A href
Link-ul numarul A.
.
.
.
.
.
<a href=" "> </a> este notatia care-a transformat lumea. Chestia asta simpla in aparenta dar extrem de complexa-n rezultatele aplicarii concrete ne-a dus de la colectii de litere moarte cunoscute drept biblioteci la colectii de litere vii! Este ca-i mare lucru ?
Revenind la oile noastre socio-antropologico-filosofice, nu-i lucru de uimire ca doua cuvinte de-au schimbat lumea sunt de fapt si-n realitate trei, chestie de care nimeni n-are habar ? Plus ca si alea doua au un nume, o insemnatate, se inscriu intr-un continuum istoric de care nimeni nu stie nimic ? Ei, de uimire nu-i, ca asa evolueaza societatea umana, prin ignoranta si nici intr-un caz impotriva ei, cum isi inchipuie diversi aiuriti si nefrecventabili visatori.
Dar hai totusi sa remediem din lipsuri. Deci, a vine de la anchor, adica ancora, si-n implementarile cele mai vechi se putea folosi ca atare, <anchor href=>, cam tot asa cum <b> (care-a devenit intre timp <strong>) era si <bold> la inceputuri. Iar href vine de la h [ypertext] ref [erence], adica taman ce ne dorim noi, o referinta-n Marele Hypertext in care s-a preschimbat toata cultura noastra. Toata cultura noastra.
Al treilea frate, cel uitat, este name. Il vedeti dinsus la lucru, primul rind e introdus in notatie html prin <a name="linka" href="#link2">, in timp ce ultimul rind e introdus prin <a name="link2" href="#linka">. Asta inseamna ca prima ancora se va numi "linka" si va face referire la obiectul numit "link2", iar ultima ancora se va numi "link2" si va face referire la obiectul "linka". Care este utilitatea acestei chestiuni ?
Pai, poate ca ati observat ca textele pe-aici pe Trilema contin uneori, cind ajung mai stufoase decit media, asteriskuri ( * ). Care simboluri introduc note explicative, aliniate frumos la subsol, dupa un ---------.
Ei bine, lumea mi se plinge in particular ca nu sar de la referinta la explicatie si inapoi. Adevaru-i ca ar trebui sa sara. Daca n-as fi lenes as implementa chestia.
De fapt, atunci demult cind s-a inventat h [yper] t [ext] m [ark-up] l [anguage] -ul (a nu se confunda cu h [yper] t [ext] t [ransfer] p [rotocol]) lumea considera ca asta va fi principala utilitate a ancorelor! Ca va ingadui, adica, o formatare mult mai eleganta a documentelor, implementind direct saltul de la notitele de final la text si inapoi. O automatizare mititica, foarte mult si-n spiritul si-n litera imbunatatirilor pe care le aduce Internetul, aceasta unealta fara utilitate practica dar cu utilizari imprevizibile.
Cultura este, voi sa precizez cu titlu de incheiere, cunoasterea lucrurilor asa cum au fost si asa cum au decurs ele, indiferent de contextul actual. Cel care stie "atit cit are nevoie", strict ceea ce-i face lui trebuinta in activitatea desfasurata zi cu zi nu este un om cult. Ar putea fi, si anume de indata ce-si extinde sfera preocuparilor de la maimutareala la intelegere.
.
.
.
.
.
Link-ul 2)
Wednesday, 20 July 2011
da' cine o zis ca iti dau eu click pe linkuri. noi am fost baietii destepti, mey mircea. cand tu o ardeai cu automatizari de genul a-hreference, noi inventam scroll-u' la mouse si functia de ctrl+f=egal optimized search. ;)
apropo, ai apasat vreodata pe scroll cand cursoru' de la mouse iti era in dreptul unui link din asta cu a href?
Wednesday, 20 July 2011
Cand am scris jurnalele din Delta mi-am amintit de chestia asta invatata pe vremuri si pentru ca aveam nevoie de o navigare usoara in pagina, am lasat lenea la o parte. Pana la urma... tot nevoia!
Wednesday, 20 July 2011
@Mihai B Prostia asta cu frica de-a da click pe link-uri e puita in lume fix de "baietii destepti". Intre ghilimele destepti, ca nu-s, si intre ghilimele baietii, ca-s copchii. Webul a existat inainte sa se inventeze expertii in dinsul, facatori de icoane awesome si alte cacaturi. Geniale, bineinteles, da' tot cacaturi.
@MeetTheSun Io aproape ca m-as apuca sa scriu ceva script in sensu' asta.
Wednesday, 20 July 2011
@MP
hai mey, ca icoanele s-au inventat de cand s-a nascut windowsu'. amu nu mai stiu exact care, dar pe la 3.5 parca existau. :D
asa un dor mi-ai facut de doom 2, sau wolf 3d. jocurile alea cu suntete direct din unitatea centrala. :))
p.s. reintreb, ai apasat vreodata pe scroll cand cursoru’ de la mouse iti era in dreptul unui link din asta cu a href?
Wednesday, 20 July 2011
Mihai: e scurtătură pentru a deschide linkul într-un tab nou, similară cu funcţionalitatae Ctrl + Click. ce-i aşa mare lucru?
Mircea: te apuci şi de articole introductive în LaTeX?
Wednesday, 20 July 2011
@Mihai B Icoanele sunt o inventie Apple, mi se pare. In tot cazul nu Windows.
@dAImon Mei sa stii ca subiectul ar cam merita...
Wednesday, 20 July 2011
cum ar suna in latina a href?lmao ancora hypertextus referre . piei satana e perfect convertibil
cu ocazia asta
Hypertextus antiquitus
*C. Jacob, "Athenaeus the Librarian," in Athenaeus and His World, ed. Braund et Wilkins (Exoniae, 2003), p. 105: "Putting such a strong emphasis on linking previously unrelated textual fragments together and on navigating through a wide corpus of literary materials calls for an analogy with what today we call 'hypertext': reading a large and heterogeneous corpus of texts, deciding to link such and such key words or fragments, deconstructing the cohesiveness of texts in order to follow the thread of a lexical search or of a thematic investigation, define a new way of reading, but also in many respects a new form of writing."
latin not dead, ufufufufufuffufufu.
Wednesday, 20 July 2011
@dAImon
eu stiu ca tu stii, dar is multi de pe aici, care nu au habar de scurtatura asta(care chiar le-ar fi foarte utila), si cred ca nici mircea, cat s-o da el rotund, acuma - dupa ce ai scris tu raspunsul - ca da, el stia. :D
probabil ca mp nici nu are scroll la mouse, daca si-a pastrat tot mouseul ala de la calculatorul sau vechi.
deci, ce hater am fost. \m/
@MP
apoi cred ca bine zici. daca bine tin minte ordinea de aparitie e ceva in genul: icoane, ferestre, widgetsuri, etc.
Wednesday, 20 July 2011
@Hipsterilor Mnoa, vezi cite incaperi se deschid intelectului echipat cu abordarile juste ?
@Mihai B Dadeunde stii tu ca el stie ? Nu carecumva faci hapt ce zici c-oi face eu ? Hm ?