Cum controlam insomnia ?

Wednesday, 19 October, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Trebuie spus din capul locului ca insomnia este de departe cel mai important simptom al bolilor de nervi la oamenii sanatosi. Daca se instaleaza treptat dar ajunge la forma completa (mai putin de patru ore de somn intr-o zi, mai putin de-un ciclu de somn adica) si se impaneaza trei sau sase luni mai la vale cu halucinatii sau (ba uneori chiar si) idei de persecutie si alte constructe sistematice treaba-i destul de grava : cam asa se declara schizofrenia. Mai ales la oameni tineri (30 si ceva) schizofrenia are indeobste un pronostic mizerabil.

Totusi, asa prapastii sunt rare. Mai frecvent insomnia are cauze organice (de exemplu un colon nefericit, in care caz mai multa fibra, mai multa miscare si-o dieta mai rationala rezolva problema) sau psihogenice (in care caz se instaleaza fulminant si dispare la fel de fulminant, de indata ce o noua dragoste ia locul celei vechi).

Chiar si cazurile astea-s destul de rare. Mult mai frecventa este insomnia senila. Batrinii nu reusesc sa doarma calumea, e o regula aproape universala, alaturi de multe alte chestii pe care batrinii nu reusesc sa le faca calumea. Asta este, batrinete-haine grele.

Dar admitind ca n-ati trecut inca de acel fatidic mezzo del cammin di nostra vita de unde-ncepe batrinetea, cel mai probabil suferiti de-o insomnie usoara, episodica si nesemnificativa (clinic vorbind). Totusi, oricit de usoara si nesemnificativa ar fi e bine s-o tratati, ca sa nu apuce sa se structureze-n obicei, ca pe urma va va da de furca mai tirziu.

Sfatul meu este sa nu luati nici un fel de medicamente, niciodata. Nici barbiturate (diazepam, valium, aceeasi chestie is de fapt) nici "naturale" (in general ceva beladona, adica tot aceeasi chestie). Motivele ar fi multe, dar dincolo de potentialul toxic pentru ficat, rinichi si asa mai departe e problema adictiei. Nu va doriti sa ajungeti in situatia in care v-ati invatat sa dormiti cu pastile si nu mai puteti dormi fara.

Si-atunci, ce-i de facut ? Pai, nu mare lucru. In general insomniile benigne au o cauza simpla : ori extenuarea intelectuala nedublata de extenuare fizica, in care caz va vine sa dansati da' nu puteti tine ochii deschisi, ori extenuarea fizica nedublata de extenuare intelectuala, in care caz nu va puteti ridica din pat da' nici nu puteti tine ochii inchisi.

In general tipul din urma era mai frecvent istoric, cita vreme civilizatia se baza pe forta fizica a omului s-o puna in miscare. Pe masura ce omul contribuie tot mai putin fizic si tot mai mult intelectual balanta s-a modificat, si-acum primul tip e mai frecvent. De asemenea ultimul tip e mai frecvent in copilarie, copiii avind mult mai multa energie intelectuala decit fizica la dispozitie, si iarasi balanta se inverseaza cu trecerea timpului.

Solutia, bineinteles, este rebalansarea problemei. Deci, daca ati socotit socoteli toata ziua si acum nu puteti adormi, dezbracarea, faceti seturi de genuflexiuni, flotari si abdomene pina cind nu va mai puteti ridica de jos. Dupa care tiriti-va-n pat si somn de voie, probabil 12 ore. Daca in schimb sunteti rupti de la carat saci si ridicat pietroaie, apucati-va de numarat oite (metoda traditionala), rezolvati probleme de geometrie in spatii multidimensionale, ce va duce capul. Compuneti poezii, scrieti romane, mintea sa mearga. La scurta vreme va va fura somnul.

O baie fierbinte, mai ales iarna, un deget de cognac incalzit, mai ales daca ati mincat bine sau o cana de lapte cald daca n-ati prea mincat, si-o partida de sex exhaustiva (iara daca nu exista parteneri, masturbarea cea mai neiertatoare) sunt fiecare in parte precum si toate impreuna mari promotori ai somnului, adinc si fara vise.

Noapte buna!

Exceptie face bineinteles insomnia materna. Mamele cu copil de tita, mai ales daca-s primipare (adica la prima nastere) dau in insomnie, ceea ce se poate considera fiziologic normal : oricum n-apuci sa dormi cu urlatoarea linga tine. Asa ceva nu se trateaza ca nu-i de ce, se va rezolva de la sine odata cu cresterea puiului, si se va redeschide, ca orice rana feminina, de cite ori are ocazia. De exemplu la Bacalaureat, la prima sentinta privativa de libertate cu executare, la chestii de-astea.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

31 Responses

  1. ai mai scris pe tema asta, deci de ce acuma scri iar?

    ca sa iei bani la fraeri, este? MUU!

  2. unde-i articolul cu "as dormi pe loc, dar n-am timp c-am treburi de facut"?

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 October 2011

    @dAImon Undie-am mai scris bre ? Ca mi-am uitat daca am scris.

    @f Eu scriu mai mult pentru fete nu stiu daca ai observat.

  4. http://trilema.com/2011/despre-somn/ , punctu' V

    nu-i fix aceeasi kestie, da' cam jumate de articol se repeta

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 October 2011

    E oarecum, da' acolo un punct din cinci, aici o jumatate din trei, ma rog.

    Adevaru-i c-am scris asta ad hoc pentru nevoile unei domnite insomniace, deci mnoa.

  6. S-a nimerit la fix articolul...n-am putut dormi deloc noaptea trecuta... :(

    Ai uitat insa sa pomenesti de femeile insarcinate... :D O parte din ele sufera de insomnii, iar eu se pare ca le maresc gasca...

    Nu stiu cum e cu coniacul, dar o cana de lapte cald seara chiar ajuta... Aseara am ramas fara lapte! ;)

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 October 2011

    Apai femeile insarcinate sarmanele... greu.

  8. Faci in fiecare zi o alergare de 2 ore prin frig ca tot se apropie acum iarna si gata cu insomnia. Pe probate

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 October 2011

    Just.

  10. Mie nu mi se pare că se repetă, e binevenit și articolul ăsta. Sfatul ăla cu alcoolul l-am aplicat vrând-nevrând de câteva ori, dar nu-s convins că să bei e o soluție viabilă pe termen lung. Oricum atenție și la felul băuturii că dacă e dintr-aia proastă iese un dezastru. Cât despre sex mi s-a întâmplat și să dorm de zici ce-i aia și să nu adorm.

    Două benzi desenate despre somn:
    - Why does this always happen to me when I try to sleep? (9gag)
    - Still No Sleep (xkcd)

    @Catalin: și riști să te doară în gât dacă nu știi să respiri.
    Vezi că saitul ăla nu prea se încarcă.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 October 2011

    Nightcap ii zice, n-o murit nimeni de-o cinzeaca de ceva fin. Acuma sa bei pina lesini e alta poveste.

  12. http://img.chan4chan.com/img/2010-03-15/1268610937144.jpg

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 October 2011

    Si io is cam asa, 28.5-29 de ore.

  14. Nici nu mă gândeam la băutul până la leșin, aia e deja beție nu somn :-)

    Cumva insomniile astea nu se pot transforma în sau fi cauzate de delayed sleep-phase syndrome (sindromul somnului decalat)?

  15. @Freud: știu câțiva care au încercat somnul polifazic, dar nu prea le-a ieșit. Dacă ai de-a face cu oameni normali în timpul zilei, slabe șanse să te poți ține de programul ăla.

    @Mircea Popescu: tu-ți permiți că ești burghez/moșier, dar omul de rând ce ar putea să facă? Să devină și el patron?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 October 2011

    Apai nu e clar. Adevaru-i ca somnul e o functie complexa a unui sistem slab inteles.

    Eu tin minte episodul in care Kramer se apuca de emulat Leonardo da Vinci sau whatever. Cre' ca-i o reprezentare adecvata a chestiei.

    Iara incepem cu omul de rind ? Omul de rind sa suga pula, asta-i insasi ideea de-a fi om de rind.

  17. si http://www.schalkburger.za.net/uploads/2010/05/naps.jpg

    Al meu variaza enorm dupa activitate. Lol e de la 20 pana la 32, dat fiind ca n-am probat sa ma izolez fara ceas si etc.
    Eu de obicei dorm proportional cu cat am stat treaz.

  18. Nu toata lumea poate deveni avut dat fiind ca astfel banul n-ar mai circula si toata lumea ar avea large bank account, care nu circula, nefiind cine sa producta, impozite, draci.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 October 2011

    Tu cel mai probabil nu ai suficienta activitate fizica, ceea ce e absolut nesanatos.

  20. meh, ti-as detalia povestea da-i cam inutil. eu si activitatea.

    pai nici n-am nevoie. pe mine tft-urile ma obosesc atat de mult ca dupa vreo 5 ore la chestiile astea dorm bustean. idem cu flourescentele.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 October 2011

    Treci la ridicari si alergari tinere, lasa dumele.

    N-oi fi in stare nici sa te sui pe femeie cind ai norocu' sa pui mina pe una.

  22. Eu am niste probleme cu basici, arsuri la frictiuni plus caldura, a caror origine nu o cunosc. Banuiesc ca pur si simplu nu-mi prieste vara si trebuie sa pup ceva nord.

    Oricum nu ma intereseaza dat fiind ca, presupunand ca voi avea bani(lol nu), vreau asa o foaie printata cu secventele ADN-ului meu si cam reiese din ele, ca stiu ca se poate arunca cu banul asupra bolilor, afectiunilor, lipsurilor si etc.
    Asta si plm originile mele genetice.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 October 2011

    Termina ba cu prostiile. Faci basici pina cind cedeaza nervos. Basicile.

    Aia inseamna sa fii barbat.

  24. Succes tu la rupturi de piele.

    Lasa. Mai asteptam alte chestii, cum ar fi si parcuri.
    Eu chiar am vrut sa ma apuc de chestii dinastea, faza e ca in 5km patrati sunt coispe biciclisti, skate, role si alte cacaturi, alergat si standuri cu mancare.

    Ala-i circ.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 October 2011

    Atita te tot coiesti.

    Bine, stai si-asteapta.

  26. Apropo de care chestie, alergarea sux ca e pe propia greutate. Needs moar effort foar substantial sheet.

  27. @Freud: fă-ți niște analize de ADN la 23 and me la nevasta unuia din juișii de la Google.

  28. efort anaerob, meine Freu(n)d.

    corpul consuma energie in prostie si daca faci doar flotari si abdomene. flotari cu mainile pe podea si picioarele pe un scaun, see how long you last :D

  29. @crestin : this is very intehresting sheet.

    @daimon : lol, acum faci sport sau cum.

    meh, daca jewii e prosti inseamna ca nu-i jewii. da' chiar nu m-a intrebat nimeni daca totusi fac miscare.
    si da. merg cam vreo 1-3 ore.

    ie suficient dat fiind ca sunt rupt de somn dimineata cu orarul social al pulii. eu ma scol dupa soare. soare pe cer bine pus. cam 10-2 am-pm.
    nu 6 dim. si alte labarii.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Friday, 21 October 2011

    Mergi. Aia ca mergi merge la mine bre, care-s deja tunat. Tu esti in crestere, treci la sport.

    Si soarele rasare la 6, daca te scoli dupa soare esti in cizme la 6 si ceva. Tu te scoli dupa ritmu' universal al adolescentei din toate timpurile si toate locurile, alta poveste.

  31. Troll Freud`s avatar
    31
    Troll Freudinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 21 October 2011

    Soarele rasare la 10-12 la Nord punct

    Astea cu Soarele la 6 la Est sa fie pentru puletii aia cu astrograme, Isus, rugaciuni si etc.(in caz ca va intrebati de ce Isus a venit de la "Est").

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.