Ce este un experiment ?

Friday, 14 October, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pentru ca-s satul pina-n git de fufe cvasi-analfabete care ii dau inainte cu "am vrut sa fac un experiment" (cititi pe vocea lui Phil Simms, ca mie asa-mi suna-n cap cind citesc, sa suferiti si voi), voi explica dinjos ce este un experiment. Ca sa am unde le trimite inainte de o iesire scurta to mouni sou se petage. Si daca le intilniti la lucru trimiteti-le tot ca si mine, intii aici, apoi acolo. Sa mai limpezim atmosfera, zic.

Deci :

    Un experiment este o procedura metodica prin care se verifica, falsifica sau stabileste validitatea unei ipoteze.

Ce aveti nevoie deci pentru a "face un experiment" ?

I. In primul rind, aveti nevoie de o ipoteza. Aceasta ipoteza trebuie sa fie scrisa undeva. Ea nu poate fi pur si simplu o aiureala implicita, ceva sentiment, feeling sau alte aiureli. Ipoteza poate fi strict o chestie scrisa undeva, nimic mai mult, nimic mai putin.

    DECI : Daca nu va puteti scrie ipoteza NU PUTETI FACE UN EXPERIMENT!

Nu orice chestie scrisa poate fi o ipoteza. Pentru a fi o ipoteza, ceva trebuie sa fie necontradictoriu si falsificabil.

Ceva este necontradictoriu daca nici o parte a lui nu poate servi pentru a contrazice alta parte a lui. Spre exemplu, "Eu sunt o mincinoasa" nu poate servi de ipoteza : dincolo de faptul ca-i deja o certitudine, mai are si dezavantajul important ca-i contradictorie (meta-contradictorie, de fapt, da-n fine).

Ceva este falsificabil daca se poate nota explicit un set de conditii in care este demonstrat ca invalid. Spre exemplu, "Toate pisicile sunt verzi" poate servi drept ipoteza, pentru ca exista un set de conditii in care-i demonstrat invalida : cind intilnim o pisica albastra. Spre contraexemplu, "Dumnezeu a creat pisicile" nu poate servi drept ipoteza, pentru ca nu poate exista un set de conditii in care sa fie demonstrata invaliditatea, absurditatea si idiotenia credintei in diversi mosi barbosi, asa cum fara indoiala ati observat in practica pina acum (asta din urma fiind bineinteles o ipoteza perfect falsificabila).

    DECI : Daca ipoteza nu este falsificabila NU PUTETI FACE UN EXPERIMENT!,
    sau cu alte cuvinte pentru a putea face un experiment trebuie sa admiteti posibilitatea invaliditatii ipotezei de la care porniti!

II. In al doilea rind aveti nevoie de metoda. Metoda precede experimentul, ceea ce inseamna ca nu se construieste simultan cu experimentul, ci exista, notata explicit, anterior experimentului.

    DECI : Chestiile care nu au o metoda fixata dinainte NU POT FI EXPERIMENTE!

Aceasta metoda trebuie sa respecte niste conditii absolut necesare si de neinlaturat, precum sa fie obiective, sa includa masuratori care sa chiar masoare parametrii relevanti, sa fie reproductibile, sa fie documentate si asa mai departe. Va asteapta niste lecturi serioase despre metoda stiintifica, statistica si alte discipline stiintifice inainte de a putea face un experiment.

    DECI : Daca nu cunoasteti metoda stiintifica NU PUTETI FACE EXPERIMENTE!

Da, dragi stoarfe si iubiti putoi, experimentul este un termen de arta. Nu e un fel de iPod, e un fel de voltmetru, nu-i un fel de html, e un fel de C, nu-i un fel de moda, e un fel de recursivitate. Nu-i o acadea, e o ma-ntelegeti voi, si daca nu-ntelegeti de vorba buna veti intelege de sfincter insingerat, pentru ca experimentele nu glumesc.

    There remains simple experience; which, if taken as it comes, is called accident, if sought for, experiment. The true method of experience first lights the candle, and then by means of the candle shows the way ; commencing as it does with experience duly ordered and digested, not bungling or erratic, and from it deducing axioms, and from established axioms again new experiments.
    - Fracins Bacon, Novum Organum, 1620.
Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. sau cum zicea feynman "cargo cult science"

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 14 October 2011

    Iegzact.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.