Cea mai faina chestie la Romania...

Saturday, 01 October, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Eu sunt un bloger cunoscut.

Asta nu inseama ca sunt cunoscut asa cum sunt cunoscuti mega super extra blogerii de top number one din State, un Arrington, un Scoble, un Rowse (care nu-i american, da-n fine, limba engleza si .com), pe care-i stie toata lumea daca se duc la conventiile lor profesionale dar in rest nu-i cunoaste absolut nimeni. De fapt avem si noi in Romania citiva de-astia, si eu continuu sa cred ca nu conteaza.

Sursa : Hackerul cel rau.

Sursa : Hackerul cel rau.

Eu sunt un bloger cunoscut in modurile cele mai incomode. Astia dinsus se bucura de cea mai buna celebritate posibila, adica sunt cunoscuti in ingusta lor arie profesionala si anonimi in rest. Va garantez eu ca Nicole Kidman sau Scarlett Johansson ar prefera sa le cunoasca numai regizorii (si de preferinta numai aia buni) si-n rest sa fie anonime, sa se poata duce la plaja fara sase sute de paparazi care sa le fotografieze fiecare scoatere de slip din cur. Sa se poata imbata fara sa citeasca toate detaliile in presa.

Pe bune acuma, e o chestie asta, te imbeti, te trezesti dimineata, nu mai stii ce-ai facut. Te doare una sau alta, ai un snur in gura (stiti bancu' ?), esti cu o grasa in pat, in fine. Daca te intereseaza sa stii ce ai facut intrebi. Daca nu te intereseaza nu intrebi. Cei mai muisti cunoscuti is aia care se apuca sa-ti povesteasca si daca nu intrebi, si aici intra in general pizdele care-si cer divortu' si foaia de drum fara sa-si dea seama si "tovarasii" idioti culesi prin scoala.

Ei, eu n-am beneficiul asta. Zic o chestie in public ? Garantat vine careva cu "da' pe blog ai scris asa si pe dincolo". Bai frate, cine esti tu ? N-am idee. El ma cunoaste pe mine, si inca bine, stie ce-am scris pe blog. Io habar n-am de un' sa-l iau. Avantaj el. Dupa care da-i si explica diferentele si contextele, ca da dom'le, intr-adevar, am scris ca la rata se baga-n fund inelaru' drept si acum la gaina voi sa-i bag in ochi indexu' sting, da' aia era palmipeda si asta-i galinacee, aia era moarta si asta-i vie si eu atunci eram beat iar acum sunt doar nervos. Deci diferente, bun ? Si da-i si lupta, ajunge discutia o discutie despre blog, incepe lumea sa scoata cacaturile alea de telefoane sa vada dom'le, confruntam textele, verificam referintele, oare ne minte asta ? Mai da unu' peste o poza cu pizde s-a terminat discutia, vom povesti despre Trilema si mie-mi vine sa ma tot uit inspre usa.

Asta inca cu romanii, nici nu-i asa grav, pentru ca macar astia nu ma pun sa le traduc. Dupa care sa le explic, pentru ca in afara de romani nimeni nu-i capabil sa inteleaga nativ structurile mele arborescente, e de munca si de facut desene sa priceapa un vorbitor de limba engleza ce vrea de la lume si viata o constructie de-asta de-a mea de cite optzeci pina la cincisute de cuvinte fara punct - si asta in cazurile fericite in care nu-i plina toata de tensiuni si torsiuni inumane (asa cum mai fac uneori din pura placere sadica, doar ca nu ma astept sa mi se aplice numaidecit mie), si nu folosesc trei rinduri de paranteze si nu scriu chestii idiomatice intraductibile. Sau despre negri.

Da' sa nu ma intelegeti gresit, nu trag doar dezavantaje de pe urma faptului ca-s un blogar cunoscut, si nici macar n-am scris articolul asta ca sa ma pling. Am tot felul de avantaje, care-s chiar mai insemnate. De exemplu, cer unei gagici numaru' de telefon (nu, nu aia de la piine, alta, in ceva bar aglomerat). Abia se aude om cu persoana, n-avem pixuri, chelnerii nu se vad, pina la bar n-ai cum ajunge si oricum poate nu are pix, eu nu am telefon, ce zice fata ?

- Lasa ca-ti pun comentariu pe blog.

Deci eu ma prezentasem, bine ? Si pornisem asa cu modestie ca si cum tu n-ai habar cine-s si tre' sa raspund unor interogatii implicite si de bun simt, genu' "oare-i dement ?" scl, chestiile de baza cu care incepe orice relatie intre oameni sanatosi la cap. Pre cind tu stiai preabine ca-s dement, si cit si cum, citind aici dovezile incontestabile. Rusine. Ce poti raspunde la asa ceva ? Pai, ce-am raspuns si eu,

- Sa bagi link sa intre in moderare.

Mi se pare de bun simt.

Si-n rest, ma bucur de avantaje indoielnice (plm, paznicul de la poarta unei institutii pe care n-o mai numim avea Internet in cosmelia lui si CITEA TRILEMA, deci paznicul, bun ? Puteam sa fur tot de-acolo, ca ma gaseau in sase ore, e un vis), bategardu' in nustiuce discobar nu vrea sa ma lase sa intru' ca-s "dubios", de tre' sa-mi chem amicu' patron acolo sa-l lamuresc cu vorba buna, dupa care sa descopar ca facusem misto de varu-so sau nustiuce de-asta, ca nici memoria nu ma prea ajuta, daca as reusi sa tin minte toti prostii si toate prostiile n-as mai avea nevoie de blog. Logic, nu ?

Ei, si intr-o zi mi-am lasat banii si diverse tarhaturi la o gagica acasa, si-am dus-o la restaurant descoperind ca mumu, n-am din ce plati. Da' chelnerita mi-o zis foarte calma ca "oricum nu isi face ea probleme cu mine". Deci ? Domnisoara, da' te cunosc de undeva ? "Nu, dar va citesc blogul". Bine fata mea. Imi citeste blogul, deci eu maninc gratis, si vin cu banii mai pe seara. "Oricum nu avem stampila ca a luat-o sefa dar va pregatesc bonul cind vine". Deci bun ? Pai bun, de ce-ar fi rau...

Am scris toata aceasta lunga introducere cu un singur scop : sa intelegeti contextul in care ma scald. Si-acum ca l-ati inteles, sa explic care-i cea mai faina chestie la Romania.

Eu am scris tot felul de grozavii aici pe blog, am ars o biblie si-un coran, am pus sloboz pe sf. Maria, am agresat verbal si mai ales logic un mare numar de cetateni, alesi in principal dintre cei mai saracuti cu duhu' si deci in incapacitate de-a se apara cu aceleasi arme da' in mare dorinta de-a se apara totusi cumva, asa cum percep ei apararea.

Ce-am avut eu de suferit, dupa ani de zile de de-astea ? Nimic. Absolut nimic. Nici macar un du-te mai incolo, intelegeti voi ? Daca sedeam frumos in Pennsylvania si scriam ca nigarii is niste borituri avortate ma impuscau aia in doua luni. Daca faceam misto de Coran prin Sudan imi dadeau aia foc la casa coliba pe-acolo. Iote ca in Romania pot sa spun absolut ce poftesc eu, si lumea imi respecta dreptul la libera exprimare. Cu sfintenie.

Romanii sunt foarte, foarte civilizati, si chestia asta se cunoaste traind intre ei.

Si nu-i vorba strict de mine, sa nu trageti concluzii gresite. Uite Dumbravita, un satuc de linga Timisoara. Are o veche istorie, a fost construit de unguri ca Ujsentes (Noul Sentes), si este si azi populat de o comunitate strinsa de vreo 800 de persoane, etnici maghiari, cetateni romani. Care si-au ales un primar, etnic maghiar, cetatean roman, Geza nustiucum.

Satucul e chiar linga Timisoara, oamenii bogati migreaza incoace de ani de zile, deja ungurii sunt o enclava, inconjurati de vreo 3000 de romani. Care sunt si mai multi decit ei, si mai bogati decit ei, si care nu voteaza. Deci in orice alta tara cu pretentii la civilizatie, aia 3000 votau, il zburau pe primaru' si isi manifestau superioritatea. Chestie de care toata comunitatile din toata America se tem de moarte, problema serioasa acuma cu californienii care s-au mutat din California, ca s-a cacat urit de tot traba acolo, in Utah si-n Texas si fac scandal (vrind evident sa modifice legile locului sa semene mai bine cu ce-au lasat in urma, ca-s tolomaci si nu vad legaturile de cauzalitate intre legile proaste si cacarea situatiei).

De ce nu voteaza ? Pai pentru ca sunt niste oameni eleganti si civilizati, si nu-s nici agresivi nici alte alea. Daca astia s-or descurcat aici niste ani, pai foarte bine, sa-i lasam in pace atunci. Sigur ca daca se acumuleaza probleme situatia se va rasturna, dar ce conteaza in discutia noastra e ca in prima faza cel putin romanu' te lasa in pace sa traiesti.

Chestie care vorbeste mult mai mult despre nivelul lui de civilizatie decit orice altceva. Si e de departe chestia cea mai faina la Romania, chit ca romanii o percep exact invers, asa cum de altfel face toata lumea. Romanilor le pare ca sunt fraieri, ca de-aia nu merg lucrurile pentru ca sunt calmi si toleranti. Fals, bineinteles. Lucrurile nu merg pentru ca multi cetateni nu stiu chestii, nu pentru ca vasta majoritate a cetatenilor sunt toleranti cu cei din jur. Asta din urma e cauza pentru care lucrurile merg inca cit merg.

Mitteleuropa, aia veche si placuta de-acum o suta de ani mai supravietuieste fix in locul in care mai supravietuieste si limba latina. Niste motive excelente ca sa-ti placa Romania, mai ales daca ai un minim discernamint.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

48 Responses

  1. pletzalcoatl`s avatar
    1
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Saturday, 1 October 2011

    Civilized and non-commital aren't the same things.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    Yes they are!

  3. pletzalcoatl`s avatar
    3
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Saturday, 1 October 2011

    Then I'm not sure what merit civilization has other than being agreeable to you.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    But that's the very measure of civilisation, and civilised people : not being disagreeable to others.

  5. pletzalcoatl`s avatar
    5
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Saturday, 1 October 2011

    Measuring something by what it isn't seems a little dubious. Anyway if the goal is to be as unobtrusive and agreeable as possible, especially if it's as widely as possible, civilization would seem to be a sort of march towards death. Or at least, really bland flavors.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    Civilisation is exactly that, an organised with a parade and a marching band march towards death. As opposed to all the other alternatives, such as a flailing arms screaming sprint towards same.

    Not being disagreeable is actually a very positive something, even if English in its usual awkward manner of a yet and still barbaric language notes it with a double negative.

    Absent the "not being disagreeable to others" yardstick, civilisation can not be defined. It certainly can't be defined as "having the largest pile of beeping, shiny items".

  7. pletzalcoatl`s avatar
    7
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Saturday, 1 October 2011

    I think you just hurt Mr. Bowerbird's feelings.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    Ahahaha ebil

  9. headeru' e naspa si e deja frig, wtf.

    all jewish lies in this article, where do you copy your stories, eh? and you've never burned a quran and a bible, neither jizzed an icon.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    http://trilema.com/2011/sa-ma-fut-in-sfinta-maria-voastra/ ; http://trilema.com/2011/barbecuran/ ?

  11. anonimosu`s avatar
    11
    anonimosu 
    Saturday, 1 October 2011

    Apropo de header, Atlantic sau Pacific?

  12. you've said that the picture was contributed by another guy and whatsoever in virgin mary's article - comments, you've stated that burning that kind of books is too expensive from which i'm deducing that you've burned none.

  13. avea par. must be iejipt.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    @anonimosu Da' nici nu mai retin. Poate Villahermosa.

    @Juice Lol ok.

  15. Zici ca esti un Bosquito ... asta ... un mosquito :P

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    N-am flash, nu dai o descriere ?

  17. o combinatie intre mircea badea si fuiego.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    Cit de hateri is haterii mai nou mai frate...

  19. ps : iar minti ca nu poti sa vezi jewtube, caci ai html 5

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    Dapai nu merge pe toate pe de-o parte, si pe de cealalta de cite ori restartez opera tre' sa merg iara sa-l pornesc si in general mi-i lene si asa mai departe.

  21. a, adica dai accept la cookies cu conditia sa le stearga browser-ul la inchidere?

    meh.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    Ce meh ?

  23. liek pft or gipsarian neah.

    pai opera e unul din putinele browsere care permite blocare selectiva, iti apare dialog sa dai allow sau nu sa nu, fara vreun plug-in extern sau nu.

    altfel la ce iti foloseste nu vad. relativ chrome sau firefox sunt mai bune la render si viteza.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    Lol sunt mai bune o laie.

  25. si ma rog de ce nu?

    opera dezvolta un motor independent, spre deosebire de webkit la care toti prostii repara instant orice bug si eroare, ca-i "open".

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 October 2011

    Pentru ca nu sunt.

    Tu de ce nu esti mai inalt decit esti ?

  27. hater

  28. Salut!

    Cred că-i cam primul text pozitiv acilea pe Trilema. Dar lăsînd vrăjeala să ştii că şi eu trăiesc un sentiment asemănător. Faptul că la noi mămăliga explodează mai greu nu înseamnă că sîntem lachi flauşatu ci mai degrabă avem un soi de înţelepciune. Probabil tot din acest motiv au unii impresia că acilea îşi pot satisface cam toate plăcerile şi de-asta unele lucruri nu sînt la locşorul lor dar timpul ne arată întotdeauna că răbdarea şi judecata noastră nu se lasă aşteptată atunci cînd coarda se întinde.

    Descopăr că-mi place să vorbesc frumos de românia şi mai descopăr că acest stil de abordare a problemei pare atrăgător şi foarte eficient. Cred că dacă s-ar vorbi aşa despre românia şi români prin şcoli ar ieşi chiar o chestie mişto. Eu zic să patentezi ideea! :)

  29. Pe mine incearca sa ma opreasca lumea pe stada sa-mi spuna de blog si bloguri si carabus, da' io le spun ca de fapt sunt Mircea Popescu si mi-am lasat plete, m-am dus si pe la sala de m-am mai implinit si ei imi intind imediat cinci euro, scuipa-n san strigand "Prilema tremium, prilema tremium, cripstograme, cripstograme..." dupa careo rup la fuga de parca necuriciu i-ar fugari.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 October 2011

    @Meneopol Neah, mai sunt o groaza. De fapt, daca ma gindesc bine probabil ca pe Trilema sunt cele mai multe texte pozitive dintre toate blogurile scrise in limba romana, pe numarate.

    N-o patentez ca nu mi se pare ca are nevoie. Se descurca dinsa.

    @Tuk Tsk tsk tsk :D

  31. Pai ce conteaza ca e etnic nush ce daca primaru e bun? La Sibiu cati nemti sunt de l-au votat pe ala de acolo? E vorba ca e primarele de treaba si isi face treaba.
    Alta dovada de civilizatie:
    In Italia il taie pe unu in strada si toata lumea o ia la fuga de parca a scos ala o bomba.
    Intr-un orasel din Romania il fura pe unul in strada, un trecator ia un bolovan si ii crapa teasta faptasului dupa care intervin ceilalti cetateni ca sa apuce sa bata si ei ceva. Faptasul ajunge intr-asa un hal incat partea vatamata se arunca deasupra lui si se roaga de oameni sa nu mai dea ca il omoara. Vine Politia, il incearca cu pulanul daca mai misca si apoi cheama ambulanta sa-l duca la urgente ca poate moare dreq.

    Acuma zi bancu cu siretul in gura ca s'ma rad.

  32. Mihai B`s avatar
    32
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 2 October 2011

    "Romanii sunt foarte, foarte civilizati, si chestia asta se cunoaste traind intre ei."

    si cand au fost cel mai civilizati? atunci cand ti-au spart blogul sa te muiasca fiindca ai scris urat de timisoara?! :-j

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 October 2011

    @cipslim Mei, inca nu s-o inventat un primar bun. E un politician ca oricare altul, mai bun incoace, mai rau incolo, cum ar fi sa fie bun ? Au iti inchipui ca-i un fel de Ceausescu mai mic, toata lumea-i cinta ode si apladua ca primaru' reales la al t-lea congres ?

    Bancu' : cica se trezeste unu' dimineata rupt, da' rupt, nici nu vedea bine. Deschide un ochi si instant il ia capu'. Nu e clar unde-i, da' parca ar fi asa, zi cumva. Se mai dezmeticeste, se uita in jur, pat mare, asternuturi de satin roz... el ii imbracat in ceva halat de casa pe care nu-l recunoaste. Baga mina intr-un jeb, scoate un sutien, da' bai frate, mic la bretele si mare la cupe. Baga in celalalt jeb, scoate o pereche de chilotei rosii-snur. Se duce asa impleticit inspre usa unde descopera ca-i baia, si se vede in oglinda. Are un snurulet care-i atirna din coltu' gurii.

    "Doamne da sa fie un pliculet de ceai. Doamne da sa fie un pliculet de ceai. Doamne da..."

    @Mihai B Aia in mod evident au fost strainii.

  34. am ras ca becali la borcea

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 October 2011

    Aia cum e ? De bine ?

  36. Pe mine prin 2007 m-a pocnit o coincidenta de gen. Faceam pro-bono o campanie de promovare pentru o biblioteca bucuresteana. Vizitand filialele pentru a verifica niscaiva spatii, am vazu sala de ''Free Internet'' a unui sediu. Acolo, doua gagici citeau krossfire.wordpress.com (vechiul blog). N-am avut timp sa le spun ca li se materializase visul :))

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 October 2011

    Ei, trebuia sa lasi tot si sa le spui. Stii de cine-mi amintesti ? De tipu' ala care s-o cerut de la sef sa-l lase sa se duca sa-si ridice banii de la Caritas.

    Pai ce plm ?!

  38. Morala e că trebuie să-mi fac blog?

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 October 2011

    Blog ai deja, drept ?

  40. Nu știu în ce măsură se poate pune. Poate când oi găsi și eu niște studente care să-l citească. Trebuie să mai aștept un an până devine Lilly studentă :-)

  41. Am uitat să întreb: cum de n-ai telefon? Că n-ai „smartphone” am înțeles, dar nici măcar unul ordinar dintr-ăla făcut la Jucu? :-)

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 March 2012

    Apai am unu' pe undeva da' nu-l duc cu mine tot timpu'.

  43. Are telefon, numar de vodafone parca.

  1. [...] Asadar m-am apucat sa-l privesc. Nu-l privisem la momentul lansarii si nici de-atunci incoace, nu pentru ca m-as teme eu de-a vorbi pe nustiuce teme, si nici pentru ca mi-ar fi bagat mie in git pumnul ceva orinduire, ceva conventie, ceva spirit sau alt strigoi plutind peste tarini. Nici vorba de asa ceva, chiar dimpotriva. [...]

  2. [...] atmosfera in partile locului devine irespirabila am o lista gata pregatita de locuri unde sa ma mut, si-am sa [...]

  3. [...] am mai zis ca romanii sunt foarte toleranti, si-am zis-o in sensul ca-i cea mai faina chestie la Romania. Este. Da' pe de cealalta parte exista riscul sa fim prea toleranti. Pina la urma una dintre [...]

  4. [...] daca va amintiti discutia despre cit is de toleranti romanii, da' sa citam : Si nu-i vorba strict de mine, sa nu trageti concluzii gresite. Uite Dumbravita, un [...]

  5. [...] article was originally published in 2011, in Romanian, as Cea mai faina chestie la Romania... ———Meanwhile ran off. [↩]Meanwhile went bankrupt. [↩]The original "si [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.