Ce inseamna sa fii ruman ?

Friday, 21 January, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Noi suntem rumani, noi suntem rumani,
Noi suntem aici in veci stapini

~Nicolae Furdui Iancu si altii.

Problema principala cu teoria dinstinsului "cântăreț român de muzică populară, adevărat simbol al munților Apuseni și al județului Alba, care cu vocea dumnealui puternică, minunat timbrată, a cucerit o multitudine de fani și, totodată, și prin repertoriul deosebit căruia îi sunt definitorii elementele spațiului mitic românesc, stările cu care țăranul român se confruntă și evenimentele importante din viața acestuia" este ca... hmm... cum sa spun eu, este ca da peste un impediment de natura istorica.

In partea asta de lume cuvintul "ruman", "roman" a insemnat cam tot timpul "sclav". Oamenii liberi se numeau in alte feluri, razesi, mosneni, la rigoare boieri, dar nici intr-un caz rumani/romani. Aceasta din urma stare e ceva in care decazi. Nu o zic eu, o noteaza istoria, ingaduiti-mi sa citez (din Giurescu) :

Aceiaşi oameni sînt numiţi cînd într-un fel, când într-altul, după punctul de vedere special din care sînt priviţi. Ca vecini de moşie în acelaşi hotar sau hotare apropiate, ei sînt megiaşi. Ca proprietari prin moştenire ai ocinelor lor, sînt dedi, dedini, nasledniţi, moşteni sau moşneni. Sînt cnezi şi juzi ca stăpâni ai iobagilor lor, iar ca oameni liberi, cnezi şi judeci. [...] Dar pe lîngă aceste titluri care exprimă doar cîte o anume însuşire a lor, proprietarii mai au unul: ei sînt boieri, adică nobili. Acesta este cel mai important dintre titlurile lor. El le însumează pe toate celelalte şi se subînţelege pe lîngă fiecare din ele.

Din moment ce dregătorii şi marii proprietari sînt numiţi boieri, denumirea de megiaşi se restrînge la micii proprietari devălmaşi care nu ocupau dregătorii. Ei o păstrează şi o poartă cu mîndrie, ca un titlu care-i distinge de oamenii de rînd. Cum sub raportul material mulţi dintre aceşti mici proprietari se confundau cu ţăranii neliberi, cu rumânii, numele singur arăta toată marea deosebire dintre ei. El constituia un adevărat titlu nobiliar. Megiaşul nu era numai omul cu moşie - mulţi dintre rumâni aveau şi ei pămînt - dar omul liber, omul care, spre deosebire de rumân, era stăpîn pe persoana şi libertatea lui, de care putea dispune după voinţă. În acest înţeles, îl întîlnim foarte des în zapisele prin care, începînd de la sfîrşitul secolului XVI, micii proprietari se vînd rumâni. Titlul de megiaşi pe care şi-l dau cu prilejul vînzării nu exprimă numai ideea că sînt proprietari, cît mai cu seamă că, în această calitate, ei sînt oameni liberi, şi prin urmare capabili să se vîndă cui voiesc. Că interpretarea aceasta este întemeiată, o dovedeşte, între altele, şi faptul că uneori înţelesul de proprietar se pierde cu totul, spre a nu rămîne decît acela de om liber, în opoziţie cu rumânul. Cel ce se liberează de rumânie, cu ori fără moşie, se face megiaş sau se megieşeşte.

Cum vedem, megiaşii nu sînt, cum s-a crezut, ţărani proprietari, ci boieri. Ei alcătuiau boierimea fără dregătorii, care a continuat vechiul fel de stăpînire a pămîntului în devălmăşie, în vreme ce boierimea cu slujbe, îmbogăţită prin ele, după ce a cumpărat drepturile megiaşilor sărăciţi, şi-a hotărnicit părţile, constituind marea proprietate. Prin îmbucătăţire între urmaşi şi înstrăinare, ocinile megiaşilor s-au tot micşorat şi împuţinat. Megiaşii vechi au dispărut în rîndurile iobagilor şi ai ţăranilor fără pămînt. Megiaşii din secolul XVII înainte sînt mai toţi urmaşii marilor proprietari din secolele precedente. Cea mai mare parte dintre ei s-a scoborît în masa poporului de rînd, şi toţi ar fi dispărut de mult, dacă n-ar fi fost alimentaţi necontenit cu scoborîtorii marilor proprietari, dintre care mai mulţi au revenit la starea de devălmăşie.

Cuvintul "roman" contine in sine, in germene, in etimologie, extensiunea si intensiunea sclaviei, sau ma rog, a lipsei libertatii. Se zice ca uneori istoria poate servi ca felinar, intru iluminarea unor aspecte altfel inexplicabile din viata de zi cu zi. Se mai zice si ca etimologia cuvintelor e un drum mai curat catre sensul lor, mai ales cuplata cu o analiza istorica, decit orice alta incercare de definire.

O fi.

noi-stapinii

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. tu ai o manie mircea, sa astepti sa te injure cititorii. trimite-le articolul asta la baietii nationalisti de la noua dreapta, sa vezi ca iarasi ti-or sabot site-ul, ca si la faza cu ala nemultumit ca ii faceai timisoara de cacat.

  2. Porcul de York`s avatar
    2
    Porcul de York 
    Friday, 21 January 2011

    O fi. Nu stiu, personal nu sunt in tema si nici n-am sa incerc sa fac pe desteptul asa gratuit. Ca o parere, ca de-aia-i blog, as zice ca unele lucruri s-au inradacinat bine in acest popor, cum ar fi starea de relaxare generala care convine atata timp cat "nu-i mai rau". Si cu cat se coboara stacheta cu atat ne scapa faptul ca suntem oameni si deci ne adaptam usor. Asa ca putem ajunge in scurt timp sa mancam argila si se facem fotosinteza si va fi ok si asa pentru ca "nu-i mai rau". Nu suntem dupa parerea mea DELOC obisnuiti cu o societate competitiva, iar acest lucru va veni dupa cum proorocesc cu indrazneala, precum un tavalug, lasand doar elitele sa traiasca (unde, a trai in Romania = viata de subzistenta in orice tara europeana civilizata). Permiteti-mi deci sa ma ingrijorez, gandindu-ma ca si daca ai capacitatea de a te ridica putin peste medie, mlastina din jur nefiind un mediu propice pentru "ridicari" te va inghiti in cele din urma oricum. Ca in trecut om fi fost la radacina sclavi, fie. Trecutul n-are trebui sa aibe nimic cu prezentul dupa vreo regula nescrisa. Sunt atatea popoare care au fost slugi si au reusit sa se emancipeze intr-un fel in care iata, se pare ca nu suntem capabili sa o facem. Comoditate. Indiferenta. Ignoranta. Dar mai ales crima. Crima.. pentru ca facem copii. Si toate cele de mai sus, din punctul meu de vedere, ne iau acest drept.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 22 January 2011

    @Mihai B Da' io personal ce treaba am in chestie, sau cum ar zice italianul "che c'entro io ?!".

    @Porcul de York Da' unii leviteaza, mei. La ei nu te gindesti ?!

    Revenind la subiect, care-i poporul ala de sclavi care s-o eliberat, ca nu-mi vine acum pe loc in minte un exemplu. A, vrei sa zici ca evreii ?!

  4. Porcul de York`s avatar
    4
    Porcul de York 
    Saturday, 22 January 2011

    In felul in care cred eu ca pui tu problema, nefiind cel la care ma refer, indienii si americanii sug spre exemplu inca la aceeasi tatza. Dar, pe langa evrei care-s clasici si nu stiu cand n-au fost ei liberi in sensul in care ma refer eu la libertate, treaca si ei cumva. Pentru ca "eliberare" e un sens care poate primi mult prea multe definitii. Eu i-as spune "eliberare" fenomenului prin care un popor reuseste sa realizeze nevoia de adaptare rapida la ritmul competitiv al anilor pe care-i traim si sa il aplica pentru a se ridica. La nivel de individ si ca o consecinta, la nivel de natiune.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 22 January 2011

    Pai ce-i asta, eliberare prin adaptare ? Vezi c-am tratat subiectul ici-sa, "daca vreau atunci nu mai trebuie" etc.

  6. mda, de mult timp căutam un text pentru chestia asta(român = sclav), bun articolul.

    n-ai şi ceva de vlahi?

    că am o mică dilemă de ceva vreme şi anume că atunci când germanii au decis să ne spună vlahi(străini) fie se refereau la noi fie la celţi.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 22 March 2011

    Ceva neam bulgar. Vezi de exemplu aici ca-i mai la indemina.

  8. festina lente`s avatar
    8
    festina lente 
    Thursday, 12 April 2012

    Ai interpretat gresit ! Termenii de român/rumân au coexistat si au stravechi radacini .Formarea acestor cuvinte e mult mai veche si nu are nici o legatura cu semantica ce DOAR cuvantul de rumân o primeste treptat treptat incepand cu sec XVII luand conotatia de șerb ( semnificatia cuvantului român ramanand insa nealterata ! ) . Dupa abolirea șerbiei la jumatatea secolului XVIII termenul de "ruman" dispare treptat din limba asa cum era si firesc nemaiavand ce defini . Cuvantul " român" nu a avut NICIODATA semnificatia de "sclav" !!!

    Cat priveste versurile , ele nu specifica nici o data cuvantul "rumân".

    Noi suntem români, noi suntem români
    Noi suntem pe veci aici stapani.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 April 2012

    A, pai atunci multumesc pentru lamuriri.

  10. Ma rog, tot un popor ocupat de altii si fara cultura suntem.

  11. Mnemosine`s avatar
    11
    Mnemosine 
    Tuesday, 12 August 2014

    Profiti ca tinerii sunt interesati de istorie, de etimologie si ca n-au fost atenti la scoala si reiei ineptiile roesleniene.Il citezi pe Giurescu ( care, tatal sau fiul?) cu explicatii despre mosneni si pui de la tine concluzii veninoase si aberante despre'' romani'' si ''rumani''.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 August 2014

    Pai ie cu link, Constantin.

    Tu cam ce te astepti sa fie pe bloguri, daca nu pus de concluzii de la sine ?

  13. nicu  cohen`s avatar
    13
    nicu cohen 
    Thursday, 12 January 2017

    Si eu m-am gindit la chestia asta . Cred ca e corecta observatia . Rumân, este CAPITO DEMINUTIO MAXIMA , adica caderea totala din drepturi .......Multumim !

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 January 2017

    Nuca s-a stabilit intre timp un nume pentru erezia in chestie (auzi, ie "roeslenian", stii tu, de la ala Roeslen. Cum ar fi Nestorian doar ca banuiesc mai rau.) precum si o foarte clara delimitare administrativa in cadrul mai larg (dar nu conteaza!) al migratiei vocalice, asa ca saţ fie clar ca ie romani nu rumani si deci e cu totul si cu totul diferit! Plus ca nici n-am zis daca Giurescu tatal sau fiul si deci nu se pune. Ca asa ii la scoala, daca nu urmezi formele nu ti se socoteste, si deci mnoa, asa e.

    Romanii or fost niste tipi foarte faini care traiau in mocirla cca 1800 ca nu se inventasera inca trotuarele de spermantet de le-o introdus voda Giurescu (bunicul) si nici nu scriau nimic, da' asta mai ales pentru ca nici nu era nevoie, de altfe, stiindu-se preabine cum e. Ca si la numele de strazi pe case astazi, de altfel. Pai la ce serveste ele ? Cine e-n case nu stie unde e casele in care e ei ?!

    In incheiere, inchei cu o balada populara a unui autor necunoscut : https://www.youtube.com/watch?v=1SbLTsfxqnY

  15. nicu  cohen`s avatar
    15
    nicu cohen 
    Saturday, 14 January 2017

    Nicu Cohen • 18 minute în urmă
    Stai, se așteaptă aprobarea de către Ion Coja.
    Cuvintul "român" contine in sine, in germene, in etimologie, extensiunea si intensiunea sclaviei, a lipsei libertatii , a existentei unei populatii sub roman lex . Dupa abolirea șerbiei la jumatatea secolului XVIII termenul de " rumân" dispare treptat din limba asa cum era si firesc nemaiavand ce defini ,locuitorii fiind valahi ,aceasta denumire fiind pastrata din Albania pina in Ucraina si Cehia , fiind readus de ucenicii indoctrinati in scolile iezuite in sec IX si acceptat de masonerie si regele Carol I , conditie sub care Vaticanul aproba infiintarea statului Romania pe teritoriul Daciei Asta e numele nostru istoric dupa cadera Daciei si inrobirea dacilor de catre romani ...Se zice ca uneori istoria poate servi ca felinar, intru iluminarea unor aspecte altfel inexplicabile din viata de zi cu zi. Se mai zice si ca etimologia cuvintelor e un drum mai curat catre sensul lor, mai ales cuplata cu o analiza informationala a contractelor istorice , decit orice alta incercare de definire . Satele de rumânaşi defineau sate de robi .
    Dacia a fost ocupata de romani care de atunci incoace au facut eforturi constante de a-si mentine dominatia asupra poporului dacilor , incercind sa-i spele memoria si sa-i inoculeze identitate de subiecti romani .Exact cum face Uniunea Europeana azi /actualul Imperiu Roman -Reich - imperiu romano german ...incearca sa ne " integreze " ...sa ne stearga de pe harta , incepind cu desfiintarea judetelor si introducind regiunile nord-sud-est-vest ,adica stergerea memoriei colective .
    Evolutia istorica a politicii in Evropa este continuitatea diferendului dintre Imperiul Roman de apus -Roma -Vatican si Imperiul Roman de rasarit - Moscova cu Constantinopolul sub aripa .
    Peste tot unde se aplica roman lex este Imperiul Roman .In America -peste apa
    Deci pentru a clarifica situatia si pentru a risipii ceata trebuie sa ne reintoarcem la radacinile noastre istorice la Dacia la Legea Pamantului - Legea Valahica noi putind justifica aceasta situindune peste apa-mare liberum -peste Dunare -Dunarea fiind cale navigabila internationala ..deci conform legii romane ne putem auto administra.
    Toate nenorocirile actuale se trag din roman lex - legea romana ,legea cuceritorului , manifestata prin exproprierea poporului autohton dac-român . incorporatizarea tarii , vinzarea resurselor catre corporatii straine ,inrobirea si extortiunea poporului prin decaderea maxima in drepturi , roman lex CDM...............
    ...............................................................................................................................................
    Disputele si argumentarile sint binevenite pe un ton civilizat .

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 January 2017

    Vai de capu' nostru.

  17. nicu cohen`s avatar
    17
    nicu cohen 
    Monday, 30 January 2017

    .Rumâni inseamna sclavi, serbi, robi .Numele nostru real este valahi ...................rumân (iobag) s. m., pl. rumânihttps://dexonline.ro/definitie/rum%C3%A2n ......rumân m. 1. forma arhaică și populară pentru român; 2. supus la clacă, șerb: moșnenii sau micii proprietari liberi, apăsați de biruri și sarcini, începură a se vinde (dela sec. XVI) la Domni, mânăstiri sau boieri și deveniau astfel rumâni; ei nu se mai puteau muta depe moșia unde se aflau și deveniau clăcași de baștină ai proprietarului («fiece rumân să rămâie veșnic în această stare», decretează Legătura lui Mihai-Viteazul). [În vechea limbă românească rumân e sinonim cu țăran (acest din urmă fiind necunoscut vechilor documente), de unde noțiunea de clăcaș, șerbia apăsând asupra sătenilor]. V. clacă.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.