodeaza reactorul nuclear), sansele ca operatorii sa nu stie ce sa faca in situatia aia sunt destul de mari, ca doar n-ai inca un reactor de test pe care sa faci meltdownuri in voie si sa exersezi turnatul de apa in core cu furtunul de pompieri lunar.

    @Mircea Popescu Nu este atat de improbabil sa ti se strice un controller RAID si sa-ti distruga toate datele, sau sa-ti moara 2 discuri de-oata intr-un RAID5, sau pur si simplu sa ti se corupa subit si sa dispara la fel de subit si fara nici o urma un intreg volum de pe un SAN de 20.000$ care foloseste windows XP pe controllere, sau sa ti se strice o placuta de RAM si sa-ti corupa intreaga baza de date, fara sa-ti zica serverul de erori ECC si alte dastea, ei pun memoriile alea si IPMI doar ca sa dea bine in pdf-ul cu specificatii tehnice. De ars amandoua sursele redundante de pe un server nu zic, ca probabil ca nu s-au ars amandoua in acelasi timp si trebuiau sa fie monitorizate. Chestiile astea mi s-au intamplat toate, si nu lucrez de la inceputul timpului, ci un pic peste 3 ani exp.

  79. @gheorghe
    de fapt atunci cand ai un sistem complex faci printre altele o simulare a tuturor punctelor de functionare posibile si te asiguri ca esti mereu in zona de stabilitate. Asta e o chestie elementara obligatorie si nu o optiune.
    Ca sa-ti raspund la exemplu: redundanta inseamna ca un factor sau consecintele lui nu trebuie sa afecteze stabilitatea sistemului. Daca pui doua servere intr-o sala orice pana de curent la sit-ul respectiv iti anuleaza redundanta.

    Chestiunea cu reactorul e mai complicata: Se stie exact ce se intampla cand nu ai electricitate la reactor si cam cat timp ai la dispozitie. Din nefericire persoanele care decid in asemenea cazuri nu au deseori cunostintele tehnice pentru a putea analiza corect optiunile si a lua deciziile potrivite.

  80. gheorghe`s avatar
    80
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 30 March 2011

    @Dr.A Sa faci o simulare a tuturor punctelor de functionare a unui sistem IT este imposibil, deoarece orice greseala in milioanele/miliardele de linii de cod si chipuri, sisteme de alimentare, racire, etc. pe care le are pana si un telefon mobil in ziua de azi iti poate distruge instantaneu tot sistemul.

    La modul in care functioneaza computerele acum, nu exista absolut nici o garantie ca ce scriu eu aici, trecand prin interneti si prin sute de layere de software si hardware chiar va ajunge pe server asa cum am scris si odata ce-l afisezi chiar vei citi exact ce am scris. Faptul ca se intampla sa fie asa in majoritatea covarsitoare a cazurilor creeaza falsa impresie de siguranta 100%, dar ea nu e 100%, ci mai degraba 99.(9)%, sau pe-acolo. Oricand, poate sa ti se flipuiasca un bit de pe HDD sau chiar prin procesor, memorii, bus-uri. Nici macar nu e iesit din comun sa se intample asta, si nici nu se incearca sa rezolve problema asta, cu unele exceptii, de exemplu filesystemul zfs, care face checksumuri la toate datele, sau mainframe-urile IBM system Z, care-ti calculeaza fiecare instructiune de 2 ori.

    Software-ul, fiind foarte scump de facut, cel putin cu uneltele pe care le avem acum, nu se va face niciodata perfect, intotdeauna vor fi compromisuri. In windows se zvoneste ca 50% din cod ar fi pentru verificarea conditiilor de eroare, vezi cat de bine le merge...

    Ca sa te apropii de availability 100%, pornesti de la 99.9%, si la fiecare 9 pe care-l adaugi dupa virgula dublezi bugetul.

  81. Din doua una: sau erorile sunt suficient de dese si atunci pot fi detectate fie sunt atat de rare incat e improbabil sa se produca simultan. Ce zici tu imi pare mai degraba o scuza decat o analiza.

  82. Mircea Popescu`s avatar
    82
    Mircea Popescu 
    Thursday, 31 March 2011

    @gheorghe Controalerele RAID ieftine si ma rog, alea foarte vechi sunt intr-adevar durere. Cam de-aia multa lume nici n-a folosit RAID-uri pina relativ recent. Da' noteaza ca tu vorbeai de probleme de firmware cind in majoritate astea erau probleme de hardware.

    In rest subscriu la ce zice si Dr.A, in sistemele critice nu-i problema ca "nu s-ar fi putut sti", si cu atit mai putin ca "nimeni nu si-a inchipuit ca teroristii ar putea folosi un avion drept racheta", cum sustinea proasta de Rice cu hirtiile pe masa vechi de ani de zile in care lumea o avertiza ca... vedeti... avioane, racheta, bla bla. Astea-s scuze de birocrat indeobste.

    Dar as zice ca mai degraba ca sa te apropii de 100% disponibilitate practica pornesti de la cit pornesti si la fiecare 9 adaugat dublezi nu bugetul, ci de-a dreptul ordinul de marime al bugetului. Daca 99% e 100 atunci 99.9% e 10,000 iar 99.99% e suta de milioane.

  83. gheorghe`s avatar
    83
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 31 March 2011

    Hai s-o luam mai simplist. Daca windowsul vostru e naspa si crapa, un windows distribuit pe mai multe computere lipite intre ele cu banda adeziva software, care depinde de faptul ca niste maimute dresate apasa ce butoane tre sa apese ca sa functioneze corect, care este practic definitia unui cluster high-availability, ce sanse are sa nu crape?

    Tehnologiile astea sunt mai dezvoltate ca oricand, si totusi crapa site-urile mai des ca-n 1995, telefoanele nu mai merg tot timpul, ca-n 1931. Cum se face?

    Desigur, aici vorbesc de aplicatii adevarate, care-s facute de oameni care fac greseli, care trebuie updatate in mod constant, care au date adevarate care trebuie replicate intre datacentere, etc. nu de un html cu un goatsee in el cu un DNS round robin.

  84. Mircea Popescu`s avatar
    84
    Mircea Popescu 
    Thursday, 31 March 2011

    Io chiar n-am rulat windows pe nici un server niciodata. Asa ca mnoa, ce sa zic, o fi daca sustii.

  85. gheorghe`s avatar
    85
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 31 March 2011

    Eu il prefer. E mai misto sa dai click decat sa tastezi, faci RSI mai greu, iar rezultatul e cam acelasi.

  86. @gheorghe
    diferenta e ca prin aii 90 softul nu era facut de indieni ci de cowboy. Sa-ti spun sincer eu n-am intalnit mentalitatea asta cu care rationezi tu pe unde am avut ocazia sa lucrez. O fi probabil specifica programatorilo zici ?
    Mie cand am lucrat cu un neamt mi-a explicat omul ca sunt putine chestii la care poate face o economie intr-o masina produsa de gmbh-ul lui ca sa merite costul trimiterii unui tehnician in taiwan pentru service. Sigur aici vorbim de masini care functioneaza 24/7 in conditii industriale si nu de cod scris intre doua clipuri youtube. Sigur ca omul era de formatie inginer si nu economist.

  87. gheorghe`s avatar
    87
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 31 March 2011

    Da, pai, IBM, Oracle, etc. traiesc din trimis oameni sa repare chestiile lor care trebuiau sa mearga, deci asta ar putea fi o posibila explicatie, doar ca nu este neaparat singura cauza. Sunt sigur ca oracle era la fel de naspa si in anii 90, ca la cum arata, nu cred ca au rescris foarte mult din codul ala din anii 80-90 pana azi.

    Pe vremea cand erau trendy mainframe-urile IBM si DEC, altfel se faceau treburile. De exemplu se laudau unii ca ar fi avut uptime neintrerupt in timp ce-au mutat serverele dintr-o cladire in alta de 3 ori in cativa ani, folosind niste sisteme de la HP si OpenVMS, bazat in cea mai mare parte pe exact aceeasi tehnologie pe care o foloseau DEC in anii 80. Sa faci asa ceva folosind tehnologiile curente e cel putin SF, deoarece periclitezi integritatea datelor, care aproape intotdeauna e mai importanta decat cateva procente amarate de uptime. Mbine, si-aia care-au facut smecheria cu cladirile pe OpenVMS, inevitabil, au facut acelasi lucru, doar ca... pana mea, stiu ei mai bine.

    Deci se poate intr-o oarecare masura, doar ca mi se pare un fel de act de echilibristica. Tu ai avea incredere in cel mai smecher mergator pe sarma sa-ti care serverele in carca mergand pe sarma deasupra prapastiei?

  88. Aia care schimbau buncarul in care isi tin serverele la 9 luni erau romani ? Banui ca nu le placea culoarea peretilor ?

  89. Mircea Popescu`s avatar
    89
    Mircea Popescu 
    Thursday, 31 March 2011

    @gheorghe Buei, iti inchipui cum ar arata blogu' asta daca l-as face dind click ? Ca-i mai usor decit sa tastezi ?

    Gizas.

    @Dr.A Pina la urma revine la o disputa intre metoda nemteasca de-a face [auto]strazi si metoda romaneasca de-a face... ma rog, ce fac ei. Protectie sociala, sa zicem.

    @gheorghe Eu am facut o mutare fara deconectare prin 2004. Deci se poate. Si nici n-am pus in pericol absolut nimic, conexiunea la internet pe satelit, energia pe generatoare transportabile pina la camion etc. Lumea nici n-o stiut.

  90. gheorghe`s avatar
    90
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 31 March 2011

    Erau americani. Cativa ani aia ma gandesc ca erau vreo 10 sau cam asa.

    Da oricum, util sa ai un sistem de operare capabil sa faca single image clustering complet transparent intre mai multe sisteme dispersate geografic la distante de pana la sute de km, legate intre ele cu fibra. In momentul in care tocmai iti explodeaza serverele din WTC, un functionar oarecare da click in aplicatie si observa ca nu merge, dupa 5 min mai da un refresh si e inapoi online. Cu stil, nu gluma, 99.999% uptime, si n-a fost nevoie decat de unul dintre cele mai sofisticate (si scumpe pana la dumnezeu) sisteme, facute practic pentru scopul asta.

    Din pacate, sunt cam pe moarte sistemele astea. De exemplu openvms, la viata lui a rulat pe procesoare VAX, apoi pe Alpha, aterizand in ultimii ani pe Itanium unde-o sa si moara, ca toti din industrie cam renunta la Itanium, spre exemplu Oracle a anuntat zilele astea ca-si baga pula. Si desigur, avand de-a lungul timpului optiunea de a face update la tot sistemul, inclusiv hardware, de la prima versiune la ultima fara downtime.

    Acum nu stiu cat de bune sunt rezultatele obtinute in practica de sistemele astea, probabil destul de bune, daca oamenii inca decarteaza bani seriosi pentru ele. Dar eu de cand tot lucrez in IT, n-am dat niciodata o comanda fara sa verific daca chiar a facut ce vroiam eu sa faca, si este destul de comun sa nu fi facut ce vroiam eu, si dealtfel ce ar fi trebuit sa faca.

  91. gheorghe`s avatar
    91
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 31 March 2011

    @Mircea Popescu, hardcore, dar cu aplicabilitate cam limitata. Satelitul are latenta foarte mare si uploadul nu prea grozav.

  92. Mircea Popescu`s avatar
    92
    Mircea Popescu 
    Thursday, 31 March 2011

    In situatia concreta era ok, ca nu era problema de volum mare neaparat. Bine, si pe vremea aia altul era traficul oricum.

  93. gheorghe`s avatar
    93
    gheorgheinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 31 March 2011

    A, mi-am amintit de o manevra pe care au facut-o unii la care am lucrat eu, dar intr-o vreme in care nu eram angajat.

    Aveau ei niste meleoane de taxe neplatite in SUA, si umbla vorba ca americanii bulangii ar vrea sa le confiste serverele, ceea ce ar fi dus la un faliment destul de rapid. Deci ei vroiau sa mute serverul sistemului de billing din SUA in Germania, si sa-si refaca acolo dacatenterul principal. Te-ai gandi ca ar fi cumparat un server in germania, instalat soft, copiat date prin internet sau in cel mai rau caz, trimis o caseta cu backupuri acolo. Dar nu.

    Au inchis toata pravalia vreo zi doua, au pus aia din call center sa-si ceara scuze la clienti, etc. si au luat serverul in avion si au pornit spre Germania. Serverul acela se conecta la niste dulapuri dubioase ale caror placi ethernet suportau doar 10M half duplex, care dulapuri erau un set in SUA si un set nou in Germania. Ei momentan erau dependenti de dulapul din SUA, urmand probabil sa migreze treptat pe cel din Germania, fiind vorba de niste circuite de telefonie. Odata ajunsi cu serverul acolo, au constat cu stupoare ca nu prea functioneaza in parametri conexiunea cu dulapul din SUA, prin VPN peste internet. N-am inteles exact de ce, ceva probleme cu timeout-uri, latente, etc. Si asa ca au trebuit sa mute toata sandramaua la loc, deci inca o zi doua de downtime.

    Nu cred ca e ceva educational in povestea asta, pentru nimeni, dar mi se pare relativ amuzanta.

  94. Mircea Popescu`s avatar
    94
    Mircea Popescu 
    Thursday, 31 March 2011

    Suna mai degraba a chestie facuta de Gaetano si Coleazzo Casteldalmare decit de niste ingineri. Numa' zic.

  95. Gheorghe:

    1.Se munceste pe rupte in publicitate si asta nu e o exagerare. Faptul ca 80% din rodul muncii accountilor, creativilor, etc e intr-un fel sau altul irosit e altceva

    2.Ramnicu Valcea zici :D ?

  96. Vești bune despre Timișoara: Dan Diaconescu vrea să mute Capitala României la Timişoara şi să-l aresteze pe Traian Băsescu (EvZ).

  97. Mircea Popescu`s avatar
    97
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 October 2011

    Suntem salvati.

  98. economic cred si eu.

    astept decret de a trimite toti tiganii la munca fortata pentru a repune pagubele din secolele 19-21 aduse societatii europene, da' cica as fi rasist.

  99. @Freud: nu-i nimic, în Timișoara s-au apucat de construit vile dacă știu eu bine.

  1. 100
    Mistere online, sau cu ce m-am mai distrat eu dimineata asta pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu. (via Pingback)
    Thursday, 21 April 2011

    [...] pe de o parte chestia imi convine foarte mult, ca vine sa-i dea in cap lui Vlad apropo de discutia noastra despre bucuresti. Iata ca pe linga Vitrina de care-a auzit toata lumea mai gasim absolut intimplator si fara a cauta [...]

  2. [...] pe de o parte chestia imi convine foarte mult, ca vine sa-i dea in cap lui Vlad apropo de discutia noastra despre bucuresti. Iata ca pe linga Vitrina de care-a auzit toata lumea mai gasim absolut intimplator si fara a cauta [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.