Stiri bune

Wednesday, 11 August, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Spuneam mai demult ca planul este bun, marit taxele pe consum, micsorat lefurile personalului neproductiv (da, angajatii statului sunt prin definitie personal neproductiv) asa incat cei capabili sa-si caute de lucru si doar incapabilii sa ramana in continuare pe protectia sociala activa (aia cand mergi la birou, spre deosebire de protectia sociala pasiva, cand stai acasa in pat). Si bineinteles mi se atragea atentia ca-s portocaliu scl. Ca asa se discuta, nu-i x de acord cu tine ? Pai clar ca se iubeste pidosnic cu Satana, doara anul e 1100.

Nimanui nu-i place sa creasca impozitele, si nu cred indeobste ca a avea impozite mai mari e o idee buna. In general vorbind. Practic vorbind, e mai important sa ai excedent bugetar decat taxe mici. Pe scurt, taieturile trebuie sa inceapa cu prestatiile sociale, nu cu impozitele. Odata ce statul incepe sa prinda cheag si devine el creditor al economiei se taie impozitele pana la un nivel la care economia crediteaza statul, intr-o prima faza. Dupa care cresterea economica compenseaza si iarasi ajunge statul creditor al economiei. Si se mai pot taia taxe si repeta ciclul asta pana se atinge nivelul de echilibru.

In situatia Romaniei, taxe de consum mai mari imi par o idee buna, ptiu drace uite ce-am ajuns sa vorbesc. Dar este adevarul. Romania a tinut chef cu bani de imprumut cinci ani de zile, ceea ce n-a fost rau, ca a prins tot bizonu' gustul banilor. In 1999 degeaba le ziceai "la munca", ca n-aveau o reprezentare concreta a ce le poate aduce totusi, ca beneficii, si munca asta. Aveau doar amintirile ramase de pe vremea statului comunist-nepotist (cine mai tine minte ce-a facut Ceausescu din administratie dupa fuga lui Pacepa ?) si alea nu-i prea inghesuiau din urma.

Nu exista chef care sa nu se termine. Poate parea ca vom petrece la nesfarsit, mai ales daca suntem tineri si n-am mai prea fost la chefuri, dar adevarul pur si dur este ca toate chefurile se sfarsesc, toate avioanele aterizeaza, nu exista erectie vesnica (de fapt exista, e o boala, doare ingrozitor si sigur nu va doriti). Cum se poate trimite mesajul ca gata, cheful s-a terminat ? Pai, intre niste oameni atenti si civilizati (care adica te asculta in loc sa-si urle peste tine opiniile lor, adevarate monumente de naivitate aplicata) poti pur si simplu sa spui, "gata, petrecerea s-a incheiat, de-acum la munca". In state reale populate de oameni reali e mai eficient sa trimiti un semnal ceva mai coercitiv. 26% in plus la TVA, de exemplu. (Notita pentru jurnalisti : daca TVA creste de la 19 la 24% nu putem spune ca a crescut cu 5%, si nici cu 5 procente, pentru ca aia inseamna ca a crescut de la 19 la 19.45%, asta fiind sensul notiunii de "procent". Puteti, daca insistati, sa spuneti ca a crescut cu 5 unitati, sau daca nu, c-a crescut cu 26%, ceea ce a si facut.)

Sigur, ideal vorbind, dintr-o perspectiva a liberalismului pur societatea ar trebui lasata sa-si gaseasca singura toate noimele astea. Eu as fi in principiu pentru, dar minunea minunilor : Basescu n-a candidat si n-a castigat pe-o platforma liberala. El a candidat si-a castigat pe-o platforma "de dreapta", care in fapt se traduce prin "autoritarista", un de dreapta a la De Gaulle, nu un de dreapta a la Ron Paul. Ca atare, mandatul lui nu este sa implementeze politici liberale, nu asta i-a cerut societatea exprimandu-se prin vocea electorilor lui. Ce i-a cerut societatea a fost exact tipul asta de mesaje clare, care sa coaguleze eficient si rapid eforturile ei ca intreg. Si asta si primeste. Despre PDL nu discutam, ca el ca partid n-are nici o relevanta anumita, si oricum se prezinta pe platforma Basescu.

In acest context, al mandatului pe care electoratul l-a dat, si-al realitatilor economice care trebuie si ele cumva impacate, totusi, mi se pare in continuare ca actiunile guvernului Basescu au fost judicioase. Chiar daca el nu-i tamplar, ca mine, ca-i fierar, ca el, totusi, pentru un fierar s-a achitat judicios. Putem acum sa discutam daca e mai bine sa fii tamplar sau e mai bine sa fii fierar, putem discuta la rigoare si de ochiul atent si gesturile agile ale tamplarului ca persoana fata de musculatura excedentara, sudoarea abundenta si urmele de carbune de pe corpul fierarului, dar e usor superfluu, in discutia asta, avand in vedere ca n-avem tamplar, avem fierar.

Si, colac peste pupaza, Institutul de Statistica iese cu niste numere care arata ca deja exporturile in iunie se situeaza la un maxim istoric. Iunie e luna cresterii de TVA, iar Romania n-a exportat in nici o luna, niciodata, de la facerea ei pana astazi, indiferent c-o considerati nascuta la 1918, la 1881 sau in 5000 ien, totusi n-a exportat niciodata mai mult de 3,3 miliarde de euro. Este un record. Avem in continuare deficit pe contul extern, dar e mai degraba constant, si avand in vedere ca suntem in continuare ramasi in urma industrial vorbind nu-i acest deficit neaparat un lucru rau, mai ales ca-i finantabil.

Sigur, e oarecum posibil ca INS sa-si fi manarit datele, in ultima vreme nu m-ar mai mira nimic. Dar mie-mi cam par, la o prima vedere cel putin, credibile.

Datele raportate dovedesc ca motoarele functioneaza (comenzile noi industriale au crescut binisor, de exemplu, cifra de afaceri in comert pe primul semestru a crescut cel mai mult din toata Europa, de alt exemplu), si ca dincolo de vaierele "imperiilor media" falimentare, societatea e in principiu capabila si dispusa sa-si urmeze marinarul ales.

Daca datele pe iulie confirma, si inca si mai important, daca septembrie e tot maxim istoric, vom fi siliti, ca vrem, ca nu vrem, de realitatea nuda sa recunoastem nu doar ca planul a fost bun (aia am recunoscut deja) ci ca a si fost corect implementat si chiar eficient. Si respectiv sa recunoastem ca oricat de liberali am fi sau ne-am inchipui unii dintre noi ca suntem fara sa chiar fim, totusi discursul anti Basescu-qua-Basescu a fost o alegere politica proasta. Din motivele expuse cu alta ocazie. A doua alegere politica proasta, dupa expunerea stupida alaturi de ex-comunisti (care, oricat nu-s dispusi "leaderii" sa recunoasca asta, ne-a nenorocit in Timis si ne va costa peste tot).

Si poate ca reusim, unii dintre noi, sa si recunoastem ca suntem niste agarici fara nici o treaba in politica, si sa ne descocotam din scaunul cam prea largut pentru creierasul nostru blonziu in care intamplarea ne-a cocotat. Doamne-ajuta.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. "(Notita pentru jurnalisti : daca TVA creste de la 19 la 24% nu putem spune ca a crescut cu 5%, si nici cu 5 procente, pentru ca aia inseamna ca a crescut de la 19 la 19.45%, asta fiind sensul notiunii de “procent”. Puteti, daca insistati, sa spuneti ca a crescut cu 5 unitati, sau daca nu, c-a crescut cu 26%, ceea ce a si facut.)"

    " c-a crescut cu 26%, ceea ce a si facut"

    am verificat nene si da 23,96% fix. corect e ca a crescut cu 26,315789%.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 August 2010

    Your epenis grows by .315789%.

  3. :))))))) ma bucur ca in sfarsit, ne-a scos basescu din rahat. hai ca esti amuzant, nu te credeam in stare de asemenea exaltare.
    sa zicem ca toate masurile luate pana acum sunt bune si vor duce la crestere economica, bla bla... faceau astia ceva daca nu le impunea fmi-ul? au miscat ceva 2 ani de zile pana nu le-a ajuns cutitul la os? n-ar fi fost mai bine sa ne scuteasca de perioada asta "de criza" si sa guverneze din 2008 pana acum? ce-a facut basescu anul trecut in afara de impunerea impozitului minim, pe care il vor elimina incepand de luna viitoare?
    sa zicem ca sunt adevarate cifrele ins-ului. n-ai observat cumva si valoarea deficitului? adica e ok sa importi mult mai mult decat ce exporti?
    basescu a facut un singur lucru bun in principiu, dar criminal in practica: a scazut salariile bugetarilor. dar e cam aiurea sa-i iei unui profesor sau medic rezident 25% din 10 milioane.
    la cate balbaieli si razgandiri au avut basescu&co, nu mi se pare ca s-a implementat nimic eficient si corect

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 12 August 2010

    FMI-ul chiar n-are nici o treaba in chestie, daca te documentezi putin vei vedea ca ei n-au impus nimic din toate astea.

    Faptul ca tu ai stat cu radioul stricat din 2007 in 2009 nu inseamna ca reparatia din 2010 e cumva defecta sau mai putin valida. Nu mi se pare obligatoriu sa discutam toate lucrurile simultan, si mi se pare chiar o idee proasta sa incercam asa discutie fara cap si fara coada.

    Pe de cealalta e clar ca nici un politician niciunde in lume nu va lua masuri incomode in anul in care-si pregateste realegerea, ceea ce scoate 2009 din asteptari. In 2008 consensul, si nu opinia separata a lui Basescu, ci consensul tuturor semidoctilor care trec de competenti pe la noi pe cele economice era ca "nu conteaza" criza. Ceea ce reduce semnificativ cei doi ani de care vorbesti tu.

    In fine, impozitul minim nu mi se pare ca poate intra la "in afara de". Tu ce-ai facut anul trecut in afara de tot ceea ce-ai facut ? A, nimic ? Lozere! Nu merge asa. Chestia cu il vor elimina sau nu-l vor elimina e o discutie, eu de exemplu sunt de parere ca nu-l vor elimina. Ceea ce ma poate face pe mine naiv, dar incepand de luna viitoare. Pe tine insa te descalifica astazi, pentru ca vinzi cioara din mana pe cioara din gard, ceea ce nu-i prea in rand cu ratiunea.

    Deficitul zic eu ca " Avem in continuare, dar e mai degraba constant, si avand in vedere ca suntem in continuare ramasi in urma industrial vorbind nu-i acest deficit neaparat un lucru rau, mai ales ca-i finantabil." Ai observat ? Mi se pare ok sa importam mai mult decat exportam, pentru ca n-avem, practic, de nici unele. Ideal ar fi sa importam mai ales masinarii industriale, utilaje si tehnologie, si nu chupa-chups. Chestie pe care un TVA urias ar trebui s-o stimuleze semnificativ.

    Incca o data, daca datele pe iulie ies bine, si mai ales daca si septembrie e luna record nimeni nu poate contesta implementarea. Tot asa cum nu poti contesta succesul unei misiuni de mers pe Luna de pe Luna, tot asa cum nu te poti plange de bucatareasa in timp ce-ti lingi degetele.

    Eu n-am nimic impotriva sa fie Basescu in continuare capcaunul cel rau pentru oricine doreste sa gandeasca asa, inamicitiile personale sunt gestionate la nivel personal. Dar n-am crezut niciodata in acest soi de politica gandita cu celalalt capat, in care demonizam persoane ca mijloc de-a iesi, anonimi cum ne gasim, in fata. Si nu ma refer neaparat la tine aici, cat la anonimi precum Gadea, Antonescu, scl. Chestie pe care de altfel am tot spus-o de vre-un an incoace, nu-i de ieri de azi. Si chestie la care voi si ramane, daca nu-i suparare.

  5. Ma rog, momentul e nasol si pentru ca am cam ramas fara tapi ispasitori.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 August 2010

    Crunt blestem asta.

  7. te inscrii in PDL? :P

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 August 2010

    In noiembrie vroiau sa ma inscrie in PSD cu tot partidu', azi ma intrebi daca ma inscriu in PDL... nu mei frate. Nu ma inscriu nicaieri.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 14 March 2011

    Fara legatura cu nimic anume, un citat :

    Estimarile Institutului National de Statistica pentru luna ianuarie 2011 indica o crestere puternică a exporturilor româneşti, comparativ cu luna ianuarie 2010. Exporturile au crescut cu 47,8% la valori exprimate in euro, ceea ce reprezinta un record de crestere lunara. Ritmul de creştere a exporturilor a fost de aproximativ 28% in anul 2010, mai mare decât cel obtinut înaintea crizei şi printre cele mai mari niveluri inregistrate după anii 90 (exceptie fac doar anii ’94 si ’95).

    Cit au trecut, sase luni ? Mbine.

  10. cresterile procentuale sunt mai putin relevante daca nu au un istoric in urma. O scadere de 50% urmata de ocrestere cu 50% te lasa 25% sub nivelul initial. Care au fost evolutiile fata de 2008 2009 ?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 March 2011

    Care-i rationamentul, cineva face azi febra, miine vine doctorul si-i da pilule, poimiine febra scade. "Scaderea este irelevanta daca ea vine pe fondul unei cresteri". Pai... atunci da-l in pula sa moara, ce mai atita agitatie degeaba.

  12. e relevant in sensul ca o contractie severa intr-o luna va determina aparenta crestere exceptonala acolo unde e doar un nivel normal. Se numeste efectul de baza si e bine ilustrat de bancul cu Itic, rabinul si familia numeroasa in locuinta mica.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 March 2011

    Ce zici tu se aplica (imi pare mie) mai degraba in situatiile stabile. Romania nu-i un membru vechi si cu istorie al pietei comune, ci un membru recent si indoielnic. Ca atare, imi pare ca efectul de baza mai are vreo cincizeci de ani de asteptat, minim. E doar o opinie.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.